Foto: Shutterstock
Ideja par cepumu namiņu ir veca kā pasaule – ja atceramies, tad arī Ansītis un Grietiņa nokļuva raganas nagos tikai tāpēc, ka nespēja atturēties nolauzt no piparkūku namiņa kādu gabaliņu. Taču visām pasakām ir laimīgas beigas – arī šai, un cepumu mājiņas joprojām ir jauka ideja, kad gribas atgriezties tajā tālajā pasaku laikā, ko sauc par bērnību.

Dažnedažādu bērnības našķu pagatavošanā cepumi ir gluži neaizstājama sastāvdaļa. Tās pašas cepumu mājiņas, kad cepumu jumtiņi satur kopā gardumgardu biezpiena masu ar marmelādi – tiešām deserts kā no pasakas!

Saldā desa – visu kārumnieku sapnis! – bez sadrupinātiem cepumiem arī nav iedomājama. Cietie cepuma gabaliņi kopā ar maigo marmelādi tumšajā, šokolādīgajā masā ir pamats, bez visa cita var tīri labi iztikt. Rullē tik ciet un liec vēsumā, lai ātrāk var mieloties!

Cepumu torte vienmēr bijusi īsts hits visos laikos. Traki garšīga, vienkārši pagatavojama un visai ekonomiska. Vajadzīgi tikai cepumi, parasti jau vecie, labie un mūžīgie "Selgas" cepumi, putukrējums un brūkleņu zapte!

Bieži vien cepumu torte ir arī pirmais meistardarbs, ko kulinārijā esam paveikuši paši savām roķelēm – te grūti kaut ko sabojāt! Ņem cepumus, pamērcē kafijā, un liec tik kārtas – cepumi, putukrējums, brūkleņu ievārījums, atkal cepumi... Nākamajā dienā, kad visas garšas savilkušās, cepumu torte, valga, sulīga un sātīga, ir īsts gardums. Daudziem no mums cepumu torte joprojām garšo pēc dzimšanas dienas bērnībā, kad jubilāram tika visskaistākais gabaliņš ar krāšņāko zemeni rotājumā.

Augot kulinārajai meistarībai un prasībām, sākam gatavot arī daudz ko citu – bet arī te bez cepumiem nu nekādi! Saldais kartupelis ar vieglu ruma aromātu, dažnedažādas siera kūkas – bez sasmalcinātiem cepumiem te galā netikt.

Tiramisu – tā jau ir cita opera un citi cepumi. Bet šoreiz "Tasty" iedvesmo atgriezties bērnības garšās, piedāvājot bērnības gardumu receptes, kur viss sākas cepumu paciņu. Lai saldas atmiņas un mielošanās!

TIkai četras sastāvdaļas: Saldējuma kūka ar zemenēm un 'Selgas' cepumiem

"Viss ģeniālais ir vienkāršs! Bērni teica, ka šis nu gan ir izcils gardums," vienkārši pagatavojamas saldējuma kūkas recepti iesaka mūsu lasītāja Marina Apaļā.

Lasīt vairāk

Svētki ar bērnības garšu – saldā desa ar marmelādi

Foto: Privātais arhīvs

Latvijas svētku sajūtas nereti saistās ar mūsu bērnības dienu garšām. Noskaņa un atmiņas. Saldā desa ar cepumiem un marmelādi ir kārums, ko gatavoja vecāki, kad mēs bijām mazi. Tās ir mīļas un siltas atmiņas, kas asociējas ar mājām un kopā būšanu. Šodien – Latvijas svētku dienā – vari viegli pagatavot arī tu un radīt jaukus mirkļus ne tikai saviem mazuļiem, bet arī savai mīļotajai otrajai pusītei. Recepti iesaka "Nadīna kūko".

Lasīt vairāk

Gardās cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu

Foto: DELFI

Cepumu mājiņas ar biezpiena–marmelādes pildījumu un šokolādīgiem jumtiņiem ir daudzu kopš bērnības iecienīts gardums. Mazie gardēži būs īpaši priecīgi palīdzēt tev gatavot šo kārdinošo desertu.

