Foto: Shutterstock
Kad svētki veiksmīgi aizvadīti un esam, maigi izsakoties, ēduši līdz pilnai ūkai, laiks pievērsties janvāra gatavošanas plāniem. Šis nu ir mēnesis, kad varam ļauties tiem ēšanas priekiem, ko paši patiešām vēlamies – ja jaungada apņemšanās paredz, ka jāēd veselīgāk, tad var pieturēties pie šī principa arī virtuvē. Bet, ja vienīgā apņemšanās ir ēst garšīgi un paša gatavotas maltītes, tad vari sekot "Tasty" plānam un katru dienu pagatavot vismaz vienu no mūsu ieteiktajām receptēm.

Nevilšus sanācis tā, ka gandrīz vienisprātis esam pasludinājuši janvāri par zupu un vēl nepamēģināto recepšu mēnesi. Ja pēc cepešiem, pelēkajiem zirņiem un štovētiem kāpostiem gribas atgriezties pie ikdienišķākām lietām, vērts atgriezties pie pārbaudītām vērtībām – kārtīgas biešu zupas, vistas buljonzupas, kādas dārzeņu biezzupas vai frikadeļu zupas, gardās gaļas bumbiņas kāri leksējot no šķīvja vienu pēc otras.

Līdztekus kreptīgajām zupām "Tavs dārzs" un "Tava māja" redaktore Zane Bitmane iesaka pamēģināt arī saldās ogu zupas, ko pagatavot no saldētavā noglabātajām vasaras mellenēm, ķiršiem un zemenēm. "Ar zupu atgriešanos ēdienkartē pie viena atsauksi bērnības atmiņas. Skaidrs, ka katru dienu zupas vien neēdīsi, tāpēc janvāris, manuprāt, ir lielisks mēnesis, kad gatavot pikantus ēdienus – Taizemes zupas, vokus, meksikāņu burito un citus vieglākus un sātīgākus ēdienus ar čili klātbūtni. No saldā gala šomēnes lieliski piestāvēs tartes, kas būs vienkāršāka variācija tortēm un kūkām. Uz kraukšķīgās smilšu mīklas kārtiņas ar pildījumiem var izpausties pēc sirds patikas – skābens citronu krēms, ogu želeja, kas patīkami kontrastē ar olbaltumu virspusē, bet tikpat labi tā var būt pamatīga šokolādes tarte ar apelsīna miziņu klātbūtni. Lai iedvesmas bagāts un garšām piepildīts jaunais gads!" novēl Zane.

Uz aizraujošiem garšu piedzīvojumiem aicina arī "Tasty" redaktore Jolanta Roze: "Šai laikā Ziemassvētku cepešus un rasolu tā vien prasās aizskalot ar vieglām buljonzupām un veselīgiem salātiem, jo visiem taču zināms, ka jaunais gads nāk roku rokā ar apņemšanos dzīvot veselīgāk un negrēkot ar dažādām pārmērībām. Arī gaļu vismaz uz kādu laiku nenāktu par ļaunu izslēgt no ēdienkartes, aizstājot to ar zivīm, kas ziemā ir īpaši treknas un gardas. Burkāni, bietes, kāļi, dzērvenes, skābēti kāposti – visi šie veselīgi ziemas krājumi ļaus uzņemt vitamīnu trieciendevu un neļauties sezonas vīrusiem. Atceries arī par ķiplokiem un ķimenēm, kas ir ne vien ļoti latviska garšviela, bet arī palīdzēs kuņģim tikt galā ar svētku pārslodzi. Lai veselīgs un garšām bagāts tev šis jaunais gads!"

Kolēģu ieteikumiem pievienošu vienu nelielu kulināro apņemšanos, ko iesaku visiem tiem, kas Ziemassvētkos zem eglītes saņēmuši virtuves kombainus, mikserus, vafeļu pannas, multivāres katlus un citus izpalīdzīgus jaukumus – lieciet lietā tos jau šomēnes, cik tik uziet! Ja sen gribējies izkopt beļģu vafeļu mākslu – uz priekšu. Jo kad tad, ja ne jaunā gadā, vai ne? Lai garšīgs janvāris!

