Foto: Shutterstock kolāža
Vasara ir salātu sezona, tādēļ piedāvājam 30 veselīgu un figūrai draudzīgu salātu receptes saules piesildītajām dienām. Nost ar majonēzi, liekajiem kilogramiem un stundām ilgu stāvēšanu pie plīts!

Veselīgu salātu pamatu jāveido svaigiem dārzeņiem un zaļumiem, jo tie ir lielisks šķiedrvielu un vitamīnu avots. Gurķi, tomāti, redīsi, lakši un sulīgie lociņi labi sadzīvo vienā bļodā.

Nav mazsvarīgs arī ēdiena vizuālais faktors, tādēļ izmanto arī tādus produktus kā paprika, burkāni, bietes, blanšēti brokoļi vai zaļie zirnīši, lai gala rezultātā salāti izskatītos krāsaini, dzīvespriecīgi un apetītlīgi.

Gaļa – sātam, pākšaugi – enerģijai


Lai salāti būtu ne vien veselīgi, bet arī sātīgi un garšīgi, tos papildini ar olbaltumvielas saturošiem produktiem. Lieliska izvēle būs vārīta, tvaicēta vai grilēta vistas/tītara fileja, vārītas olas, biezpiens, vārītas, grilētas vai tvaicētas zivis, savā sulā konservēts tuncis un garneles.

Arī lēcas, turku zirņi, pupas, kvinoja, bulgurs u.c. būs lielisks olbaltumvielu un arī ogļhidrātu avots. Pākšaugi un graudaugi sniegs arī dienas darbiem nepieciešamo enerģiju un ilgstošu sāta sajūtu. Arī vārīti kartupeļi salātos nenodarīs ļaunumu slaidajai līnijai, protams, ja vien pievienosi šo diētisko produktu saprātīgos daudzumos un nepapildināsi ar majonēzi.

Mērces veselīgam salātu aizdaram


Veselīgos salātos pilnīgi noteikti nav vietas majonēzei. Tās vietā labāk izmanto bezpiedevu jogurtu, kura garšu uzlabo, pievienojot tam nedaudz sinepju vai mārrutku, citronu sulu, šķipsnu sāls un šķipsniņu cukura. Šāds salātu aizdars garšos lieliski pat bez milzum daudz liekām kalorijām.

Kad nākamreiz vēlies devīgi pievienot salātiem eļļu, atceries, ka ēdamkarote olīveļļas satur vismaz 100 kalorijas. Lai pagatavotu veselīgu un gardu salātu mērci, aizvākojamā burciņā ielej apelsīnu, citronu, ābolu, granātābolu vai citu saldskābu sulu, pievieno nedaudz eļļas, graudu sinepes, kapātus zaļumus, šķipsnu sāls, burciņu aizvāko un sakrati, līdz iegūta viendabīgas konsistences mērce.


Ja salātos ir sastāvdaļas, kas jau tāpat ir sulīgas, nemaz nav nepieciešams gatavot īpašu mērci, pietiks vien, ja salātus pārslacīsi ar laima, citrona, greipfrūta vai kāda cita citrusaugļa spirdzinošo sulu. Arī ēdamkarote smalki sarīvēta cietā siera piešķirs salātiem lielisku garšu, nenodarot kaitējumu figūrai.

Lai labi garšo!

Pavasarīgie tunča salāti ar avokado

Foto: Shutterstock

Svaigi, dzīvespriecīgi zaļi un zibenīgi pagatavojami salāti ar viegluma pēcgaršu – īsteni pavasarīga maltīte!

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kāpostu salāti ar mango un eļļas–apelsīnu mērci

Foto: DELFI

Koši, krāsaini un pavasarīgi svaigi salāti, kur kāpostu kraukšķīgums mijas ar eksotisko mango un spirgtu eļļas–apelsīnu mērces skābumiņu. Garšos lieliski gan kā viegla maltīte, gan kā piedeva dažādiem gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem

Foto: DELFI

Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.

Lasīt vairāk

Krabju nūjiņu salāti ar kukurūzu un gurķi

Foto: Shutterstock

Ātri un vienkārši pagatavojami salāti, kas svētku reizēs svinīgākam noformējumam var tikt pasniegti glāzītēs. Tādā gadījumā sastāvdaļas liec kārtās un nemaisi. Bet ātrai apēšanai visu samaisi bļodā un baudi klasiku nedaudz citādākā variācijā.

Lasīt vairāk

Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē

Foto: Publicitātes foto

Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Nātru salāti ar olu

Foto: Shutterstock

Nātru salāti ar olu pavasara vitamīnu uzņemšanas programmai.

Lasīt vairāk

Gatavs 10 minūtēs: krēmīgie tunča salāti ar avokado

Foto: Shutterstock

Vienā bļodā apvienojot pāris vienkāršas sastāvdaļas, turklāt bez cepšanas un vārīšanas, iegūsi sātīgus tunča salātus ar patīkami svaigu garšu. Arī majonēze šoreiz nebūs nepieciešama, jo avokado gādās par salātu maigi krēmīgo konsistenci.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar lakšiem, olām un svaigu gurķi

Foto: Shutterstock

Īsts pavasara vitamīnu "sprādziens" piecās minūtēs pagatavojamu salātu veidolā!

Lasīt vairāk

Elegantie garneļu un avokado salāti Ilzes Jurkānes gaumē

Foto: Publicitātes foto

Pavasarī ir laiks aizmirst par ziemas rasoliem un izvēlēties salātus no viegliem un veselīgiem produktiem, lai uzmundrinātu ķermeni un prātu, kas mostas no ziemas miega. Pievienojot svaigiem produktiem gaļu vai jūras veltes, salāti var aizstāt pilnvērtīgu pusdienu maltīti, skaidro "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Pavasara dārzeņu salāti ar kuskusu un sinepju mērcīti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgie pavasara salāti ar redīsiem, gurķiem un seleriju. Papildināti ar rūgteno rukolu un maigo kuskusu, bet asumiņam – sinepju mērcīte ar spirgtu laima sulu.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Foto: Shutterstock

Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar vistu, vīnogām un eļļas–sinepju mērci

Foto: DELFI

Vien pusstundas laikā pagatavojami gardi, svaigi un veselīgi salāti, kas papildināti ar sulīgu vistiņu, vīnogām un grauzdētām saulespuķu sēkliņām. Īsti piemēroti gan ikdienas maltītei, gan svētku galdam.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar papriku un zaļo pākšu pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ja arī tavs vēders ir izsalcis pēc svaigas un pavasarīgas maltītes, tad šie salāti būs kā radīti šī kārdinājuma remdināšanai. Viegli, veselīgi un pats galvenais – traki gardi!

Lasīt vairāk

Ātrie tunča salāti ar papriku, olīvām un olām

Foto: Shutterstock

Krāsaini un gardi tunča salāti, ko var celt galdā gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem

Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Pavasara vitamīnu salāti - dārzeņi ar rabarberiem

Foto: DELFI

Šo veselīgo salātu recepti piedāvā Restorāns 'Hot'e' veselīgās ēšanas meistarklases ietvaros, autore Iveta Lamberte.

Lasīt vairāk

Pavasara piknika salāti ar mocarellu, tomātiem un olīvām

Meklējot idejas piknikam vai dārza ballītei, noteikti noderēs šī salātu recepte, kas ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojama. Piknika salātus ar mocarella sieru, tomātiem, olīvām un papriku iesaka "Aikāgaršo" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie salāti ar vistu, turku zirņiem un vīnogām

Foto: DELFI

Pavisam citādi salāti, kur lieliski harmonē sāļās, saldās, maigās un nedaudz pikantās garšu nianses.

Lasīt vairāk

Eksotiskie garneļu salāti ar meloni

Foto: Shutterstock

Eksotiskie garneļu salāti ar meloni un dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Vasarīgie vistas un rīsu salāti

Apzinos, ka teorētiski vasara vēl ir dažu nedēļu attālumā, tomēr vienmēr ir labi sagatavoties tam, kas mūs sagaida tuvākajā laikā. Kā zinām, vasara nāk roku rokā ar grilētiem ēdieniem, svaigiem dārzeņiem un garšaugiem - to visu atradīsiet šajos salātos: saldus tomātus, sulīgu vistu un aromātisku baziliku.

Lasīt vairāk

Vieglie un veselīgie pavasara salāti ar kazas sieru

Foto: Shutterstock

Tuvojoties gada siltajai sezonai, aktuāla kļūst fiziskās formas uzlabošana, kā arī organisma attīrīšana. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā to paveikt, ir, pielāgojot ēdienkarti un ietverot tajā vairāk zaļumu un olbaltumvielu. Šai sakarā lieti noderēs veselīgu un pavasarīgu salātu recepte, kas ir piemērota gan vieglām pusdienām, gan sātīgām brokastīm.

Lasīt vairāk

Fiksie biezpiena salāti ar Korejas burkāniem, seleriju kātiem un krabju nūjiņām

Foto: Privātais arhīvs

Ja palaimējies tirgū vai bodē tikt pie sulīgiem seleriju kātiem, tad tos var nokraukšķināt visneiedomājamākajos veidos, piemēram, kombinācijā ar latviešu biezpienu, Korejas burkāniem un austrumniecisko kinzu. Savukārt kosmopolītiskās krabju nūjiņas šajos salātos kalpo kā garšviela, piešķirot tiem umami garšu. Ātri, vienkārši un bez liekām kalorijām!

Lasīt vairāk

Ātrie turku zirņu salāti ar tomātiem, papriku un dīgstiem

Foto: DELFI

Piecās minūtēs pagatavojami, svaigi un gardi salāti, kuriem turku zirņi piešķir sātīgumu. Recepte lieti noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan tiem, kas vēlas paslinkot.

Lasīt vairāk

Veselīgie kvinojas salāti ar tunci un svaigiem dārzeņiem

Foto: Privātais arhīvs

Ziemas mēnešos tā vien gribas ātrāk piesaukt pavasari visos iespējamos veidos, arī piekoriģējot ēdienkarti un biežāk tajā iekļaujot krāsām, vitamīniem un uzturvielām bagātus salātus. Recepti iesaka Sanita Berģe.

Lasīt vairāk

Ātrie pupiņu salāti ar tunci, tomātiem un baziliku

Foto: Shutterstock

Pāris minūšu laikā pagatavojami salāti, kas ir ne vien gardi, bet, pateicoties tuncim un pupiņām, arī ļoti sātīgi.

Lasīt vairāk

Sulīgi dārzeņu salāti ar garnelēm un avokado

Foto: Shutterstock

Ierasto tomātu un gurķu kombināciju papildinot ar sulīgām garnelēm un krēmīgiem avokado gabaliņiem, iegūsi izsmalcinātus salātus, ko nebūs kauns celt galdā pat smalkās viesībās.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci

Foto: Shutterstock

Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar skābenēm, avokado un olām

Foto: Shutterstock

Skābenes ir ļoti vērtīgs dzelzs avots. Izmanto tās gardu kartupeļu salātu pagatavošanai un izbaudi!

Lasīt vairāk

Rīsu salāti ar lasi, gurķi un zirņiem

Foto: Shutterstock

Gardi rīsu salāti, kam pievienots lasis, zirņi un atspirdzinošais gurķis. Maltītei mazliet pikantuma piešķirs mērce, kurā ir ne tikai laima sula, bet arī čili.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!