Foto: Shutterstock
Kad tad, ja ne nedēļā, kad skolēni no mācībām brīvi, ļaut viņiem pašiem pagatavot kādu sen noskatītu recepti vai iedvesmoties kādam jaunam ēdienam? Garšīgā rosīšanās virtuvē sniegs pat vairākus labumus – bērns nostiprinās prasmes recepšu meklēšanā, produktu saraksta veidošanā, apgūs patstāvīgu darbošanos virtuvē un galu galā arī gardi paēdīs.

Septiņgadnieki un astoņgadnieki jau prot izsekot vienkāršām norādēm, tāpēc bez sviesta uzziešanas uz maizītes šī vecuma bērniem var ļaut jau patstāvīgāk darboties virtuvē, iesaka kanādiešu uztura speciālisti vietnē "Unlock Food". Ļauj bērnam darboties ar rīvi, vienkāršu sviestmaižu tosteri un blenderi – sarīvējot dārzeņus burkānam, pagatavojot klasiskās "trijstūrmaizītes" vai samaisot sev gardu piena, kefīra vai saldējuma kokteili.

Pirmklasniekiem un otrklasniekiem vair uzticēt savīstīt sainīšos tortiljas, sagatavot salātus no sastāvdaļām, kas vien jāsagriež vai jāizņem no burciņas vai bundžiņas, kā arī pagatavot kādu jogurta un pilngraudu mušļa kārtojumu brokastīm. Turklāt ļauj bērnam sagatavot nepieciešamo produktu sarakstu, tādējādi iemācot, ko tas nozīmē – pagatavot maltīti. Kad pirmie soļi apgūti, vari uzticēt bērnam mazos maltīšu pienākumus, piemēram, iepriekšējā vakarā vai no rīta sagatavot sev vienkāršas brokastis.

Lielākajiem skolēniem jau vari uzticēt nopietnākas maltītes – deviņus, desmit un vienpadsmit gadus veci bērni savās kustībās un darbībās ir drošāki, turklāt virtuves ierīces iepazinuši vairāk. Nogriezt maizes, siera vai gaļas šķēli šajā vecumā nesagādā problēmas. Nākamais solis ir ļaut darboties ap mikroviļņu krāsni un plīti, iemācot, kā tas ir – uzvārīt makaronus vai olas, apcept pannā produktus vai uzvārīt vienkāršu zupiņu. Bērnam noteikti būs pa spēkam pagatavot omleti, pildītās tortiljas, pankūkas un citus pannā pagatavojamus ēdienus.

Savukārt lielākajiem pamatskolēniem, kas jau pietuvojušies pusaudžu vecumam, vari ļaut izmēģināt cepeškrāsnī pagatavojamas receptes. Uzjaukt mīklu kēksiņiem vai picai un tos izcept. Uzputot ar mikseri krēmus, pagatavot vienkāršu dārzeņu sacepumu utt.

Svarīgākais, kas jāatceras vecākiem, ļaujot bērniem patstāvīgi darboties virtuvē, – esi blakus, pārrunā drošības jautājumus, parādi, kā darbojas plīts, kur novietot darbarīkus, kā sagatavot produktus, lai tos varētu griest, rīvēt, smalcināt, blendēt, un uzticies savam bērnam!

Zemāk atradīsi kaudzīti recepšu no "Tasty.lv" krājumiem, kas ir itin viegli pagatavojamas un piemērotas dažāda vecuma mazajiem pavāriem, lai tie spertu soļus pretī patstāvīgai ēst gatavošanai!

Desmit minūšu pica uz tortiljas plāksnes

Foto: DELFI

Saldētava ir labākais draugs tiem, kas iepērkas reti un dod priekšroku ātram virtuves apmeklējumam. Tādēļ izsalkuma brīdī atliek vien izņemt no saldētavas vienu tortiljas plāksni, iemest cepeškrāsnī, lai atkūst un tikmēr sagriezt sastāvdaļas, ko kārtot virsū.

Lasīt vairāk

Kārtainais deserts ar musli, jogurtu un hurmu

Foto: Shutterstock

Piecminūšu deserts ar kraukšķīgu musli, jogurtu un saldeno hurmu. Ja desertu vēlies treknāku, tad jogurta vietā vari izmantot putukrējumu.

Lasīt vairāk

Kefīra un melleņu brokastu kokteilis

Saldens kefīra smūtijs ar mellenēm, banānu un medu. Recepte no Jūlijas Ekkertes pūra sadarbībā ar "Trikāta".

