Foto: Publicitātes foto
Visai aktuāli šajā sezonā ir baklažāni, kas nogatavojušies pašā briedumā un pagatavojami visvisādi, atliek vien iedvesmoties no ''Tasty'' receptēm.

Bieži dzirdēts, ka no baklažāniem izvairās tik tāpēc, ka nav ideju, kā tos gardi pagatavot. Viena neveiksmīga reize var radīt vilšanos uz visiem laikiem, tomēr aicinām pārkāpt skepsei un pamēģināt vēlreiz, tikai citādākā pagatavošanas manierē. Un, ja neveiksme radusies, tos cepot, iegūstot švammei līdzīgas šķēles, palūko šos padomus pareizai to cepšanai.

Baklažāni ir pat ļoti pateicīgi vakariņu cēlienam, jo no tā var pagatavot debešķīgu krēmzupu, sacept sulīgu sacepumu, servēt sātīgus karstos salātus vai vienkārši kādu interesantu papildinājumu pamatēdienam. Grilētas ripiņas ar pesto, baklažānu veltnīši ar sieru pildījumā, panētas šķēles rīvmaizē, kas garšos teju kā vistas nageti – visas variācijas neliks vilties baklažānu skeptiķiem. Un vēl kas, violetais dārzenis visai labi iederēsies arī dažādās mērcēs, sacepumos un sautējumos, sātīgi papildinot virumu.

Lai iedvesma vada pie gardas maltītes!

Sātīgais grūbu sautējums ar kūpinātu gaļu, tomātiem un baklažāniem

Foto: DELFI

Šo sātīgo ēdienu vari gatavot arī bez gaļas, jo arī veģetārajā versijā grūbu sautējums būs gana gards.

Lasīt vairāk

Baklažānu krēmzupa

Ideja ātrām vakariņām - baklažānu krēmzupa ar burkāniem, sīpoliem un cieto sieru.

Lasīt vairāk

Pildītas baklažānu laiviņas

Foto: Privātais arhīvs

Gardas baklažānu laiviņas, kas pildītas ar tomātiem, sīpoliem un pārkaisītas ar sieru, kas pēc pagatavošanas ir patīkami izkusis. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Sallija, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Karstie salāti ar baklažāniem, turku zirņiem un vistas fileju

Turku zirņu labās īpašības neaprobežojas tikai ar lielu olbaltumvielu, vitamīnu un minerālu daudzumu. Šis pākšaugs ir ļoti universāls. To var izmantot gan karstajos ēdienos, gan sātīgos salātos. Salāti ar vistas gaļu, baklažāniem un turku zirņiem patiks tiem, kam nepatīk salāti, kuros ir "daudz lapu". Brīnišķīgs variants otrajām brokastīm.

Lasīt vairāk

Maltā gaļa ar baklažāniem

Foto: Shutterstock

Maltā gaļa ar baklažāniem - ātrām un sātīgām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti baklažāni ar krēmsieru

Foto: Privātais arhīvs

Gards un vienkāršs dārzeņu ēdiens vakariņām – krāsnī ceptas baklažāna ripiņas ar papriku un spinātiem. Sāta sajūtu maltītei piešķirs slepenā sastāvdaļa – krēmsiers.

Lasīt vairāk

Baklažāni rīvmaizē

Foto: Shutterstock

Baklažāni rīvmaizē gardi kā piedeva pie sautētas gaļas, kotletēm vai liellopa gaļas.

Lasīt vairāk

Ceptu baklažānu rullīši ar biezpienu, tomātiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Ceptu baklažānu rullīši, kas pildīti ar pikantu ķiploku biezpienu, tomātiem un baziliku – gan uzkodām, gan gardām brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Ar puraviem, saulē kaltētiem tomātiem un aprikozēm pildīti baklažāni

Foto: DELFI

Kamēr pašmāju kabači tikai pieņemas resnumā, lai vasarā nodrošinātu pankūku, sacepumu un konservējumu lērumu, varam vēl baudīt baklažānus. Ierastās maltās gaļas pildījuma vietā šoreiz izmantojām veģetāras, bet sātīgas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Vista ar pupiņām un baklažāniem

Pienākot rudenim, ir klāt laiks iepriecināt savas garšas kārpiņas ar ēdieniem, kuru sastāvā ir baklažāni. Šis dārzenis savas lieliskās garšas īpašības atklāj sautējumos, kur labi iederēsies arī vistas gaļa un baltās pupiņas. Visas sastāvdaļas ir ātri pagatavojamas, tāpēc nenāksies ilgi gatavot un varēs baudīt īpašu ēdienu ar augstu uzturvērtību.

