Fоtо: Shutterstock
Iespējams, tas jau ir teikts iepriekš, bet "Tasty.lv" atkārtosies vēlreiz: uzkodas ir vislabākās, uzkodas ir mūžīgas, uzkodas ir dzīve! Nu vai nav prieks pulcēties ap galdu, lai kopā ar mīļajiem knakstinātos pie snekiem – te olīva, te siera gabals, te prošuto un te kaut kas nopietnāks, piemēram, brusketas ar ķirštomātiem, mocarellu un pesto. Skaidrs, ka cilvēki uzkodas mīl un it sevišķi brīvdienās, kad aktuāli ir spēļu vakari.

Savulaik spēju no vienas sabalansētas maltītes pāriet pie otras, starp tām neko neapēdot, uzskatīja par lielisku panākumu atslēgu. Proti, laba diena ir kontrolēta diena un labas vakariņas ir tādas, kurās ir brokoļi. Uztura speciālisti krata galvu, sakot, ka patiesībā pilnvērtīgas uzkodas starp ēdienreizēm ļauj saglabāt enerģiju dienas garumā.

Un retu reizi ir jāpiedzīvo prieks, metot piesardzību vējā un baudot svaigu bageti, šķēli pēc šķēles apsmērējot to ar sviestu vai kausēto sieru, pa virsu liekot kādu gardumu. Jā, uzkodās retu reizi der arī kaut kas no neveselīgā gala, piemēram, šokolādes cepumi vai tortiljas čipsi! Mūsdienās ir pavisam viegli aizmirst, ka mums patiesībā ir atļauts priecāties. Un atpūsties. Un baudīt kaut ko gardu arī pulksten 23. Bet ar mēru!

Kā teiktu fitnesa trenere un uztura konsultante Madara Meiere: "20% no sava uztura mēs varam taisīt kā atkāpi no pilnvērtīga un sabalansēta uztura. Un nekas traks nenotiks!"

"Tasty.lv" ir sagatavojis uzkodu sarakstu, lai brīvdienās ikviens no mums varētu nedaudz panašķoties. Šos gardumus lielākoties var pagatavot no visa, kas jau atrodas mājās. Mēs esam pārliecināti, ka visām uzkodu receptēm jābūt vieglām un praktiskām, lai tad, kad uznāk kāre, nevajag ķerties pie garas un sarežģītas maltītes pagatavošanas.

Mājās gatavoti ķiploku grauzdiņi

Fоtо: Shutterstock

Grauzdiņi ar ķiplokiem - ātri "pazūd" jebkādā tusiņā.

Lasīt vairāk

Salātlapu tako

Salātlapas ir ar lielu potenciālu, tikai to vajag izmantot. Piemēram stingrās romiešu salātlapas perfekti noder kā šķīvis vai bļoda, ko beigās notiesāt! Tās var pārvērsties arī par tako!

Lasīt vairāk

'Suši bumbas' jeb alternatīva suši nerullētājiem

Fоtо: DELFI

Man ļoti garšo suši. It īpaši siltie un kraukšķīgie "tempura maki", blakus nesmādējot arī svaigos suši ar lasi vai kādu garneli, krēmsieru un sezama sēkliņu "mētelīti". Bet es tos negatavoju pati, jo vienkārši zinu, ka nespētu tos sarullēt tā, kā lietpratēji. Tāpēc sliņķu varianta "suši bumbu" recepte no "Instagram", kuru atsūtīja kolēģe, nāca tieši laikā. Izpētīju trīs citas un sapratu, ka radīšu variantu savai gaumei. Piedāvāju izmēģināšanai arī jums – suši bumbas ar krabju nūjiņām, pikantu krēmsieru un lociņiem. Perfekta ballīšu uzkoda!

Lasīt vairāk

Baklažānu uzkoda ar vistas malto gaļu un mocarellu

Pildītas baklažāna ripiņas, kurās paslēpusies maltā gaļa un mocarella. Nopanē rīvmaizē vai smalkajā muslī, lai kraukšķīgāk. Pie pannas nebūs jāstāv, visu izdarīs cepeškrāsns. Recepti iesaka Aina Pitrāne ("Aina gatavo").

Lasīt vairāk

Veselīgais zirņu 'popkorns'

Skolēnu ģimenēs pierimis priecīgais satraukums par jauna mācību gada sākumu un sācies jaunu izaicinājumu laiks, plānojot skolēnu aktivitātes, pulciņu grafikus un arī ēdienreizes. Lai mazinātu bērnu vēlmi našķoties ar neveselīgām uzkodām brīžos, kad gribas enerģiju, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" iesaka stilīgu un veselīgu uzkodu – turku zirņu un zaļo zirnīšu našķi, kas atgādina sāļo popkornu, taču ir daudz veselīgāks – tam ir daudz vairāk olbaltumvielu un daudz mazāk tauku!

