![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b963aac0-7cf2-11ed-87c9-957c49322b53.jpg?w=576&h=313)
Mums, latviešiem ir makaroni, ar, ko apzīmējam jebkuru pastas veidu, izņemot spageti. Šis garais un trauslais pastas veids ir vienīgais, ko saucam viņa dzimtajā vārdā. Pārējie ir makaroni, vienalga, ka tiem pasē rakstīts ferfalle, fusilli vai penne! Labākā gadījumā mēs tos saucam par bantītēm, spirālītēm vai trubiņām. Taču spaghetti ir spageti. Kaut kas maģisks ir šajā pastas veidā un nosaukumā, lai arī to ēšana ir samērā ķēpīga. Tik ķēpīga, ka sagatavotas neskaitāmas pamācības, kā tos pareizi apēst, neatstājot mērces strīpas uz apģērba, speķainu muti un saglabāt pašcieņu.
Arī bērni, ja viņiem ļauj izvēlēties, lielākoties sauc, ka grib spageti – garos makaronus. Un tad pa vienam ar visu spēku sūc iekšā, ka mērce vien šķīst un pēc pusdienām pie galda ir viens netīrs un laimīgs bērns.
Izvārīt spageti, izmaisīt ar pesto un dāsni pārbērt ar parmezānu ir klasiku klasika, kas nenoveco, bet šo pastas veidus var pagatavot dažādos veidos.
Mērces ietērps
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/bb81cfd0-7cf2-11ed-8846-9995931d2a47.jpg?w=876)
Spageti, tāpat kā viņa pastas radiniekiem, dikti patīk dažādas mērces – vislabāk, lai tās ir Itālijas karoga krāsās balta (karbonara mērce ar olas, salda krējuma un sviesta pamatu), zaļu (pesto), sarkanu (dažādas tomātu mērces). Viena no slavenākajām mērcēm ir Boloņas mērce, kas ilgi tiek sautēta un tai ir sarkanvīna piešprice.
Bumbu spēks
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b92653a0-7cf2-11ed-b741-d3f15dcf51ad.jpg?w=876)
Spageti ar gaļas bumbiņām ir visu mazo gardēžu sapnis (un lielo arī, ja gribam būt atklāti), labāki var būt tikai spageti ar cīsiņiem.
Jūras mošķu salidojums
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b82b03b0-7cf2-11ed-b3c4-49fe68e2f4d4.jpg?w=876)
“Labs labu nemaitā,” tā noteikti nodomāja kāds itālis, kad spageti pievienoja jūras mošķus un viņam bija taisnība! Mīdijas, garneles un astoņkāji vienkāršo pastu padara dārgu un izsmalcinātu.
No spageti par lazanju
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/bbcbd120-7cf2-11ed-9b26-956c8ecb607d.jpg?w=876)
Ja baidies ķerties klāt lazanjas plāksnēm , tad var mēģināt pagatavot spageti lazanju. Kas tā tāda? Garda manta, pagatavota cepeškrāsnī, kur lazanjas plāksnes aizstāj cieši sarindoti spageti. Viss pārējais, kā lazanjā pienākas – gaļa, bešamela mērce un siers!
Vakardienas spageti atdzimšana
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/bba86aa0-7cf2-11ed-87c9-957c49322b53.jpg?w=876)
Ja izvārīji vakariņās pavairāk spageti, tad apsveicu – pusdienās varēsi pagatavot spageti ligzdiņas mafinu pannā!
Salātu iespēja
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/bb810c80-7cf2-11ed-b741-d3f15dcf51ad.jpg?w=876)
Spageti droši var iemaisīt arī salātos, tāpat kā citus pastas veidus. Ko iemaisīt spageti salātos? Ko vien sirds un vēders kāro! Derēs gan salātlapas ar pesto, ja gribas svaigumu, gan tuncis un ola, ja gribas piesiet dūšu.
Peldošie spageti
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b82e8620-7cf2-11ed-a8ac-877dc84cc982.jpg?w=876)
Neba tikai mērcē spageti peldināmi, nav ne vainas ar tiem bagātināt buljonu! Šādi pagatavoti spageti jau lēnām pretendē kļūt par kādu rāmen tipa zupu.
Bērnības garša
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b82c1520-7cf2-11ed-8846-9995931d2a47.jpg?w=876)
Piens, cukurs, makaroni – bladāc un esi atpakaļ bērnībā! Makaronu piena zupai vislabāk, lai piedod itāļi un makaronu dievs, derēs salauzīti spageti.
