Foto: Shutterstock
Runā, ka Latvijā beidzot ienākušies banāni. Daudz, daudz banānu. Tā ir zīme – gardām lietām būt! Banāni satur gana daudz vitamīnu un triptofānu, kas organismā sintezē laimes hormonu – serotonīnu. Un laimes nekad nevar būt par daudz, vai ne tā?

Vēl stingri banāni būs piemēroti smūtijiem, augļu salātiem, ievārījumiem, plātsmaizēm, banānmaizēm, dekorēšanai, savukārt ļoti gatavi un mīksti banāni lieliski noderēs pankūku gatavošanai, mafiniem, dažādiem krēmiem un pat saldējumam.

Šajā nedēļā, kad no visām pusēm banāni gluži vai uzbrūk, "Tasty" iesaka lērumu ideju, kā likt lietā šo augli, ja aiz prieka par zemo cenu gadījies nopirkt tā pavairāk.

Galu galā ir teikts: "Make banana not war" (Gatavojiet banānus, nevis karojiet – angļu val.) Un, pat ja tā nekur nav teikts, ir īstais brīdis.

Vienkāršais banānu ievārījums

Foto: Shutterstock

Maigs un gards banānu ievārījums zieķēšani uz maizēm un banānu krēmu gatavošanai.

Lasīt vairāk

Gardais banānu-dateļu braunijs bez pievienota cukura

Vegānu braunijs ir pilnvērtīgs našķis. Dateles un banāni padarīs to viegli saldenu un nebūs jāpievieno papildu cukurs. Fitnesa trenere Līga Dziļuma šo gardumu piedāvā enerģijas gūšanai un baudai tiem, kas rūpējas par savu augumu.

Lasīt vairāk

Klasiskā banānmaize

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Banānmaizei vai kēksam ar banāniem ir ļoti daudz variāciju. Šī recepte ir ļoti klasiska un sviesta kēksa mīklu aromatizē tikai ar banāniem. Tā kā banāni ir saldi, banānmaizei pievieno daudz mazāk cukura nekā citām kēksu mīklām.

Lasīt vairāk

Vienkāršie biezpiena un banānu kēksiņi kaloriju skaitītājiem

"Vienreizēji gardi un vienkārši pagatavojami kēksiņi bez liekām kalorijām. Noteikti pagatavojiet un notestējiet!" recepti kaloriju skaitītājiem iesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.

Lasīt vairāk

Foto recepte: debešķīgs banānu un šokolādes kēkss

Foto: DELFI

Dažkārt tās labākās idejas rodas spontāni. To noteikti var teikt par šo saldo kēksu, kas tapa no diviem jau iebrūnējušiem banāniem, kas itin nemaz vairs nešķita tik kārdinoši, šokolādes un saujas dateļu, kas arī vientulīgi gozējās našķu traukā. Rezultātā tapa debešķīgi garšīgs kēkss, kas, malkojot tēju un kafiju, pazuda zibens ātrumā. Spontānais cepiens izdevās tik gards, ka būtu grēks ar jums nepadalīties.

Lasīt vairāk

Kārdinošā banānu siera kūka bez cepšanas

Foto: Privātais arhīvs

"Neceptā siera kūka ar liķiera piesūcinātu šokolādes cepumu pamatni, gardu banānu krēmu un krēmīgu kakao mērci būs katra svētku galda rota," recepti iesaka Elīza Zemitāne.

Lasīt vairāk

Cepti banāni taizemiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Siltie banāni kraukšķīgas mīklas mētelītī. Pasniedz ar pūdercukuru un šokolādes mērci.

Lasīt vairāk

Alternatīvie sklandrauši ar speķa vai banānu pildījumu

Foto: DELFI

Godīgi teikšu, negaršo man UNESCO mantojuma ēdiens - klasiskie sklandrauši. Un domāju, ka ar šādu pārliecību nodzīvošu visu mūžu, bet tad, izbraucienā uz Lībiešu krastu viesu namā "Pītagi" pagaršoju saimnieces Signes Dišleres taisītos sklandraušus ar dažādiem pildījumiem, un manas domas krietni mainījās. Lūk, saimnieces dotā recepte!

Lasīt vairāk

Svaigi banāni tumšajā šokolādē

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojams gardums reizēm, kad gribas ko saldu un garšīgu. Vajadzēs vien pāris banānus un mazliet izkausētas šokolādes, lai pagatavotu šīs svaigās "konfektes".

