Foto: Shutterstock
Ja vēl pirms kādiem 10 gadiem aprikozes, persikus un nektarīnus kāds uzskatīja par eksotiku, tad pašlaik tie daudzās virtuvēs (persiki un aprikozes arī dārzos) jau sāk konkurēt ar plūmēm. Piedāvājam iepazīties ar lērumu recepšu šo augļu izmantošanai.

Ņemot vērā, ka ir šo augšu sezona, augustā tiem veikalos parasti ir ļoti laba cena. Turklāt labi ražojošs aprikožu vai persiku kociņš Latvijas dārzos jau sen vairs nav nekāds retums. Skaidrs, ka augļus var konservēt, gatavot ievārījumos un kompotos, bet arī tūlītējai lietošanai tiem ir gana daudz iespēju.

Kā jau jebkurš auglis, nektarīni, persiki un svaigas aprikozes lieliski noderēs dažādu saldu ēdienu gatavošanai un dekorēšanai. Saldējums ar nektarīna gabaliņiem un cepumiem? Kāpēc ne? Turklāt nektarīns lieliski noderēs, lai ātri pagatavotu augļu saldējumu mājas apstākļos. Ļaujies eksperimentiem un liec persikus un aprikozes gan uz tortēm, gan plātsmaizēm. Šie augļi lieliski papildinās arī dažādus dzērienus un svaigos kokteiļus.

Tā kā sezonā augļu nereti ir vairāk nekā varētu iedomāties apēst, ir būtiski atrast plašāku pielietojumu. Tos droši var izmantot arī pamatēdienu gatavošanai, nevis tikai patērēšanai svaigā veidā vai saldajos ēdienos. Tos var likt salātos, cept un karamelizēt kopā ar gaļas un zivs ēdieniem, ēst kopā ar sieru. Atliek tikai paeksperimentēt.

Ja pirms eksperimentēšanas, vēlies iepazīties ar jau pārbaudītām vērtībām, lūk, 27 receptes šo augļu izmantošanai!

Vasarīgie kazas siera salāti ar rukolu un aprikozēm

Foto: DELFI

"Ziņoju, ka bija labs!" mums raksta lasītāja Zane, iesakot izmēģināt šo garšu kombināciju. Kazas siera sāļums izcili sader ar aprikožu svaigo saldumu un ķiršu etiķa skābumu.

Lasīt vairāk

Augļi želejā ar putukrējumu

Foto: DELFI

Šim desertam varētu piedēvēt divus raksturīgus nosaukumus – "Gadiem pārbaudīts omīšdeserts" vai "Atmiņas par vasaru jeb šķērsām pa ledusskapi". Gards, skaists, krāšņs un pats galvenais – ekonomisks, jo viss, kas nepieciešams – no vasaras saglabātie augļi (protams, der arī kādi šajā ziemas sezonā veikalie nopērkamie), želatīns un putukrējums. Tas arī viss!

Lasīt vairāk

Melleņu ievārījums ar nektarīniem. Divus gadu desmitus pārbaudīta recepte

Foto: Shutterstock

Mellenes kopā ar nektarīniem ir lielisks ieguldījums ziemai. Derēs gan kā dāvana, gan kā lielisks našķis kā pie pankūkām, tā siera. Šim ievārījumam lanāk izmantot speciālo ievārijuma cukuru, lai iegūtu vajadzīgo struktūru.

Lasīt vairāk

Vistas filejas rullīši ar aprikožu un siera pildījumu

Foto: Privātais arhīvs

Lielisks veids, kā dažādot garšas, kad šķiet, ka vistas filejai trūkst jaunas gatavošanas pieejas. Žāvētās aprikozes piešķirs mazliet saldenu garšu, savukārt siers – izteiksmīgumu. Izmēģini jaunu pasniegšanas formu – uz iesmiņiem. Baudi ar lapu salātiem, kam pievienots tomāts, gurķis un saulespuķu sēkliņas. Viegla maltīte, kas neradīs smaguma sajūtu. Recepti iesaka gardēde Anna Prozumenta.

Lasīt vairāk

Biskvīta torte ar bagātīgu krēmu un žāvētām aprikozēm

Foto: Privātais arhīvs

Garda torte dzimšanas dienai, ar kuru iepriecināt jubilāru. Saldā krējuma krēms piešķir kūkai bagātīgumu un sulīgumu, ko kārumnieki novērtēs. Aprikozes kūkas garšu tikai papildinās. Recepti iesaka gardēde Zenta Sokolova.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta ķiplokvista ar aprikožu glazūru

Foto: Vida Press

Vakariņas ar bagātīgām garšas niansēm. Aprikožu džema glazūra vistas gaļai piešķirs ne tikai saldumu (saspēlējoties ar sprigano ķiploka stiprumu), bet arī piešķirs lipīgi gardu un zeltaini brūnu ādiņu. Ja vēlies pikantāku maltīti, pievieno džema un ķiploku maisījumam 1 ēdamkaroti pilngraudu sinepju!