Lasīt vairāk

Našķis sporta draugiem un tievētājiem: netreknās cepumu mājiņas

Foto: Privātais arhīvs

Cepumu mājiņas ar biezpiena pildījumu ir daudzu iecienīts kārums jau kopš bērnu dienām. Mājiņu būvēšanai izvēloties pareizos produktus, var ieekonomēt gana daudz kaloriju, tādēļ reizi pa reizei ar "liesajām mājiņām" var panašķēties arī veselīga dzīvesveida piekritēji. Iecienītu recepti iesaka fitnesa trenere, bikini fitnesa atlēte Linda Patkovska.

Lasīt vairāk

Šokolādes desa ar cepumiem un marmelādi

Foto: Shutterstock

Šokolādes desa ar cepumiem un marmelādi ir daudzas reizes garšīgāks par veikala "Saldo bruneti" (tā nav antireklāma, jo man "brunete" arī ļoti garšo). Laužot cepumus, lieliski var nomierināt nervus un pagatavošana neaizņem daudz laika.

Lasīt vairāk

Saldummīļu sapnis – šokolādes desas kūka

Foto: Privātais arhīvs

Saldā "desa" jeb saldā brunete noteikti daudziem ir bērnības gardums, kas gatavots ne tikai ikdienā, bet arī svētkos. Ierasts, ka šo kārumu veido kā tādu desu, bet to var gatavot arī apaļu – gluži kā kūku! "Uzmanību, var rasties atkarība!" tā par šokolādes desas kūku saka garšīgā "Instagram" konta "Ēdiens un vēl" autore un veselīga dzīvesveida piekritēja Anna Dimpere.

Lasīt vairāk

Šokolādes desa – kārumnieku sapnis

Foto: Privātais arhīvs

Šis kārums nebūs pārāk salds, jo receptē izmantots maz cukura. Baudi to ar rūgtāku kafiju, tad garšas saspēlēsies. Viegli pagatavojamais gardums atgādina mīļas atmiņas no bērnības, kad tas tika gatavots kopā ar vecākiem. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Saldā šokolādes desa ar marmelādi un riekstiem

Saldā šokolādes desa – gards našķis pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

"Oreo" siera kūka bez cepšanas

Foto: Dabas saldumu maģija

Šī gardā siera kūka radīta mazajai jubilārei Alise. Bet šādu kūciņu var pagatavot arī tad, ja mājās nav neviena jubilāra, toties visiem garšo "Oreo" cepumi un kūkas! Kūku pagatavojusi un recepti iesaka kūku meistare Ilze Kupča no Dabas saldumu maģijas.

Lasīt vairāk

Siera kūka ar ogu mērci skaistā burciņā

Foto: Privātais arhīvs

Siera kūkas ir ārkārtīgi iemīļotas. Mutē kūstošas. Maigais krēmsiers spēlējas ar sezonas odziņu saldo akcentu. Turklāt receptes autore Elīna Krišjāne Gustsone aicina siera kūku pasniegt neparasti – skaistā un dekoratīvā burciņā.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Lielā 'Oreo' cepuma kūka

"Šis XXL izmēra "cepumiņš" būs lielisks našķis, ar ko pārsteigt "Oreo" cepumu cienītājus," teic garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

'Selgas' cepumu kūciņas bez cepšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Selgas" cepumus parasti izmantojam ātro kūku gatavošanai, bet mūsu lasītāja Marika Beļēviča tiem atradusi jaunu pielietošanas veidu un piedāvā recepti ļoti vienkārši pagatavojamām un bezgala kārdinošām kūciņām.

Lasīt vairāk

Ātrā biezpiena torte ar 'Selgas' cepumiem

Ātrajām cepumu tortēm ir neskaitāmi daudz garšu variāciju. Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Ciparkūka bez cepšanas no 'Selgas' cepumiem

Foto: Publicitātes foto

Maijs ir bagāts skaistiem svētkiem un notikumiem – bērnudārza izlaidums, brīvlaika sākums, pirmās dārza viesības... Pārsteidz lielos un mazos kārumniekus ar ciparkūku! Izvēlies kādu zīmīgu skaitli un pavisam vienkārši pagatavo kūku no "Selgas" cepumiem!

Lasīt vairāk

Ātrais biezpiena krēma un cepumu kārtojums ar zemenēm

Foto: Privātais arhīvs

Ir klāt sezona, kad tirgū un veikalā nav iespējams paiet garām kārdinošajām zemeņogām. Kad sārtvaidzes pārnestas mājās, jāliek lietā izdoma, kā tās noēst visgardāk. Garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša iesaka vienkārša deserta recepti zemeņu sezonas izbaudīšanai.

