Foto: Shutterstock
Augusts, it sevišķi augusta beigas, nozīmē vienu lietu – pienācis laiks izlietot visu vasaras produkciju. Un jāņem vērā taču fakts, ka augļi tieši šobrīd ir pašā plaukumā (sveiki, dzidrie āboli un plūmes!) Tiesa, viena no labākajām augļu un ogu audzēšanas priekšrocībām ir iespēja baudīt pašu izaudzētos dabas gardumus. Bet būsim reāli – dažreiz raža ir pārāk branga, lai to piebeigtu viens pats, pat ja palīdz visa ģimene! Tieši tad gardi augļu pīrāgi izglābj situāciju!

Termins "augļu pīrāgs" radās ap 1303. gadu, un kopš tā laika tā klātbūtne mūsdienu sabiedrībā pieaugusi eksponenciāli. Nav nekā labāka, kā ieraudzīt aiz stūra parādāmies ciemiņu ar savu iecienītāko pīrāgu rokā (neaizmirsīsim taču par cienastiem!). Pirmais kumosiņš var uzjundīt kādas atmiņas no pagātnes vai sniegt mierinājumu. Pīrāgu labākā daļa ir tāda, ka to pildījumam ir daudz dažādu veidu!

Nav jau nekāds pārsteigums – augļu pīrāgi cildina labāko dabas velti no katras sezonas. Pavasarī rabarberu pīrāgi atmodina un priecē. Vasarā deserta karote izlaužas cauri pīrāga režģa garozai, lai peldētu sulīgās zemenēs vai mellenēs. Savukārt rudenī cepeškrāsnī cepts ābolu pīrāgs smaržo ikviena virtuvē. Turklāt pat ziemas pilnbriedā citrusaugļi – citroni un laims – izmantojami pīrāga pagatavošanai. Arī banāni veikalu plauktos pieejami visu gadu, un kurš gan var pretoties, ja tos apvieno ar šokolādi un karameli. Un taču vēl apelsīni! Zemāk atradīsi recepti drupaču pīrāgam, kas pildīts ar apelsīnu un biezpiena pildījumu.

Tāpēc, lūdzu, nebēdā, ja tev garšo augļu pīrāgi, bet šķiet, ka tie paredzēti tikai vasaras sezonai. Pateicoties rudens un ziemas produktiem, citrusaugļiem (jeb importētiem augļiem), kā arī plašajai konservētu un saldētu augļu pieejamībai, mājās cept augļu pīrāgus var visu gadu!

Portāls "Tasty.lv" ir pārliecināts, ka nekas nerada tādu komforta sajūtu kā svaigi cepts augļu pīrāga aromāts – tā sviestainā garoza un saldo augļu pildījums apmierinās visas vēlmes. Iespēju ir daudz – neatkarīgi no tā, vai vēlies pīrāgu cept ar zemenēm, ķiršiem, mellenēm, vietējā lauku sētā vai tirgū atrasto. Ritini uz leju, lai atrastu mūsu iecienītākos augļu pīrāgus. Un neaizmirsti par vaniļas saldējumu! Tici mums – ogu pīrāgs, kas papildināts ar kausiņu svaiga vaniļas saldējuma, nepievils!

Plūmju pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gardais, vienkārši pagatavojamais plūmju pīrāgs.

Lasīt vairāk

Vienkāršais ogu pīrāgs ar skābā krējuma krēma pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

"Šīs visgaršīgākais pīrāgs, ko esmu ēdusi. To var gatavot, pildījumam izvēloties jabkādas ogas vai augļus - gan svaigus, gan saldētus vai konservētus," apgalvo garšīgā "Instagram" konta karineljka saimniece, konditore Karina.

Lasīt vairāk

Krēmīgais persiku pīrāgs

Plūmes, aprikozes, nektarīni un persiki – tie ir gardie, saldie saules augļi. Mūsdienās neviens no tiem vairs netiek uzskatīts par eksotisku, tomēr no tiem var pagatavot ko neierastu mūsu garšas kārpiņām, piemēram, čili mērci vai grilētu uzkodu. Aikāgaršo šefpavārs piedāvā izmēģināt oriģinālas vasarīgas receptes, kas neatstās vienaldzīgu nevienu.

Lasīt vairāk

Krēmīgais ābolu pīrāgs

Foto: Privātais arhīvs

"Šis ābolu pīrāgs ir pārbaudīta vērtība, jo to es cepu jau gadiem. Pīrāga pildījums ir tik krēmīgs, tik sulīgs un māja tik garšīgi smaržo!" tā savu iecienīto recepti piesaka Vineta Vīksna.

Lasīt vairāk

Supervienkāršais rīvēto ābolu pīrāgs ar sodu

Foto: Privātais arhīvs

"Šodien dikti sakārojās ko garšīgu. Ja precīzāk, tad sagribējās tieši pīrāgu. Taču kādu? Negribas pavadīt visu vakaru gatavojot un negribas arī iet uz veikalu, lai pirktu sastāvdaļas. Atcerējos par savu bērnības mīļāko pīrāgu, kuru mana ome Marija mēdza itin bieži gatavot. Protams, sekoja zvans omei, kam sekoja pīrāga gatavošana un rezultātā mani apmierinātie izsaucieni "Cik garšīgi!", "Beidzot!", "Gardākais pīrāgs, ko esmu ēdusi!" Pīrāgs sanāk sulīgs, brūns un garšīgs," tā kopš bērnības iecienītu recepti iesaka mūsu lasītāja Elīna Ūberga.