Lasīt vairāk

'Kurmja rakums' – šokolādes biskvīta torte ar banānu un krēma pildījumu

Foto: Shutterstock

Gardā šokolādes biskvīta torte, kas pēc skata tiešām atgādina kurmja rakumu, sevī slēpj kārdinošu vārītā krēma un banānu pildījumu. Pagatavo "Kurmja rakumu" jau šodien pat, lai pārsteigtu lielu vai mazu kārumnieku!

Lasīt vairāk

Banānu 'scones' cepumu šķēles

Foto: Vida Press

Angļu iecienītos "scones" cepumus tradicionāli ēd, pārgriežot uz pusēm un apziežot ar sviestu. Sulīgās banānu "scones" šķēles ideāli garšos arī kombinācijā ar sieru un medu.

Lasīt vairāk

Griķu pārslu putra ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi

Foto: Publicitātes foto

10. oktobrī visā pasaulē tiek svinēta Starptautiskā Putras diena. Lai dažādotu putras baudīšanas iespējas, kulinārijas bloga "Upene.lv" autore Annija Mihelsone un "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā recepti gardai un veselīgai griķu pārslu putrai ar karamelizētiem banāniem, mandeļu sviestu un šokolādi.

Lasīt vairāk

Zaļais brokastu kokteilis ar banānu un riekstiem

Foto: Publicitātes foto

"Pievienojot kokteilim graudaugu pārslas, ogļhidrāti dos spēku visam rīta cēlienam, vitamīns B6 radīs laimes hormonu, vitamīns E aizsargās organismu no brīvajiem radikāļiem, kalcijs stiprinās kaulus, bet cinks un mangāns – imūnsistēmu," saka AS "Dobeles dzirnavnieks" kvalitātes vadītāja Gunta Pelnēna, papildinot, ka vērtīgās uzturvielas satur gan pilngraudu, gan ātri vārāmās auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Gardie auzu pārslu cepumi ar banāniem un grauzdētiem zemesriekstiem

Foto: Privātais arhīvs

Varen gardi bezglutēna cepumiņi, un banāni tiem piešķir sulīgumu, bet rieksti - patīkamu kraukšķīti. Ja nevēlas, lai cepumi būtu pārlieku saldi, cukuru var arī nepievienot, jo par saldumu tajos gādā rozīnes. Recepti iesaka mūsu lasītāja Eva Ozoliņa.

Lasīt vairāk

Sulīgais banānu–šokolādes kēkss ar kārdinošu glazūru

Foto: Shutterstock

Kad galdā tiek celts sulīgs banānu–šokolādes kēkss, svinības var sākties!

Lasīt vairāk

Šokolādīgas banānu pankūkas no trīs sastāvdaļām

Foto: DELFI

Šī elementārā recepte nošpikota no kādas ēdienu blogeres "Instagram" vietnē, kur komentāros ņirbēja vārdi "Cik vienkārši!" un "Ļoti garšīgi!" Varam tikai pievienoties un atzīt, ka komentētāji nav melojuši.

Lasīt vairāk

'Dzīvo garšīgi': fiksais banānu un kafijas 'nice cream'

Foto: Annija Mihelsone

"Tasty" projekta "Dzīvo garšīgi!" ietvaros apciemojām bloga "Upene" lolotāju Anniju Mihelsoni un kopā gatavojām "nice cream" - saldējuma alternatīvu no banāniem. Pērn šis deserts bija teju katra blogera arsenālā, laiks to atkal izcelt saulītē! Projekta ietvaros viesosimies pie dažādiem kulinārijas lietpratējiem un entuziastiem, bet šoreiz iedvesmojies un mācies arī tu, kā var pagatavot garšīgu un veselīgu desertu vien no trīs sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Banānu un šokolādes mafini

Foto: Shutterstock

Banānu un šokolādes mafini ar kārdinošu šokolādes glazūru.

Lasīt vairāk

Banānu–auzu pārslu pankūkas

Foto: Publicitātes attēls

Šīs pankūkas ir pagatavojamas ļoti ātri – apmēram 10 minūtēs, bet to burvīgais aromāts gatavošanas laikā noteikti piepildīs telpu un spēs pamodināt pat vislielāko guļavu. Turklāt pankūku pagatavošanai nebūs vajadzīgas pat mīklas maisīšanas iemaņas, jo to pavāra vietā paveiks blenderis.

