Foto: Shutterstock kolāža
Lai iepazītu mūsu valsts vēsturisko novadu bagāto kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, šoreiz piedāvājot iepazīt Latgales puses tradicionālos ēdienus – no krupņika un guļbišņīkim līdz asuškām un murcovkai.

Lai rastu ieskatu Latgales raksturīgajās garšās, piedāvājam "Cālis.lv" virtuves sadaļas dalībnieku pieredzes stāstus par to, kādi tad labumi tika un joprojām tiek galdā celti un baudīti Latgales pusē, saglabājot oriģinālo rakstības stilu.

"Pirmais, kas iešāvās prātā iz bērnības: skābu kāpostu zupa, kur zupā neliek kartupeļus, bet kartupeļus vāra atsevišķi ar visu mizu. Ēd zupu un kartupeli piekož klāt."

"Pati gan neesmu no Latgales, taču ir nācies pabūt viesos pie radiem, un tur vienmēr iecienītais ēdiens, bez kura es nevarēju iedomāties svētku vakariņas bija "griusle" – kartupeļu biezenis. Nekur citur nebiju ēdusi tik gardu kartupeļu biezeni, un cik zinu tad viss noslēpums slēpās tajā, ka tika vārīts no miltainiem kartupeļiem, klāt lēja ļoti treknu pienu, jo, kā jau katrā lauku sētā, bija sava gotiņa, un, protams, neiztikt bez saldā krējuma, un tad to visu ilgi un dikti ar koka karoti kūla. Tupeņu putra pati mutē kusa!"

"Plānās, sāļās pankūkas ar speķa mērci. Šo mana baba arī taisīja, viņa gan bieži cepa ar gaļu, ne tikai speķi. Un zaļiem lociņiem klāt un skābu krējumu dažreiz (bet, es pieļauju, ka tās izvirtības bija vairāk citu – jaunākās paaudzes mājinieku – dēļ). Un vēl viņa taisīja tādu kā lielu kartupeļu pankūku pa visu pannu, kam klāt bija kāda druska žāvētas gaļas/speķa, to visu tad cepa kā kūku cepeškrāsnī. Aizmirsu, kā šo sauca, bet bija savs nosaukums arī."

Foto: Shutterstock

""Krupņiks ar guļbim" – šai latgaliešu zemnieku mājās vārītajai zupai izmanto gaļas buljonu, kam pievieno putraimus un kartupeļus ("guļbi", "buļvi" – kā nu kurā pagastā). Ņem pašu nobarotas cūkas kauliņus, noskalo un liek katlā ar aukstu ūdeni. Uzvāra, noputo, pieber sāli, ieliek veselu notīrītu sīpolu un uz mazas liesmas vāra buljonu. Kad gaļa gandrīz mīksta, pieber miežu putraimus. Brīdi pavāra, tad pieliek sagrieztus kartupeļus. Beigās pieber maltus melnos piparus, sakapātus zaļumus (dilles, pētersīļus, lociņus), samaisa un noņem no uguns. Gaļu var celt galdā divējādi. Kauliņus var izņemt no zupas un pasniegt atsevišķā bļodā, lai katrs tos ņem un noskrubina pats. Ja saimniecei vairāk vaļas, gaļu var atdalīt no kauliņiem, sagriezt un ielikt atpakaļ katlā. Zupu pasniedzot, šķīvī liek karoti krējuma."


Foto: Shutterstock

""Guļbišņīki" – īsts latgaliešu virtuves gardums ir pildīti veltnīši, ko gatavo no vārītiem kartupeļiem (guļbiem). Kartupeļus izvāra mīkstus. Samīca ar stampiņu vai samaļ ar gaļas mašīnu. Pievieno olas, maltus melnos piparus, sāli un samaisa. No masas ar rokām veido plācenīšus. Vidū liek pildījumu – stienīšos sagrieztu kūpinātu cūkgaļu, ko pārkaisa ar rīvētu sieru. Plācenīšu malas saņem kopā un, plaukstās apviļājot, izveido garenas formas veltnīšus. Tos liek katliņā ar sakarsētu kaimiņu novadā audzētu un spiestu rapšu eļļu. Vāra, līdz veltnīši kļūst zeltaini brūni un uzpeld. Gatavos ar putu karoti izņem, liek uz restītēm, lai notek tauki, tad bļodā un novieto uz plīts malas siltumā. Pasniedz ar sēņu mērci, pašu sālītām vai saldētām sēnēm. Tās uz pannas sacep kopā ar sīpoliem. Beigās pievieno pāris karotes krējuma. Guļbišņīku pildījumam var izmantot dažādus produktus – malto gaļu, sieru, biezpienu, kāpostus, sēnes."

