Foto: Shutterstock
Pēc ieilgušā sausuma un lustīgās nolīgošanas līdz ar Dziesmu un deju svētku sākumu esam attapušies pašā vasaras viducī – jūlijā! Kad naktis vēl īsas, bet dienas joprojām garas un saules pilnas, kad pērkona negaiss var pārbrāzties pāri uzsilušajai zemei un atstāt aiz sevis spirdzinošu gaisu, kurš pilns ar vasaras tvanu, kad dārza ballīšu sezona rit pilnā sparā un atvaļinājumu sezona ļauj laiskoties, ceļot un baudīt vasaru ar pilnu krūti...

Šis ir laiks, kad virtuves entuziasti, izbaudot atvaļinājumu, var izmēģināt kādu jaunu recepti, kas prasa virtuvē pavadīt teju pusi dienas (pēc tam, protams, laižot peldēties veldzējošā ezerā vai jūriņā!). Šis ir laiks, kad ģimene kaut uz mirkli var pievērsties svaigēšanai, pārtiekot no dārza labumiem – to netrūkst! Laiks, kad veselīgo našķu sastāvdaļu medības nesagādā grūtības un dažādu ogu deserti priecē lielus un mazus ēdājus. Laiks, kad likt lietā iemaņas un iztēli, lai pagatavotu maltīti uz ugunskura vai maksimāli saīsinātu pie plīts pavadīto laiku. Laiks, kad izbaudīt atspirdzinošus dzērienus un interesantus garšu salikumus. Laiks, kad atcerēties bērnību un pie omes pavadītās vasaras un viņas gādīgi sarūpēto launagu.

Mēs piedāvājam recepti ikvienai jūlija dienai! Vai tie būtu dārza svētki, pikniks, ekskursija pa Latvijas skaistākajām vietām vai laivu brauciens, vai tas būtu kāds ātri pagatavojams deserts, uzkoda vai sarežģīts kulinārijas šedevrs – katrs var izvēlēties to, kas viņam vairāk iet pie sirds. Lai lieliska vasara!

Vasaras baudīšanas salāti ar grilētiem persikiem

Vietnē "Twitter" var atrast ne tikai cepienus par visu, bet arī satriecoši gardas receptes ceptiem un neceptiem gardumiem. Tādas, kas sauktin sauc baudīt vasaru un dzīvi, jo skaisti dzīvot neaizliegsi!

Lasīt vairāk

Ātri marinētā citronu un garšaugu vista ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Citrusu un piparmētru svaigums, ķiploka ņiprums, vistas vieglums un aromātiski svaiga jogurta mērce – izcila kombinācija vakariņām vasarā, kad ārā ir karsts.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošais arbūzu sulas un vīna kokteilis piektdienas vakaram

Foto: Shutterstock

Nupat ir īstais arbūzu un meloņu laiks! Recepte atsvaidzinošam vasaras dzērienam piektdienas vakarā - iedvesmojāmies spāņu tapu bāra Madride Facebook profilā!

Lasīt vairāk

Vasarīgi Cēzara salāti ar grilētu vistu un grauzdiņiem baudīšanai dārzā

Foto: DELFI

Siltai kopābūšanai piemājas terasē vai pagalmā piestāv uz grila gatavots ēdiens. Vai zināji, ka uz grila var pagatavot arī Cēzara salātiem nepieciešamos grauzdiņus? Uzgrilē vistu, maizīti grauzdiņiem, un liec salātus kārtu kārtās!

Lasīt vairāk

Keftedes – kotlešu māsīcas no Kipras

Keftedes jeb gaļas bumbiņas ir tradicionāls kipriešu ēdiens, ko parasti gatavo no cūkgaļas, bet mēdz arī miksēt liellopa un cūkas gaļu. Pārējās sastāvdaļas – rīvēts kartupelis, sīpoli un garšvielas, ieskaitot piparmētras. Dažviet Kiprā mēdz papildināt gaļas masu ar citrona sulu un kanēli, bet tas jau ir gaumes jautājums. Parasti keftedes tiek fritētas, taču tās var cept arī vienkārši pannā – lielākā eļļas daudzumā.