Lasīt vairāk

Maskarpones un citronu krēma kārtojums ar cepumu drumstalām

Foto: Privātais arhīvs

Gards, svaigs un citronīgs deserts glāzītēs. Recepti, izmantojot "Tasty" recepšu iesūtīšanai paredzēto formu, iesūtījusi mūsu lasītāja Zane.

Lasīt vairāk

Cepumu kūka ar biezpiena krēmu un marmelādes gabaliņiem

Foto: DELFI

Cepumu kūka viennozīmīgi ir viena no manām bērnības garšām. Gardais biezpiena krēmiņš, cepumi un marmelāde rada garšu buķeti, kura burtiski kūst uz mēles, bet, notiesājot vienu gabaliņu, roka jau steidz ķert pēc nākamā.

Lasīt vairāk

Ātrais našķis cepeškrāsnī: cepumi 'Selga' ar šokolādi un maršmeloviem

Foto: Privātais arhīvs, Aija Lietiņa

Kaut pikniku sezona jau beigusies, čaganās maršmelovu pastilas, ko mazi un lieli kārumnieki iecienījuši cept virs ugunskura liesmas, vēl nesteidz noglabāt tālākajā virtuves plauktā! Maršmelovi arī gada aukstajos mēnešos lieti noderēs ātra našķa pagatavošanai cepeškrāsnī. Recepti piedādāvā Ilze.

Lasīt vairāk

Saldā cepumu desa ar marmelādi un sālītiem zemesriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Saldās desas šķēles pazudīs no šķīvja vēl ātrāk, nekā tu spēsi tās sagriezt. Gardas un vienkārši pagatavojamas saldās cepumu desas recepti iesaka Linda Kozlovska.

Lasīt vairāk

Gatavs 10 minūtēs: 'Selgas' cepumu 'kartupeļi' ar iebiezinātā piena krēmu

Foto: Privātā arhīva foto

Kārojas panašķēties ar ko saldu, bet nepavisam negribas piepūlēties, gatavojot kūku vai torti un gaidīt, kad tā izcepsies. Šādās reizēs saldie "kartupeļi" būs īsts kārumnieku glābiņš, jo sulīgos, mutē kūstošos kumosiņus ar bērnības garšu, rīkojoties veikli, varēsi pagatavot nieka 10 minūtēs. Recepti iesaka Grieta Mfondouma.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījuma un zefīra kūka

Foto: Privātais arhīvs

Salda un grēcīgi vienkārša kūka, kam būs nepieciešamas vien četras sastāvdaļas. Gardie un siltie zefīra gabaliņi kusīs mutē, bet skābenais ievārījums garšu noturēs balansā.

Lasīt vairāk

Neceptā šokolādes siera kūka

Foto: Shutterstock

Klasiskā siera kūka ir pārbaudīta vērtība, bet tā būs vēl labāka šokolādīgākā versijā, pamatnei izmantojot šokolādes cepumus un arī krēmu papildinot ar šokolādi. Ja pārliesi kūku ar izkausētu šokolādi un uzbārstīsi pūdercukuru, tā nešaubīgi kļūs par ballītes zvaigzni.

Lasīt vairāk

Filadelfijas siera kūka ar ogām bez cepšanas

Foto: Privātais arhīvs

Siera kūka, kuras gatavošana divatā radīs prieku ne tikai ēdājiem, bet padosies no rokas. "Pēdējā laikā iepaticies gatavot kūkas – tās, kuras nav jācep," atklāj receptes autore. To Tasty.lv lasītājiem piedāvā Inese Zeļģe, kura piedalās Philadelphia recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Kakao un zemesriekstu trifeles

Foto: Shutterstock

Bez cepšanas pagatavojami gardas un glītas kakao un zemesriekstu trifeles.

Lasīt vairāk

Cepumu torte ar vārītu iebiezināto pienu bez cepšanas

Foto: Shutterstock

Cepumu torte ar vārītu iebiezināto pienu un šokolādes glazūru. Tik garda un bez cepšanas pagatavojama.

Lasīt vairāk

'Selgas' cepumu, putukrējuma un karamelizētu auzu pārslu kārtojums

Foto: Shutterstock

Vienkārši un ātri tapināms "Selgas" cepumu - karamelizētu auzu pārslu kārtojums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!