Lasīt vairāk

Banānu mafini: našķis bez sviesta, cukura un miltiem

Fоtо: Kārlis Dambrāns/DELFI

Vai iespējams pagatavot saldu kārumu bez miltiem, olām, cukura un sviesta? Jā! Vai tas vispār garšo labi? Absolūti! Nezinātājs pat nepateiks, ka šajā našķī nav nevienas no ierastajām kūku sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Pikantie vistas pusspārniņi ar čili un medu

Fоtо: Ieva Berga

Lielisks ēdiens – divi vienā. Var pasniegt gan kā gardu uzkodu vai našķi, gan kā pamatēdienu kopā ar rīsiem vai frī kartupeļiem un salātiem. Recepti iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Baisi gardās cīsiņu mūmijas

Fоtо: Rimi Bērniem

"Pasniegt jautri noformētu ēdienu iesakām ne tikai Halovīnos un citos svētkos, bet arī ikdienā – īpaši tagad, kad citas izklaides iespējas ir liegtas. Tas ēšanu padarīs jautrāku, un visi var iesaistīties arī gatavošanā," iesaka Rimi Bērniem eksperti Sāra, Lība un Klāvs Smildziņi. Abas māsas kopā ar brāli gatavo cīsiņu mūmijas – izskatās spocīgi, garšo lieliski!

Lasīt vairāk

Sātīgās šokolādes - dateļu bumbas

Fоtо: Publicitātes attēls

Audzinot savu meitu nu jau gandrīz septiņus gadus, pieredzes bagātais šefpavārs, lauku gardēdis un Barbora.lv garšas eksperts Dzintars Kristovskis ir pārliecināts, ka bērna uzturam, pirmkārt, ir jābūt nesamākslotam, veselīgam un ar tīru garšu. Nav noslēpums, ka pēc maltītes vai to starplaikos bērnu roka stiepjas arī pēc kādas saldas uzkodas, tāpēc dažādu mākslīgi saldinātu desertu vai dzērienu vietā ieteicams izvēlēties uzturvielām bagātinātus našķus, kas turklāt palīdzēs atjaunot enerģijas rezerves. Lieliska izvēle šādās reizēs ir žāvētu augļu un riekstu bumbas, ko ērti iesaiņot un paņemt līdzi dienas gaitās.

Lasīt vairāk

Kartupeļu čipsi mikroviļņu krāsnī

Ir tādi brīži, kad vakarā pēc spraigas darbadienas gribas vienkārši nedarīt neko. Atlaisties dīvānā, paskatīties labu filmu, parunāties ar dzīvesbiedru un, jā... arī panašķoties. Veronika Ļevša "Facebook" grupā "Mēs gatavojam" dalās ar sāļā našķa recepti.

Lasīt vairāk

Lavašs ar siera un krabju salātiem

Fоtо: Shutterstock

Lavašs ar siera un krabju salātiem - ātri pagatavojama uzkoda darba ballītēm vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Gardā svētku maize ar diļļu-ķiploku sviestu

Fоtо: Publicitātes foto

Aicinot Latvijas svētkus svinēt ģimeniskā gaisotnē, kopīgi gatavojot un 18. novembrī sēžoties pie skaisti klāta svētku galdam, kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar “Dobeles dzirnavnieks” iesaka iesmaržināt māju ar svaigi ceptas maizes smaržu, ceļot galdā vēl silto kukulīti ar diļļu-ķiploku sviestu.

Lasīt vairāk

Vienkāršie mājas krekeri

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pašgatavoti olīveļļas krekeri garšos daudz labāk kā veikalā pirktie. Tie ir vienkārši pagatavojami, turklāt krekerus vari papildināt ar rozmarīnu, timiānu vai citiem garšaugiem, lai piešķirtu tiem dažādas garšu nianses. Kraukšķīgie kumosiņi būs ideāli pasniegšanai ar dažādām uzkodu mērcēm.

Lasīt vairāk

Asie siera načo

Fоtо: Publicitātes attēls

Kraukšķīgi, pikanti un ļoti gardi načo čipsi ar piedevām – olīvām, sieru, pipariem un lociņiem. Piektdienas vakaram draugu lokā būs tieši laikā! Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Pikantās olīvas uzkodu galdam

Fоtо: Shutterstock

Siltas, sātīgas un ļoti pikantas olīvas, kas būs gardas tāpat, siera platē vai kopā ar citām uzkodām. Īpašu garšu un smaržu tām piešķirs apelsīna miziņas un timiāns.

Lasīt vairāk

Veselīgs našķis – burkānu čipsi

Fоtо: Shutterstock

Vienkārši un ātri pagatavojami čipsi, kurus ēst kopā ar krējuma mērci. Čipsiem asāku garši piešķirs peri peri garšvielu maisījums ar sāli, taču tā vietā var izmantot arī melnos piparus un jūras sāls graudiņus.

