Foto: Shutterstock
Kad mēneša beigās veram graudaugu un citu ilgglabājošos pārtikas produktu plauktiņus un atvilktnes, ir viens spīdeklis, kam vērts pievērst pastiprinātu uzmanību – grūbas. Grūbas ir ne tikai lētas, tātad – maciņam draudzīgas, bet arī izmantojamas visdažādākajās receptēs. Klasiskajā gurķu zupā jeb rasoļņikā, krēmīgā grūbu putrā vai salātos, kas papildināti ar svaigiem vai krāsnī ceptiem dārzeņiem – ar grūbām nošaut greizi būs grūti.

Pirms ķerties pie gatavošanas, jāatceras, ka parastās miežu grūbas kārtīgi jānoskalo, citādi ēdiens iegūs neglīti zilganu nokrāsu. Grūbas skalo pat trīs un četras reizes, izmantojot smalku caurduri, un to dara tik ilgi, līdz notekošais ūdens no balti duļķaina ir kļuvis caurspīdīgs. Parastās miežu grūbas nemērcējot jāvāra aptuveni 40–50 minūtes. "Tasty" iesaka tās gan pirms likšanas zupā vai gatavošanas kādā citā ēdienā izmērcēt pāris stundas, lai maltīte gatava ātrāk.

Jebkurā receptē, kur sastāvdaļu saraksts pieprasa grūbas, var izmantot arī pērļu grūbas. Nosaukums jau pasaka priekšā, ka tās atgādina baltas pērlītes. No parastajām grūbām pērļu grūbas atšķiras ar to, ka tās ir pamatīgāk apstrādātas un nopulētas, līdz ar to tajās ir mazāk šķiedrvielu, taču pagatavošanas laiks īsāks – vien pusstunda, ja tās iepriekš nemērcē. Taču arī šīs grūbas nepieciešams aptuveni stundu izmērcēt, ja gatavo, piemēram, tabulē salātus – tad pērļu grūbas būs irdenākas un labāk sajauksies ar citām sastāvdaļām. Nemērcētas pērļu grūbas lieliski noderēs putru un gruboto gatavošanai, jo tās ir miltainākas nekā parastās grūbas, un maltīte izdosies krēmīgāka.

Skābu kāpostu zupa, ātrais rasoļņiks un arī pupiņu zupa tikai iegūs no tā, ja katlā iebērsi klāt dažas saujas noskalotu grūbu. Bez zupām, noteikti vērts izmēģināt tik latvisko grūdeni, koču vai no Latgales nākušo "pancaks ar cymusu", kas garšīgi parāda – grūbu putra sasilda. Un salāti ak, salāti – pavisam vienkārši ar krāsnī ceptiem sakņu dārzeņiem, sēnītēm, kukurūzu un pat kaltētiem tomātiem. Šķiet, grūbas piestāv pilnīgi visam, atliek tikai izvēlēties kādu no 24 receptēm zemāk un ķerties pie gatavošanas. Lai visi garšīgi paēduši!

Siltie grūbu salāti ar sēnēm

Kas gan būtu valsts svētki bez ģimenes kopā būšanas un svinīgas maltītes! Šogad ne vienam vien prātā ir jautājums – kā pagatavot gardu svētku maltīti nepārmaksājot? Sagaidot Latvijas 104. dzimšanas dienu, latviešu virtuves pazinēja, saimniece Ilze Briede iesaka receptes ideju ģimenei, kas ļaus sagatavot svinīgu maltīti nepārmaksājot. Maltīte astoņām personām izmaksās zem sešiem eiro, neskaitot elektrības vai gāzes cenu.

Lasīt vairāk

Risoto latviskā versija – gruboto

Foto: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis

Itāļiem risoto, latviešiem – gruboto! Abas putras gana sātīgas, lai par nākamo ēdienreizi nevajadzētu domāt vēl labu laiku. Ja vēl piecep klāt kādu vistas stilbu, var kalnus gāzt, zemi rakt un divu dienu darbus paveikt vienā!

Lasīt vairāk

Pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām

Foto: Shutterstock

Garda un sātīga pupiņu zupa ar burkāniem un grūbām.

Lasīt vairāk

Itāliete Boloņas mērce ir saderīga arī ar latviskajām grūbām

Foto: DELFI

Atzīšu, ka mūsmājās Boloņas mērce iet uz urrā! Tai ir atrastas visdažādākās receptes, turklāt arī izmēģinātas visas gatavās veikalos nopērkamās. Esam iecienījuši arī gatavot vienkāršo Boloņas mērces recepti, kas pagatavojama ar vistas malto gaļu un bekonu. Turklāt – aizņems vien 30 minūtes tava laika! Lai gan tā ir krietni ātrāk un vienkāršāk pagatavojama par klasisko Boloņas mērci, tā nebūt nav mazāk garšīga.

Lasīt vairāk

Gardā gavēņa laika zupa ar grūbām un šķeltajiem zirņiem

Foto: DELFI

Ļoti garšīga un vienkārši pagatavojama gavēņa laika zupa. Izvāri lielo katlu un mielojies trīs dienas no vietas! Noderēs arī pirmsalgas dienām, jo tās sastāvdaļas ir ļoti lētas un visiem pieejamas.

Lasīt vairāk

Ribollita – pupiņu un grūbu zupa toskāniešu gaumē

Foto: Shutterstock

Īstena zemnieku zupa toskāniešu gaumē, kas vēsturiski radusies, uzsildot un papildinot iepriekšēās dienas pārpalikumus. Sātīga, bez gaļas un maciņam draudzīga zupa, kurā bez baltajām pupiņām peldēs arī grūbas un lapu jeb kale kāposts.

