Foto: Shutterstock
Spageti ir garākais no pastas ģimenē, bet vai gardākais? To var noskaidrot tikai vienā veidā – pagatavojot. Un pagatavot šos slaidos itāļus var daudz un dažādi!

Mums, latviešiem ir makaroni, ar, ko apzīmējam jebkuru pastas veidu, izņemot spageti. Šis garais un trauslais pastas veids ir vienīgais, ko saucam viņa dzimtajā vārdā. Pārējie ir makaroni, vienalga, ka tiem pasē rakstīts ferfalle, fusilli vai penne! Labākā gadījumā mēs tos saucam par bantītēm, spirālītēm vai trubiņām. Taču spaghetti ir spageti. Kaut kas maģisks ir šajā pastas veidā un nosaukumā, lai arī to ēšana ir samērā ķēpīga. Tik ķēpīga, ka sagatavotas neskaitāmas pamācības, kā tos pareizi apēst, neatstājot mērces strīpas uz apģērba, speķainu muti un saglabāt pašcieņu.

Arī bērni, ja viņiem ļauj izvēlēties, lielākoties sauc, ka grib spageti – garos makaronus. Un tad pa vienam ar visu spēku sūc iekšā, ka mērce vien šķīst un pēc pusdienām pie galda ir viens netīrs un laimīgs bērns.

Izvārīt spageti, izmaisīt ar pesto un dāsni pārbērt ar parmezānu ir klasiku klasika, kas nenoveco, bet šo pastas veidus var pagatavot dažādos veidos.

Mērces ietērps

Foto: Shutterstock

Spageti, tāpat kā viņa pastas radiniekiem, dikti patīk dažādas mērces – vislabāk, lai tās ir Itālijas karoga krāsās balta (karbonara mērce ar olas, salda krējuma un sviesta pamatu), zaļu (pesto), sarkanu (dažādas tomātu mērces). Viena no slavenākajām mērcēm ir Boloņas mērce, kas ilgi tiek sautēta un tai ir sarkanvīna piešprice.

Bumbu spēks

Foto: Shutterstock

Spageti ar gaļas bumbiņām ir visu mazo gardēžu sapnis (un lielo arī, ja gribam būt atklāti), labāki var būt tikai spageti ar cīsiņiem.

Jūras mošķu salidojums

Foto: Shutterstock

“Labs labu nemaitā,” tā noteikti nodomāja kāds itālis, kad spageti pievienoja jūras mošķus un viņam bija taisnība! Mīdijas, garneles un astoņkāji vienkāršo pastu padara dārgu un izsmalcinātu.

No spageti par lazanju

Foto: Shutterstock

Ja baidies ķerties klāt lazanjas plāksnēm , tad var mēģināt pagatavot spageti lazanju. Kas tā tāda? Garda manta, pagatavota cepeškrāsnī, kur lazanjas plāksnes aizstāj cieši sarindoti spageti. Viss pārējais, kā lazanjā pienākas – gaļa, bešamela mērce un siers!

Vakardienas spageti atdzimšana

Foto: Shutterstock

Ja izvārīji vakariņās pavairāk spageti, tad apsveicu – pusdienās varēsi pagatavot spageti ligzdiņas mafinu pannā!

Salātu iespēja

Foto: Shutterstock

Spageti droši var iemaisīt arī salātos, tāpat kā citus pastas veidus. Ko iemaisīt spageti salātos? Ko vien sirds un vēders kāro! Derēs gan salātlapas ar pesto, ja gribas svaigumu, gan tuncis un ola, ja gribas piesiet dūšu.

Peldošie spageti

Foto: Shutterstock

Neba tikai mērcē spageti peldināmi, nav ne vainas ar tiem bagātināt buljonu! Šādi pagatavoti spageti jau lēnām pretendē kļūt par kādu rāmen tipa zupu.

Bērnības garša

Foto: Shutterstock

Piens, cukurs, makaroni – bladāc un esi atpakaļ bērnībā! Makaronu piena zupai vislabāk, lai piedod itāļi un makaronu dievs, derēs salauzīti spageti.

Brokastu spageti

Foto: Shutterstock

Dūšīgi sakul olas ar piedevām, dāsni pārlej spageti, kas saguldīti uzkarsētā pannā un omlete gatava! Vari arī dēvēt par fritatu, ja tā garšo labāk!

Lai slava Itālijai un spageti!

Spageti ar dārzeņiem un sēnēm ķīniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Ātri, garšīgi un austrumnieciski - spageti ar dārzeņiem ķīniešu gaumē.

