Foto: Shutterstock
Garākas dienas, siltāks gaiss, plaukstošie pumpuri koku zaros un pavasara gardās veltes – aprīlis sācies nudien krāšņi. Un līdz ar to laiks padomāt, ko tad garšīgu pavasara otrajā mēnesī vērts nobaudīt. Mums tie būs redīsi, veselīgi salāti, olas Lieldienu gaidās un daudz kas cits. Kā ar tevi?

"Aprīlī manā virtuvē noteikti krietni biežāk dzirdama blendera rūkoņa, kas no rītiem gatavo veselīgos smūtijus ar saldētavas krājumiem, apvienojumā ar pirmajiem zaļumiem – nātrēm, gārsām un dīgstiem, kas saauguši uz palodzes. Starp citu, pirmās nātres var izmantot pesto gatavošanai – ļoti gardi! To pašu var teikt par klasisko bazilika pesto, tāpēc aprīlis viennozīmīgi ir tas laiks, kad pirmie dabas asni jāuzņem pēc iespējas dažādāk un vairāk. Tā kā šis mēnesis iezīmējas visai svaigās vēsmās, treknās kūkas var aizstāt ar gaisīgiem, viegliem desertiem, vieglām jogurta un musa kūkām," stāsta "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktore Zane Bitmane.

Protams, bez pirmo nātru zupu vārīšanas un gārsu pievienošanas salātiem, nedrīkst aizmirst arī Lieldienu svētku galdu. Tajā galdā var celt pashu vai kādu burkānkūku, ar kuru izpatikt Lieldienu zaķim. Bet pēc olu kaujām, kad jādomā, ko ar tām iesākt, glābiņš būs salāti vai kāda ķilavola. Un ja nu gribas ko sātīgāku, galdā var likt arī kādu virteni jeb vārīto pīrāgu ar biezpiena pildījumu.

No sezonas veltēm vēl var paspēt pagatavot visdažādākās maltītes no avokado – sākot no krēma, salātiem un līdz pat saldajam avokado smēriņam. Un tā kā aprīlī gaidāmas arī siltākas dienas, vērts sākt kādu pavisam gardu sezonu – auksto zupu! Pamēģini ne tikai klasisko marinēto biešu versiju, bet arī kādu atdzesēto biešu krēmzupu dažādībai.

Un kas gan būtu mēnesis bez grēcīgiem saldumiem, vai ne? Šomēnes, olu tematikā, iesakām uzcept kārdinošu bezē ruleti ar spirdzinošu laima krēmu pildījumā. Ja tas liekas par grūtu, vienmēr saldummīļiem var izdabāt ar debešķīgi gardu biezpiena sacepumu, kurā paslēpušās rozīnes. Bet klāt noteikti piedzer kādu dzirkstošu bērzu sulu glāzi.

Lai garšīgs aprīlis!

Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis

Foto: DELFI

Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Lakšu pesto

Foto: DELFI

Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.

Lasīt vairāk

Nātru pesto

Apbrīnojami, cik vērtīgas ir nātres! Tajās ir krietni vairāk C vitamīna nekā upenēs, vairāk karotīna nekā burkānos un vairāk dzelzs nekā spinātos! Jaunās nātru lapiņas nedzeļ, savukārt, lielākas nātres vācot, tiek ieteikts pirms lietošanas uzturā tās vai nu saburzīt, vai arī noblanšēt.

Lasīt vairāk

Cepts avokado ar olu

Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.

Lasīt vairāk

Avokado, olu un kukurūzas salāti

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārša un garšīga salātu recepte - avokado, vārītas olas un kukurūza!

Lasīt vairāk

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas

Foto: Shutterstock

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.

Lasīt vairāk

Omlete krūzītē ar avokado un sieru

Foto: Shutterstock

Šīs būs vienas neparastas brokastis – mikroviļņu krāsnī pagatavota omlete, kas būs gatava trīs minūšu laikā. Pagatavotās olas lieliski papildinās avokado un kāda dārzeņa gabaliņi, kas pārbērti ar sarīvētu sieru.

Lasīt vairāk

Sāļais avokado krēms

Foto: DELFI

Kad skābā krējumā vai majonēzes vietā labprāt izvēlētos veselīgāku alternatīvu, vērts izmēģināt šo avokādo krēmu, kas ļoti labi garšos kā pildījums pankūkās, smēriņš uz maizītes vai tortiljās.

Lasīt vairāk

Bez grēka jeb svaigēdāju kūka

Foto: DELFI

Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.

Lasīt vairāk

Jogurta desertkūka bez cepšanas

Foto: Shutterstock

Jogurta desertkūka jeb želejas kūka ir aromātiska un atsvaidzinoši viegla, turklāt tās pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns!