Vistas zupa ar mazajiem burkāniņiem un klimpām

Lasīt vairāk

Upeņu zupa ar biezpiena klimpām

Foto: Shutterstock

Vasarīgs kārums - upeņu vietā droši var izmantot jebkuras citas ogas!

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar liellopa gaļu un desiņām

Zupa ar spēcīgu garšu sātīga ēdiena cienītājiem. Šajā Chili con carne interpretācijā netrūkst gaļas, garšvielu un, protams, sarkano pupiņu. Angļu valodā ir iegājies apzīmējums "komforta ēdiens" (comfort food), ar kuru tiek apzīmēti tādi ēdieni, kas dod mājīguma sajūtu un ļauj vismaz uz brīdi piemirst par savām ikdienas raizēm – šī zupa noteikti ir viens no šādiem ēdieniem.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām

Foto: Vida Press

Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!

Lasīt vairāk

Franču sīpolu zupa

Foto: Shutterstock

Sātīgā Franču sīpolu zupa ar grauzdiņiem un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Čili sautējums ar sieru un lociņiem

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.

Lasīt vairāk

Pikantais cūkgaļas sautējums ar ķirbi un pupiņām

Foto: Shutterstock

Sātīgs sautējums, kura košās krāsas un pikantā garša priecēs acis un sasildīs vēsajās rudens dienās. Vari eksperimentēt, timiānu aizstājot ar rozmarīnu, oregano vai karija pulveri, jo tas tikai padarīs šo jau tā gardo gaļas ēdienu vēl izteiksmīgāku.

Lasīt vairāk

Veģetārais pupiņu sautējums

Foto: DELFI

Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.

Lasīt vairāk

Borščs Kubaņas kazaku gaumē

Foto: Shutterstock

Riktīgi sātīgs borščs Kubaņas kazaku gaumē. Asu izjūtu cienītāji to var uzlabot, pievienojot čili piparu.

Lasīt vairāk

Tako ar zivi meksikāņu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrā uzkoda dienvidamerikāņu gaumē – mīklā panēta zivs trauslā tako laiviņā. Īpašu garšu maltītei piešķirs alus mīkla, kurā zivs panēta, kā arī krējuma mērce. Baudi kopā ar limonādi vai meksikāņu alu.

Lasīt vairāk

Burito ar cūkgaļu

Foto: Shutterstock

Burito ar cūkgaļu - kārtīgai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama biešu zupa ar ķiplokiem.

Lasīt vairāk

Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu

Foto: Shutterstock

Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto.

Lasīt vairāk

Cepeša pēcsvētku tarte

Foto: Shutterstock

Pēc svētkiem, kad palicis pāri "šis un tas", ļoti ērti izcept sāļo plātsmaizi jeb, cepot to apaļu, iznāks tarte. Ja mājās saldētavā noglabāta kārtainā mīkla, tad izcept šādu plātsmaizi būs pavisam vienkārši. No dotā produktu daudzuma sanāks 20 centimetru tarte.

Lasīt vairāk

Mazās šokolādes tartes ar šķipsniņu zelta

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldākai dienai – ar šokolādi bagātīgas trauslās mīklas tartes. Īpaši smalku šo desertu padarīs drusciņa pārtikas zelta, kas kalpos kā izcils svētku reižu dekors. Gardēži novērtēs!

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar rīsiem, puraviem un selerijām

Nav universālāka un mīļāka ēdiena par vistas zupu. Katram sava versija par to, kam jābūt īstā vistas zupā, vieniem tās ir smalkās nūdeles un burkāniņi, citiem - dažādi dārzeņi, bet vēl citiem - rīsi, noteikti rīsi! Šai reizei - vistas zupas recepte ar puraviem, selerijām un, protams, rīsiem! Pārmaiņas pēc zupa top dziļā pannā.