Lasīt vairāk

Pasta ar tunci, citronu un dillēm

Foto: mosfood

Maltīte diviem cilvēkiem gatava 20 minūtēs!

Lasīt vairāk

Makaroni ar gailenēm

Foto: Shutterstock

Makaroni ar gailenēm sātīgām vasaras pusdienām.

Lasīt vairāk

Grauzdiņu sacepums ar četru sieru mērci

Foto: Shutterstock

Vienkāršām un ātrām vakariņām - franču maizes sacepums ar četru sieru mērci. Izmēģini Knorr Menu gatavo maisījumu spageti ar 4 sieru un brokoļu mērci!

Lasīt vairāk

Tagliatelle ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Itāļu virtuves klasika - pasta ar Boloņas mērci. Ja nevēlies pavadīt vakaru pie plīts, izmēģini Knorr Menu gatavo maisījumu spageti pagatavošanai. Tagliatelle (vai jebkura cita veida pasta) makaroni, maltā gaļa, nedaudz dārzeņu un sarkanvīns. Gardas vakariņas garantētas!

Lasīt vairāk

Garneles ar dārzeņiem un spageti

Foto: Shutterstock

Garneles ar spageti vieglām un ļoti gardām pusdienām.

Lasīt vairāk

Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem

Foto: DELFI

Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!

Lasīt vairāk

Pasta ar Boloņas mērci

Foto: Shutterstock

Boloņas mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar spageti, taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar kūpinātu gaļu

Ķirbis labi sader ar kūpinātu vistu, bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm

Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt ­ aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv.

Lasīt vairāk

Spageti ar kaltētu tomātu pesto un ceptu lasi

Foto: Publicitātes foto

Lielisku mērci pastai var pagatavot arī no kaltētiem tomātiem, kas atradīsies ikviena gardēža mājās. Pie šādi pasniegta ēdiena lieliski piestāvēs zaļie salāti, kas papildināti ar olīveļļu un svaiga citrona sulu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.

Lasīt vairāk

Spageti ar sautētiem dārzeņiem un garnelēm

Lasīt vairāk

Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Makaroni ar cukīni nūdelēm un tītara gaļas bumbiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīgām pusdienām vajag vien nedaudz gaļas un kādu atbilstošu piedevu. Tāpēc garie linguine makaroni (kas, starp citu, atgādina spageti), papildināti ar cukīni nūdelēm un maltās gaļas bumbiņām tomātu mērcē, būs tieši laikā, lai pabarotu ne tikai sevi, bet arī visu ģimeni.

Lasīt vairāk

Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem

Foto: Shutterstock

Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!

Lasīt vairāk

Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti

Foto: Shutterstock

Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.

Lasīt vairāk

Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām

Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Sulīgi tefteļi mafijas gaumē

Foto: Shutterstock

Citējot mafijas bosu Džo Espozito no "Mafijas pavārgrāmatas": "Ģeniāli vienkārša recepte, kuras dēļ nebūtu žēl pat mirt."

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.

Lasīt vairāk

Spageti ar mīdijām tomātu mērcē

Jūras velšu cienītāju delikatese – ātri pagatavojams ēdiens bez piena produktiem. Galvenais izvēlēties svaigas un kvalitatīvas mīdijas. Ja gaidāmi viesi, pasniedz spageti lielā traukā. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.

Lasīt vairāk

Spageti ar avokado, kaltētiem tomātiem un pupiņām

Ātri un viegli pagatavojams makaronu un uzturvielām bagātu dārzeņu ēdiens, kas iepriecinās ar saviem garšas kontrastiem. 
Avokado krēmīgums, sarkano pupiņu maigums un tomātu asums atklāsies jaunā spageti receptes versijā. Ir labi baudīt ēdienus, kas sastāv no veselīgiem un gardiem produktiem.

Lasīt vairāk

Makaroni ar garnelēm un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojama un garšām bagātīga makaronu maltīte ar garnelēm un zaļiem zirnīšiem. Tas viss šķīvī mīsies ar skābeno citronu un sāļo cieto sieru.

Lasīt vairāk

Spageti omlete ar diviem sieriem

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī cepta spageti omlete ar papriku, tomātiem un diviem sieriem – īsts garšu baudījums.

Lasīt vairāk

Spageti ar pesto, tomātiem un cieto sieru

Foto: Shutterstock

Viss vienkāršais ir ģeniāls. Sālsūdenī novārīti spageti krēmīgā pesto mērcē ar viegli karamelizētiem tomātiem un pārbērtu cieto sieru garšos vairāk nekā izcili.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!