Lasīt vairāk

Tomātu salāti ar grilētiem nektarīniem

Foto: Viktorija Kožemjakina

Gan dārzi, gan veikalu plaukti šobrīd pilni ar svaigiem gardiem un aromātiskiem tomātiem. Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un veikalu tīkls "Elvi" aicina savā vasaras ēdienkartē izmēģināt kaut ko jaunu un piedāvā eksotisku recepti tomātu pagatavošanai. Nogaršo gardos salātus ar tomātiem un grilētiem nektarīniem!

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar rukolu, tomātiem un nektarīniem

Ēdienu blogere Anna Panna sagatavojusi vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu pastas salātu recepti. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!

Lasīt vairāk

Skumbrija ar jaunajām bietēm un grilētiem nektarīniem

Foto: Publicitātes foto

Šie ir salāti, kas ir kā radīti vasarīgiem ģimenes pārgājieniem un piknikiem lielākās un mazākās kompānijās. Lai gan salāti ir ātri pagatavojami, to garšu nebūs iespējams aizmirst vēl ilgi. Vasarīgā garšu buķete izcili iederēsies kopā ar skumbriju vai jebkuru citu zivi - kā svaigu, tā konservētu vai kūpinātu. Recepti iesaka "Barbora.lv" garšas eksperts, šefpavārs Dzintars Kristovskis.

Lasīt vairāk

Plūmju, nektarīnu un ābolu fiksais deserts

Foto: DELFI

Kad mājās no visa palicis pa druskai, jāmet vien kopā vienā toverī un jāļaujas garšīgiem eksperimentiem! Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Andra.

Lasīt vairāk

Ērkšķogu pīrāgs ar nektarīniem

"Pēc šī pīrāga nogaršošanas varat mani saukt par pīrāgu lēdiju! Es vienmēr medīju jaunas receptes, un beidzot esmu atradusi savu iecienītāko," portālā "Cook.me" raksta Lilija Matuse, aicinot izbaudīt pīrāgu, kamēr tas silts, pievienojot saldējumu un saldu citronu mērci.

Lasīt vairāk

Zibenīgais banānu, zemeņu un nektarīnu saldējums jeb 'nice cream'

Foto: Privātais arhīvs

Pēc tveicīgas dienas varēsi teikt sev paldies, ja saldētavā tālredzīgi noglabāsi saldētus banāna gabaliņus. Kāpēc? Jo no saldēta banāna, augļiem un ogām sanāk debešķīgi krēmīgs un zibenīgi pagatavojams saldējums. Recepti piedāvā "Tasty" uzcītīgs lasītājs Jānis.

Lasīt vairāk

Maigais persiku un vaniļas deserts ar olu krēmu

Foto: "Kikas virtuve" publicitātes foto

Pasteļtoņos ieturēts, pavasarīgs deserts, kurā maigs olu krēms lieliski harmonē ar persiku un putukrējuma želeju. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Kikas virtuve" autore Kristīne Krivāne. Ar vienu gabaliņu nepietiks un roka, gluži kā pēc burvju mājiena, pati stiepsies pēc nākamā.

Lasīt vairāk

Persiku un vasaras ogu sacepums

Foto: DELFI

Vasarīgs deserts vakariņām vai ilgākām brīvdienu brokastīm – persiku koblers jeb sacepums. Iesaku!

Lasīt vairāk

Biezpiena un persiku sacepums austrāliešu gaumē

Foto: DELFI

Saldais sacepums ar persikiem ir garšīgs gan kā pamatēdiens gausākām brīvdienu brokastīm, gan kā vasarīgs deserts dārza vakariņās. Ja aizķērusies kāda sauja aveņu vai kazeņu, arī tās var pievienot – garšos vēl labāk! Kādēļ austrāliešu gaumē? Nezinām, bet ar šādu nosaukumu šī recepte atceļoja līdz mūsu virtuvei, un, kā sacīt jāsaka – par cik nopirkām, par tik pārdevām! Izmēģinājām paši un iesakām arī citiem! Ja augļi trāpījušies tādi saldāki, tad cukura daudzumu iesakām samazināt.

