Foto: Shutterstock
Viltot iespējams teju visu – arī ēdienu pasaulē. Viltotais zaķis, irbītes, plovs, pat ķīselis – kārtīga saimniece var noviltot visu! Taču ne jau aiz vēlmes mānīties radušies viltotie ēdieni. Visbiežāk tie radušies tad, kad īstās sastāvdaļas ir pārāk dārgas vai pat nenopērkamas – tad jādomā, kā izlīdzēties.

Viens no slavenākajiem piemēram pasaules ēdienu klasikā, runājot par viltotajiem ēdieniem, ir viltotā bruņurupuču zupa. Anglijā un Francijā kopš 16. gadsimta bruņurupuču zupa bija populārs ēdiens smalkās aprindās. Tas bija arī ārkārtīgi dārgs ēdiens, turklāt bruņurupuču bija maz, nav jau nekādas tibiņas vai aitas. Lai pabarotu visus smalkos ļaudis, kas pieprasīja modes ēdienu, ar laiku nācās izgudrot viltotā bruņurupuča zupu, ko gatavoja no teļa gaļas, kas garšas ziņā esot līdzīga bruņurupuča gaļai.

Atcerieties Luisa Kerola "Alisi Brīnumzemē"? To nodaļu, kur Alise ciemojās pie Viltotā Bruņurupuča un kurš žēlabainā balsī dziedāja: "Brī-ī-nišķā zuu-upa! Va-a-akara Zuu-upa!"

Karaliene aizelsusies jautāja Alisei:
- Vai Tu Viltoto Bruņurupuci jau esi redzējusi?
- Nē, - Alise atbildēja. - Es pat nezinu, kas ir Viltotais Bruņurupucis.
- No tā gatavo viltotā bruņurupuča zupu. Tas ir kaut kas līdzīgs viltotajam zaķim. - Karaliene teica.
Luiss Kerols "Alises piedzīvojumi Brīnumzemē", tulkojusi Elfrīda Melbārzde

Lai nu kā, viltoto ēdienu autori nudien prot izlīdzēties – un parasti jau vārds "viltotais" vai, pēc senākas modes, "falšais" uzreiz ēdājam pasaka priekšā, ka ne zaķus, ne irbes, ne bruņurupučus priekšā neviens necels, taču ēdiens būs tāds, kad skata vai garšas ziņā atgādinās zaķi, irbi vai bruņurupuci.

Foto: Shutterstock
Gadās jau gan arī tā, ka, ēdiens, kas kādreiz radies šauras rocības dēļ – piemēram, viltotais zaķis, viltotās irbītes – ar laiku kļūst nevis par izlīdzēšanos, kas jāpiecieš, kamēr tiks pie īstiem medījumiem, bet par patstāvīgu, cienījamu ēdienu, ko gatavo tāpēc, ka patīk un garšo.

Atsevišķa un milzīga viltoto ēdienu sadaļa attiecas uz ēdienu, ko aizvieto dažādu reliģisku uzskatu un fundamentālu dzīves pārliecību, piemēram, veģetārisma dēļ. Bet tas, kāpēc veģetārs izstrādājums tomēr jāsauc, piemēram, par desu jau ir cits jautājums un ne šai reizei. Šoreiz "Tasty" piedāvā gardu viltoto ēdienu izlasi – viss būs pa īstam garšīgi!

Soli pa solim: viltotās 'irbītes' ar brūno mērci

Foto: Līga Āpša

"Mazs pastāsts manā, lizumniešu, mēlē: Mamma bija godu saimniece un ķēķa sievas "irbītes" gatavoja iepriekšējā dienā, jo darbu un laika ziņā šis ēdiens ir gana prasīgs! Kad mērce bija gatava pasniegšanai, tad to "pīlē" pielēja klāt un uzsildīja mērcē "irbītes". Lēja bļodiņās – māla vai citās – un pasniedza. Maza būdama, es visos godos gaidīju tieši "irbītes" ar tupeņiem, tādēļ tas ir mans mīļākais bērnības ēdiens no "nopietnā" gala," tā tradicionālu latviešu virtuves godu recepti piedāvā uzņēmuma "Tirzas bullis" saimniece Līga Āpša.

