Foto: Shutterstock
Brīvdienās daudzi steigsies doties pēc iespējas tālāk prom no pilsētas dunas, lai pie dabas krūts atvilktu elpu un pie viena arī nodotos grilēšanas priekiem. Kā zināms, svaigais gaiss veicina zvērīgu apetīti, tādēļ izēšanās un pat pārēšanās nedēļas nogalē ir garantēta. Rīkojies tālredzīgi un nedēļas nogales gaidās vakariņu reizei pagatavo vieglu sautējumu no vitamīnu pārpilnajiem, sulīgiem dārzeņiem.

Domājot par to, ko tad likt sautējuma katliņā, vari neuztraukties, jo nav tādas nepareizās kombinācijas – viss atkarīgs no tā, kādi dārzeņi ir tava personīgā topa augšgalā, tos tad arī izmanto sautējuma pamatā, pa druskai pievienojot arī kādus vēl neiepazītus eksemplārus, lai pakāpeniski pierastu un "iedraudzētos" ar tiem.

Lai sautējums būtu gardāks, iepriekš nedaudz apcep dārzeņus – vislabāk sviestā, jo tas piešķirs ēdienam īpaši patīkamu garšu. Ja nevēlies uzņemt liekas kalorijas, apcepšanas fāzi vari izlaist, saliekot visus dārzeņus katliņā, pārlejot ar nelielu daudzumu buljona vai ūdens un zem vāka lēni sutinot, līdz tie ir mīksti. Nepievieno pārāk daudz šķidruma, lai sautējums nebūtu pārlieku šķidrs, jo arī no dārzeņiem izdalīsies sula.

Foto: iStock

Burkāni ar zirnīšiem saldajā krējumā vai ziedkāposti ar kartupeļiem, burkāniem un skābo krējumu – tā ir bērnības sautējumu klasika, kas lielākoties visiem garšo arī pieaugušā vecumā. Bet ir vērts atkāpties no pārbaudītas klasikas un izmēģināt jaunus garšu salikumus, nobaudot, piemēram, ratatuju – dārzeņu sautējumu ar olīveļļas un zaļumu aizdaru franču gaumē, indiešu versiju par sautējumu – lēcu un saldo kartupeļu kariju vai sātīgu dārzeņu sautējumu ar kokosriekstu piena piedevu.

Ja šādi eksperimenti tev šķiet pārāk radikāli, tad sāc ar to, ka pamēģini vienkāršā ziedkāpostu–burkānu sautējuma garšu paspilgtināt, pievienojot tam nedaudz sildošā ingvera.

Sautējumu pasniedz ar viegliem, kraukšķīgiem dārzeņu salātiem, kas patīkami konstrastēs ar tā maigo tekstūru.


Bet, ja tev šķiet, ka ar dārzeņiem vien pie sāta sajūtas tikt nebūs iespējams, tad pievieno sautējumam rīsus, bulguru vai kādu sauju iepriekš izmērcētu zirņu, lēcu vai grūbu. Laika ekonomijas nolūkos vari izmantot sautējuma papildināšanai arī konservētās pupiņas vai turku zirņus.

Lai labi garšo!

Bagātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē jeb 'caponata'

Foto: Shutterstock
Sātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē, kas lieliski garšo gan silts, gan atdzisis. Tad kaponatu vari likt uz grauzdētas maizes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums

Foto: Shutterstock
Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu un burkānu sautējums ar ingveru

Foto: Shutterstock
Sildošs ziedkāpostu un burkānu sautējums ar pikantām garšvielām – ingveru, koriandru, kariju un kurkumu. Lieliska un viegla veģetārā maltīte pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Veģetārais pupiņu sautējums

Foto: DELFI
Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.

Lasīt vairāk

Veģetārs rīsu sautējums ar dārzeņiem

Foto: Shutterstock
Veģetārs sautējums ar rīsiem un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Ratatujs – krāsnī cepti dārzeņi provansiešu gaumē

Foto: Shutterstock
Ratatujs ir tas franču ēdiens, kuru katra saimniece gatavo pēc savas receptes un saskaņā ar ģimenes tradīcijām. Šim ēdienam ir ļoti daudz variāciju. Šoreiz piedāvājam recepti no Francijas dienvidiem. Vispirms tiek sagatavota tomātu mērce ar dārzeņiem. Kad tā gatava, to liek dziļā cepešformā, pa virsu kārto tradicionālās ratatuja dārzeņu škēles glītās rindās un cep cepeškrāsnī. Šis variants aizņem samērā daudz laika, toties iznākums ir ļoti garšīgs un glīts, piemērots nelielām ģimenes viesībām.