"Manos laukos cieņā bija "tarkaunīki" - uz smalkās rīves sarīvēti, nospiesti kartupeļi, ko cepa krasnī, izlīdzinot uz plāts un pa virsu saliekot trekna, sālīta speķa "ielāpus". Bezgala trekns un bezgala gards paēdiens!"

"Mana Latgales babeite novārīja makaronus (parasti bija sālsūdenī novārīti), šķīvī pasniedza makaronus ar nedaudz šķidruma, šķīvī lēja klāt svaigi slauktu pienu un lika klāt nedaudz sviesta. Rezultātā piena zupai nebija tās riebīgās plēves, kas bija Kurzemes omammas piena zupā."

"Mana vecāmamma bija dzimusi augusi Latgalē. Viņa cepa oļinieku – olām piemaisa nedaudz miltus, pielej lauku pienu un cep maisot uz sīki sagriezta lauku speķīša. Sanāk kā kultenis, tikai tāds biezs un sātīgs paēdiens. Vēl tāds pats, tik bez olām, bija miltenieks."

"Nezinu vai latgaliešu ēdiens, bet babiņa taisīja. Miltus samīca ar olu un biezpienu. Samīca, izrullē desiņas un sagriež ik pa 4-5 cm. Liek vārīties sālsūdenī. Ēd ar skābu krējumu."

Foto: Shutterstock

"Manas babas firmas ēdiens: vecu biezpienu (lai nav pirmā svaiguma) sajauc ar olām, šķipsnu sāls un pipariem. Uzkarsētā pannā aptaukšķē smalki sagrieztu cauraudzīti un sīpolus. Kad gaļas "circeņi" paliek caurspīdīgi, liek klāt biezpiena-olu masu un cep, līdz masa paliek vijīga. Es jums teikšu – tas gan ir viens brangs paēdiens. Otrs ēdiens ar bērnības garšu ir kartupeļu desas. Iztīrītās cūku zarnās caur gaļas maļamo mašīnu ar speciālu uzgali sapilda pildījumu, kas sastāv no rupji rīvētiem kartupeļiem, smalki sagriezta cauraudzīša, ķiplokiem, sīpoliem, ķimenēm, sāls, pipariem un "čoskām" ( īsti nevaru izskaidrot kas tas ir, bet tas ir gaļas produkts, kas paliek katlā izkarsējot samaltus gaļas taukumus - tādi kā skraukšķīši). Tad desas izkārto uz plāts un liek cepeškrāsnī cepties (pirms tam desas jāsabaksta ar adatu, lai neplīst – tas man bērnībā parasti tika uzticēts. Gatavas desas ēd ar krējumu. Mēli var norīt. Ā, un vēl kartupeļu klimpu zupa: uz smalkās rīves sarīvē kartupeļus, stingri nospiež sausus, masai pievieno sāli un piparus (iespējams, ka arī olu, bet par to es neesmu pārliecināta) no masas taisa bumbiņas (kā frikadeles) un vāra ūdenī, uz vārīšanās beigām pielej klāt pienu. Ēd ar sviestu vai krējumu (vai abiem)."

""Murcovka" – palielā māla bļodā sagriež rudzu maizi gabaliņos, kumosa lielumā, pievieno smalki sakāpātu sīpolu, uzkaisa sāli, uzlej vārītu aukstu ūdeni un pievieno linsēklu eļļu (maslu). Murcovka man pašai garšo bez ūdens, tikai maize, sīpoliņš, eļļa linsēklu un sāls. Murcovku nekādā gadījumā nevāra, tas nav nemaz tā domāts. Tas vairāk tāds gavēņa laika ēdiens, man vasarā arī tīri labi garšo, citreiz vēl iegriežu kādu aukstu kartupeli, sanāk tādi kā salāti, un veselīgi noteikti."

