Vērtīgās lēcas zupās un citās maltītēs: 24 receptes, kas jāizmēģina šonedēļ
Foto: Shutterstock

Varbūt kartupeļu vietā zupai pievienot lēcas? Tā nebūt nav slikta ideja – lēcas maltītēs var pagatavo ļoti dažādi un radoši. Atliek tikai ļauties procesam un izlemt, vai virtuvē taps kāda bagātīga gaļas vai krēmzupa ar lēcām, siltie salāti vai varbūt pat bagātīgs sacepums.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Sarkanas, zaļas, dzeltenas un pat melnas – tikpat, cik dažādi ir lēcu veidi, ir arī pagatavošanas iespējas. Sarkanās un dzeltenās lēcas lieliski piestāvēs, piemēram, krēmzupās un sautējumos, kur tās vārot pašķīdīs un piešķirs maltītei tik patīkamo tumīgumu. Bet zaļās lēcas būs irdenākas, līdz ar to kalpos kā laba piedeva siltajos salātos un dzidrā buljona zupās.

Kas lēcās vērtīgs? Kā informē vietne "Healthline", lēcās 25 procenti no sastāva ir olbaltumvielas, kas padara tās par lielisku alternatīvu gaļai. Tāpat tajās ir daudz šķiedrvielu, kas stimulē zarnu darbību un veselībai par labu nākošu labo baktēriju daudzumu. Lēcās ir salīdzinoši zems kaloriju daudzums (116 kalorijas uz 100 gramiem), kas padara tās par diētiskām, turklāt vēl tās ir ar dzelzi bagātas.

Taču, pirms ļauties recepšu valdzinājumam, jāatceras daži lēcu gatavošanas knifiņi.

Pārbaudi lēcu derīguma termiņu. Jo vecākas lēcas, jo ilgāk tās var nākties vārīt. Neglabā sausās lēcas virtuves plauktiņā ilgāk par pusgadu, lai tās neizkalst pavisam, iesaka eskperti no "The Kitchn". Šobrīd plaši pieejamas konservētas lēcas, kas ikdienas gatavošanā būs pavisam noderīgas.

Pirms gatavošanas lēcas izsijā un noskalo. Līdzīgi kā tas ir ar grūbām, arī lēcas mēdz būt diezgan netīrs pākšaugs, tāpēc pirms gatavošanas tās saber caurdurī un kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens.

Neaizmirsti par garšvielām! Lēcām pašām par sevi nav izteiktas garšas, tāpēc neaizmirsti maltīti papildināt ar garšvielām, jo šis pākšaugs lieliski "uzsūc" citas garšas. Ķiploks vai sīpols, lauru lapa vai rozmarīns būs tās garšas, kas paspilgtinās lēcu maltīti.

Nevāri uz lielas uguns! Ja lēcas vārīsi pārāk strauji – uz lielas uguns – tās izšķīdīs. Lēcas vāri uz vidējas uguns, lai katliņā šķidrums tikai viegli burbuļo.

Nepieliec sāli vai skābeno papildinājumu par ātru! Sāls un skābenie citroni vai etiķis var bremzēt lēcu pagatavošanas procesu, tāpēc šīs piedevas labāk pievienot beigās, kad lēcas jau gatavas, bet vēl karstas.

Ķirbja krēmzupa ar lēcām, krēmīgs karijs ar kokosriekstu pienu, kurā paslēpušās lēcas vai sātīga buljonzupa ir tikai pamata lietas. Vai esi mēģinājis omleti ar lēcām, biešu salātus vai kārtīgu sacepumu, kura pamatnē izklājies šis pākšaugs? Zemāk atradīsi lērumu ideju no "Tasty" pavārgrāmatas, lai jau šodien dažādotu savu ēdienkarti ar lēcām!

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.