Lasīt vairāk

Siera un rupjmaizes tornītis

Foto: Publicitātes foto

Klasiska un vienkārša uzkoda, kuru pasniegt viesībās. Abas sastāvdaļas – siers un maizīte, it īpaši garšos bērniem, kuriem patīk vienkārši ēdieni. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā garšu eksperte un gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Žiglie kuskusa salāti ar bietēm, fetas sieru un sēkliņām

Foto: Shutterstock

Vieglas pusdienas 10 minūtēs diviem – kuskusa salāti ar bietēm un fetu. Salātu bāzei vari izvēlēties jebkurus lapu salātus, kas visvairāk garšo.

Lasīt vairāk

Tunča salāti pildīšanai sviestmaizēs amerikāņu gaumē

Foto: Shutterstock

Vārdu salikums "tunča sendvičs" jeb sviestmaize, kurā paslēpti tunča salāti, bieži vien izskan amerikāņu seriālos. Ne velti, jo amerikāņi šo garšu kombināciju ir visai iecienījuši. Lūk, pavisam vienkārši pagatavojami tunča salāti, kurus ēst tāpat, likt starp maizes šķēlītēm vai pildīt, piemēram, uzkodu groziņos.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: 'Našķoties' Zanes burgersalāti

Foto: DELFI

Salāti, kas neizskatās pēc burgera, bet garšo tieši tā, kā burgers? Tieši tas, kas vajadzīgs vakariņām, kad slinkums gatavot ko sarežģītu, bet mirklīgo "fast-food" garšu gribas noķert. Tikai gaļiņa, kraukšķīgi ledus salāti, marinēti gurķīši un pasakaina mērcīte.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: poke bļoda, pa spēkam pat vismazākajiem

Foto: DELFI

Bērnu pavārgrāmatas ir pieaugušo nenovērtētas. Tās vajadzētu papildināt ar saukli "Bērniem un iesācējiem", jo katrs iesācējs virtuvē ir kā bērns, bet bērnu pavārgrāmatas vienkāršā veidā iemāca pamatus.

Lasīt vairāk

Bīstami gardas karstmaizītes

Foto: DELFI

Karstmaizes ir ideāls veids, kā ikdienišķo sviestmaizi padarīt par vēlo brokastu zvaigzni. Būs nepieciešama cepeškrāsns, maize un uz tās liekami siera salāti.

Lasīt vairāk

Kēksiņi, ko spēs pagatavot jebkurš, arī bērni

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Šī recepte ir īsts atradums visiem, kuri ātri grib tikt pie kāruma. Tā ir izcila iesācējiem, jo šo recepti spēs pagatavot pat bērni!

Lasīt vairāk

Banānu mafini: našķis bez sviesta, cukura un miltiem

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Vai iespējams pagatavot saldu kārumu bez miltiem, olām, cukura un sviesta? Jā! Vai tas vispār garšo labi? Absolūti! Nezinātājs pat nepateiks, ka šajā našķī nav nevienas no ierastajām kūku sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Foto: DELFI

Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Makaronu piena zupa ar kanēli

Foto: DELFI

Omīte un kulinārijas entuziaste Lita ir pārliecināta, ka daudziem ir ne tās labākās atmiņas par piena zupu no bērnudārza laikiem – it sevišķi par plēvi, kas "peld" virs atdzisušās zupas. Tomēr ir tikpat daudzi, kam makaronu zupa ir pats gardākais launaga ēdiens. Pat tiem, kas bērnudārzā šķobījās. Tā lieliski sader ar cukuriņu, kanēli, ievārījuma maizīti, arī sāļajā versijā – ar ķilavmaizīti vai siļķi. Garšos gan bērniem, gan arī īstiem "večiem".

Lasīt vairāk

Superātrie makaroni ar sieru un dārzeņiem – pagatavojami vienā katliņā

Man vienmēr ir paticis izdomāt jaunus veidus, kā pagatavot makaronus ar sieru - esmu gatavojusi makaronu un siera zupu, makaronu un siera kēksiņus, makaronu un siera picu. Un vēl dažādas variācijas. Kaut kā man tas padodas.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Foto: DELFI

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Ātrie pupiņu salāti ar ķirštomātiem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojami, sātīgi un gardi pupiņu salāti ātrai izsalkuma remdēšanai vai līdzņemšanai uz darbu.

Lasīt vairāk

Pufīgās bumbieru un banānu pankūkas

Foto: DELFI

Kad augļu groziņā aizkavējušies padzīvojuši bumbieri un banāns – laiks tapināt saldenas pankūciņas. Turklāt augļi būs tik saldi, ka var nepievienot papildu cukuru.

Lasīt vairāk

Šokolādīgas banānu pankūkas no trīs sastāvdaļām

Foto: DELFI

Šī elementārā recepte nošpikota no kādas ēdienu blogeres "Instagram" vietnē, kur komentāros ņirbēja vārdi "Cik vienkārši!" un "Ļoti garšīgi!" Varam tikai pievienoties un atzīt, ka komentētāji nav melojuši.

