Foto: Shutterstock
Izmanto savu radošumu, garos ziemas vakarus un radi neparastas vakariņas. Šoreiz mīklu izmanto nevis saldajām smalkmaizītēm un pīrāgiem, bet pagatavo sāļo pīrāgu ar vistas gaļu, tomātiem, kazas sieru vai šķiņķi un štovētiem kāpostiem. "Tasty" ielūkojās savā recepšu arhīvā un izvēlējās garšīgu sāļo pīrāgu receptes, ar kurām vari iepriecināt ģimeni.

Receptēs jau norādīts, kura mīkla – kārtainā, rauga, bezrauga, smilšu, kruasānu – būs piemērotākā garduma radīšanai. "Kruasānu mīklu labi izmantot, lai ceptu gaļu mīklā, rauga mīkla būs "pūkaināka" un mīkstāka, to nedrīkst pārraudzēt, tā lieliski derēs pīrāgiem un smalkmaizītēm, kārtainā mīkla būs kraukšķīgāka, drupena, ar to būs vieglāk strādāt iesācējiem, bet daudzas mīklu receptes pielāgojam savai gaumei," stāsta konditorejas "Ciemakukulis" pavāre Zanda Kozlovska. Viņa atgādina, ka, darbojoties ar mīklu, viena no galvenajām kļūdām ir tā, ka aizmirstam to atsaldēt. Turklāt rauga mīkla ir cimperlīga, ja tā līdz galam neuzrūgst, tad paliek plakana un blīva, bet, ja pārrūgst, tad sākotnēji liekas ļoti pufīga, bet pieskaroties tā sakrīt. To nedrīkst atstāt dienām ilgi, bet nevar arī sākt ar to strādāt uzreiz. "Strādājot ar rauga mīklu, vajadzīga pacietība, mīlestība un izjūta. Arī mūsu konditoriem katram izdosies mīkla citādāka, lai gan sastāvdaļas ir vienas," stāsta Zanda. Var iegādāties veikalā jau gatavas mīklas, taču pavāre iesaka ļoti rūpīgi lasīt to sastāvu, jo, piemēram, mīklai var pievienot labu margarīnu, bet var pievienot arī arī dažādas piedevas, kuras varētu tur nemaz nebūt.

"Tasty" piedāvā dažādu sāļo pīrāgu receptes, ko vari pagatavot pusdienās vai vakariņās. Varbūt vēlies sulīgo tomātu pīrāgu ar kazas sieru, vai maigo brokoļa un laša pīrāgu, varbūt tev garšos sātīgais pīrāgs ar bekonu un puraviem vai pavisam interesants – ar šprotēm. Lai izdodas garšīgi!

Kārtainās mīklas pīrāgs ar sēnēm un sieru

Foto: Shutterstock

Ja radies kārdinājums pēc rudenīgām garšām ar sēnēm, uz kārā zoba var likt gardu kārtainās mīklas pīrāgu ar sēņu pildījumu, kas gatavots no šampinjoniem vai arī saldētavā noglabātajiem krājumiem. Pīrāgs piestāvēs gan nesteidzīgām brokastīm, vieglām pusdienām vai vakariņām, pasniedzot to kopā ar svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Vienkāršais pīrāgs ar vistas, siera un olu pildījumu

Sāļais pīrāgs bez mīklas rullēšanas, bez liekām klapatām, bet ar bagātīgu pildījumu. Mēli var norīt, cik gards! Recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Sāļais pīrāgs ar sieru, krabju nūjiņām un žāvētu cauraudzīti

Foto: Privātais arhīvs

Sātīgais pīrāgs ir vienkārši pagatavojams no tā, kas atrodams mājās. Ja nav siera, krabju nūjiņu vai žāvēta cauraudzīša, pievieno pīnei citas sastāvdaļas, kas tev garšo. Un siltā pīrāga smarža, kas piepildīs virtuvi, radīs māju sajūtu. Recepti iesaka gardēde Kristīne Karnāte.

Lasīt vairāk

Vītais siera pīrāgs Balkānu gaumē

Foto: Shutterstock

Šo pīrāgu var ļoti ātri izcept, izmantojot gatavo kārtaino mīklu. Tradicionāli Balkānos šo pīrāgu pilda ar sieru, bet pildījumam var izmantot arī gaļu, biezpienu, sēnes, dažādus augļus un ogas.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas kāpostu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Garšīgs un ļoti vienkārši pagatavojams lielais kāpostu pīrāgs, kas gan vairāk līdzinās kārdinošai kūkai. Biezpiena mīkla būs gatava dažās minūtēs, izceptā pīrāga maize ir mīksta un gaisīga.

