![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/ac630420-79c2-11ed-80ba-3be48b785101.jpg?w=576&h=313)
Dienā, kad saule spoži spīdējusi un gaisa temperatūra sasniegusi ļoti vasarīgus rādītājus, arī ēdienkartē gribas ko vieglāku un svaigāku, atstājot malā sātīgos kartupeļu sacepumus un cepešus. Nebūt nav tā, ka apetīte būtu jāremdina vien ar svaigām salātlapām, atgādini garšu kārpiņām sātīgākus salātus, pagatavo kādu auksto zupu, liec lietā kuskusa krājumus, pagatavo pildītas sēnes vai uzgrilē vistas fileju uz iesmiņiem, kas neprasīs daudz laika marinādes gatavošanai. Arī voks būs visai laba ideja fiksām vakariņām, bet, ja gribas vien nedaudz uzkost, karstmaizes būs pašā laikā.
Ātrie makaroni ar turku zirņiem un brokoļiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/68277530-602b-11ed-89d3-2d430e3e4b93.jpg?w=876)
Pasta ar sieru, pasta ar Boloņas mērci, pasta ar tunci... Šovakar - pasta ar turku zirņiem un brokoļiem! Recepte tiem, kuri meklē jaunas garšas un nolēmuši kaut uz brīdi atteikties no gaļas.
Gurķu un piparmētru aukstā zupa
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/cbbe6e10-79c0-11ed-ab81-b155ba88eef4.jpg?w=876)
Veldzējoša svaigo gurķu zupa ar piparmētrām un pētersīļiem. Auksto zupu pirms ēšanas ieteicams noturēt ledusskapī, bet, lai zupas konsistence nebūtu pārāk vienmuļa, ēd to kopā ar riekstiem vai kādu grauzdiņu.
Krēmīga pasta ar zirnīšiem un šķiņķi
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/508807c0-79bf-11ed-9f18-f5d8c96c8579.jpg?w=876)
Kārdinoši krēmīga pasta ar zirnīšiem, šķiņķa gabaliņiem un kūstošu cieto sieru. Maltīte, kas pabaros pat visizsalkušāko ēdāju un liks vaicāt pēc papildporcijas.
Ceptas sēnes ar mednieku sieru
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/a5d3c950-79c2-11ed-ab81-b155ba88eef4.jpg?w=876)
Tie, kas nav vēl nav pagaršojuši, nemaz nenojauš, cik izcilu recepti laiduši garām. Vien divas sastāvdaļas – lieli šampinjoni vai portobello sēnes, kreptīgs mednieku siers, apvienojas izcilā maltītē, kas pabaros izsalkušākos punčus.
Ātrie vistas iesmiņi majonēzes marinādē
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/69734550-7975-11ed-80ba-3be48b785101.jpg?w=876)
Meklē idejas Jāņu šašlikam? Izmēģini šo restorāna "Bibliotēka Nr.1" šefpavāra Māra Jansona recepti! Ļoti ātra un efektīga marināde. Vistas gaļa vienmēr sanāks mīksta un sulīga. Turklāt marinēšanai pietiks ar 20 minūtēm. Majonēze marinēšanās laikā iesūcas gaļā un padara to īpaši sulīgu, bet cepoties gaļa iegūst skaistu, zeltainu toni.
Zaļo zirnīšu biezenis
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/57366de0-79c0-11ed-ab81-b155ba88eef4.jpg?w=876)
Kad ierastais kartupeļu biezenis apnicis, krāsnī cepti dārzeņi arī jau šķiet pārlieku bieži gatavoti, kaut reizi vērts izmēģināt recepti zaļo zirnīšu biezenim. Patīkams atklājums, ko gribēsies gatavot arvien biežāk.
Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/6d65a510-60d2-11ed-86f9-5348bc6ee237.jpg?w=876)
Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.
Ātrie salāti ar tunci, zaļajām pupiņām un kartupeļiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/b5bdd790-78fd-11ed-80ba-3be48b785101.jpg?w=876)
Salāti ar tunci, vārītiem kartupeļiem un citiem dārzeņiem - ātrām vakariņām vai pusdienām. Gatavi 30 minūtēs!
Kuskusa salāti ar fetas sieru
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/38b29990-6037-11ed-a3ea-d528c58b6832.jpg?w=876)
Pavasara sezonā mūsu vēders ir izsalcis pēc svaigākām maltītēm, taču sāta sajūta pieprasa arī kaut ko pamatīgāku, un tam par labu var izmantot kuskusu. Kombinācijā ar dārzeņiem un sieru, salāti iegūs gan svaigas, gan sāļas notis, kas labpatiks dažādām garšas gaumēm.
Siera salāti ar svaigiem tomātiem un vārītām olām
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/87087cf0-5e92-11ed-8159-1fb6964d386c.jpg?w=876)
Gardi un vienkārši pagatavojami siera, olu un tomātu salāti.
