Katram no mums ir sava izpratne par to, ko ēst brokastīs, – vienam pietiek ar kārtīgu kafijas krūzi, citam diena nesāksies bez putras šķīvja, vēl kāds nepaslinkos un padarbosies virtuvē nedaudz ilgāk, lai pagatavotu ko sarežģītāku par vēršacīm un siermaizēm. Šonedēļ nolēmām nedaudz paceļot pa pasauli, darbojoties savā virtuvē...

Šajā garšu ceļojumā esam izvēlējušies 24 ēdienus nesteidzīgām brīvdienu brokastīm, kas var iestiepties arī ilgākā ēdienreizē. Un kas zina? Varbūt dzims ideja ceļojuma galamērķim nākamajām brīvdienām vai atvaļinājumam? Amerikāņu pankūkas, franču grauzdiņi un gaisīga omlete vācu gaumē daudzās virtuvēs kļuvusi par klasiku.

Bet vai esat mēģinājuši rītu sākt ar rasolu? Igauņi tādu gatavo no bietēm un siļķes, bet poļi – bez gaļas. Sātīgo mīklas izstrādājumu cienītāji var uzsiet priekšautu un atrotīt piedurknes, lai rītu nesteidzīgi aizvadītu, gatavojot siera plātsmaizi kazaku gaumē, hičini plāceņus, kā to dara kaukāzieši, vai neganti gardās empanjadas puertorikāņu manierē.

Ja bez olām brokastīs nekādi, tad pasaules virtuve ir gana dāsna, lai izmēģinātu šo klasisko produktu pagatavot vēl nesajustās garšu vibrācijās. Holandes mērci var pārliet perfektām plaučolām, visai ģimenei galdā var celt milzu šakšukas pannu, kurā starp paprikas un citu dārzeņu gabaliņiem paslēpušās olas. Un vai kādreiz esat ēduši olas skotu gaumē? Kraukšķīgs mētelītis, mīksti vārīta ola vidū – mēli var norīt!


Ja vēl nenoķēri iedvesmu, palūkojies, kas paslēpies starp visām 24 receptēm no "Tasty" klāsta, lai kaut nedaudz garšīgi pasapņotu par galamērķiem, kurus vērts apmeklēt ēdiena dēļ vien!

Amerikāņu pankūkas laiskām brīvdienu brokastīm

Foto: Shutterstock

Laba ideja brīvdienu brokastīm - pankūkas amerikāņu gaumē. Kārdinoši brūnas, biezas un ļoti garšīgas - īpaši, ja pasniedz ar plūstošu kļavu sīrupu un svaigām ogām.

Lasīt vairāk

Ukraiņu pampuškas jeb pufīgas ķiploku maizītes

Foto: Shutterstock

Pampuškas – mīlīgi apaļas un pufīgas maizītes ar ķiplokiem un zaļumiem – Ukrainā ir tradicionāla piedeva borščam. Tās ir pavisam vienkārši pagatavojamas no teju katrā virtuvē atrodamām sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Siera plātsmaize – kazaku versija par gruzīnu hačapuri

Foto: DELFI

Ja ieplānotas nesteidzīgākas vēlās brīvdienu brokastis un garšo siers (bet kuram gan negaršo?) vērts pagatavot šo recepti – kāds to sauks par siera lielcepumu, cits – par siera plātsmaizi, bet dažādos interneta resursos tā atrodama zem nosaukuma "Kazaku hačapuri" – to gatavo no smilšu mīklas un pieņemts ēst aukstu. Mēs gan nenocietāmies un ķērāmies jau pie silta. Cerams, ka vēl kāds gabaliņš sagaidīs to īsto atdzišanas temperatūru!

Lasīt vairāk

Soli pa solim: pannā cepti plāceņi ar bagātīgu siera pildījumu jeb kaukāziešu hičini

Foto: Shutterstock

"Kad sagribas kaut ko "maizveidīgu", bet negribas cept maizi, tad talkā nāk Ziemeļkaukāza virtuve. Šoreiz – hičini plāceņi ar bagātīgu siera pildījumu. Nekā sarežģīta, nekā dārga, ātri, ērti, garšīgi. Mums mājās iet "uz urrā"! Pildījumus varat izdomāt paši, bet siers ir hičini populārākais pildījums. Gardi gan!" recepti iesaka mūsu lasītāja Dzintra Kalniņa.

