Foto: Shutterstock kolāža
Kabači, pateicoties savai neitrālajai garšai un tīkami kraukšķīgajai struktūrai, ir vieni no tiem dārzeņiem, ko iespējams pagatavot pārsteidzoši daudzos veidos. Vienīgais atzīstamais kabaču trūkums ir tikai tāds, ka tie visi nobriest gandrīz vienlaicīgi, tādēļ sezonas pilnbriedā jāsteidz knaši visu plācenīšos, pankūkās un "laiviņās" nenoēsto ražu ietilpināt burciņās, papildinot ziemas krājumus.

Ja kabačus neplāno konservēt neilgi pēc novākšanas, tad atdzesē tos, ieliekot aukstā ūdenī vai ledusskapī, iesaka žurnāls "100 Labi Padomi". Šādi tos vari uzglabāt pat pāris nedēļas, bet jāņem vērā, ka ilgākai uzglabāšanai labāk izvēlēties tumšos kabačus, jo balto šķirņu kabačiem ar laiku būs redzamas visas skrambiņas.

Mazos kabacīšus jeb cukīni burkās vari likt veselus, lielākus sagriez ripās, pusripās, šķēlēs vai kubiņos. Vislabākie konservēšanai, protams, ir nelieli vai vidēja izmēra kabači – tos vari izmantot ar visu sēklotni un miziņu. Ja tomēr vēlies ieburkot arī pāraugušos eksemplārus, tad tie noteikti jāmizo un jāizgriež sēklotne.

Īsta konservēšanas klasika ir kabaču "ikri", "ananasi" un lečo no kabačiem, bet "Tasty" krājumos ir arī daudzas citas izmēģināšanas vērtas receptes.

Maigu garšu cienītājiem noteikti iesakām salikt burciņās viegli apceptus kabačus, kas pārlieti ar tomātu sulu (recepti atradīsi te) vai kabaču-burkānu salātus ar sīpoliem (recepte - te).

Ņem vērā, ja receptē norādīts, ka jāizmanto 1 ēdamkarote etiķa esences uz 1 litru ūdens, izmanto 8 ēdamkarotes 9% etiķa un 895 ml ūdens. Izsmeļošus padomus, kā aprēķināt galda etiķa daudzumu, ko pievienot marinādei etiķa esences vietā, meklē šajā padomrakstā.


Ja esi uz "tu" ar čili pipariem, tad ziemā tavu sirdi un vēderu sildīs asie kabacīši ar čili piedevu, kas ziemā būs zelta vērtē un lieliski garšos kā piedeva pie kotletēm, karbonādēm, sautējumiem, sacepumiem un citiem aukstajā gadalaikā aktuāliem komforta ēdieniem.

Lai labi garšo!

Cukīni salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Cukīni salāti ar burkāniem un sīpoliem ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Konservēti ķiploku kabači

Foto: Shutterstock

Ķiploku kabači - ziemas piedevu krājumam.

Lasīt vairāk

Marinēti kabači ar ķiplokiem un papriku

Foto: Shutterstock

Marinēti kabači ar ķiplokiem un papriku.

Lasīt vairāk

Konservēti dārzeņu un pupiņu salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Pupiņu salāti ar dārzeņiem tomātu mērcē ar etiķi un eļļu.

Lasīt vairāk

Kabaču ikri ar tomātiem

Foto: Shutterstock

Kabaču ikri ar tomātiem ziemas krājumiem.

Lasīt vairāk

Kabaču – burkānu salāti

Foto: Shutterstock

Kabaču – burkānu salāti sanāk ļoti garšīgi un galvenais - ne eļļaini.

Lasīt vairāk

Kabaču lečo ungāru gaumē

Foto: Shutterstock

Lečo no kabača ungāru gaumē - karstā uzkoda vai piedeva pie otrā ēdiena.

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ziemai ar čili un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Vēl viena kabaču recepte - lai ziemā būtu gardi piedevu salāti.

