Foto: Shutterstock
Tomātu laiks ir sācies, un tomāti nāk gatavi kaudzēm vien – spēj tik likt lietā! Gurķu un tomātu salāti nenoiet no kulinārās skatuves, bet tos arī varētu ēst un ēst – neapnīk! Bet vēl jau ir simtiem veidu, kā tomātus gatavot tūlītējai apēšanai. Patiesību sakot, vai kaut jel viens kārtīgs ēdiens šajās dienās tiek gatavots bez tomāta līdzdalības? Tomāts ir karalis!

Jāteic gan, ka tomāts sev nekad nepieprasa visu godu – tomāts ir izcils komandas spēlētājs, gan atbalstot dažādas garšas un struktūras, harmoniski iekļaujoties, gan izceļot savu tomātīgumu visos veidos un kļūstot par komandas kapteini un galveno vārtu guvēju; gan spējot ienirt ēdiena dziļumos un pat pilnīgi izšķīst tajā, gan krāšņi parādoties un izrādoties dažādās krāsās un skaistos garnējumos.

Foto: Shutterstock

Lai nu kur, sacepumos tomāts ir vienkārši neaizstājams. Piemēram omulīgajos kartupeļu, gaļas, kabaču vai makaronu sacepumos tomāts kopā ar krējumu un sieru vienojas kopīgā dziesmā, radot to aromātisko, sātīgo, sarkano, kā lava karsto mērci, kas iekļauj un apkļauj visu, no atsevišķi cepampannā ieliktajiem produktiem galu galā radot kaut ko ugunīgi karstu, neprātīgi garšīgu, sātīgu un mierininošu.

Foto: Shutterstock

Protams, tomāts dievina arī brīžus, kad karalim dod to, kas karalim pienākas – tātad, visu cieņu, labākās vietas un pilnīgu apbrīnu. Un šis karalis nudien nav kails – tomātam ir, ko parādīt! Sacepumam cepšanās pašās beigās uzliekot virsū sarkanās tomāta ripas, tas kļūst par kvēlojošu kulinārijas meistardarbu. Un kur tad vēl dažnedažādie ratatuji un tamlīdzīgie kārtojami, kur dārzeņu ripiņas sakārtotas gardās un krāsainās virtenēs, un tomāts, protams, ir krāšņākais starp visiem!

Foto: Shutterstock

Bet tomāts spēj būt arī karaliski vienkāršs, taču ikviena maltīte, kur tas piedalās, var kļūt karaliska. Pat tādi vienkārši un ekonomiski ēdieni kā dārzeņu sacepumi, kuros dominē pārsvarā kabači un lētā gala cīsiņi. Kad šim salikumam pievienojas tomāts un pāri tiek pārrīvēts siers, rodas vienkārši izcili gards ēdiens. Un ir dienas, kad nevajag neko vairāk kā ugunīgi karstu un gardu sacepumu, lai justos labāk. Lai "Tasty" sacepumu receptes tevi iedvesmo garšīgām vakariņām!

Tomātu sacepums ar kabaču strēmelītēm, mocarellu un baziliku

Foto: DELFI

Sulīgi tomāti, spirgtais baziliks un kārdinoši staipīgais siers – vai vasaras izskaņā ir atrodama vēl garšīgāka kombinācija? Turklāt tomāti satur ļoti maz kaloriju, bet tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tādēļ steidz tos baudīt dažādās variācijās.

Lasīt vairāk

Kabaču un maltās gaļas sacepums

Foto: Shutterstock

Kad sāk apnikt kabaču ripiņas un gribas ko spēcinošāku par kabaču pankūkām, jāgatavo kabaču sacepums! Kā jau ar visiem sacepumiem, arī ar kabaču sacepumu var improvizēt pēc sirds patikas, papildinot kabačus, ar ko vien sirds vēlas un kas vien ledusskapī atrodams!

Lasīt vairāk

Kabaču un tomātu sacepums ar bekonu un karamelizētiem sīpoliem

Foto: "Virtuve diviem"

"Ļoti krāsains un dažādām garšām bagāts ēdiens. Šeit galveno lomu spēlē karamelizētie sīpoli, bet visu pārējo var pievienot pēc savas patikšanas un iespējām. Precīzu sastāvdaļu daudzumu šai receptei nav, jo viss atkarīgs ēdāju skaita un cepamās veidnes ietilpības," pārbaudītu recepti iesaka kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Ratatouille, kas pārsteigs ikvienu

Šis ēdiens ir lieliski piemērots nesteidzīgiem brīvdienu vakariem, jo tā cepšana aizņem daudz laika, tomēr rezultāts ir brīnišķīgs! Pārsteigsiet ikvienu savu draugu un ģimenes locekli! Tā mums raksta receptes autore Anita Marija Podniece, piesakoties Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums

Foto: Shutterstock

Maltās gaļas, kartupeļu un tomātu sacepums garšos gan lielajiem, gan mazajiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu biezputras, maltās gaļas un tomātu sacepums

Foto: Shutterstock

Kartupeļu, maltās gaļas un tomātu sacepums – sātīgai pusdienu vai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.

Lasīt vairāk

Gardais cukīni un tomātu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Cukīni vai kabaču sacepums ar tomātiem un sieru labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva grilētai gaļai. Izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Kartupeļu un tomātu sacepums

Foto: Shutterstock

Kartupeļu sacepums ar tomātiem ikdienas maltītei vai svinību cienastam.

Lasīt vairāk

Krēmīgs rīsu un tomātu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Rīsi ar olu un tomātiem - sanākas arī gatavošanas iesācējam.

Lasīt vairāk

Musaka - kartupeļu un gaļas sacepums

Foto: Shutterstock

Musaka - gardas gaļas,kartupeļu un tomātu sacepums.

Lasīt vairāk

Gardā kabaču 'moņģele'

Foto: DELFI

Parasti mūsu mīļākie ēdieni ir tie, kas gatavoti ģimenē mūsu bērnībā. Jo tā saistās ar ko sirsnīgu, patiesu un mīļuma piepildītu. Un par šiem ēdieniem mums radušies stāsti, ko vēlamies nodot tālāk saviem bērniem. Man tāds stāsts ir par omītes gardo kabaču moņģeli, ko nemainīgi – vai man bija pieci gadi vai pāri 20 – varu izlūgt kaut vēlā nakts stundā.

Lasīt vairāk

Sicīlijas sautējums kaponata – papildporciju prasīs visi

Foto: Shutterstock

Vasara ir jābauda. Pilnasinīgi un līdz kaulam! Ar smaržām, garšām un tekstūru! Un itāļi to māk, tādēļ vērts Latvijas vasaru un sevi iepazīstināt ar Sicīlijas virtuvi. Kaponata ir bezgala gards sautējums, ko ēst ar pastu, vienu pašu, aukstu un karstu.

Lasīt vairāk

Pikantais vasaras sacepums

Foto: Kristīne Viziņa

Šī recepte ir īsts ģimenes kopdarbs: tās autori ir Kristīne Viziņa un viņas dēls Edgars. Ar šo recepti viņi piedalījās "Tasty" ātro vasaras recepšu konkursā un kļuva ar konkursa uzvarētājiem.
Edgars stāsta: "Ar šo sacepumu var ļoti variēt sastāvdaļas, katrs var likt to, ko sirds kāro, turklāt – katru reizi ko pamainot. Visiem, kurus mēs cienājam, šis ēdiens ir ļoti iegaršojies!"

Lasīt vairāk

Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'

Foto: Shutterstock

No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Vēl viena recepte kabaču laikam - sacepums cepeškrāsnī ar Fetas sieru un citiem vasaras dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei cukīni vai kabaču sacepums ar makaroniem un gaļu.

Lasīt vairāk

Austrumnieciskais kabaču sacepums ar kariju

Foto: Shutterstock

Kabači ar papriku, tomātiem un kariju būs sildoša piedeva vēsākam vasaras vakaram.

Lasīt vairāk

Ratatujs jeb dārzeņu sautējums franču gaumē

Foto: Shutterstock

Ratatujs (ratatouille) - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!