"Babiņa kādreiz taisīja "zacirku" vai "zacerku". Tā ir tāda piena zupa ar ļoti smalkām klimpiņām. Viņa taisīja mīklu un tad drupināja ūdenī nevis ar karoti laida klimpas. Lūk, tā bija piena zupa – super! Vēl sviestiņu lika iekšā un bērniem tējkaroti cukura. Pieaugušajiem cukuru nedeva likt zupā. Recepte ļoti vienkārša: visas proporcijas uz aci (mīklas strēmelītēm jābūt sausām, lai nelīp pie rokām), miltus var pakāpeniski piebērt: 1 ola, milti, sāls un cukurs. Miltus uzber kaudzītē, pieliek olu (kaut kas līdzīgs, kā mājas, pelmeņus taisot), sāli un cukuru un, ar pirkstiem virpinot, saberž visu masu nelielās strēmelītēs, liek vārīties pavisam nelielā ūdens daudzumā un, kad strēmelītes mīkstas, pievieno pienu. Var likt uzreiz pienā, bet esmu slinka maisītāja un piens parasti pierauj, jo tā masa ir visai miltaina. Pasniedz ar sviestiņu. Ātri, lēti un garšīgi. Bērniem ļoti garšo."

  • Izlasot šo padomrakstu, apgūsi pavisam vienkāršu, Latgales pusē iecienītu paņēmienu, kā no kartupeļiem pagatavot "rīsus" gardam piena zupas aizdaram.

Foto: DELFI

"Auzu ķīselis man garšo joprojām – tāds skābens un īpatnēju garšu. Ome skābēja ķīseli siltā vietā un vienmēr vēl iemeta dažas maizes garoziņas, lai ātrāk ierūgst. Kad nav gavēnis, tad liek klāt vēl sviestiņu jau gatavam un piedzer pienu. Vismaz mūsu mājās tā darīja."

"No bērnības, ciemojoties pie attālākiem radiem vasarā Latgalē, atceros kļockas ar biezpiena pildījumu, pašcepto rudzu maizi un paštaisīto sviestu, bija arī izcilie mīkstie sieri (ar olām) un parastie cietie sieri, paštaisītas gaļas ruletes un galerti un desas, skābi kāposti un skābu kāpostu zupa. Bija arī viskautkas no zivīm, jo ezeri blakus, zivju galerti."

"Mana babiņa samala vārītos kartupeļus, pievienoja sāli, olu un miltus. Samīcīja un izveltnēja uz galda, tad grieza rombiņos un cepa sviestā vai eļļā. Siltus ēdām ar krējumu. Mani bērni ar labprāt ēd."

Foto: Shutterstock

"Vecmāmiņa bija no Latgales, viņai bija savas firmas receptes. Kā vienu no pirmajām atcerējos "pliku" burkānu sautējumu, ar kuru viņa vienmēr mūs sagaidīja atbraucot. Vislabāk garšoja speķa maizes un sūkalu pankūkas (tādas biezas ar caurumiņiem), kuras mutē kusa. Tad vēl jauno biešu lapiņu zupa, mmm...dikti garda. "

Lai kopīgiem spēkiem neļautu Latgales babiņu kulinārajam mantojumam aiziet nebūtībā, mudinām "Tasty" lasītājus dalīties ar latgaliešu tradicionālajām receptēm – gan komentāros, gan sūtot tās uz receptes@delfi.lv

Lai labi garšo!

Latgaliešu kļockas

Foto: Shutterstock

Treknas, saldas, sulīgas un ļoti garšīgas – tieši tādas ir saldajā krējumā sutinātas rauga mīklas kļockas ar maigu biezpiena pildījumu, bez kurām senāk Latgalē nebija iedomājami nevieni lielāki godi.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales jobiki

Foto: LTV publicitātes foto

Iepazīstot mūsu valsts vēsturisko novadu bagāto kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā"(Iekodies Latgalē) piedāvājot iepazīt Latgales puses tradicionālos ēdienus. Šoreiz "Klajumu" saimniece Ilze Stabulniece atklās, kā gatavojami jobiki.