Lasīt vairāk

Liesais kabaču-tomātu sautējums ar adžiku – gatavs 15 minūtēs

Foto: DELFI
Kamēr pannā uzkarst lāsīte eļļas, veikli sagriez dārzeņus gabalos. Tad atliks tikai tos strauji apcept, pikantumam pievienot adžiku un jau pavisam drīz varēsi mieloties ar garšīgu sautējumu, kas nekaitēs arī slaidajai līnijai.

Lasīt vairāk

Sātīgais un sildošais dārzeņu sautējums ar kokosriekstu pienu

Foto: DELFI
Līdz ar pirmajām patiesi aukstajām ziemas dienām, rodas vēlme vakariņās pasniegt kaut ko sildošu un sātīgu, un šādam kārdinājumam nevajag pretoties. Tā kā pēc svētkiem šķiet, ka gaļa baudīta par daudz, tad dārzeņu ēdieni atslodzei ir tieši laikā. Tāpēc padalos ar savu iecienīto sautējuma recepti, kas varbūt nav tā fotogēniskākā, tomēr neliek vilties nevienā gatavošanas reizē.

Lasīt vairāk

Lēcu un saldo kartupeļu karijs

Foto: Shutterstock
Brīnišķīgs, smaržīgs, nedaudz eksotisks un sātīgs vakariņu sautējums. Pēc garās darba dienas viegli un ātri pagatavojams. Pasniedz ar karoti jogurta un gabalu nāna maizes.

Lasīt vairāk

Ātrais dārzeņu sautējums ar fenheli, tomātiem un pupiņām Toskānas gaumē

Foto: Shutterstock
Gards dārzeņu sautējums itāliešu labākajās tradīcijās – fenhelis tā vien sauc pēc Toskānas un saules. Papildinājumā ar burkāniem, seleriju un tomātiem recepte liks siekalām saskriet mutē un pusdienās vai vakariņās pagatavot šo vienkāršo ēdienu.

Lasīt vairāk

Ratatujs jeb dārzeņu sautējums franču gaumē

Foto: Shutterstock
Ratatujs (ratatouille) - tradicionālais un visā pasaulē slavenais dārzeņu sautējums, satiekoties baklažānam, paprikai, tomātiem un cukini.

Lasīt vairāk

Ātrais kabaču sautējums pannā ar tomātiem un ķiplociņu

Foto: Shutterstock
Veselīgs un gards kabaču sautējums, turklāt ārkārtīgi ātri un vienkārši pagatavojams!

Lasīt vairāk

Dārzeņu sautējums ātrām pusdienām vai vakariņām

Foto: mosfood
Aromātisku veģetāru maltīti iespējams pagatavot jebkurā gadalaikā, izmantojot saldētus dārzeņus. Lieti noder veikalos nopērkamie saldēto dārzeņu maisījumi - kombinācijas ir tik dažādas, ka sev piemērotāko atradīs jebkurš! Saldētie dārzeņi "atsvaidzinās" un lieliski papildinās nedaudz apnikušo kartupeļu garšu.

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Ķirbju - dārzeņu sautējums

Foto: Shutterstock
Ķirbju - dārzeņu sautējums pusdienu un vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sautējums

Foto: Shutterstock
Veselīgs un gards dārzeņu sautējums.

Lasīt vairāk

Raibais baklažānu un citu dārzeņu sautējums

Foto: Shutterstock
Baklažānu sautājums ar krāsainiem dārzeņiem - maltīte lielai ģimenei vai viesus gaidot.

Lasīt vairāk

Dārzeņu sautējums pannā

Foto: Shutterstock
Vienkārši pagatavojams, bet ļoti gards dārzeņu sautējums pannā.

Lasīt vairāk

Sautēti kabači ar dārzeņiem

Garšīgs dārzeņu sautējums, kas labi garšos gan tāpat, gan kā piedeva jaunajiem kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!