Foto: Shutterstock
Kaut kur koku zaros jau čivina drosmīgākie putni, kas nebaidās pirmā siltuma, kannās un traukos skan kļavu sulu pilienu paukšķi, bet kalendārs liecina, ka beidzot ir klāt marts. Un jauna mēneša sākums "Tasty" komandai nozīmē tikai vienu – laiks padomāt, ko garšīgu tad pavasara sākuma mēnesī gatavosim. Tāpēc iedvesmojies un pagatavo kaut pāris no mūsu izvēlētajām receptēm martā arī tu!

Jāatzīst, ka pēc garā janvāra un mazliet īsākā februāra, tā vien gaidīju brīdi, kad beidzot, beidzot atsāksies veselīgo lietu sezona. Un beidzot ar lielu joni varēs diedzēt uz palodzes dīgstus, ko pievienot salātiem, vai iedarbināt blenderi, lai pagatavotu kādu smūtiju ar vitamīnu trieciendevu. Spināti, avokado, vēl sezonā esošie citrusaugļi un šur tur jau nopērkamie redīsi ir tas, kas jāizvēlas šomēnes. Ja vēl kopā ar svaigu biezpienu – mēli var norīt!

Bet bez tā, nevajadzētu aizmirst arī par sevis palutināšanu ar ko saldu. Varbūt fakts, ka marta beigās beidzot astronomiski iestāsies pavasaris, ir labs iemesls, lai pagatavotu šim notikumam par godu kādu kūku? Viens no desertiem, ko silti iesaku šomēnes pamēģināt – svaigā avokado kūka. Kopā ar saldētām vasaras avenēm tā garšos debešķīgi. Un par saldētiem vasaras krājumiem runājot – ja vēl kas aizķēries saldētavā, noteikti to izmanto.

"Marts man garšo pēc kraukšķīgiem lokiem, biezpiena ar redīsiem, citrusaugļiem veselības stiprināšanai, dārzeņu ēdieniem dažādās variācijās, zivīm gaļas vietā, jo gribas ko vieglāku, un saldētavā noglabāto labumu interpretācijām. Kas attiecas uz saldā gala ēdieniem, marts ir īstais laiks, kad revidēt saldētavas saturu, tāpēc izcep kādu drumstalkūku, biezpiena sacepumu, sablenderē ogas kokteilī, saldajā zupā vai izmanto desertu papildināšanai," iesaka "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktore.

Tāpēc sagaidi pavasari ar kādu zivju maltīti, vitamīniem bagātu smūtiju un svaigēdāju kūku, kas pārlieku neuzsēdīsies uz gurniem. Lai garšīgs marts!

Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.

Lasīt vairāk

Avokado un bumbieru kūka

Foto: Publicitātes foto

Lieliska alternatīva treknajai, tomēr ne pārāk veselīgajai siera kūkai!

Lasīt vairāk

Pupiņu salāti ar avokado un laimu

Foto: Shutterstock

Pupiņu salāti ar avokado - iepriecinās jebkuru kompāniju gan svētkos, gan ikdienā.

Lasīt vairāk

Cepts avokado ar olu

Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.

Lasīt vairāk

Zivs filejas vrapi ar zaļumiem un marinētiem gurķīšiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Reizēm tā vien kārojas ko vienkāršu, rokās paņemamu un gardu. Baltās zivs filejas "burgeri", kas ietīti tortiljā, būs interesants risinājums vienkāršai maltītei, kuru ēst tāpat, turot rokās.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotie zivju pirkstiņi ar zirņu biezeni

Foto: Publicitātes attēls

Mājās gatavoti zivju pirkstiņi ir lielisks veids, kā pierunāt bērnus ēst vairāk zivju. Un to pagatavošana nemaz nav tik sarežģīta, ir pārliecināts nenogurdināmais britu pavārs Džeimijs Olivers.

Lasīt vairāk

Zivju pirkstiņu vraps

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda pusdienu pārtraukuma uzkoda, kuru līdzņemšanai uz darbu var sagatavot arī iepriekšējā vakarā.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie zivs plācenīši ar tartara mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Zināms, ka zivs ēdieniem ļoti labi piestāv skābas lietas, tas pats attiecas uz salikumu ar sulīgi skābeno tartara mērci. Šie kraukšķīgie zivs plācenīši ne tikai izskatās, bet arī garšo brīnumgardi, turklāt pašu gatavotā mērce ir kas vairāk, kā parasta mērce. Izcila recepte, kā ikdienas ēdienkartē iekļaut zivis.

Lasīt vairāk

Sojas un dārzeņu kotletes

Foto: Shutterstock

Sojas kotlešu recepte tiem, kuri neēd gaļu.

Lasīt vairāk

Sulīgie mafini ar upenēm no saldētavas

Foto: Shutterstock

Brīvdienas ir kā radītas tam, lai pagatavotu ko tādu, kam ikdienā neatliek laika. Šie sulīgie mafini ar skābajām ogām uz kārā zoba labi garšos tējas pauzē vai noderēs saldam noslēgumam kādā nesteidzīgā ēdienreizē.