Lasīt vairāk

Gardās kartupeļu desas ar ķimenēm

Foto: Shutterstock

Kartupeļu desas ir gan Lietuvā, gan Latgales pusē iecienīts ēdiens. Agrāk kartupeļu desu gatavošana bija visai laikietilpīgs pasākums, bet mūsdienās, kad kartupeļus ar virtuves kombaina palīdzību var sarīvēt pāris minūtēs, šī gardā ēdiena pagatavošana būs pa spēkam katram.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: klasiskie kāpostu tīteņi Latgales omes gaumē

Foto: DELFI

"Recepte jāsāk ar brīdinājumu – tīteņi izdosies tik garšīgi, ka knapi paspēsi nofotografēt lielo katlu, jo pusdienotāju roķeles jau stiepsies pēc pēdējā kumosiņa, jo tieši tā parasti notiek, kad mana Latgales ome brīvdienās ciemos sabraukušajiem bērniem un mazbērniem ceļ galdā savus slavenos tītņus. Šoreiz es viņai asistēju virtuvē, noskatoties dažu labu knifiņu. Ja piešauj roku, tad šis darbiņš ir paveicams salīdzinoši ātri un nesāpīgi. Galvenais – izvēlēties kvalitatīvu gaļu pildījumam un sarūpēt lielu katlu kāpostgalvas vārīšanai, " kāpostu tīteņu recepti piesaka Andra.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales sirņīki

Foto: LTV publicitātes foto

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā gatavojami sirņīki.

Lasīt vairāk

Latgaliešu iecienītais auzu pārslu ķīselis ar sviestu

Foto: Privātais arhīvs

Auzu pārslu ķīselis ir tradicionāls Latgales puses paēdiens. Pēc skata tas ir visai necils – blāvi pelēcīga želeja, un, iespējams, tieši tādēļ daudzi pat nemēģina šo ēdienu nobaudīt. Tomēr gana daudz ir arī to, kas tīkami skābeno ķīselīti uzskata par īstenu delikatesi un, ķeroties pie gatavošanas, allaž ieraudzē tā pavairāk, lai siltu ķīseli ēstu ar piciņu sviesta, bet jau saželējušu – ar aukstu pienu. Recepti iesūtīja Silvija Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales murcovka

Foto: LTV publicitātes foto

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu bagāto kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Zemnieku saimniecības "Solomina muiža" saimniece Inese Survilo māca, kā gatavojama murcovka – sātīgs gavēņa laika ēdiens.

Lasīt vairāk

Kugelis – latgaliešu iecienītais kartupeļu sacepums

Foto: DELFI

Latgales pusē no lietuviešiem aizgūti ne tikai cepelīni, bet arī kugelis – kartupeļu sacepums ar sačurkstinātu cauraudzīti un sīpoliem. Vislabāk tas garšos, ja būs cepts malkas krāsnī uz oglēm, bet var izlīdzēties arī ar cepeškrāsni.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales grūslis ar gaļas un kaņepju aizdaru

Foto: LTV publicitātes foto

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā gatavojams satīgais grūslis.

Lasīt vairāk

Saldajā krējumā sautēti burkāni

Foto: Shutterstock

Ikdienas maltītei - saldajā krējumā sautēti burkāni.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales asinsdesas ar brūkleņu zapti

Foto: LTV publicitātes foto

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas. Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. "Klajumu" saimniece Ilze Stabulniece skaidro, kā gatavojamas asinsdesas.

Lasīt vairāk

Piena zupa ar kartupeļu klimpām un sviestu

Foto: Privātais arhīvs

Piena zupa ar kartupeļu klimpām ir klasiska latviešu virtuves recepte. Bērnībā mamma vai ome šo gardo zupīti parasti cēla galdā, aizdarot ar sviestu vai dodot klāt baltmaizes šķēli, kas devīgi pārziesta ar sviesta kārtu. Recepti iesaka Sanita Polukejeva.

Lasīt vairāk

Vienkāršā cepumu kūka ar iebiezinātā piena pildījumu un plūmju zapti

Foto: LTV publicitātes foto

Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Zemnieku saimniecības "Solomina muiža" saimniece Inese Survilo māca, kā gatavojama cepumu un iebiezinātā piena kūka, kas Rēzeknes piena kombināta ziedu laikos bijusi Latgales pusē iecienīts kārums.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales svētku maize ar dzērveņu zaptes ieraugu

Foto: LTV publicitātes foto

Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Malnavas "Dzīļu" maiznīcas saimniece Aina Barsukova māca, kā cepama Latgales svētku maize ar rozīnēm un dzērveņu zaptes ieraugu.

