Foto: DELFI
Brīdī, kad "nav ko ēst " vai "nekā jēdzīga nav" ir pienācis laiks iztīrīt plauktus un radīt sildošu un sātīgu sautējumu!

Draugi par manu ēdiena nosaukumu – stūķis, vīpsnā, pat pašausminās: "Nu kā kaut ko tādu var izdomāt?!" Un kurš restorānā pasūtītu ēdienu ar tik fonētiski neglītu nosaukumu? Bet kā citādi nosaukt ēdienu, kur sastūķēti visi pārpalikumi, un, ko paēdot, ir pamatīga sāta sajūta?

Taču nav liegts stūķi pārdēvēt par sātīgo sautējumu, ilgo vārekli vai brango sutinājumu.

Tātad, vakariņas jāgatavo, stāvēt pie plīts nav ne laika, ne gribēšanas. Arī uz bodi pēc pelmeņiem skriet negribas. Laiks vērt vaļā ledusskapi, pieliekamo, virtuves plauktus un skatīties kā no drusciņ-drusciņ pagatavot daudz-daudz, tā lai pietiek vairākām dienām un vēl sasaldēšanai. Saskumis žāvētās desas galiņš? Lieliski! Aunazirņi, kas palikuši pāri no humosa gatavošanas? Izcili! Aizgriezta paprika, kas sākusi sažūt? Brīnišķīgi! Tas viss noderēs!

Visēdāju (veģetāriešu skapī, saprotams, gaļa pāri nebūs palikusi) stūķim parasti ir sešas pamatlietas, uz kā tas balstās.

Dārzeņi


Burkāni, kas tā arī netika līdz sulai un ir nedaudz saguruši, baklažāns, kas palicis pāri no rullīšu gatavošanas, sīpoli, kartupeļi, ķirbji, batātes... Tas viss būs lielisks pamats stūķim. Ja šķiet, ka būs pa īsu, ieskaties saldētavā – burkānu un zirnīšu maisījums ir pelnījis pārtapt stūķī!

Taukvielas


Ja gribi nedaudz austrumniecisku piesitienu, ņem kokosriekstu eļļu, ar tās līdzdalību stūķis būs maigāks, bet vienlīdz labi noder arī eļļa. Taču ja skapī aizķēries nedaudz speķa, tad var iztikt tikai ar to.

Gaļa un tās produkti


Žāvētas desas, cīsiņi, aizvakardienas cepetis, vistas fileja, kas tā arī nesagaidīja pārtapšanu Kijevas kotletē, – tas viss noderēs.

Pākšaugi


Pupas, zirņi, lēcas – izmērcēti un izvārīti vai konservēti – lieliski papildinās dižo sautējumu.

Konservi


Stūķis ir lieliska iespēja kā tūristu brokastu "tušonkai", kas pieliekamajā stāv kopš pēdējā laivu brauciena (vai mājsēdes laikā skolā izsniegtās pārtikas pakas), tā konservētu tomātu kārbai, kas iepirkta, jo "bija tik lēti, gan jau izdomāšu, ko iesākt". Vienlīdz labi noder arī konservētā kukurūza vai pupiņas.

Garšaugi un garšvielas


Sīpoli un ķiploki ir neiztrūkstoša stūķa sastāvdaļa, ja to nav, tad jābūt radošam ar garšvielām.

Ķimenes, Svanetijas sāls, Provansas garšaugi, čili, sinepju sēkliņas, kurkuma... Stūķa gatavošana ir lieliska arī ar to, ka nākas pārskatīt un sakārtot garšvielu plauktu.

Starp citu, ja stūķī dominē tomāti, tad iesaku pievienot nedaudz kanēli un cukuru, lai noņemtu intensīvi skābo tomātu garšu.

Brīdī, kad viss sagriezts un salikts pa bļodām, jāatrod dziļa vok panna vai vienkārši liels katls, kur uzkarsē taukvielas un pa vienam sāk pievienot sagrieztās sastāvdaļas. Kad viss apcepināts, pievieno šķidrumu – tomātu konservus, buljonu vai vienkārši ūdeni. Un tagad sākas pasākuma dārgākā daļa – sautēšana – ja tas tiek darīts uz elektriskās plīts, tad stūķis būs dārgs. Jāsautē, līdz visas sastāvdaļas mīkstas un garša apmierina pavāru.

Foto: DELFI

Var ēst tāpat, bez piedevām, bet var pasniegt ar kādiem graudaugiem: putraimiem, rīsiem vai griķiem. Droši var bagātināt ar rīvētu sieru vai dāsnu karoti krējuma.

Lai labi garšo!

Bet, ja prāts nenesas uz brīvo improvizāciju, bet prasās konkrētu produktu saraksts, turpinājumā – 20 dažādas stūķu un sautējumu receptes no neizsmeļamā "Tasty" arhīva"!

Sildošais un sātīgais dārzeņu sautējums

Foto: Safrans.lv

Svaigas rudens ražas laiks ir īstais brīdis, kad pagatavot gardu un sildošu dārzeņu sautējumu. Tādā veidā top ne tikai veselīga maltīte, bet tiek izmantota laba daļa dārzeņu. Šo dārzeņu sautējumu varētu saukt par latviešu ratatuju (ratatouille). Garšos pat tiem, kas ar dārzeņiem ir uz "jūs", sola "safran.lv" recepšu meistari!