Lasīt vairāk

Pikantais burgers ar baklažāniem un kazas sieru

Foto: Publicitātes attēls

Sātīgi burgeri grila piknikam pie mājas. Tā garšu mazliet interesantāku padarīs baklažāni un kazas siers. Recepti piedāvā "Rakveres" gaļas meistari.

Lasīt vairāk

Baklažānu vēdeklīši ar tomātiem un sieru

Foto: Shutterstock

Kad kārtojumi un sacepumi apnikuši, izmēģini šo versiju, kā pagatavot baklažānus sātīgā maltītē.

Lasīt vairāk

Ceptas baklažānu ripiņas ar zaļumu pesto

Foto: Shutterstock

Baklažānu ripiņas ar pesto, kam pievienots fetas siers – vieglām pusdienām vai kā piedeva gaļai vai zivij. Ja pesto nevilina, baklažānu šķēlītes lieliski garšos arī ar kādu krējuma vai jogurta mērci.

Lasīt vairāk

Pilngraudu spageti ar baklažāniem un cukīni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pasakainā pasta, krāsnī apcepti baklažāni un cukīni, kā arī citrona spirgtums vienā šķīvī. Maltīte, kuru baudīt gan sātīgās pusdienās, gan vieglās vakariņās. Bet pagājušās vai gaidāmās vasaras garšu uz mēles sajust palīdzēs bazilika un piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Latviskais grūbu tabulē ar grilētiem dārzeņiem

Foto: DELFI

Kurš gan ir teicis, ka grūbas ir ziemas ēdiens? Salikumā ar grilētiem dārzeņiem, prāvu tiesu svaigiem zaļumiem un citām vasarīgām piedevām, ēdiens iegūs pavisam citu noskaņu. Ēdiens ļoti labi iederēsies Līgo svētku galda klājumā.

Lasīt vairāk

Ratatouille, kas pārsteigs ikvienu

Šis ēdiens ir lieliski piemērots nesteidzīgiem brīvdienu vakariem, jo tā cepšana aizņem daudz laika, tomēr rezultāts ir brīnišķīgs! Pārsteigsiet ikvienu savu draugu un ģimenes locekli! Tā mums raksta receptes autore Anita Marija Podniece, piesakoties Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursam.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar malto gaļu un rīsiem

Foto: Shutterstock

Vienkārši, sātīgi un garšīgi - cepeškrāsnī cepti baklažāni, kas pildīti ar malto gaļu un rīsiem.

Lasīt vairāk

Sautēta jēra gaļa ar baklažāniem

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī sautēta jēra gaļa ar baklažāniem - aromātiska un labi garšos kopā ar rīsiem vai kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock

Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem

Sātīgai maltītei - baklažāni pildīti ar gaļu un šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Cepti baklažāni aromātiskā valriekstu mērcē

Foto: Shutterstock

Gruzijā iecienīta uzkoda: ceptas vai grilētas baklažānu šķēlītes krēmīgā valriekstu mērcē, ko dēvē par sacivi. Īpaši labi garšos pāris stundas pēc pagatavošanas, kad baklažāni būs piesūkušies ar mērces bagātīgo aromātu buķeti.

Lasīt vairāk

Bagātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē jeb 'caponata'

Foto: Shutterstock

Sātīgs baklažānu sautējums sicīliešu gaumē, kas lieliski garšo gan silts, gan atdzisis. Tad kaponatu vari likt uz grauzdētas maizes šķēlēm.

Lasīt vairāk

Ar mocarellu pildīti baklažāni sicīliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Savu versiju par itāliešu tradicionālo "aubergine parmigiana" - ar mocarellu pildītiem baklažāniem aromātiskā tomātu mērcē, piedāvā šobrīd Latvijā dzīvojošs sicīlietis Džuzepe Palmeri, piebilstot, ka Sicīlijas krodziņu un restorānu ēdienkartēs šīs debešķīgi gardais ēdiens slēpjas aiz nosaukuma "parmigiana di melanzane".

Lasīt vairāk

Pasta ar ceptiem baklažāniem un tomātu-bazilika mērci

Viens, divi un gatavs ēdiens itāļu gaumē ar mocarellas sieru un sezonas dārzeņiem. Vienkārši un garšīgi – katra pastas mīļotāja cienīga recepte.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!