Brokastu spageti
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b86d63e0-7cf2-11ed-b741-d3f15dcf51ad.jpg?w=876)
Dūšīgi sakul olas ar piedevām, dāsni pārlej spageti, kas saguldīti uzkarsētā pannā un omlete gatava! Vari arī dēvēt par fritatu, ja tā garšo labāk!
Lai slava Itālijai un spageti!
Spageti ar dārzeņiem un sēnēm ķīniešu gaumē
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b6b3aad0-5e86-11ed-bfd2-292ab5dfe0c4.jpg?w=876)
Ātri, garšīgi un austrumnieciski - spageti ar dārzeņiem ķīniešu gaumē.
Pasta ar tunci, citronu un dillēm
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b58c6750-78fd-11ed-ab81-b155ba88eef4.jpg?w=876)
Maltīte diviem cilvēkiem gatava 20 minūtēs!
Makaroni ar gailenēm
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/c4057230-5e96-11ed-b85e-b5d37c4d678a.jpg?w=876)
Makaroni ar gailenēm sātīgām vasaras pusdienām.
Grauzdiņu sacepums ar četru sieru mērci
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/3e8958c0-5e95-11ed-aba4-7b574963a771.jpg?w=876)
Vienkāršām un ātrām vakariņām - franču maizes sacepums ar četru sieru mērci. Izmēģini Knorr Menu gatavo maisījumu spageti ar 4 sieru un brokoļu mērci!
Tagliatelle ar malto gaļu
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/70b74e00-5e96-11ed-a692-39fc1e8dddd0.jpg?w=876)
Itāļu virtuves klasika - pasta ar Boloņas mērci. Ja nevēlies pavadīt vakaru pie plīts, izmēģini Knorr Menu gatavo maisījumu spageti pagatavošanai. Tagliatelle (vai jebkura cita veida pasta) makaroni, maltā gaļa, nedaudz dārzeņu un sarkanvīns. Gardas vakariņas garantētas!
Garneles ar dārzeņiem un spageti
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/04149300-5ea7-11ed-b797-efc28960e5ed.jpg?w=876)
Garneles ar spageti vieglām un ļoti gardām pusdienām.
Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/6634f750-5ea7-11ed-b797-efc28960e5ed.jpg?w=876)
Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!
Pasta ar Boloņas mērci
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/6eb06a60-5eaa-11ed-a2d4-6bbc2d6ccf5b.jpg?w=876)
Boloņas mērce ir stipra un sātīga. Tai ir bieza konsistence. Pasniedz to ar spageti, taljatelles vai papardelles pastu. Mērci ledusskapī var uzglabāt līdz pat nedēļai. Ar katru dienu tā kļūst arvien garšīgāka. Atdzesēta tā ļoti labi garšo uzziesta uz maizes.
Spageti krēmīgā ķirbja mērcē ar vistas fileju un valriekstiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/5fc62db0-793e-11ed-ab81-b155ba88eef4.jpg?w=876)
Šinī ēdienā ķirbis kombinācijā ar ķiplokiem, saldo krējumu un čili veido zīdaini krēmīgu mērci, kas ļoti "piestāv" vistas filejai. Valrieksti un timiāns spageti piešķir rudenīgas garšas nianses.
Spageti krēmīgā ķirbju mērcē ar kūpinātu gaļu
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/8b79abe0-6015-11ed-a67f-4f24486219e2.jpg?w=876)
Ķirbis labi sader ar kūpinātu vistu, bekonu, šķiņķi un citiem kūpinājumiem. Recepti piedāvā kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.
Spageti ar ķiplokos ceptām garnelēm
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/8f3442e0-6015-11ed-b772-4b204728b766.jpg?w=876)
Īsts brīvdienu ēdiens, kad gribas sevi nedaudz palutināt aromāts no ķiplokos ceptajām garnelēm, svaigums no ķirštomātiņiem un spinātiem. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv.