Atdzesētais borščs ar mārrutkiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/9767ec20-79c2-11ed-ab81-b155ba88eef4.jpg?w=876)
Atdzesētais borščs jeb klasiskā biešu zupa, kas pielāgota tveicīgā laika pusdienām vai vakariņām. Ja zupu gribas īpaši vēsu, beigās pievieno kādu ledus gabaliņu.
Grieķu salāti ar valriekstiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/46c72360-5e94-11ed-aba4-7b574963a771.jpg?w=876)
Grieķu salāti ar valriekstiem - un sajutīsi saulaino Grieķiju.
Siltie cāļa akniņu salāti ar grauzdiņiem un bekonu
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/21796680-6039-11ed-baef-dda6edee3dfe.jpg?w=876)
Siltie cāļa aknu salāti būs ātri pagatavojama, bet ļoti sātīga maltīte kādai vakariņu vai pusdienu reizei.
Ātrais vistas voks ar dārzeņiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/5ee91120-795f-11ed-a86a-c93f95387e96.jpg?w=876)
Bagātīgais vistas voks ar dārzeņiem un rīsu nūdelēm - gards un ātri pagatavojams.
Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/fd443b40-79a7-11ed-80ba-3be48b785101.jpg?w=876)
Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.
Pildītas baklažānu laiviņas
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/a118dbc0-60c8-11ed-b52c-378a3a8c71d2.jpg?w=876)
Gardas baklažānu laiviņas, kas pildītas ar tomātiem, sīpoliem un pārkaisītas ar sieru, kas pēc pagatavošanas ir patīkami izkusis. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Sallija, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Zaļo zirnīšu sautējums ar bekonu
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/df85a680-79ab-11ed-80ba-3be48b785101.jpg?w=876)
Ideāla recepte steidzīgajai ikdienai. Zaļo zirnīšu sautējums kārtīgi pabaros, tam nav nepieciešamas neskaitāmas sastāvdaļas un arī gatavošanas laiks ir visai īss. Šis noteikti ir ļoti labs veids, lai atklātu, cik dažādi un gardi pagatavojami saldēti zaļie zirnīši.
Sātīgais graudu maizes sendvičs ar biezpienu un avokado
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/bbfed740-60d3-11ed-9219-7f1392df09c5.jpg?w=876)
Kad pusdienās māc izsalkums un gribas ko ātri apēst, pateicīgs variants ir sātīga sviestmaize. Pagatavo to ar biezpienu, gurķi un avokado, klāt liekot arī kādu izteiksmīgas garšas siera šķēli, piemēram, ar amoliņu, un kārtīga pusdienu porcija gatava.
Vistas fileja sēkliņās ar svaigajiem rukolas un biešu salātiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/4d668fd0-60ce-11ed-9c5f-fb7016075422.jpg?w=876)
Reizēm gardai maltītei vajag itin maz – fantastisku garšu var panākt, vistas filejas panējot nevis miltos, bet gan kraukšķīgu sēkliņu maisījumā. Apceptos vistas gabaliņus pasniedz ar svaigiem salātiem.
Fiksā skābeņu un spinātu krēmzupa
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/73270f80-79b3-11ed-ab81-b155ba88eef4.jpg?w=876)
Vienkārša, ātra un pavasarim ļoti atbilstoša krēmzupa no skābenēm un spinātiem. Zupu var ēst gan siltu, gan aukstu.
Aukstā avokado zupa
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/394dec30-6058-11ed-9731-19ecc2d85759.jpg?w=876)
Jūs noteikti zināt, ka vislabākās receptes top tad, kad to vismazāk gaida. Arī šis nav izņēmums, jo draudzenes vadīta, izmēģināt auksto zupu ar avokado un kefīru, vadījos pēc intuīcijas un radīju kaut ko tik gardu, ko būtu vērts izmēģināt arī Tasty.lv lasītājiem. Tā kā klasiskā biešu aukstā zupa nu jau ir nedaudz apnikusi, šī ir lieliska alternatīva, ar ko sevi palutināt karstajās vasaras dienās. Turklāt ēdiens ir gana kreptīgs, lai remdinātu izsalkumu pat sātīgāko ēdienu cienītājiem.
Klasiskā kukurūzas biezputra - polenta
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/f47a8eb0-5ea9-11ed-a2d4-6bbc2d6ccf5b.jpg?w=876)
Polenta ar gardu garšvielu sviesta piedevu.
Vistas filejas un kukurūzas plācenīši
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/ffae58f0-6036-11ed-b64a-27d1e8c426b1.jpg?w=876)
Atšķirībā no kotletēm šoreiz gaļu nevis samaļ gaļas mašīnā, bet smalki, jo smalki sagriež ar nazi. Plācenīši ļoti ātri ir gatavi, jo nelielās gaļas kripatiņas strauji izkarst. Svarīgi ir tos nepārcept, citādi fileja zaudē savu sulīgumu un maigo garšu.