Lasīt vairāk

Popkorns sāļās karameles glazūrā

Fоtо: Shutterstock

Daudziem kino seanss nav iedomājams bez popkorna kraukšķināšanas, un no šīs vājības nevajag atteikties arī mājas kino vakaros. Lūk, recepte dievīgi gardam popkornam, kas garšos nesalīdzināmi labāk par jebkuru veikalā iegādāto jau gatavo kraukšķi!

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami lavaša čipsi ar siera mērci

Vienkārši pagatavojama veikalā nopērkamo čipsu alternatīva – nepieciešams vien lavašs, garšvielas un eļļa. Bet siera mērci pagatavo no ne visai trekna siera, piena un mazliet kurkumas, kas piešķirs skaisto, dzelteno krāsu. Recepti sagatavojusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Ātrā ķiploku un garšaugu bagete

Tik vienkāršs un ātri pagatavojams ēdiens, ar ko palutināt sevi un savējos - māju piepildīs patīkama tikko ceptas maizītes smarža. Sviests šajā receptē ir karalis, jo visparastākajam baltmaizes klaipiņam piešķir raksturu un izsmalcināti bagātīgu garšu. Recepti piedāvā bloga "Lindasvirtuve.lv" autore Linda Tellgrena.

Lasīt vairāk

Načo čipsi ar malto gaļu un sieru

Fоtо: Shutterstock

Načo - kukurūzas čipsi ar malto gaļu un pupiņām ir sātīga uzkoda pie aliņa.

Lasīt vairāk

Graudu maizes rullīši ar vistas fileju

Ja meklē svaigas idejas brokastīm, launagam vai ballīšu uzkodām, izmēģini šo recepti. Graudu maizes rullīši garšos labi garšos gan auksti, gan karsti - ar dažādām aukstajām dip mērcēm.

Lasīt vairāk

Eļļā marinēti ķiploki

Fоtо: Shutterstock

Īpašam gadījumam, cienastam vai noformējumam - ķiploki eļļā.

Lasīt vairāk

Cīsiņu, bekona un marinētu gurķīšu uzkoda

Fоtо: Publicitātes attēls

Gaidāmi ciemiņi, bet par uzkodām esi piemirsis? Lūk, viena ļoti ātra, vienkārša un smeķīga ideja – cīsiņi, kas ievīstīti bekonā un pasniegti ar mazu marinēto gurķīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā "Rīgas miesnieks".

Lasīt vairāk

Uzlabotās olīvas – mājās gatavota Vidusjūras uzkoda

Fоtо: DELFI

Ir olīvas parastās un ir uzlabotās olīvas, ko uz svara var nopirkt veikalos. Bezgala gardas un dārgas ar, un vienmēr pietrūkst. Pagatavo Vidusjūras cienīgu uzkodu pats! Ģimene un draugi tev aplaudēs!

Lasīt vairāk

Šitake sēņu uzkoda piecu minūšu laikā

Fоtо: Viesturs Radovics/DELFI

Tikai četras sastāvdaļas, pāris minūtes un izsalkums remdēts gluži vai restorāna līmenī. Savu mīļāko šitake sēņu pagatavošanas recepti iesaka Andris Vjaksa, kurš saimnieko viesu mājā "Garīkas", šajā rakstā vari lasīt, kā viņš 90. gadu sākumā kļuva par pirmo šitake sēņu audzētāju Latvijā.

Lasīt vairāk

Zeltainie sīpolu gredzeni alus mīklā

Piektdienas vakars, bet netiec uz krodziņu? Uzbur ballītes atmosfēru mājas apstākļos! Gardie sīpolu gredzeni ir mājās pagatavojama uzkoda, kas lieliski papildinās tava iecienītākā atspirdzinošā dzēriena garšu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie siera salmiņi

Kraukšķīgi kārtainās mīklas salmiņi ar sieru un garšvielām. Ideāla uzkoda filmu vakariem un reizēm, kad gaidāmi ciemiņi. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindasvirtuve.lv autore.

Lasīt vairāk

Ciabata ar picas virskārtu

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātri pagatavojamas picas maizītes uzkodām. Uz ciabatas jeb čabatas maizes pusītēm liek tomātu mērci, apkaisa ar kazas sieru un pipariem, un apcep.

Lasīt vairāk

Pikantie kalmāra kumosiņi

Fоtо: Shutterstock

Eļļā vārīti kalmāru kumosiņi ir garda uzkoda, kas parasti ātri pazūd. To pikantā, kraukšķīgā garoziņa indiešu gaumē patiks asu ēdienu cienītājiem. Vārot kalmārus, uzmani eļļu, lai tā nekļūst pārāk karsta, tad kalmāri apdegs, bet nebūs izcepušies. Karsē katlu un vidējas uguns.

Lasīt vairāk

Uzkoda 'Večiem pēc pirts' – cepti ķiploki

Fоtо: Shutterstock

Garda ķiploku uzkoda večiem pēc pirts.

Lasīt vairāk

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !