Foto: Shutterstock

Brūklenes ir kā iesildītājgrupa dzērvenēm un rudenim. Parādoties mežā brūklenēm, ir skaidrs – rudens ir klāt bez variantiem. Atliek ar to samierināties un paņemt visu, ko tas sniedz. Piemēram, brūklenes, ko savārīt zaptēs, iecept kūkās vai pārvērst karstos un aukstos dzērienos.

Mazas sīkaliņas, ar ko piebērts viss mežs. Ogas, ko salasa paralēli rudens sēnēm, jo neatstās tak mežā mazās sārtvaidzītes! Absolūts piemērs tam, ka mazs cinītis gāž lielu vezumu. Brūklene ir tāds mazais meža Dāvids, kas gar zemi nogāzīs jebkuru ēdienu, kas nāks priekšā.

Foto: Shutterstock

Brūklene bija arī populārs govju vārds līdzās visiem upju vārdiem, kas garantēja piena tecēšanu tikpat bagātīgu kā upes straumi. Kāpēc daudzas brūnaļas nēsāja un nēsā Brūklenes vārdu? Tas esot likts sarkanbrūnām govīm, bet domājams, ka ar šo vārdu tika iekodēts arī sīkstums un izturība. Govju, kam dots Avenes vai Zemenes vārds, kas arī taču sārtas, ir krietni mazāk par Brūklenēm.


Brūkleņu ieburkošana

Foto: Shutterstock


Lai brūkleņu bauda būtu visa gada garumā tās vajag iesaldēt un ieburkot. Saldētava, kā zināms nāk talkā tad, kad nav laika vārīt vai pieliekamajā jau pilns ar zaptēm un marinējumiem. Saldētas brūklenes, starp citu, ir zaudējušas savu sīvumu, ko nereti cenšas noskalot un novārīt nost! Win-win, tā teikt!

Brūklenes burkās vajag ieburkot dažādos veidos – kā klasiskajā latviešu garšas kombinācijā "brūklene+ābols", tā svešzemju čatnijā ar garšvielu un čili piedevu. Brūkleni var pārvērst gan pikantā mērcē, gan sapārot ar iebiezināto pienu un iegūt maigu ņammu, ko leksēt karotēm vien pa taisno no burkas.


Gaļas sabiedrotais

Foto: Shutterstock


Mazā, bet stiprā brūklene ir kā radīta dejai ar gaļu. Tā lieliski valsē gan ar jēlu gaļu, to iemarinējot, gan rakstā dejo ar ceptu gaļu, papildinot to ar mērci vai čatniju. Brūklene, lai arī maza, bet dikti ņipra.

Siera piedeva

Foto: Shutterstock


Brūkleņu ievārījums, mērce vai čatnijs un siers. Izcila savienība! Perfekti šādam nolūkam der mīkstie sieri – kamambērs vai brī, bet nevajag smādēt arī grilsierus. Brūklenei patīk draudzēties ar sieriem un šī draudzība ir abpusēja. Ko iegūst ēdājs? Absolūtu baudu!


Īpašā garšviela

Foto: Shutterstock

Brūkleņu mērci droši var ierindot arī garšvielu sadaļā. Viena karote un ēdiens iegūst raksturu un jaunas garšas nianses. Vienalga, vai tas būtu burgers vai auzu pārslu deserts.

Pankūkas un kūkas

Foto: Shutterstock


Kādas pankūkas tad īsti ēdamas ar brūkleņu ievārījumu? Uzdodot šādu jautājumu var sanākt klope starp saldajiem un sāļajiem. Saldie teiks, ka plānās pankūkas, biezpiena plācenīši, ķirbju pankūkas, bet sāļie kliegs, ka tā ir zaimošana un brūklenes drīkst ēst tikai ar kartupeļu vai gaļas pankūkām. Kā ir pareizi? Tā kā garšo!

Foto: Shutterstock

Tāpat nedrīkst aizmirst visa veida plātsmaizes, kūkas, kūciņas un kēksiņus. Cept tikai ar brūklenēm vai miksēt kopā ar citiem augļiem un ogām? Viss atkarīgs, cik kreptīgu kūku kārojas. Tikai no brūklenēm gatavota būs ļoti intensīva, tāpēc, to pasniedzot, jāpadomā par papildu piedevām, piemēram saldējumu vai putukrējumu. Taču, ja brūklenes pievieno pa nelielai saujai, tās lieliski izceļ pamatsastāvdaļu, piemēram biezpienu, vārīto krēmu vai ābolus.

Šķidrās sārtvaidzes

Foto: Shutterstock

Brūklenes stāv rindā un gatavas pārtapt gan uzlējumos un liķieris, gan limonādēs un sīrupos, karstos kokteiļos un tējās! Izspiestas sulā, svaigas vai kaltētas – vienmēr gatavas uzlabot katru dzērienu!

Lai mums visiem rudenī netrūkst brūkleņu un to jaudas!

Ābolu un brūkleņu karstmaizītes

Foto: Ieva Raiskuma

Kad gribas kaut ko garšīgu bez lielas jezgas, cepam krāsnī ābolmaizītes. Brūkleņu laikā tās kļūst par pavisam īpašu kārumu, jo brūkleņu sulīgais rūgtenums kopā ar krējumā, cukurā un kanēlī slīgstošo ābolu šķēlīšu maigumu veido īstu dārza un meža garšu simfoniju. Karstas, tikko no krāsns tās smaržo un garšo debešķīgi. Ak, šie mazie, svētdienīgie garšas prieki…

Lasīt vairāk

Saldi skābais brūkleņu braunijs labākai omai

Rudens vakariem piestāv tikko no krāsns izņemtu gardumu smarža, un maz kas uzlabo omu tik efektīvi kā šokolādes aromāts. Saldenās smaržas terapiju vislabāk izbaudi ar brauniju. Vēl krāsnī esot, tas piepildīs dzīvesvietu ar karsti saldu aromātu, kas gribot negribot liks justies labāk. Pēc izņemšanas no krāsns būs grūti atturēties, nenolaužot jau kādu knapi padzisušu gabaliņu.

Lasīt vairāk

'Troļļu krēms' no brūklenēm – ģeniāli vienkāršs deserts

Foto: Privātais arhīvs

"Norvēģijā šobrīd brūklenes ir pašā gatavībā, un laiciņš arī visai jauks, tad nu tapa norvēģu iecienītais "troļļu krēms" no brūklenēm – gaisīgs un vienkārši pagatavojams deserts, kura recepti ieteica mana kaimiņiene," tā recepti piesaka Iluta Krūmiņa.

Lasīt vairāk

Īstena rudens garša – brūkleņu kūka ar marcipānu

Foto: DELFI

Izlasot recepti, neticēju, ka sanāks tik izcila kūka, ka pazudīs no šķīvja vienas kafijošanas laikā. Lai negadītos tāpat kā man, labāk cepiet uzreiz divas! Liekot roku pie brūkleņu groziņa, galvoju, ka ogu spirgtums un marcipāna saldums sader kopā kā rudens un došanās uz mežu.

Lasīt vairāk

Ābolu-brūkleņu plātsmaize

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.

Lasīt vairāk

Brūkleņu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams brūkleņu un ābolu ievārījums.

Lasīt vairāk

Pikantais brūkleņu-sīpolu čatnijs

Foto: Shutterstock

Čatnijs ir indiešu virtuvei raksturīga pikanta, saldskāba mērce, ko šoreiz piedāvājam pagatavot no mūsu pašu brūklenēm. To var uzskatīt par neierastāku vīriešu zaptes variāciju, jo čatnijs labi garšos gan ar gaļas un zivju ēdieniem, gan piešķirs asumiņu sieram, pīrāgiem un rīsiem.

Lasīt vairāk

Ceptā siera kūka ar āboliem un brūklenēm

Foto: DELFI

Tiklīdz kā domājam par svētku galdu, skaidri zinām vienu – galdā pavisam noteikti jāliek fantastiski garda kūka, kas vakariņu noslēgumu padarīs pasakainu. Īpašu recepti speciāli Ziemassvētkiem ir sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.

Lasīt vairāk

Vienkāršais rupjmaizes kārtojums – kārums karoga krāsās

"Šo vienkāršo saldo ēdienu gatavoju ne biežāk kā reizi gadā, parasti – uz 11. vai 18. novembri. Valsts svētkos iederīgs šķiet gan ēdiena izskats (tumšsarkanais un baltais atgādina karogu), gan pamata izejvielu latviskā izcelsme: mūsu pašu rupjmaize, brūklenes no vietējiem mežiem, krējums, kas ražots Latvijas uzņēmumā," stāsta žurnāla 36,6° galvenā redaktore Zane Zālīte.

Lasīt vairāk

Brūklenes sīrupā

Foto: Shutterstock

Brūklenes sīrupā pasniedz ar ceptu gaļu, mājputniem, medījumiem.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar āboliem

Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.

Lasīt vairāk

Brūkleņu želeja

Foto: Shutterstock

Brūkleņu želeja kūku rotāšanai un pildīšanai, pasniegšanai ar pankūkām vai citām vajadzībām.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījums ar plūmēm

Foto: Shutterstock

Gardais brūkleņu ievārījums ar plūmēm un āboliem.

Lasīt vairāk

Panēts siers ar salātiem

Foto: Shutterstock

"Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses," par salātiem stāsta restorāna "Laivas" šefpavārs Jānis Eislers.

Lasīt vairāk

Ābolu pankūkas ar brūklenēm

Foto: Shutterstock

"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.

Lasīt vairāk

Mieža putraimu rauga pankūkas ar cidoniju 'panna cotta' un brūkleņu kečupu

Foto: Publicitātes foto

Recepti piedāvā restorāna "Elements" šefpavāre Svetlana Riškova. Šis ēdiens tika gatavots labdarības pasākuma meistarklases ietvaros, no produktiem, kuri iekļauti pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" izsniegtajās pārtikas pakās.

Lasīt vairāk

Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci

Foto: DELFI

Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!

Lasīt vairāk

Dzērveņu un ābolu drumstalkūka

Foto: Shutterstock

Rudenīgs kārums ar dzērvenēm un āboliem, papildināts ar trauslajām sviesta un auzu pārslu drupačām. Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes, kā arī to vietā var izmantot brūklenes.

Lasīt vairāk

Brūkleņu plātsmaize ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Īsti rudenīgs gardums – plātsmaize ar svaigajām brūklenēm un cukurotām mandeļu skaidiņām pa virsu. Mīklai pievienotais kanēlis piešķirs patīkamu aromātu. Baudīt kopā ar kādu krūzi siltas tējas.

Lasīt vairāk

Vegānā kabaču maize ar brūklenēm un saulespuķu sēklām

Foto: Privātais arhīvs

"Kad rudens raža nāk mājās ne tikai pa durvīm, bet arī logiem, jāķeras pie neparastu sastāvdaļu kombinēšanas," stāsta Līva Immermane, kura iesūtījusi vegāniskās kabaču maizes recepti.

Lasīt vairāk

Marutas brūkleņu plātsmaize – ēdiet un nenožēlojiet neko!

Foto: Maruta Funta

"Svētki beigušies, vēderi izstaipīti, visādas apņemšanās izdomātas. Bet nav nekā burvelīgāka par kārtīgu plātsmaizi, kuras pagatavošanai vajag divas paciņas sviesta," saka receptes autore Maruta Funta. "Tamdēļ piedāvāju savu brūkleņu plātsmaizes recepti – sviesta spridzekli. Un nosacījums – netaupieties! Ēdiet šo cukura, sviesta un krējuma spridzekli pilnām mutēm un nenožēlojiet nevienu mirkli."

Lasīt vairāk

Ikoniskās 'Ikea' gaļas bumbiņas ar krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Tā kā Covid-19 pandēmijas dēļ "Ikea" restorāni daudzās valstīs ir slēgti, uzņēmums, iepriecinot savus uzticamos pircējus, savā "Twitter" kontā atklājis rūpīgi glabātu noslēpumu – slaveno gaļas bumbiņu recepti, lai katrs šī ikoniskā zviedru ēdiena cienītājs varētu to pagatavot un baudīt mājās.

Lasīt vairāk

Asinsdesas ar miežu putraimiem

Foto: "Virtuve diviem"

"Lai arī cik precīzi mēs pagatavotu ēdienu pēc receptes, katram tas sanāk citādāks gan pēc garšas, gan smaržas un izskata. Tas attiecas arī uz latviešu tradicionālajām asinsdesām. Kādu laiku domājām, vai vispār likt šo recepti, bet tad nolēmām, ka varbūt kādam noder kāda atziņa vai kāda nianse, jo asinsdesu recepšu ir ļoti daudz," skaidro kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Ābolu un brūkleņu salāti ar krējumu

Vitamīni visai dienai!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!