Lasīt vairāk

Šampētera frappe

Foto: DELFI

Grieķijā nošpikota, Latvijā atkārtota, saņēmusi stāvovācijas un iekārtojusies manā Šampētera virtuvē uz palikšanu. Šī ir viena no aukstās kafijas versijām, bet tās ir tikpat dažādas kā kafijas dzērāji.

Lasīt vairāk

Tomātu un rupjmaizes salāti grieķu gaumē – dzimtas recepte

Foto: Diāna Sproģe

Šos tomātu un rupjmaizes salātus man iemācīja gatavot vecvectēvs Femelis, kuru ļoti labi atceros. Viņš devās mūžībā, kad man bija jau deviņi gadi. Šī ir ļoti vienkārši pagatavojama grieķu recepte, jo mans vecvectēvs bija īsts grieķis no Kalimnosas salas Egejas jūrā. Viņš, kā jau grieķis, ļoti labi gatavoja. Ar smeķi vārīja gan pieneņu lapas, gan spinātus un bagātīgi laistījās ar padomju laikos sazin kur iegūto olīveļļu. Lai būtu godīgi, jāteic, ka pavārmākslā neatpalika arī vectēvs Pāvels, un joprojām izcili gatavo arī pārējie "grieķu mafijas" locekļi – mana mamma Lia, viņas brāļi Aleksandrs un Adrians. Nu jau pa virtuvi ar prieku šeptējas arī mans pieaugušais dēls Kristers. Arī viņš bieži gatavo šo recepti, ko mūsmājās sauc vienkārši par tomātiem ar olīveļļu.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Ceptu gurķu salāti, ko baudīt ar aukstu džinu

Foto: DELFI

Britu šefpavārs Mets Vilkinsons iesaka nebaidīties izcept gurķus un pagatavot salātus. Vēl viņš iesaka tos baudīt kopā ar labu džinu ar toniku. Vai tad var atteikt šefpavāram? Nē, taču! Jāiet cept gurķi!

Lasīt vairāk

Baltā aukstā zupa bez kartupeļiem un desas

Foto: No privātā arhīva

Kurš teicis, ka aukstajai zupai jābūt 50 rozā nokrāsās? Kurš teicis, ka eksistē vienīgā un pareizā aukstās zupas recepte? Tiesa gan – aukstā zupa spēj izraisīt gandrīz tikpat karstus karus, kā vienīgā un pareizā rasola recepte. Daudziem no mums ir sava, vienīgās īstās un pareizās aukstās zupas recepte, par kuru stāvēt un krist. Bet labāk ir nevis karot, bet apmainīties ar receptēm un pieredzēm, vai ne?

Lasīt vairāk

Ideālā siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Šī ideālās siera kūkas recepte nāk no portāla Cālis.lv Virtuves foruma - ļoti universāla un vienkārša recepte - kūkas pagatavošanai nav nepieciešama cepeškrāsns, vienīgā rūpe ir "sadraudzēties" ar želatīnu un atrast savu ideālo proporciju! Norādītie produktu daudzumi paredzēti kūkai ar 28 centimetru diametru.

Lasīt vairāk

Sulīgie vasarnieku tefteļi zaļumos

Foto: Privātais arhīvs

Vasaras ēdienkartei jābūt cik vien iespējams zaļai. Bet kurš teicis, ka cilvēks dzīvo no rukolas vien? Sulīgi, gardā mērcītē sautēti tefteļi zaļumos ir izcila vasaras maltīte – viegla un vienlaikus sātīga. Nekādas smaguma un vainas sajūtas, bet paēsts kārtīgi un gardu muti! Recepti pārbaudījusi un iesaka gardo Kūku kapteine Laura.