Lasīt vairāk

Fiksās banānu pankūkas brīvdienām

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojamas pankūkas tikai no trim sastāvdaļām – banāna, kviešu miltiem un olas. Norādītās sastāvdaļas būs tieši trim lielām pankūkām brokastīm vienai personai.

Lasīt vairāk

Bērnības garša – saldējuma kokteilis ar plūmju sulu

Foto: DELFI

Kad tad vēl, ja ne vasarā baudīt atsvaidzinošo saldējuma kokteili Nepārspējams salikums ir plombīra saldējums un plūmju sula, taču, nedaudz mūsdienojot šo klasiku, tas papildināts ar svaigām vasaras veltēm.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: kukurūzu nūjiņu kūka

Foto: DELFI

Bērnības garša, vairākās desmitgadēs pārbaudīta recepte, ātri pagatavojama no trīs sastāvdaļām! Vai vēl ko vairāk var vēlēties? Vienīgi papildporciju!

Lasīt vairāk

Ātrie turku zirņu salāti ar tomātiem, papriku un dīgstiem

Foto: DELFI

Piecās minūtēs pagatavojami, svaigi un gardi salāti, kuriem turku zirņi piešķir sātīgumu. Recepte lieti noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan tiem, kas vēlas paslinkot.

Lasīt vairāk

Ar krēmīgu olu kulteni, avokado un lociņiem pildītas tortiljas

Foto: Shutterstock

Vēl viens garšīgs variants, kā baudīt olu kulteni – ietinot tortiljās kopā ar krēmīgiem avokado gabaliņiem un kapātiem lociņiem. Ņammm...

Lasīt vairāk

Ratatujs no multfilmas 'Gardēdis'

Foto: Rimi bērniem

"Rimi Bērniem" eksperti Smildziņu ģimene iesaka pagatavot gardumus, kuru radīšanā iedvesmojušies no multfilmu varoņiem. "Par šo ēdienu žurka pavāriņš Remijs ieguva vislielāko atzinību no stingrākā ēdienu kritiķa Antona Ego, tāpēc šis ēdiens, protams, ir jāizmēģina!"

Lasīt vairāk

Ātrā soļanka no visa, kas ledusskapī

Foto: DELFI

Šī soļankas versija noteikti nepretendē uz autentiskās soļankas receptes statusu. To jau pasaka priekšā nosaukums – pagatavojama salīdzinoši ātri un no trīs gaļas zortēm, ko nereti var atrast ledusskapī. Nemainīga vērtība ir garša, kas saglabājas smeķīga un patīkami skābena!

Lasīt vairāk

Šķiņķa karstmaizes ar dzērveņu ievārījumu

Foto: Shutterstock

Gaļa, siers un ievārījums – šķietami nesavienojamais satiekas pavisam gardās brokastu karstmaizītēs.

Lasīt vairāk

Brokastu picmaizīte. Maza, garda un sātīga

Foto: DELFI

Ja tu alksti pēc picas, bet tev nav laika pagatavot picas mīklu un kur nu vēl ļaut tai uzrūgt, tad šis ir labākais risinājums. Viegli, ātri un patiešām ļoti garšīgi! Aizņem ne vairāk kā 15-20 minūtes. Turklāt – vari izvēlēties savu mīļāko picu virskārtiņu. Šajā receptē izmantotas mājās esošās sastāvdaļas, taču vari izveidot citas variācijas atbilstoši savai gaumei. Vari pievienot dažādus dārzeņus, piemēram, papriku, šampinjonus, sīpolus, olīvas vai gaļu, piemēram, šķiņķi, prošuto, arī tunci vai cita veida sieru. Ar šo ēdienu nebūs garlaicīgi!

Lasīt vairāk

Brokastu saldie grauzdiņi ar biezpienu un kivi

Foto: Shutterstock

Ātra un salda brokastu maizīte – ar biezpienu un kivi. Izvēlies liesāku biezpienu, ja vēlies, lai maizītes nebūtu pārāk treknas.

Lasīt vairāk

Jogurta un musli kārtojums ar kivi

Foto: Shutterstock

Veselīgais brokastu kārtojums, ko pasniegt kā ātru desertu – jogurts ar musli, banāniem un kivi.

Lasīt vairāk

Ābolu un putukrējuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Izcili vienkāršs un ļoti smaržīgs siltu kanēļa ābolu un putukrējuma deserts. Kārto skaistās glāzītēs un ēd uzreiz.

Lasīt vairāk

Grieķu jogurta, cepumu un ievārījuma kārtojums

Foto: Shutterstock

Viss garšīgais ir vienkāršs – saldo ēdienu vari pagatavot arī no trim sastāvdaļām. Izkārto glāzītēs grieķu jogurtu, sasmalcinātos cepumus un savu mīļāko ievārījumu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!