Lasīt vairāk

Eksotiskais ķirbju sautējums ar lēcām un kokosriekstu pienu

Foto: Viktorija Kožemjakina

Kad apnikusi ķirbju kūka, biezenis un cepti ķirbji, "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo jaunu ķirbju garšas nianšu atklājumiem un piedāvā recepti, kā šīs pasaulē lielākās ogas pārvērst gardā un eksotiskām garšām bagātā sautējumā.

Lasīt vairāk

Vienkārši un ātri pagatavojams dārzeņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

Vienkārši pagatavojamā dārzeņu sautējuma garšas noslēpums ir tieši garšvielu izvēlē – tiek izmantots rozmarīns un kumīns, un paprikas pulveris, kas palīdz garšām spēlēties dažādās notīs. Ja variēsi ar citām garšvielām, iegūsi citas nianses. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.

Lasīt vairāk

Gaļas-dārzeņu sautējums ar siera cepurīti māla podiņā

Foto: Privātais arhīvs

Podiņā gatavotā gaļa un dārzeņi izdosies sulīgi un mīksti. Ēdiens būs aromātisks un ilgāk saglabāsies silts, būs skaists pasniegšanas veids. Turklāt katrs var podiņā ielikt to, kas garšo vai atrodams ledusskapī. Recepti iesaka gardēde Solvita Smidrovska.

Lasīt vairāk

Adžapsandali – dārzeņu sautējums ar Gruzijas garšu

Foto: Privātā arhīva foto

Adžapsandali ir klasisks Gruzijas virtuves ēdiens – dārzeņu sautējums, ko ēd aukstu. Klasisko recepti droši var papildināt ar dažādiem produktiem, piemēram, pupiņām, valriekstiem un pat sieru, tā virumu padarot krēmīgāku un štengrāku, kā arī ziemas apstākļos ēst siltu. Šo recepti iesaka "Tasty" lasītāja Anita.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un turku zirņu sautējums

Ļoti gards un sātīgs sautējums brīnišķīgai vasaras maltītei. Receptes autore Nīna Koula teic, ka pavadījusi krietnu laiciņu, lai panāktu izcilu sautējuma garšu, bet nu nodod savu lolojumu citu vērtējumam un aicina izmēģināt un izbaudīt.

Lasīt vairāk

'Našķoties' Zanes čili sautējums maizes bļodiņā

Foto: Publicitātes foto

Ēdienu blogere Zane Grēviņa raidījumā "Našķoties" gatavo sātīgu liellopa maltās gaļas čili sautējumu, kā garšvielu izmantojot tumšo šokolādi. Ēdiens pasniegts pavisam neierastā veidā – no maizes gatavotā bļodiņā.

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas: ātrais vistas un pupiņu sautējums

Foto: Privātais arhīvs

"Makten sātīgs un ātri pagatavojams sautējums. Ticu, ka pietiktu ar divām dziesmām fonā, lai šo uztaisītu. Trešā dziesma, lai notiesātu," savā "Instagram" kontā pārbaudītu recepti atklāj Justīne Rūda.

Lasīt vairāk

Turku zirņu un tītara gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Aromātisks turku zirņu sautējums ar diētisko tītara malto gaļu - garšīga ideja ātrām vakariņām bez liekām kalorijām.

Lasīt vairāk

Aromātiskais lēcu un dārzeņu sautējums

Foto: Stirna&avocado

Sulīgos vasaras dārzeņus un zaļumus "saprecinot" vienā pannā ar vārītām lēcām, iegūsi aromātisku, sātīgu sautējumu, kas vēderā neradīs smaguma sajūtu, bet gan sniegs enerģiju labiem darbiem. Recepti iesaka "Stirna&avocado".

Lasīt vairāk

Kāpostu un maltās gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Kāpostu un maltās gaļas sautējums kārtīgai pusdienu maltītei.

Lasīt vairāk

Ātrais vistas sautējums zemesriekstu sviesta–tomātu mērcē

Foto: Shutterstock

Rīkojoties izveicīgi, šo gardo vistas sautējumu krēmīgā tomātu–zemesriekstu sviesta mērcē varēsi pagatavot nepilnas pusstundas laikā. Pirms ķeries pie sautējuma gatavošanas, laika ekonomijas nolūkos uzliec vārīties rīsus.

Lasīt vairāk

Cālis 'cacciatore' mafijas gaumē

Foto: Shutterstock

Gards un vienkāršs veids, kā pannā uztapināt sulīgu "cacciatore" jeb mednieku manierē sutinātu vistiņu, kas papildināta aromātiskiem itāļu tradicionālajiem garšaugiem – timiānu un salviju. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Ragū portugāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Sātīgs gaļas un aknu ragū portugāļu gaumē – pasniedzams ar baltmaizi vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci

Foto: Shutterstock

Gards azū – gaļas sautējums ar ceptiem kartupeļiem tomātu mērci, sālītiem gurķiem un papriku sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Čahohbili no vistas

Foto: Shutterstock

Pusdienu pikantais čahohbili no vistas.

Lasīt vairāk

Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums

Foto: Vida Press

Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums franču gaumē

Tradicionāls sautējums, kas nācis no Francijas ziemeļdaļas Normandijas reģiona - aromātisks un sātīgs.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas sautējums ar beļģu alu

Foto: DELFI

Izcilais beļģu pavārs Mičs Holdenhofs piedāvā recepti, kurā tiek izmantots visā pasaulē iecienītais beļģu alus.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu sautējums ar čili un rozmarīnu

Foto: Vida Press

Neraugoties uz "jiftīgi" violeto krāsu, sautēti sarkanie kāposti ir ne vien dekoratīvi, bet arī ļoti garšīgi. Izmēģini šo recepti kopā ar pikantām desiņām vai aromātisku cepeti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!