Lasīt vairāk

Persiku melba ar saldējumu – deserts par godu operdziedātājai

Foto: Shutterstock

Saldi un mutē kūstoši persiki, kas deserta trauciņā papildināti ar vaniļas saldējuma bumbām un aveņu mērcīti – gards un vienkāršs saldais ēdiens, ar ko panašķoties. Šis deserts ir ar senu vēsturi, jo radīts 19. gadsimta beigās par godu slavenajai austrāliešu operdziedātājai Helēnai Porterei Mitčelai ar skatuves vārdu Nellija Melba (Melba par godu Mitčelas dzimtajai Melburnai).

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: persiku sacepums ar drumstalām

Foto: DELFI

Pavārgrāmata, kas sola ārstēt, izvairīties no slimībām un nenomirt? Skaidrs, ka tāda grāmata kļūst par bestselleru. Vai viss veselīgais automātiski nozīmē arī negaršīgu, kas jāēd ar piespiešanos? Nebūt ne! Taču paraduma maiņu, iepazīšanos ar jauniem produktiem un papildu tēriņus gan!

Lasīt vairāk

Vasaras baudīšanas salāti ar grilētiem persikiem

Vietnē "Twitter" var atrast ne tikai cepienus par visu, bet arī satriecoši gardas receptes ceptiem un neceptiem gardumiem. Tādas, kas sauktin sauc baudīt vasaru un dzīvi, jo skaisti dzīvot neaizliegsi!

Lasīt vairāk

'Panna cotta' ar persiku un aveņu želeju

Foto: Publicitātes foto

Želejas deserti ir tie, kurus mierīgi var pagatavot kaut vai iepriekšējā dienā! Darbiņš būs laikietilpīgs, bet viennozīmīgi var teikt, ka katra gatavošanas minūte būs tā vērta. "Panna cotta" desertu ar persiku un aveņu želeju saviem viesiem raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" gatavoja tviteraktīviste Ance Tarvida. Lūk, viņas versija par šo gardo itāļu desertu!

Lasīt vairāk

Persiku biezpienmaizītes no kārtainās mīklas

Foto: Privātais arhīvs

Izcila ideja, kā pielietot biezpienu, – sulīgas un kārdinošas smalkmaizītes būs gatavas nieka pusstundā. Konservētie persiki bagātina saldo maizīšu garšu, piešķirot svaiguma akcentu. Savukārt biezpienam pievienotais krēmsiers pildījumam rada patīkamu tekstūru. Pasniedzot var skaisti dekorēt ar mandeļu skaidiņām. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Vājpiena biezpiena plācenīši ar persikiem

Foto: DELFI

Kad sakārojas zem ievārījuma upes slīkstošus biezpiena plācenīšus, nav jāpērk tas dārgākais un treknākais variants. Droši ņem vājpiena biezpienu, tikai cukura vietā piešauj ko īpaši saldu un vasarīgu – persikus!

Lasīt vairāk

Tikai trīs sastāvdaļas: elementārā persiku kūka

Foto: Shutterstock

Šo elementāro kūku no konservētiem persikiem, cukura un pašbriestošajiem miltiem būs pa spēkam pagatavot ikvienam.

Lasīt vairāk

Saldskābās vistas filejas ar persikiem

Foto: Shutterstock

Šobrīd veikalos nopērkami sulīgi persiki, kuru saldskābā garša un delikātais aromāts lieliski sader ar vistas gaļu.

Lasīt vairāk

Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni

Foto: Shutterstock

Biezpiena krēms ar konservētu persiku biezeni - vienkārši un ātri pagatavojam deserts.

Lasīt vairāk

Persiku ledus tēja ar medu un salviju

Foto: Publicitātes foto

Vienkārši pagatavojama, vitamīniem bagāta ledus tēja, kas veldzēs slāpes karstumā. Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Ceptā siera kūka ar karamelizētiem persikiem

Foto: Privātā arhīva foto

Kraukšķīga pamatne un gaisīgi maigs rikotas pildījums, kas pilnai laimei pārliets ar sulīgām karamelizētu persiku šķēlītēm – debešķīgs garšu baudījums! Siera kūkas recepti iesaka Inga Bidina.

Lasīt vairāk

Avokado gaspačo ar nektarīna jumtiņu

Foto: Viktorija Kožemjakina

Ja plīti darbināt negribas un rozā aukstā zupa mazliet jau apnikusi, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt netradicionālāku auksto zupu, kas garšas kārpiņām būs patīkams pārsteigums.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!