Kā izvārīt perfektus rīsus?
Foto: Shutterstock

Maisiņā vai bez tā? Skalot vai neskalot? Kādi ir rīsu vārīšanas knifi, lai galarezultāts būtu irdens un gards, nevis saķepusi, pārvārīta putras gleze?

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Sākim ar to, ka rīsi no rīsiem atšķiras. Katram rīsu veidam ir cits cietes saturs, tātad arī pagatavošana visiem nebūs vienāda. Piemēram, risoto rīsiem galarezultātā jābūt nedaudz ķepīgiem, savukārt plovā vai paeljā katram graudiņam jābūt pašam par sevi.

Rīsiem piemīt lieliska īpašība uzsūkt garšas, tāpēc tie ir iecienīti dažādos leģendas statusu ieguvušos ēdienos. Vārot rīsus, tu esi kungs un ķēniņš, kas noteiks rīsu garšu un krāsu! Tos vārot, droši pievieno garšvielas. Ja vēlies skaisti dzeltenus rīsus, tad pieber nedaudz kurkuma. Bet kā tad vislabāk vārīt baltos graudus?

"Muļķu drošs" paņēmiens ir sekot uz iepakojuma rakstītai informācijai – neba nu tāpat vien tā tur uzdrukāta!

Ja vēlies, lai rīsi nesaķep, izvēlies paciņu, kur rakstīts “ paraboiled “, kas nozīmē, ka šiem rīsiem noņemts apvalciņš, tātad arī daļa cietes, šie rīsi iepriekš ir aptvaicēti. Vizuāli tie gan nav sevišķi glīti – tādi nedaudz pelēki un caurspīdīgi, atšķirībā no netvaicētiem brāļiem.

Mērcēšanas burvība

Rīsi, tāpat kā pupiņas, ir kaltēts produkts, tāpēc tam droši var pielietot arī izmērcēšanas tehniku. Rīsus noskalo, atstāj uz vismaz 6-8 stundām mērcēties. Kad rīsi gana izmirkuši, tos jāber katlā un jāpārlej ar karstu ūdeni tā, lai tas pārsegtu rīsus apmēram 5 cm (divu pirkstu platumā). Tad vāra uz lēnas uguns apmēram 10 minūtes un ļauj uzbriest, pēc vārīšanas var bagātināt ar taukvielām.

Pičiņu pačiņu rīsiņiem!

Ja ir laiks, tad rīsu skalošana ir labs veids, kā atbrīvot tos no cietes. Skalošana nozīmē, ka rīsiem tiek nomainīts ūdens pat padsmit reizes līdz skalojamais ūdens vairs nav duļķains. Noskalotos rīsus liek katlā, aplej ar verdošu ūdeni un vāra. Atkarībā no rīsu veida, mainās arī ūdens daudzums. Piemēram, gargraudu un tvaicētajiem rīsiem vajadzēs divas glāzes ūdens uz glāzi rīsu, savukārt melnajiem rīsiem vajadzēs pat trīs glāzes ūdens.

Brīdī, kad rīsi uzburbuļo, vārīšanās temperatūra jāsamazina uz minimālo, jāliek virsū vāks un jāļauj rīsiem lēnā garā sutināties kādas 12-15 minūtes, tad jaņem nost no uguns. Izvārītie rīsi jāpārlej ar eļļu vai sviestu, ļaujot tiem uzbriest vēl 15-20 minūtes.

Sauc talkā eļļu!

Gatavojot risoto, rīsi parasti sākumā tiek mazliet apcepti eļļā. Šo principu var droši izmantot arī ar citiem rīsiem. Apcep rīsus karstā eļļa un garšaugos, tad lej klāt karstu ūdeni vai buljonu un sautē gatavus!

Ko iesākt ar rīsiem vārāmajās paciņās?

Paciņu rīsi – iemet ūdeni un gaidi, kad gatavs? Jā, bet galarezultāts var nebūt tas iepriecinošākais. Rīsi vāroties piebriest, tiem maisiņā sāk trūkt vietas, gar malām būs pārvārījušies lipīgi rīsi, bet pašā viducī vēl "al dente". Tādēļ, ja pērc paciņu rīsus, pirms vārīšanas labāk atbrīvo tos no maisiņa!

Kā rīsi no rīsiem atšķiras, lasi šeit!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Lai ierobežotu dezinformācijas kampaņu izplatību, portāls "Delfi" apturējis iespēju komentēt rakstus

Tags

Virtuves knifi
0
Rīsi
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form