Lasīt vairāk

Eksotiskā 'Pina colada' siera kūka bez cepšanas

Foto: Shutterstock

Mielojoties ar gabaliņu šīs eksotiskās siera kūkas, neviļus radīsies sajūta, ka guli zem palmas kādā pludmales piekrastē. Izbaudi vasarīgo garšu, pagatavojot šo neparasto siera kūku!

Lasīt vairāk

Avokado šokolādes krēms

Foto: Privātais arhīvs

Salds avokado un banānu krēms ar kakao pulveri – veselīgā nutellas alternatīva. Šokolādes krēmu pēc tam var ziest uz maizītēm vai izmantot mafinu un kūku dekorēšanai.

Lasīt vairāk

Krēmīgā mango kūka bez cepšanas

Foto: Shutterstock

Šobrīd, kad ir nopērkami īpāši gardi un sulīgi mango, grēks būtu tos neizmantot kāda kāruma pagatavošanai. Gardās mango kūkas pagatavošana būs īpaši vienkārša, jo vari izmantot veikalā nopērkamās biskvīta plāksnes.

Lasīt vairāk

Vienkāršā Lieldienu pasha

Foto: DELFI

Lieldienu pasha daudzās ģimenēs ir neatņemama svētku maltītes sastāvdaļa. Biezpiena kārums tiek papildināts ar žāvētiem augļiem, riekstiem un citiem gardumiem. Arī šajā receptē ar sastāvdaļām iespējams variēt – ja negaršo vīģes, tās var nomainīt ar aprikozēm vai sukādēm. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rūta Rietuma, kafejnīcas "Austra" šefpavāre.

Lasīt vairāk

Bērzu sulas ar cukuru, citrona miziņu un rozīnēm

Vitamīnu "bumba" veselībai un imunitātei - bērzu sulas ar garšīgām piedevām!

Lasīt vairāk

Bezē rulete ar laima krēmu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salda olbaltumu biskvīta gaisīgā rulete ar skābenu laima putukrējuma pildījumu. Mutē izkusīs katrs gabaliņš, jo īpaši, ja baudīts kopā ar gardu tējas vai kafijas tasi.

Lasīt vairāk

Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm

Foto: Shutterstock

Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.

Lasīt vairāk

Virteņi jeb vārītie pīrāgi ar biezpiena un gaļas pildījumu

Foto: Privātais ahīvs

Virteņi – sālsūdenī vārīti pīrāgi ar biezpiena, zaļumu un kūpinātas gaļas pildījumu – ir ļoti garšīga un vienkārša, bet nepelnīti piemirsta recepte, ko "Facebook" domubiedru grupā "Mēs gatavojam!" atgādina Gita Kučinska.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Brokastu krēmsiers ar redīsiem un garšaugiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams smēriņš brokastu grauzdiņiem – krēmsiers ar svaigiem, rīvētiem redīsiem un sakapātiem zaļumiem. Ņiprākām maizītēm vai stienīšos sagrieztiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci

Foto: Shutterstock

Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Citādāks borščs ar kazas siera maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas burvīgas receptes vienā – krēmīgs biešu borščs, kas pagatavots krēmzupas formā, un gardajai maltītei klāt trauslas kazas siera maizītes. Sasildīs gan pusdienās, gan vakariņās.

Lasīt vairāk

Burkānu kēkss ar krēmsiera glazūru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšām bagātīgs un ļoti gards burkānu kēkss. Kēksu mazliet mitrāku un saldāku padarīs virsū uzziestā krēmsiera glazūra, ar kuru nevajadzētu skopoties.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar kariju

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar gurķiem un redīsiem

Foto: Shutterstock

Atvēsinoša un veldzējoša aukstā zupa ar kraukšķīgiem redīsu un gurķu gabaliņiem. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Sātīgā aukstā zupa ar biešu novārījumu

Nedaudz sarežģītāka aukstās biešu zupas versija, tomēr pūles ir tā vērtas - zupa ir ļoti sātīga un interesanta!

Lasīt vairāk

Skābeņu - nātru zupa

Foto: Shutterstock

Skābeņu - nātru zupa vieglai vasaras maltītei.

Lasīt vairāk

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Sulīgās vistas gaļas un biezpiena kotletītes ar citronu un piparmētru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Kotletes sanāk debešķīgi maigas, mīkstas, sulīgas. Pateicoties cepšanai cepeškrāsnī, tur arī nav pievienotas liekas taukvielas. Un smalkās citrona un piparmētras notis... mmmmm... neuzbāzīgas, bet piešķir dikti feinas garšas nianses. Biezpiens nemaz nav jūtams, tikai ļoti maiga vistas gaļas garša." Savu gardo vistas–biezpiena kotletīšu recepti komentē bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Izcili gardais biezpiena sacepums ar rozīnēm

Foto: Shutterstock

Biezpiena sacepums gluži kā skolas laikos – salds, garšīgs un ar rozīnēm. Atdzesētu sacepumu var kāri noēst tāpat vai ar ogu ķīseli, skābo krējumu vai kādu saldu mērci.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!