Lasīt vairāk

Andrupenes asuškas cukurotā skābā krējuma mērcē

Foto: Publicitātes attēli

"Asuškas jeb saldus rauga mīklas pīrādziņus, kas pēc cepšanas izkarsēti cukurotā skābā krējuma mērcē, tradicionāli ēd ar pirkstiem, nolaizot no tiem gardo mērcīti," tā Dagdas novada muzeja "Andrupenes lauku sēta" kulināra mantojuma recepti piesaka Dagdas Tūrisma informācijas centrs.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē

Foto: Shutterstock

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Latgaliešu saimniece Sarmīte Stepiņa māca, kā vārāma skābu kāpostu zupa latgaliešu gaumē.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas latgaliešu gaumē jeb 'buļbu bliņas'

Foto: Shutterstock

"Buļbu bliņas" – ļoti gardas kartupeļu pankūkas ar rūgušpienu latgaliešu gaumē.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: Latgales zivju zupa ar šmakovku

Foto: LTV publicitātes foto

Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Malnavas "Dzīļu" maiznīcas saimniece Aina Barsukova māca, kā gatavojama zivju zupa Latgales gaumē ar šļuciņu šmakovkas piedevās.

Lasīt vairāk

'Krupņiks ar guļbim' – miežu putra ar pienu un kartupeļiem Latgales gaumē

Foto: DELFI

Bērnībā pa kluso zagos virtuvītē, kur vecmamma vārīja rukšiem putru - miežu putraimu viru ar nemizotiem kartupeļiem. Kad klāt vēl piejauca pienu, sanāca īpaši garšīgs un sātīgs ēdiens piena sivēnu barošanai. Dažreiz izdīcu, lai vecmamma pagatavo arī man šādu putru, vien ar mizotiem kartupeļiem. Nesen mamma ļāva pakavēties bērnības atmiņās, tādēļ padalīšos ar šo garšu.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: eļļā vārīti Latgales guļbešņīki ar sēņu mērci

Foto: LTV publicitātes foto

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu bagāto kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas, sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājot uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. Zemnieku saimniecības "Solomina muiža" saimniece Inese Survilo māca, kā tradicionālos latgaliešu guļbešņīkus pagatavot netradicionālā veidā – tos fritējot un pasniedzot ar sēņu mērci.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: krējumā sautēti cepelīni ar kūpinātas krūtiņas un sīpolu pildījumu

Foto: DELFI

Iepriekš apcepti un tad saldā krējuma mērcē sutināti cepelīni ir daudz drošāks šī debešķīgi gardā lietuviešu un latgaliešu iecienītā ēdiena gatavošanas variants. Vārītajiem cepelīniem piemīt nejauks niķis ūdenī izšķīst, savukārt, pateicoties skaisti zeltainajai garoziņai, apceptie cepelīni, sautējoties krējuma mērcē neizjuks, bet gan kļūs maigi un mutē kūstoši.

Lasīt vairāk

Novadu kulinārais mantojums: pildīta Daugavas līdaciņa

Foto: LTV publicitātes foto

Turpinot iepazīt Latvijas vēsturisko novadu kulināro mantojumu, "reanimējam" novadu garšas. Sadarbībā ar LTV raidījumu "Īsakūd Latgolā" (Iekodies Latgalē) piedāvājam uzzināt, kādi tad ir Latgales puses tradicionālie ēdieni. "Klajumu" saimniece Ilze Stabulniece skaidro, kā gatavojama pildīta Daugavas līdaciņa.

Lasīt vairāk

Guļbešņīki – Latgales vecmāmiņas ēdienu klasika

Foto: Privātais arhīvs

Gardi vārīto kartupeļu plācenīši ar burkānu un sīpolu pildījumu, ko Latgalē sauc par guļbešņīkiem. Proporcijas nav zināmas, jo laukos viss tiek noteikts uz aci, tāda arī recepte.

Lasīt vairāk

Krējuma mērcē sutināti cepelīni Latgales gaumē

Foto: DELFI

Kartupeļu pankūku mīļi allaž sūkstās, ka rīvēšana ir tik kaitinoša, ka labāk palikt bešā. Bet, ja jārīvē kartupeļi cepelīniem, ķēpīgais process nesagādā galvassāpes, jo visu laiku sapņo, kā iekodīsies cepelīnā un saldā krējuma mērcīte tecēs pāri zodam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!