Lasīt vairāk

Kabaču ikri

Foto: Shutterstock

Klasiska recepte konservēšanas laikam - gardie kabaču ikri.

Lasīt vairāk

Tomātu sulā marinēti kabači

Foto: Privātais arhīvs

Reiz kādās viesībās baudīju marinētus kabačus tomātu sulā. Mmmm, cik gardi tie bija! Recepte bija tūlīt noprasīta un sāku jau nepacietīgi dīdīties, kad tad tikšu pie gatavošanas. Un tad pienāca diena, kad droši ķēros klāt gatavošanai!

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ziemai

Foto: Shutterstock

Gatavojoties ziemai, noderēs šī kabaču salātu recepte.

Lasīt vairāk

Pikantie zaļo tomātu, kabaču un patisonu salāti

Foto: Shutterstock

Pikanti zaļo tomātu - kabaču un patisonu salāti ziemas krājumiem. Šim sautējumam būs plašs pielietojums - tāpat "pliks" labi garšos pie sviestmaizes vai kā piedeva pie otrajiem ēdieniem, bet to var izmantot kā piedevu pie zupām (būs pikantākas un tumīgākas).

Lasīt vairāk

Viltotie kabaču 'ananasi' ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Izrādās, ka gardu viltotos ananasus var gatavot ne tikai no ķirbjiem, bet arī mazāk zināmā veidā, – izmantojot kabačus vai cukīni.

Lasīt vairāk

Kabači ar burkāniem un ķiplokiem ziemai

Foto: Privātais arhīvs

Kad kabači aug griezdamies, jādomā, kā tos likt lietā, papildinot pieliekamā krājumus. Pārbaudītu kabaču salātu recepti iesaka Silvija Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Foto recepte: gardā 'zacenīte' jeb dārzeņu salāti ziemai

Foto: Privātais arhīvs

Sulīgi sezonas dārzeņi un aromātiski zaļumi, savārīti un pildīti burciņās, ziemā būs gan garda piedeva pie dažādiem pamatēdieniem, gan garšos lieliski arī uz maizes šķēles. Recepti iesaka Līga Bajāre.

Lasīt vairāk

Varavīksnes konservi no kabačiem

Foto: DELFI

Laikā, kad dobēs arvien garāki stiepjas kabači, jādomā, kā tos labāk izlietot. Šogad izmēģināju jaunu kabaču saglabāšanas veidu ziemai un noteikti taisīšu tos vēl. Lūk, fotorecepte, kā tapa krāsainie konservi.

Lasīt vairāk

Kabaču un paprikas lečo ar tomātiem ziemai

Foto: Privātais arhīvs

Ziemā lečo varēsi leksēt no burkas ar lielo karoti, pārliet čaganai kartupeļu biezputrai vai pasutināt aromātiskajā mērcē kotletes. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Kabaču 'ikri' ar majonēzi ziemai

Foto: Shutterstock

Mazāk ierasta kabaču "ikru" variācija – ar majonēzes piedevu.

Lasīt vairāk

Kabači tomātos ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumiem pagatavojot šos konservus, nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu, garšīgi liekot lietā gan brango kabaču, gan saules pielieto, sulīgo tomātu ražu.

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumiem

Foto: Shutterstock

Maigi kabaču salāti ar rīsiem ziemas krājumu papildināšanai. Uzsildītus salātus varēsi gan baudīt kā vieglu maltīti, gan pasniegt kā piedevu pie gaļas ēdieniem, izmantot zupas pamatam vai leksēt no burkas tāpat vien.

Lasīt vairāk

Kabaču salāti ar majonēzi ziemas krājumiem

Foto: Privātais ahīvs

"Kabaču salāti ar majonēzi - neparasti, bet ļoti garšo pat tiem, kas ar kabačiem ir uz "jūs"," šādi gadiem pārbaudīto recepti piesaka Silvija Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!