Lasīt vairāk

Sarkano bietīšu - dārzeņu zupa

Foto: Shutterstock

Vieglai maltītei sarkano bietīšu - dārzeņu zupa.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums

Foto: Vida Press

Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm

Foto: Shutterstock

Tik kārdinošs un mājīgs ziemas deserts – dzērveņu un apelsīnu mērce ar putukrējumu un cukurotām dzērvenēm. Tās vari nopirkt gatavas vai iepriekšējā dienā pagatavot mājās, izmantojot šo recepti dzērvenēm pūdercukurā.

Lasīt vairāk

Skābēti kāposti ar bietēm gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Īsti vitamīnu salāti, tik vērtīgi ziemas aukstajiem mēnešiem. Pagatavo salātus, sapildi burkā un pasniedz kā piedevu pie pamatēdieniem.

Lasīt vairāk

Gardais ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem

Foto: Shutterstock

Gards ceptu reņģu sautējums ar burkāniem, tomātiem un sīpoliem. Lieliski garšos gan ikdienā – ar ceptiem vai vārītiem kartupeļiem, gan kā svētku galdā ceļama uzkoda – uz svaigi grauzdētas maizes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Sviestā cepta bute ar burkāniem un pupiņām

Foto: Vida Press

Garšas kārpiņām atmaigt liks sviestā pagatavota bute, kurai pievienoti gardi baltvīnā sautēti dārzeņi ar kaperiem, kurus atsvaidzinās citronu sula. Varbūt tieši šī recepte liks no jauna iemīlēt zivs ēdienus, lai tie kļūtu par pastāvīgu sabiedroto tavā ēdienkartē?

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: J.Roze

Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Ukraiņu borščs ar gaļu

Foto: Wikipedia

Ukraiņu borščs ar gaļu derēs gan ikdienai, gan ciemiņus uzņemot.

Lasīt vairāk

Ātrā soļanka ar kāpostiem un desiņām

Foto: DELFI

Kad ģimene pieprasa soļanku, bet nav laika vārīt buljonu un "ķēpāties", sagatavojot nieres, vāru vienkāršotu soļankas variantu. Lielais katls ar gardu, dūšu piesienošu zupu ir gatavs jau nepilnas stundas laikā, turklāt nākamajā dienā soļanka garšo vēl labāk.

Lasīt vairāk

Sātīgā svaigu kāpostu zupa ar rāceņiem

Foto: Shutterstock

Pagatavo lielo katlu ar svaigu kāpostu zupu, ar ko varēsiet mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo uzsildot tā būs vēl garšīgāka.

Lasīt vairāk

Krēmīga siera zupa ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Ja tev garšo frikadeleļu zupa, bet negribas tērēt laiku, ķēpājoties ar frikadeļu gatavošanu, šī zupa būs īsts atklājums. Kausētais siers tai piešķir īpaši krēmīgu garšu un sātīgumu.

Lasīt vairāk

Vistas un tomātu zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Mazliet neierasta kombinācija – vistas un tomātu zupa ar makaroniem un kausēto sieru.

Lasīt vairāk

Ātrā konservēto tomātu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīgas krēmzupas pagatavošanai nav nepieciešamas vairākas stundas, ja vien izmanto vienkāršas sastāvdaļas. No konservētajiem tomātiem sanāks izcili garda, karsta un sildoša zupa, kuru baudīt pusdienās vai kā pirmo ēdienu sātīgākās vakariņās.

Lasīt vairāk

Video: klasiskās beļģu vafeles

Brīvdienās un svētkos varam atļauties našķēties vairāk, un šādām reizēm lieliski piestāvēs klasiskās beļģu vafeles, kas savu izcilo garšu vēl jo vairāk pierādīs kombinācijā ar saldējuma bumbu, vaniļas mērci un svaigām ogām. Nesakiet, ka nebrīdinājām - papildporcija garantēta!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!