Lasīt vairāk

Grūbu stūķis ar sēnēm un puraviem

Foto: DELFI

Grūbas ir lētas un ātri piesien dūšu, kas jo īpaši priecē sirdi. Un ja vēl piesviež klāt saujiņu sagrieztu šampinjonu vai atlaidinātu sēņu no saldētavas krājumiem, dzīve ir pavisam skaista. Stūķim pievienojot tā pavairāk ūdens, tiksi pie sātīgas, tumīgas zupiņas.

Lasīt vairāk

Suitu novada garšas: Sātīgais grūbu virums jeb suitu plovs

Foto: Dzintars Leja

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā grūbu viruma jeb suitu plova recepti no saimnieces Skaidrītes Nagliņas recepšu krājumiem.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar skābajiem kāpostiem

Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras – ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās. To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupu ar pienu, klimpām vai siļķi.

Lasīt vairāk

Suitu novada garšas: Siltie grūbu salāti 'Suit' siev' bruncs''

Foto: Dace Martinova

Atsaucoties "Tasty" aicinājumam dalīties ar savas puses tradicionālo ēdienu receptēm, biedrība "Etniskās kultūras centrs "Suiti"" piedāvā silto grūbu salātu "Suit' siev' bruncs'" recepti no suitu saimnieces Lailas Puķītes recepšu krājumiem.

Lasīt vairāk

Rozā gruboto ar bietēm jeb kā bērniem iemānīt dārzeņus

Foto: DELFI

Kā diviem maziem ēdājiem nemanāmi un koši vakariņās iemānīt dārzeņus tā, lai acīgie detektīvi nepamanītu? Pareizi, paslēpt krietnu porciju veselīgo biešu latviskajā risotto patapinājumā – gruboto. Šī ir mūsmājās pārbaudīta, bērniem draudzīga recepte, jo baltvīns tajā šoreiz nav izmantots, kā klasiski to pieprasa risotto receptes.

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un kukurūzu

Foto: Valta Klints

Vienkārši pagatavojamu, sātīgu grūbu salātu recepti iesaka Zane Metla, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar grūbām un fetas sieru

Foto: DELFI

Ir pilnīgi aplami domāt, ka no dārzeņiem nevar labi paēst. Šajā receptē sulīgi saceptie dārzeņi papildināti ar grūbām, veidojot izcili sātīgu pusdienu vai vakariņu maltīti.

Lasīt vairāk

Grūbu putra jeb 'Pancaks ar cymusu'

Foto: Publicitātes attēli

"Sātīgo putru vāra, ja ēdāju būs vismaz desmit, jo, kaut rezultāts ir varen garšīgs, gatavošanas process ir visai laikietilpīgs," Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" kulināra mantojuma recepti piedāvā Dagdas Tūrisma informācijas centrs.

Lasīt vairāk

Vienkāršais grūbu stūķis ar papriku un kabačiem

Foto: Privātais arhīvs

Ja roka neceļas ķēpāties ar gruboto gatavošanu, var ātri sameistarot grūbu stūķi. Turklāt tas arī nebūs tik trekns kā gruboto, jo saldais krējums šajā receptē nav nepieciešams.

Lasīt vairāk

Latviskais grūbu tabulē ar grilētiem dārzeņiem

Foto: DELFI

Kurš gan ir teicis, ka grūbas ir ziemas ēdiens? Salikumā ar grilētiem dārzeņiem, prāvu tiesu svaigiem zaļumiem un citām vasarīgām piedevām, ēdiens iegūs pavisam citu noskaņu. Ēdiens ļoti labi iederēsies Līgo svētku galda klājumā.

Lasīt vairāk

Ātrais rasoļņiks – gurķu zupa ar gaļu

Foto: Shutterstock

Skābētu gurķu zupa ar grūbām – vienkāršotais rasoļņiks.

Lasīt vairāk

Grūbu un tomātu tabulē salāti ar garšaugiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Lai gan tabulē salātus parasti gatavo no bulgura, kvinojas vai kuskusa, šī variācija būs vēl gardāka, jo pagatavota no latviskajām grūbām. Noderēs kā ikdienas maltītei, tā svētku galdam.

Lasīt vairāk

Kūpinātu desiņu zupa ar grūbām

Foto: Shutterstock

Sātīga ziemas zupa aizņemtām dienām, jo tās pagatavošana prasīs vien pusstundu laika.

Lasīt vairāk

Vistas buljonzupa ar grūbām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas tā nesasilda kā vistas gaļas zupiņa. Pagatavo to no iepriekš novārīta buljona, pievieno dārzeņus un grūbas, bet izteiktākam aromātam pieber garšaugu rīvmaizi ar citrona miziņu.

Lasīt vairāk

Sakņu zupa ar gaļu un grūbām

Foto: Shutterstock

Šī būs lieliska ikdienas zupa, īpaši pēc viesībām, kad šis un tas palicis pāri no dažādiem gaļas ēdieniem. Īpaši kārdinoša šī zupa būs, ja tā būs bieza, gandrīz kā sautējums.

Lasīt vairāk

Koča jeb ķūķis

Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Klasiskā skābu kāpostu zupa

Foto: Shutterstock

Klasiskā skābu kāpostu zupa - krietnām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Grūdenis

Foto: Shutterstock

Grūdenis - tradicionālā grūbu putra ar kartupeļiem, gaļu un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!