Lasīt vairāk

Banānu, zemesriekstu sviesta un rīsu piena smūtijs

Foto: DELFI

Jāatzīst, ka neesmu no tiem cilvēkiem, kas smūtijus aizrautīgi dzertu katru dienu – ja vien ir tāda iespēja, priekšroku dodu svaigi spiestajām sulām vai saldējuma kokteiļiem. Taču šis vienkāršais blendētais dzēriens patīkami pārsteidza – izteikti banānīgs, ar riekstu pēcgaršu un rīsu piena saldumu.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes 'blondijs' ar upenēm

Foto: DELFI

Tā kā mājās bija aizķērusies baltā šokolāde, tumšais braunijs pārtapa par ''blondiju'', bet patīkamākam kontrastam izmantoju tirgū nopirktās upenes. Gala rezultāts? Viens teica, ka garšo līdzīgi biezpienmaizei, kaut gan no biezpiena šeit nav ne smakas, cits izjuta izteiktu baltās šokolādes garšu, bet vēl kādam labpatika saldā un skābā balanss. Kā patiks tev, jānoskaidro ar vienkāršāko – receptes izmēģināšanas – taktiku.

Lasīt vairāk

Biezpiena sacepums ar upenēm

Lasīt vairāk

Paniņu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Barojošs un vasaras garšas klātesošs smūtijs, kas derēs gan brokastīm, gan launagam.

Lasīt vairāk

Zivju kotletes sēņu–siera pildījumu

Foto: Shutterstock

Īpaši izsmalcinātas pildītas zivju kotletes ar gardu sēņu–siera pildījumu.

Lasīt vairāk

Saldētu aveņu, greipfrūtu un zaļās tējas kokteilis

Foto: Shutterstock

Atvēsinošs un atspirdzinošs pavasara vitamīnu kokteilis. Zaļā tēja glāzītē lieliski sadraudzēsies ar vasarā sasaldētajām avenēm, svaigu ābolu un greipfrūtu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu pankūkas ar sieru un mārrutku-ābolu mērci

Foto: DELFI

Kartupeļu pankūkas ir īstens komforta ēdiens. Atsauc atmiņā bērnību, neliek lauzīt galvu, kā gatavot, jo ir teju neiespējami izcept negaršīgas kartupeļu pankūkas.

Lasīt vairāk

Tunča salāti ar svaigu gurķi un jogurta–ķiploku mērci

Foto: Shutterstock

Gards un viegls tunča salātu kārtojums ar vārītām olām un svaigu gurķi, kas papildināts ar jogurta–ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinoši gardā citronu siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Mūsmājās šī svaigā citronu siera kūka viennozīmīgi ir ierindojusies kūku topa augšgalā. Tā ir ne tikai viegli pagatavojama, bet arī atsvaidzinoša, viegla un tāda, kuras ēdājiem roka vien stiepsies pēc nākamā gabaliņa. Skeptiķi sākotnēji teiks, ka bundža iebiezinātā piena nav prāta darbs, bet tad, kad būs nogaršojuši, ņems savus vārdus atpakaļ, kā arī prasīs papildprociju.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Maizes sacepums jeb pudiņš ar biezpienu un mellenēm

Garšīgs veids kā izlietot ne vien maizes kastē aizķērušos čabatas kukulīti, bet arī saldētavā esošās ogas. Vienkāršs, ātrs un kārdinošs biezpiena un maizes sacepums ar ogām.

Lasīt vairāk

Cepti pikantie burkāni

Foto: Shutterstock

Ātrs un garšīgs veids, kā veselīgos burkānus notiesāt pusdienās kopā ar kādu gaļas maltīti. Burkānu garšu izcels ne vien pievienotās garšvielas, bet arī svaigā citrona sula un pētersīļi.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis

Foto: DELFI

Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Foto: DELFI

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem

Pavasara rullīši jeb spring rolls ir no Āzijas virtuves nācis gardums, kuru iesakām baudīt kopā ar sojas mērci. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – plānajā rīsu papīrā ietin dārzeņus, kas vislabāk iet pie sirds, pievieno nedaudz sezama sēkliņu kraukšķīgumam un visu tin ciet.

Lasīt vairāk

Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.

Lasīt vairāk

Bez grēka jeb svaigēdāju kūka

Foto: DELFI

Lai arī vairumam termins "svaigēdāju" rada ne tās gardākās asociācijas, pagaidām nav bijis neviens, kam šī kūka nav garšojusi. Šajā kūkā mijas patīkams skābums un neuzbāzīgs saldums, tāpēc tā ir kā radīta vasaras maltītēm, turklāt kas gan spēj vēl vairāk mierināt, kā apziņa, ka kūka ir bez grēka? Un, lai arī šķiet, ka tādā gadījumā var bez sirdsapziņas pārmetumiem apēst kaut vai pusi no tās, patiesībā pietiks ar vienu gabaliņu saldās kāres remdināšanai.

Lasīt vairāk

Ātrie vistas tako ar gvakamoli

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātrie un veselīgie tako, ko pagatavot no vakardienas vistas. Ja ir vēlēšanās, var izmantot jau gatavu gvakamoli, bet svaiga garšos daudz labāk.

Lasīt vairāk

Avokado un garneļu salāti

Foto: Shutterstock

Mazliet pikanti avokado salāti ar garnelēm. Asumam salātiem pievieno Kajēnas piparu šķipsniņu, bet, lai avokado neapbrūnētu un garneles atsvaidzinātu, salātiem pievieno arī citronu sulu.

Lasīt vairāk

Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un kūpinātu lasi

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Šie ātrie, svaigie un veselīgie dārzeņu salāti ir nobaudīšanas vērti.Sastāvdaļu attiecības nepavisam nav būtiskas. Ja gribi zaļākus, svaigākus salātus, pievieno vairāk dārzeņu, savukārt, ja prasās ko nedaudz sātīgāku - pievieno lielāku daudzumu turku zirņu. Lasi var aizstāt, piemēram, ar grilētu vistas fileju, kādu no mīkstajiem sieriem vai arī neko - jo arī tāpat šie salāti, ko iesaka kulinārijas bloga "Gards ka nenoēsties!" autore, būs gana gardi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!