Lasīt vairāk

'Našķoties' Zanes sulīgais tomātu pīrāgs ar kazas sieru

Foto: Publicitātes foto

Cik dažāds savās formās, toņos un garšu niansēs var būt tomāts! Sātīgu tomātu pīrāgu ar kazas sieru blogere Zane Grēviņa gatavos šo sestdien raidījumā "Našķoties". Recepti lasi "Tasty" un kulinārijas raidījumu, kurā Zane aicinās dzīvot garšīgi, skaties televīzijā sievietēm "STV Pirmā!" un lietotnē "Shortcut".

Lasīt vairāk

Sāļais pīrāgs ar ķirštomātiem un olīvām

Foto: mosfood

Sāļais pīrāgs ar ķirštomātiem un olīvām - citādākām brokastīm vai vakariņām. Ja vēlies, padari pīrāgu vēl sātīgāku, pievienojot sieru!

Lasīt vairāk

Sātīgais siera pīrāgs ar bekonu un puraviem

Foto: Shutterstock

Šī sātīgā pīrāga jeb kiša recepte ir atceļojusi no Francijas, kas, kā zināms, ir īsta gardēžu paradīze. Lieliskais sīpolu-siera-bekona-rozmarīna un kraukšķīgas mīklas garšu salikums nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu, it īpaši dietologus, jo viņiem noteikti būtu ko piebilst, ieraugot kalkulatora ekrānā ciparu, kas norāda šī pīrāga kaloriju skaitu.

Lasīt vairāk

Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku

Foto: Shutterstock

Rikotas - tomātu pīrāgs ar baziliku gardai un skaistai uzkodai.

Lasīt vairāk

Sāļā tomātu un estragona kūka

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Šķietami vienkāršs, bet gards sāļais tomātu un estragona pīrāgs. Krāsnī ceptajiem tomātiem pāri pārlieta sakulta ola ar saldo krējumu, lai tas turētos stingrs. Kas ir interesanti – mīklu izcep pirms paša pīrāga pildīšanas ar presēšanas metodi, lai tas nepaceltos un izdotos perfekti kraukšķīgs.

Lasīt vairāk

Lielais pīrāgs ar štovētiem kāpostiem un mednieku desiņām

Foto: Shutterstock

Vienkārši gatavojams, sātīgs un ekonomisks. Ir tikai nepieciešami jau gatavi štovētie kāposti, mednieku desiņas, un kārtainā vai rauga mīkla. Ja vēlies, trauslo pīrāga mīklu var pagatavot mājās, lūk, recepte.

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņu, šķiņķa un kartupeļu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Arī šāda var būt vasarīgi sātīga pusdienu vai vakariņu maltīte – mīklas pīrāgs, kas pildīts ar jaunajiem kartupeļiem, garda šķiņķa šķēlītēm un blanšētām pupiņām. Garšīgi un nemaz nav sarežģīti! Veģetāru šo pīrāgu vari padarīt aizstājot šķiņķi ar, piemēram, gailenēm vai šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Sāļā tomātu un bazilika tarte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīga, garda un aromātiska tarte no kraukšķīgas mīklas pamatnes. Sacepumā paslēpušies arī gardie ķiršu tomāti un baziliks, bet to visu satur kopā olas un saldā krējuma pildījums.

Lasīt vairāk

Lielais sīpolu un siera pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sāļais pīrāgs ar bagātīgu sīpolu pildījumu un sarīvētu sieru izteiksmīgākai garšai. Var ēst tāpat vai pasniegt ar svaigajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Vistas un puravu pīrāgs ar filo mīklas cepurīti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards mīklas sacepums, kas pildīts ar tik vasarīgajiem jaunajiem kartupelīšiem, puraviem un burkāniem. Sātīgumam klāt pievienota vistas gaļa un šķiņķis, tas viss papildināts ar maigu piena mērci. Bet kraukšķīgumu maltītei piešķirs filo mīklas virskārta.

Lasīt vairāk

Sāļais pīrāgs ar šprotēm un tomātiem

Foto: Shutterstock

Gards pīrāgs ar sulīgu, sātīgu pildījumu trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla šim pīrāgam būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti atradīsi te, bet, ja tev nav laika mīklas gatavošanai, vari izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Lielais mencas pīrāgs

Foto: Shutterstock

Ļoti gardais un glītais trauslās smilšu mīklas pīrāgs nevarēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Zeltains, smaržīgs, pildīts ar kartupeļiem, sīpoliem un mencas filejas gabaliņiem. Pasniedz ar zaļajiem salātiem. Trauslo mīklu var aizstāt ar veikalos nopērkamo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Lielais kārtainās mīklas gaļas pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lielais kārtainās mīklas pīrāgs ir ērts veids kā sagatavot karsto uzkodu lielākam skaitam ēdāju. Paēduši būs arī astoņi ēdāji. Izvēlies svaigās desiņas, kuras tev garšo vislabāk. Izmantojot desiņu gaļu, tu paātrini un atvieglo sev gatavošanu, jo gaļas garšas buķete ir jau sabalansēta. Ja tev kāda garšviela trūkst, droši pievieno citu – pēc savas gaumes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!