Lasīt vairāk

Lietuvas garšas: eļļā cepti rauga mīklas žagariņi

Foto: "Skonių kelias"

Daudzi lietuviešu tradicionālie našķi, tostarp žagariņi (žagarėliai), ir bajāru virtuves mantojums. Žagariņus Lietuvā cep jau kopš seniem laikiem. Pirmos žagariņus sāka cept aukštaiši, vēlāk – visa Lietuva. Tos gatavo no rauga mīklas, ko pēc tam izrullē un izveido žagariņu formas cepumus. Žagariņus cep eļļā, tādēļ tas ir kalorijām bagāts našķis.

Lasīt vairāk

'Rosolje' – igauņu rasols ar bietēm un siļķi

Foto: Shutterstock

Izrādās, rasols jeb "rosolje", kā to dēvē Igaunijā, ir neatņemams svētku galda atribūts ne vien Latvijā, bet arī mūsu kaimiņvalstī. Tiesa gan, igauņi šos salātus ir pielāgojuši savai gaumei, sastāvdaļu sarakstu papildinot ar bietēm. Katrai igauņu saimniecei ir sava "rosolje" recepte - dažās mājās šos salātus gatavo ar gaļu, citās bez gaļas, bet vispopulārākā versija ir rasols, kas papildināts ar siļķes gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Karstās ievārījummaizes franču gaumē

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama karstā uzkoda, par ko bērni vienmēr būs sajūsmā. Un, ne tikai bērni...

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas franču gaumē ar karamelizētu hurmu

Foto: Shutterstock

Plānās pankūkas jau tā ir bezgala gardas, bet ja tās tiek aizdarītas ar karamelizētu hurmu un sviesta mērci, tad vienaldzīgo nav. Šo kombināciju ļoti ieteicams papildināt ar plombīra bumbiņu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Holandes mērce

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigā un treknā Holandes mērce, kas gatavota no olu dzeltenumiem un sviesta, ir viena no pamata sastāvdaļām olām Benedikta gaumē. Viena no piecām klasiskajām mērcēm, kas pēc franču kulināru domām, ir jāprot pagatavot ikvienam.

Lasīt vairāk

Šakšuka – tomātos ceptas olas ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock

Varētu šķist, ka ar tomātiem un olām nevienu nepārsteigt, tomēr var gan! Izraēlā šakšukas gatavošana brokastīs ir gandrīz svēta lieta un teju katrā ebreju ģimenē ir sava "slepenā" recepte. Sulīgi, aromātiski un sātīgi, bet kas galvenais – vienkārši. Šakšuka nevienu neatstās vienaldzīgu. Recepti iesaka izraēliešu šefpavārs un uztura speciālists Ošers Eidelmans, kurš augustā viesojās Latvijā pēc Jūrmalas festivāla "Alfresco" rīkotāju ielūguma.

Lasīt vairāk

Tikai 3 sastāvdaļas: Maigā suflē omlete 'Poulard' franču gaumē

Foto: Kadrs no video

Sātīgā un maigā suflē omlete "Poulard" iemantojusi pasaules slavu ar savu neatkārtojamo gaisīgumu, turklāt tā ir pavisam ātri un vienkārši pagatavojama vien no trīs sastāvdaļām. Šī ēdiena pirmsākumi meklējami jau 1888. gadsimta Francijā, kad viesnīciņas "La Mère Poulard" īpašnieces Anetes Pulāras pīrāgām līdzīgā omlete kļuva slavena visā valstī, skaidro portāls "Lamerepoulard".

Lasīt vairāk

Pankūkas 'Suzette' apelsīnu karameļu mērcē

Foto: Shutterstock

Leģendārās pankūkas "Suzette" apelsīnu karameļu mērcē ir īsta franču virtuves klasika, kas kaut reizi mūžā jānogaršo katram.

Lasīt vairāk

Kartupeļu omlete spāņu gaumē

Foto: Privātais arhīvs

Omlete, kuru baudīt kā pusdienās, tā vakariņās – ar krietnu tiesu kartupeļu un mazliet sīpoliem. Recepti piedāvā “Tasty” lasītāja Jana, kura to iemācījusies ceļojuma laikā Spānijā.