Lasīt vairāk

Ātrās irbītes no maltās gaļas

Foto: Shutterstock

Irbītes no maltās gaļas ar burkānu, papriku un žāvētu gaļu.

Lasīt vairāk

'Irbītes' ar žāvētas gaļas un olas pildījumu

Foto: Shutterstock

Īpašām viesībām - īpaši gardās "irbītes" ar žāvētas gaļas un olas pildījumu.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas 'irbītes' mājas gaumē

Foto: Shutterstock

Liellopa gaļas "irbītes" mājas gaumē ikdienas vai svētku galdam.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar brūnā cukura glazūru

Viltotais zaķis ir latviešu kulinārijas klasika. Mani vienmēr saista klasisko ēdienu 'uzlabošana' – šoreiz zaķi noglazēju ar pasaldu lipīgu mērci. Laika gaitā esmu izmēģinājusi vairākas glazūras un to sastāvdaļas. Domāju, ka eksperimentējot un garšojot arī jūs atradīsiet savu ideālo garšu un sastāvdaļu kombināciju.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar vārītām olām pildījumā

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar gardo glazūru

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis ar piedevām būs ērti pagatavojamas un sātīgas pusdienas vai vakariņas ģimenei, bet atlikušo gaļu nākamajā dienā varēs izmantot, lai uzsmērētu sviestmaizes. Gaļas kukulīša glazūrai izmanto kečupu vai tomātu mērci grilētai gaļai (barbekjū mērci).

Lasīt vairāk

Ātrais viltotais zaķis ar zilo sieru un šķiņķi

Foto: Shutterstock

Gardais un sātīgais - ātrais viltotais zaķis ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas viltotais zaķis ar ceptiem sīpoliem un speķi

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis gards gan karsts ar piedevām, gan auksts uz maizes.

Lasīt vairāk

Noras viltotais zaķis viltotā kažokā

Foto: Shutterstock

Noras viltotais zaķis viltotā kažokā no kārtainās mīklas.

Lasīt vairāk

Falšais zaķis ar ķimenēm

Foto: Shutterstock

Falšais zaķis ar ķimenēm gardām vakariņām vai brokastu sviestmaizēm.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar majonēzi

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis ar majonēzi ikdienas maltītei vai aukstajam galdam.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis bekona 'kažociņā'

Foto: Shutterstock

Vidusjūras viltotais zaķis - pateicoties siera klātbūtnei, viltoto zaķi (jebšu "mānīgo trusi", kā šo variāciju nokristīja mana meita) ir viegli sagriezt aukstu plānās šķēlēs un likt uz maizes.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis no liellopu gaļas

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis no liellopu gaļas, kurš pēc vēlmes pildāms ar olu, žāvētām plūmēm vai sēnēm.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar sieru un sēnēm

Foto: Shutterstock

Viltotais zaķis ar sieru un sēnēm - gards arī atdzisis liekot uz maizes.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis no līdakas un speķīša

Foto: DELFI

Kad mums laimējās noķert paprāvu līdaku, izrādījās, ka zivs gaļas ir tik daudz, ka jāizdomā kas netradicionālāks par gabaliņos ceptu līdaku. Turklāt gaļa bija diezgan šķiedraina. Tā nu tapa variācija par pildīto līdaku jeb "falšais zaķis" no zivs.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis kēksiņu formās ar kartupeļu biezeņa 'cepurēm'

Ja meklē ideju, kā pagatavot viltoto zaķi vien pāris personām, tev lieti noderēs amerikāņu blogeres, "Framedcooks.com" autores Katrīnas Džeksones ideja šo vienkāršo ēdienu pagatavot kā glazūrkēksiņus, proti, cepot mafinu formās un pārsedzot ar gaisīga kartupeļu biezeņa "cepuri".

Lasīt vairāk

Viltotais plovs ar malto gaļu un tomātu mērci

Foto: Privātais arhīvs

Viltotais plovs ar tomātu mērci un malto gaļu – ļoti garšīgi un viegli pagatavojams. Recepti, izmantojot "Tasty" recepšu iesūtīšanas formu, iesūtījusi mūsu lasītāja Alvīne.