Mocarellas salāti ar zemenēm
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/610c6780-7979-11ed-a86a-c93f95387e96.jpg?w=876)
Svini vasaru un mocarellas salātus pagatavo, tomātu vietā izmantojot zemenes. Pasniedz ar grauzdētu maizi vai papildini siera zemeņu salātus ar jauktām salātu lapām, rukolu, iegūstot vasarīgu zaļo uzkodu dienas vidū.
Ātrais vistas, kabaču un burkānu sautējums
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/f09c57d0-60d2-11ed-a3ea-d528c58b6832.jpg?w=876)
"Kad nav daudz laika – vienmēr ķeros pie vieglas, gardas vistas, burkānu un kabaču maltītes," par savu veikumu raksta Zane Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa pieteikumā.
Mēlīšu salāti ar olām un marinētiem gurķiem
Gardi mēlīšu salāti aukstajam galdam. Ja ir vēlēšanās, bez mēles salātiem var pievienot arī zaļos zirnīšus. Bet, lai subproduktu iemānītu arī šaubīgākajiem ēdājiem, mēli sagriež smalki līdz nepazīšanai.
Tortilju kabatiņas ar spinātiem, dārzeņiem un pupiņām
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/8d9fdde0-602e-11ed-a3ea-d528c58b6832.jpg?w=876)
Mēdz gadīties, ka pārtikas veikalā "iekrītam" uz akcijām un nopērkam kādu ēdienu, vēl nezinot, ko no tā pagatavot. Vismaz mūsu virtuvē tā mēdz iemaldīties tortiljas - meksikāņu "pankūkas", kuras pēc tam vēl labu brīdi gaida savu apēšanas reizi. Lūk, ideja, ko pildīt tortiljās, ja vēlies ko sātīgu, bet bez gaļas.
Karstie šampinjonu salāti ar kazas sieru, rukolu un valriekstiem
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/19870fb0-602d-11ed-8e07-25e9936c972a.jpg?w=876)
Cepti, ar kazas sieru pildīti šampinjoni, svaiga rukola un ķiploku mērce, ko papildina kraukšķīgi valrieksti un bekons. Īsta ziemas garša, tām reizēm, kad gribas apēst ko neikdienišķu.
Zaļo zirnīšu krēmzupa ar piparmētrām un bekonu
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/d7459b60-6065-11ed-9a04-d31ea6c238fb.jpg?w=876)
Zaļa jo zaļa zupa ātrām pusdienām – saldēti zaļie zirnīši novārīti mīksti, tiem pievienots buljona kubiņš, svaigas piparmētru lapiņas un pavisam nedaudz bekons. Iesakām baudīt kopā ar kādu šķēlīti grauzdētas maizes.
Fiksie kaneloni ar liellopa gaļu un mocarellu
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/8bd4a470-60d6-11ed-9bff-a35492d3c971.jpg?w=876)
Recepte, ar kuru izdabāt kā izsalkušam dzīvesbiedram, tā bērniem, jo kas gan var būt labāks par makaroniem un gaļu. Neskatoties uz to, ka kaneloni trubiņu pildīšana varētu likties piņķerīgs darbiņš, šis fiksais variants būs vienkāršāks par lazanjas gatavošanu.
Veģetārais pupiņu sautējums
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/0a853e60-60cd-11ed-ad7a-4795f8670847.jpg?w=876)
Ja ledusskapī aizķērusies bundžiņa konservētu pupiņu, konservētu tomātu, kukurūza un kāds sīpols vai puravs, tad sātīga un sildoša pusdienu vai vakariņu maltīte ir garantēta.
Ņiprās puravu karstmaizes
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/56925d00-6056-11ed-a98b-6dab28b77076.jpg?w=876)
Šo grauzdiņu brokastīs nebaudīsi – tas ir nedaudz ņiprāks garšas ziņā. Tas tāpēc, ka grauzdiņa garnējums – siera mērce – pagatavota kopā ar alu. Līdz ar to grauzdiņš būs lieliska uzkoda reizēm, kad tiek malkots gardais miestiņš.
Kabaču-spinātu plācenīši
![](https://images.delfi.lv/media-api-image-cropper/v1/f516d870-79b5-11ed-80ba-3be48b785101.jpg?w=876)
Kad kārojas kas pavasarīgs gan pēc garšas, gan krāsas, jāgatavo plācenīši, kam piejauktas spinātu lapiņas. Šādi pasniegtus dārzeņus labprāt notiesās arī mazākie ēdāji, turklāt pagatavošana itin nemaz nav sarežģīta.