Spageti ar kaltētu tomātu pesto un ceptu lasi
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/72f60250-7990-11ed-a86a-c93f95387e96.jpg?w=876)
Lielisku mērci pastai var pagatavot arī no kaltētiem tomātiem, kas atradīsies ikviena gardēža mājās. Pie šādi pasniegta ēdiena lieliski piestāvēs zaļie salāti, kas papildināti ar olīveļļu un svaiga citrona sulu. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Spageti ar tomātiem, čili un garnelēm
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/96f28b60-6063-11ed-9a04-d31ea6c238fb.jpg?w=876)
Klasiskie spageti mazliet citādākā gaismā – ar apceptām garnelēm, mīkstiem konservētajiem tomātiem un mazliet čili asumiņam. Kontrastu maltītei piešķirs zaļās pupiņu pākstis (var izmantot gan svaigas, gan saldētas), bet izteiktu garšaugu aromātu – dilles.
Spageti ar sautētiem dārzeņiem un garnelēm
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/ff4c3520-60cd-11ed-b52c-378a3a8c71d2.jpg?w=876)
Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/8991d6d0-60ca-11ed-ad7a-4795f8670847.jpg?w=876)
Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.
Makaroni ar cukīni nūdelēm un tītara gaļas bumbiņām
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/c1d35920-60c9-11ed-9bff-a35492d3c971.jpg?w=876)
Bagātīgām pusdienām vajag vien nedaudz gaļas un kādu atbilstošu piedevu. Tāpēc garie linguine makaroni (kas, starp citu, atgādina spageti), papildināti ar cukīni nūdelēm un maltās gaļas bumbiņām tomātu mērcē, būs tieši laikā, lai pabarotu ne tikai sevi, bet arī visu ģimeni.
Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/0d887bc0-79c5-11ed-80ba-3be48b785101.jpg?w=876)
Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!
Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/80604a00-79bc-11ed-ab81-b155ba88eef4.jpg?w=876)
Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.
Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/7b1e3900-60ec-11ed-bc53-d1ff7a6683cd.jpg?w=876)
Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".
Sulīgi tefteļi mafijas gaumē
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/2f721dc0-79db-11ed-80ba-3be48b785101.jpg?w=876)
Citējot mafijas bosu Džo Espozito no "Mafijas pavārgrāmatas": "Ģeniāli vienkārša recepte, kuras dēļ nebūtu žēl pat mirt."
Fotorecepte: Maltās gaļas bumbiņas itāļu gaumē
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/724a4420-6a49-11ed-bd98-9936cb3339d4.jpg?w=876)
Klasiska un itāliska pastas ēdienu piedeva – tomātu mērcē sutinātas cūkgaļas frikadeles. Pasniedz kopā ar nūdelēm vai smalkāka izmēra spageti, pa virsu kaisot sarīvētu cieto sieru.
Spageti ar mīdijām tomātu mērcē
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/beae3670-60ec-11ed-9dd9-f53611719384.jpg?w=876)
Jūras velšu cienītāju delikatese – ātri pagatavojams ēdiens bez piena produktiem. Galvenais izvēlēties svaigas un kvalitatīvas mīdijas. Ja gaidāmi viesi, pasniedz spageti lielā traukā. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Spageti ar avokado, kaltētiem tomātiem un pupiņām
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/bdf96560-60ec-11ed-bc53-d1ff7a6683cd.jpg?w=876)
Ātri un viegli pagatavojams makaronu un uzturvielām bagātu dārzeņu ēdiens, kas iepriecinās ar saviem garšas kontrastiem. Avokado krēmīgums, sarkano pupiņu maigums un tomātu asums atklāsies jaunā spageti receptes versijā. Ir labi baudīt ēdienus, kas sastāv no veselīgiem un gardiem produktiem.
Makaroni ar garnelēm un zirnīšiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/e0122e70-7a00-11ed-8220-6395945e59ae.jpg?w=876)
Ļoti ātri pagatavojama un garšām bagātīga makaronu maltīte ar garnelēm un zaļiem zirnīšiem. Tas viss šķīvī mīsies ar skābeno citronu un sāļo cieto sieru.
Spageti omlete ar diviem sieriem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/5b4dd510-7be8-11ed-b7ba-bddd67de2a55.jpg?w=876)
Cepeškrāsnī cepta spageti omlete ar papriku, tomātiem un diviem sieriem – īsts garšu baudījums.
Spageti ar pesto, tomātiem un cieto sieru
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/84c91340-7be9-11ed-8ad2-659178b799d2.jpg?w=876)
Viss vienkāršais ir ģeniāls. Sālsūdenī novārīti spageti krēmīgā pesto mērcē ar viegli karamelizētiem tomātiem un pārbērtu cieto sieru garšos vairāk nekā izcili.