Lasīt vairāk

Vistas kebabs ar kāpostu un tomātu salātiem un ķiploku jogurta mērci

Foto: Publicitātes foto

Kebabs Latvijas virtuvē ir salīdzinoši nesen, taču strauji iekarojis mūsu simpātijas. Kebabu gan parasti baudām, apmeklējot kādu ātrās ēdināšanas iestādi un tikai retais izmēģinājis to pagatavot mājās, jo šķiet – laba kebaba pagatavošanai nepieciešams iemaņas un speciālas ierīces gaļas grilēšanai, tomēr tā nebūt nav – gardu kebabu var pagatavot arī mājās cepeškrāsnī. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Saldējums pieaugušajiem – saldētā sangrija

Foto: Vida Press

Tradicionāli Spānijā sangriju gatavo no sarkanvīna, limonādes un augļiem, bet, lūk, netradicionālāka versija – baltvīns, kas pārvērsts "saldējumā". No norādītajiem daudzumiem iegūsi 8-10 porcijas.

Lasīt vairāk

Ceptas garneles ar arbūziem un fetas sieru

Foto: Shutterstock

Brīnišķīga, apetītlīga uzkoda. Saldi kraukšķīgie arbūza gabaliņi izceļ pikantos garneļu kumosiņus, bet feta piešķir nopietnību un dod sātu. Ieteicams izmantot jēlas, termiski neapstrādātas garneles. Saldētas garneles pa nakti ieliek parastā ledusskapja nodalījumā, nākamajā dienā tās būs atlaidušās un piemērotas cepšanai.

Lasīt vairāk

Pa pusei kūka, pa pusei pīrāgs. Viesis no Francijas – klafuti

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri un vienkārši pagatavojams deserts, ko baudīt tāpat vai bagātināt ar saldējumu. Ķiršus var aizstāt ar citām augļiem un ogām, bet oriģinālais klafuti top no ķiršiem. Vēlams saldajiem, vēlams ar visiem kauliņiem.

Lasīt vairāk

Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte

Foto: DELFI

Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.

Lasīt vairāk

Ķiršu saldējums no divām sastāvdaļām – vēl vienkāršāk nav iespējams!

Foto: Shutterstock

Tev ir ķirši. Tev nav laika un spēka vēl 12 sastāvdaļām un 27 soļiem līdz izcilam saldajam. Bet saldo gribas. Tad nu lūk – Inguna Ingūna iesaka totāli nesaspringt. Divas sastāvdaļas blenderī, trīsreiz pieiet pie ledusskapja – un supergaršīgs saldējums gatavs.

Lasīt vairāk

Sviestā cepta bute ar burkāniem un pupiņām

Foto: Vida Press

Garšas kārpiņām atmaigt liks sviestā pagatavota bute, kurai pievienoti gardi baltvīnā sautēti dārzeņi ar kaperiem, kurus atsvaidzinās citronu sula. Varbūt tieši šī recepte liks no jauna iemīlēt zivs ēdienus, lai tie kļūtu par pastāvīgu sabiedroto tavā ēdienkartē?

Lasīt vairāk

Sviesta pupiņas ar gaileņu mērci

Foto: DELFI

Kad kombinācija ''vārtīti kartupeļi + gaileņu mērce'' apnikusi, šī versija ļaus izbaudīt sezonas labumus jaunā gaismā.

Lasīt vairāk

Vasarīgie sviesta pupiņu un mazsālīto gurķu salāti

Foto: DELFI

Ja novārīts par daudz sviesta pupiņu, liec lietā vasaras gardumu salātos, aizvietojot kartupeļus. Kādam varbūt tieši šāda variācija iegaršosies vēl vairāk.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: zivs rabarberu lapās

Foto: DELFI

Arī mājas apstākļos var pagatavot restorāna cienīgu ēdienu. Tiesa, vajadzēs sakoncentrēties, ņemt talkā taimeri un burtiski sekot receptei. Savukārt rabarberu lapās ietītā menca tavā mājas virtuvē nopelnīs visus iespējamos "mišelinus"!

Lasīt vairāk

Brusketas ar ķirštomātiem, mocarellu un pesto

Foto: Shutterstock

Vasarīga uzkoda Vidusjūras noskaņās – tā var teikt par brusketas maizītēm, kas izdaiļotas ar ķirštomātiem, maigu mocarellu un bazilika pesto. Pieliec arī svaiga bazilika lapiņas un garša būs neaprakstāma!

