Fetas varā: idejas un receptes, ko gatavot no sāļā siera
Foto: Shutterstock

Mīkstais, patīkami sāļais, uz mēles kūstošais un tik dažādi pielietojamais fetas siers, šķiet, nekad neapniks garšu kārpiņām. Arvien biežāk par šo siera paveidu atceramies siltajā sezonā, kad galdā tiek servēti svaigie salāti, tāpēc laiks atklāt kādu jaunu recepti ar fetas sieru galvenajā lomā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Viena no fetas siera klasikām ir grieķu salāti, kur tā sāļo noskaņu ideāli papildina svaigo dārzeņu klātbūtne un riekstu kraukšķīgums. Taču tas nebūt nav vienīgais veids, kā likt lietā kārdinošo sieru. Svaigā veidā tas labi sader arī salātos ar zemenēm, vārītiem kartupeļiem, garnelēm, kuskusu, bulguru, taču vēl pārsteidzošāku garšu atklājumu piedzīvojusi, pagaršojot arbūzu kopā ar fetas sieru – ideāls saldā un sāļā balanss!

Maldīgs ir uzskats, ka fetas siers derēs vien salātos svaigā veidā, arī cepts tas savu labo garšu attaisnos. Liec uz picas, karstmaizēm, pildi pīrāgos, sāļajās tartēs, sadrupini to pāri, cepot dārzeņus vai pildot tos, un pat grilē!

Ja esi vēl neparastāku garšu meklējumos, kaut reizi izmēģini fetas sieru izcept. Tā kā tam ir tik izteiksmīga garša, to var vienkārši izcept mazos trauciņos, apziežot ar pesto, bet uz grila to var ietīt folija pauniņā un brīdi pakarsēt – siltā veidā siers atrādīs vēl nepieredzētas garšu nianses.

Fetas siers ir pateicīgs dažādu smēriņu un mērču gatavošanā – pievieno to sadrupinātu jogurta mērcei, no pupiņām gatavotam humusam vai vienkārši smērē uz grauzdētas maizītes, pa virsu liekot svaigas tomātu šķēles.

Arbūza un gurķu salāti ar svaigām piparmētrām, fetas sieru un baltvīna etiķi
Foto: Shutterstock

Derīgi zināt!

Lai arī veikalu plauktos var atrast visai daudz fetas tipa sierus, un tā dēvējam arī citus baltus, sāļus un mīkstus sierus, ne visi atbilst tā nosaukumam. Fetas sieram Eiropas Savienībā ir PDO (aizsargāta produkta izcelsme) statuss, un tas nozīmē, ka šajā vārdā var saukt tikai tādu sieru, kas gatavots pēc tradicionālas receptes dažos Grieķijas reģionos un kura gatavošanā izmanto aitas pienu vai aitas un kazas pienu.

Fetas sieram raksturīgs tas, ka iepakojumā būs šķidrs sālījums, kurā siers noturēts, tāpēc tad, kad sieru no tā izņem un šķidrums vairs nav saskarsmē ar sieru, tas ātri izžūs un zaudēs garšu. Tieši tāpēc pērc sieru tik lielā iepakojumā, cik daudz plānots teju vienā ēdienreizē izmantot, bet, ja ir iespējams, šķidrumu pārlej pāri sieram, pārliekot to trauciņā, lai tas tik ātri neizžūst.

Tags

Siers Fetas siers
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form