Lasīt vairāk

Melleņu un mandeļu miltu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smalka kūka, kas gatavota pēc vislabākajām konditoru tradīcijām. Melleņu tarte lieliski iekļausies ogu sezonas ēdienkartē. Īpašu maigumu un garšu piešķirs ne tikai sastāvā esošais sviests, bet arī gardie mandeļu milti.

Lasīt vairāk

Izcili vienkāršais melleņu un persiku pīrāgs

Foto: DELFI

Pēc tirgus apmeklējuma, kad ogas un augļi sapirkti pārpārēm, un ledusskapī aizķērusies paciņa sviesta, var izcept šo gaužām vienkāršo ''galette''. Izcili labi garšos silts, pasniegts ar saldējuma bumbu vai jau atdzisis pie tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Melleņu vai upeņu biezpiena pīrāgs

Foto: Shutterstock

Melleņu vai upenu biezpiena pīrāgs, ko var taisīt ar jebkurām ogām un ziemā ar konservētiem augļiem.

Lasīt vairāk

Rabarberu pīrāgs ar kraukšķīgu bezē 'cepuri'

Foto: Shutterstock

Šī rabarberu kūka ar bezē virskārtu neprasa daudz pūļu, turklāt būs gards našķis svētkos vai viekārši ikdienā.

Lasīt vairāk

Ātrais pīrāgs ar kefīra mīklu

Ja kārojas ko saldu un vienkāršu, ātrā kefīra kūka būs tieši laikā! Pīrāgam var pievienot ogas, augļus, kam pāri ber drumstalas.

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize

Foto: Shutterstock

Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti bumbieri, āboli un avenes ar drumstalu cepurīti

Foto: Vida Press

Viegla un garda recepte, kas ideāli piestāv sniegotajām kupenām aiz loga – karstie "pīrāga" bumbieri, āboli un avenes sasildīs ēdāju. Lieliski tiem, kuriem patīk eksperimentēt ar augļu un ogu pildījumiem, pa virsu uzliekot bērnības ābolkūkas drumstalas.

Lasīt vairāk

Gardais ābolu pīrāgs ar valriekstiem, medu un kanēli

Grēcīgi gardu un pavisam vienkārši pagatavojamu ābolu pīrāga recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Biezpiena mīklas ābolu pīrāgs ar rikotu un rozīnēm

Foto: Shutterstock

Gards biezpiena mīklas pīrāgs ar krēmīgu ābolu-rikotas pildījumu. Vislabāk to baudīt vēl siltu, piedzerot pienu.

Lasīt vairāk

Bumbieru un kakao krēma pīrāgs

Pārsteidz un iepriecini ģimeni svētkos ar gardu saldo pīrāgu, kas pildīts ar bumbieriem un kakao krēmu.

Lasīt vairāk

Apaļais ķiršu pīrāgs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nav garšīgāka veida, kā sasildīties, par pīrāgu. Tāpēc vajag baudīt sezonas priekus, kamēr ķiršu vēl kokos atliku likām, un pagatavot smaržīgu un siltu desertu. Sulīgie ķirši kraukšķīgā mīklas garoziņā būs tieši laikā.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar maskarpones un ievārījuma pildījumu

Foto: @ilonasuharu

Pīrāgi ar smilšu vai biskvīta mīklas pamatni man jau apnikuši, arī kūkas ar drupinātu cepumu pamatni mani vairs nespēj sajūsmināt, tādēļ nolēmu pagatavot ko īpašu - klasisku, glīti rūtainu kārtainās mīklas pīrāgu ar maskarpones un ievārījuma pildījumu. Tā bija patiešām laba ideja, jo pīrāgs izdevās izcili gards.

Lasīt vairāk

Dzērveņu - olu putu pīrāgs

Foto: Shutterstock

Gaisīgais un gardais dzērveņu - olu putu pīrāgs.

Lasīt vairāk

Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.

Lasīt vairāk

Kārdinošais ananasu pīrāgs ar sulīgu pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Gards ananasu pīrāgs ar kraukšķīgu pamatni un īpaši kārdinošu konservētu ananasu-krēmsiera pildījumu. Recepti iesaka lasītāja Sendija Zariņa.

Lasīt vairāk

Pīrāgs 'Iereibušais ķirsis'

Foto: iStock

Gards pīrāgs ar ķiršu pildījumu - ēd tāpat vai izbaudi vēl siltu kopā ar ar vaniļas saldējumu!

Lasīt vairāk

Ērkšķogu pīrāgs ar nektarīniem

"Pēc šī pīrāga nogaršošanas varat mani saukt par pīrāgu lēdiju! Es vienmēr medīju jaunas receptes, un beidzot esmu atradusi savu iecienītāko," portālā "Cook.me" raksta Lilija Matuse, aicinot izbaudīt pīrāgu, kamēr tas silts, pievienojot saldējumu un saldu citronu mērci.

Lasīt vairāk

Drupaču pīrāgs ar apelsīnu - biezpiena pildījumu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ballītei gatavojoties uzcep drupaču pīrāgu ar apelsīnu - biezpiena pildījumu.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!