Lasīt vairāk

Pie grilētas gaļas tieši laikā – svaigie salāti ar granātābolu

Foto: DELFI

Vasarā, kad krietni biežāk baudām grilētas gaļas maltītes, jāpadomā arī par atbilstošām piedevām. Gaļas ēdieniem ļoti piestāv augļi, tāpēc šoreiz – svaigie salāti ar granātāboliem un pesto tieši šādam mērķim. No dotajiem daudzumiem sanāks liela bļoda krietnam ēdāju pulciņam.

Lasīt vairāk

Gurķu un jauno kartupeļu salāti ar sinepju mērci

Foto: Shutterstock

Mazliet ņipri, bet vasarīgi salāti ātrām pusdienām. Kraukšķīgos gurķus un maigos jaunos kartupeļus patīkami papildinās Dižonas sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: 'muļķu drošā' fokača ar tomātiem

Foto: DELFI

Ja fokača būtu dzimusi Latvijā nevis Itālijā, tad, visticamāk, mēs to sauktu par plātsmaizi un bagātīgi nobērtu ar dillēm un gailenēm. Tiesa, to mēs varam darīt arī tagad, jo fokačas mīklas pamatne pieļauj daudz un dažādu eksperimentu.

Lasīt vairāk

Bagātīgais un sātīgais gaileņu kišs

Foto: Ieva Berga

Gaileņu laika gardums - franču pīrāgs jeb kišs, kurā var satilpināt visu, kas garšo. Recepte ir gara, bet nav grūta. Galvenais uzdevums ir izcept kiša pamatni tā, lai malas noturas vietās. Pēc tam jau sākas īsta rotaļāšanās ar smaržām un garšām - smaržos visa virtuve. Izbaudiet!

Lasīt vairāk

Krāsainā tarte ar dārzeņu un sāļā krēma pildījumu

Foto: Shutterstock

Krāsaina dārzeņu tarte ar visiem sezonas labumiem un sāļo krēmu pildījumā. Tā izskatās tik kārdinoša, ka tarti noteikti vēlēsies nogaršot pat pārliecināti dārzeņu neēdāji.

Lasīt vairāk

Grilētu garneļu iesmiņi ar arbūza un brinzas salātiem

Foto: Publicitātes foto

Arbūza un brinzas salāti ir viegli un atspirdzinoši, tādēļ uz šķīvja lieliski iederēsies ar tikpat vieglām grilētām garnelēm. Gaļas cienītāji ir aicināti izmēģināt salātus arī savienojumā ar jēru, pīli, paipalu vai vistu. Recepti iesaka Barbora.lv garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis, aicinot baudīt vasarīgu maltīti uz terases, mājas pagalmā vai kāda vasarīga izbrauciena noslēgumā pie dabas. Lai sākas piknika un grila sezona jebkuros laika apstākļos!

Lasīt vairāk

Laša šašliks ar ķirštomātiem un papriku

Foto: Shutterstock

Vasarīga alternatīva klasiskajam cūkgaļas vai vistas gaļas šašlikam – laša filejas iesmiņi. Pamīšus uz bambusa iesmiņiem sadur arī ķirštomātus un papriku, lai gardāka maltīte.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Rolbiskvīts ar 'putna piena' un zemeņu pildījumu

"Šoreiz rolbiskvīta pildījumam izmantoju vietējās zemenes. Ja man jautātu, kā varētu garšot putna piens, es atbildētu, ka tieši tā, kā garšo krēms šai ruletei Varbūt to tā arī turpmāk saukt – ogu rolbiskvīts ar "putna pienu"? Tas ir ļoti, ļoti labs, klasisks biskvīts. Pareizi izcepts, tas ir mitrs un gaisīgs, bet pamatīgs. Varēsi to gatavot arī ar citiem pildījumiem, piemēram, zemeņu džemu, aveņu vai brūkleņu ievārījumu un putukrējumu," pārbaudītu recepti piedāvā kulinārijas bloga "Family Feast" autore Ārija Avota.

Lasīt vairāk

Vienkāršais melleņu deserts

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams, gaisīgs deserts melleņu laika izbaudīšanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!