Lasīt vairāk

Puertorikāņu empanjadas – eļļā ceptie mīklas pīrādziņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi un pavisam nedaudz pikanti fritētie gaļas pīrādziņi, kurus latīņamerikāņi sauc par empanjadām. Pildīti ar aso halapenjo (Jalapeno) piparu tie būs īpaši garda uzkoda tiem, kuri iecienījuši asos ēdienus. Baudi kopā ar krējuma vai jogurta mērci un kādu atvēsinošu dzērienu.

Lasīt vairāk

Omlete vācu gaumē

Foto: Shutterstock

Omlete vācu gaumē brangām brokastīm visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Vācu pankūkas

Foto: Shutterstock

Viens no darbietilpīgākajiem procesiem pankūku gatavošanā ir pankūku cepšana uz pannas. Reizēm liekas, ka mīkla nebeigsies nekad. Vācu pankūkas toties tevi atbrīvos no šīs trakās stāvēšanas pie pannas. Uzlej mīklu uz pannas un liec karstā cepeškrāsnī. Turklāt šīm pankūkām ir neticami krēmīga garša.

Lasīt vairāk

Austriešu plūkātās pankūkas Kaiserschmarrn

Foto: Shutterstock

Šīs pankūkas ir karalisks deserts, un to nosaukums radies no diviem vārdiem: imperators un "sadriskāt" (vai "radīt nekārtību"). Ir vairākas leģendas par to, kā radies šis deserts, bet visās piedalās Austrijas imperators Francis Jozefs, kura valdīšanas ziedu laiku bija 19. gadsimta vidū.

Lasīt vairāk

Ātrais Zalcburgas suflē karaliskām brokastīm

"Šis pavisam ātri un vienkārši pagatavojamais Zalcburgas deserts "Salzburger Nockerln" tiek aprakstīts "salds kā mīla un maigs kā skūpsts – sveiciens no debesīm"," stāsta garšīgā "Instagram" konta "love to cook" autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Bezgaļas rasols poļu gaumē – 'Salatka Jarzynowa '

Foto: Shutterstock

Šos poļu tradicionālos salātus var dēvēt par rasolu bez gaļas, jo vārītā selerijas un pētersīļa sakne piešķir sātīgajiem salātiem ļoti bagātīgu, gaļīgu garšu, kā arī pikantumu, tādēļ var iztikt bez sīpolu pievienošanas.

Lasīt vairāk

Ķiploku un siera pīrādziņi slovāku gaumē

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi latvieša vēderam ir pierasta lieta, bet kā būtu ar ķiplokiem, ko iecienījuši slovāki?

Lasīt vairāk

Paipalu olas skotu gaumē

Foto: DELFI

Lai gan ierasts, ka šo uzkodu – fritētas gaļas bumbas, kuru viducī paslēpusies ola, gatavo ar vistu olām, to, protams, var padarīt šarmantāku, ja izmantosi paipalu oliņas. Pats gatavošanas process ir ķēpīgs, tomēr tas arī ir labs veids, kā mājsēdes periodā pārsteigt ģimeni nesteidzīgākās brīvdienu brokastīs.

Lasīt vairāk

Kronēšanas cālis jeb karaliskie vistas salāti

Foto: Shutterstock

Šogad plaši tiks atzīmēta Anglijas karalienes Elizabetes II valdīšanas Platīna jubileja, kurai par godu izziņots nacionālais pudiņa konkurss, kurā var piedalīties ikviens Viņas Majestātes pavalstnieks. Konkurss notiek, iedvesmojoties no Anglijā joprojām ļoti populārās "Kronēšanas cāļa" (Coronation chicken) receptes veiksmes stāsta. Salātu recepte tika radīta 1953. gadā par godu Elizabetes II kronēšanai, šis ēdiens tika pasniegts karaliskajās svētku pusdienās.

Lasīt vairāk

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un olām

Foto: Shutterstock

Vācu kartupeļu salāti ar mazsālītiem gurķiem un vārītām olām būs laba piedeva grilētai gaļai vai šašlikam. Mazsālīto gurķu vietā var izmantot arī marinētus gurķus.

Lasīt vairāk

Video: klasiskās beļģu vafeles

Brīvdienās un svētkos varam atļauties našķēties vairāk, un šādām reizēm lieliski piestāvēs klasiskās beļģu vafeles, kas savu izcilo garšu vēl jo vairāk pierādīs kombinācijā ar saldējuma bumbu, vaniļas mērci un svaigām ogām. Nesakiet, ka nebrīdinājām - papildporcija garantēta!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!