Lasīt vairāk

Viltotais čebureks ar sēnēm, papriku un sieru kaloriju skaitītājiem

Foto: "Edunsporto" publicitātes foto

"Pilngraudu tortiljas patiešām ir īsts atradums ātrai, gardai un veselīgai maltītei. Ko tikai ar tām nevar sadarīt! Šoreiz izdomāju pagatavot viltoto čebureku ar šampinjoniem, papriku un sieru," tā recepti kaloriju skaitītājiem pieiesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Viltotais vistas cepetis

Pēc ilgiem laikiem man parādījās iedvesma kaut ko pagatavot virtuvē. Nolēmu, ka, sagaidot šo gadu, svētku galdam derētu vista, turklāt, lai būtu interesantāk - atkaulota un ar pildījumu. Piņķerīgais atkaulošanas darbs veicās ļoti raiti, iesaku nevienam nenobīties un kaut reizi pieķerties šai vistas "preparēšanai". Galarezultāts sanāk pārsteidzoši labs, un pats galvenais - tīrs fantāziju lidojums. Šai vistai mūsmājās bija ļoti liela piekrišana un tā pazuda diezgan īsā laika posmā.

Lasīt vairāk

Viltotais vistas gaļas plovs

Foto: Shutterstock

Gards un viekārši pagatavojams viltotais plovs ar vistas fileju.

Lasīt vairāk

Biezpiena un mārrutku smēriņš – viltotais 'Rama Creme Bonjour'

Foto: Shutterstock

Viltotais "Rama Creme Bonjour" smērēšanai uz sviestmaizēm.

Lasīt vairāk

Viltotais aprikožu ķīselis

Foto: Shutterstock

Ļoti gards burkānu ķīselis jeb viltotais aprikožu ķīselis.

Lasīt vairāk

Falšā zaķa ātrais 'brālis', kas izdodas vienmēr

Foto: Shutterstock

Falšā zaķa ātrais brālis, kas izdodas vienmēr, ir garšīgs gan karsts ar piedevām, gan auksts uz maizes.

Lasīt vairāk

Falšais zaķis bez vārītas olas

Foto: Shutterstock

Falšais zaķis bez olas vidū - garšīgs gan karstā veidā ar piedevām, gan atdzisis uz maizēm.

Lasīt vairāk

Falšais zaķis mājas gaumē

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Maltās gaļas ruleti, kas daudzās mājās tiek dēvēta par falšo zaķi, var ēst gan siltu ar piedevām, gan aukstu uz maizītes. Ja pērk nezināma sastāva iepriekš samaltu gaļu, tad nekā laba tur patiesi nevar būt. Taču, nopērkot labu gaļu un pašam samaļot, sanāk ļoti gards un veselīgs ēdiens. Recepti iesaka bloga Gards, ka nenoēsties! autore.

Lasīt vairāk

Viltotie buljona pīrādziņi bez gaļas

Foto: Mr. Magpie publicitātes foto

"Izpētīju daudzas vegāniskas "sausage rolls" jeb desu ruļļu receptes un rezultātā iznāca mana vidējā recepte. Ēdāji teica, ka garšojot pēc buljona pīrādziņiem. Pati esmu sajūsmā, tādus tagad cepšu regulāri. Lūk, te ir uzskatāmi redzams, kā pīrādziņus sarullēt un sagriezt!" recepti, kas noderēs gan ikdienai, gan svētku reizei, iesaka recepšu bloga "Mr. Magpie" autore Ieva.

Lasīt vairāk

Viltotā maltās gaļas mērce ar pupiņām un dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs

"Tasty" lasītājs Jānis Kursītis recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka sātīgas un gardas sojas granulu mērces recepti.

Lasīt vairāk

Viltotā lazanja – cukīni sacepums ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Lazanja, kuru gluži nevar par tādu nodēvēt, jo klasiskās lazanjas plāksnes aizstātas ar plāni sagrieztām cukīni šķēlēm. Sātīga, garda un ļoti barojoša maltīte vakariņām.

Lasīt vairāk

Viltotā brokoļu siera zupa

Izšķirstot Ziemassvētku vecīša atnesto grāmatu, pirmā recepte, kas iekrita acīs - brokoļu siera zupa, noteikti arī tāpēc, ka pilna saldētava ar brokoļiem salikta, un tagad jāsteidz apēst līdz nākamajai ražai, kas nemaz tik tālu vairs nav, paskat, jau februāris.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!