Lasīt vairāk

Elementārās banānu pankūkas ar saldētām ogām

Foto: DELFI

Pankūku receptes ir miljoniem, taču pirms pāris gadiem interneta vidē par kulta recepti kļuva gaužām vienkāršā recepte vien ar divām sastāvdaļām – banānu un olu. Nolēmu nedaudz paeksperimentēt ar recepti, un jāsaka, izdevās lieliski!

Lasīt vairāk

Kanēlī karamelizētie banāni ar saldējumu

Foto: Shutterstock

Ātrs un pavisam vienkāršs deserts – pannā karamelizēti banāni ar kanēli. Silto gardumu pasniedz ar saldējumu.

Lasīt vairāk

Banānu krēms

Foto: Shutterstock

Banānu krēms īpaši gards ar vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Banānu 'splits' – deserts ar banāniem, saldējumu un putukrējumu

Foto: Shutterstock

Banānu "splits" ir viens no desertiem, kuru var atrast teju jebkurā ASV mazajā vai lielajā ēstuvē. Kāda farmaceita radīts, šis saldais ēdiens kulinārajai pasaulei pazīstams jau vairāk nekā 100 gadus. Pamēģini pagatavot mājās!

Lasīt vairāk

Medū karamelizēti banāni ar kanēli, pekanriekstiem un jogurtu

Foto: Publicitātes attēls

Ātri pagatavojams un veselīgs pēcpusdienas našķis kā bērniem, tā pieaugušajiem. Pekanriekstu vietā var izmantot arī citus riekstus, kas bērniem pašiem labāk garšo.

Lasīt vairāk

Banānu suflē

Foto: Shutterstock

Gardais banānu suflē 20 minūtēs.

Lasīt vairāk

Banānmaize ar avenēm un mellenēm

Nedaudz salda brokastu maize ar vieglu ogu skābumu – tas pateicoties avenēm un mellenēm. Baudi ar tasi kafijas vai ar dažādiem garnējumiem - krēmsieru, ricotta sieru, banāniem, ogām, apelsīna šķēlēm un daudz ko citu. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.

Lasīt vairāk

Mazie banānu un valriekstu kukulīši dāvināšanai

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ziemassvētkiem strauji tuvojoties, dažādi saldumi un kārumi, kurus uzdāvināt draugiem, radiem un kolēģiem, kļūst arvien aktuālāki. Lūk, vēl viena garda ideja, kuru pagatavot pašam un pēc tam iesaiņot skaistā paciņā – banānu un valriekstu kūkas vai maizes kukulīši, ja tā labpatīk tos dēvēt.

Lasīt vairāk

Fiksās banānu pankūkas brīvdienām

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojamas pankūkas tikai no trim sastāvdaļām – banāna, kviešu miltiem un olas. Norādītās sastāvdaļas būs tieši trim lielām pankūkām brokastīm vienai personai.

Lasīt vairāk

Banānmaize ar datelēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garšīga un salda banānmaize, kuras viducī paslēpušās saldās dateles. Ideāli garšos kopā ar kādu glāzi piena, tējas vai kafijas.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām

Foto: Shutterstock

Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.

Lasīt vairāk

Banānu pankūkas no divām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Burvīga alternatīva tradicionālajām pankūkām. Šajā receptē tiek izmantoti tikai banāni un olas. Ja ir vēlēšanās, tad var pievienot arī smalcinātus riekstus, šokolādes gabaliņus, vaniļu, kakao pulveri, kanēli, šķipsniņu sāls vai ābolu gabaliņus. Kārumnieki var piejaukt nedaudz medu vai kļavu sīrupu. Bet tie, kas vēlas pankūkas nedaudz uzpūtušās, pievieno šķipsnu ar cepamo pulveri.

Lasīt vairāk

Tiramisu ar banāniem

Foto: Shutterstock

Tiramisu ar banāniem - novērtēs visi saldummīļi.

Lasīt vairāk

Melleņu - banānu maize

Foto: Shutterstock

Īpaši garda melleņu - banānu maize.

Lasīt vairāk

Cepts banāns ar sieru

Foto: Shutterstock

Cepts banāns ar sieru - brazīliešu iecienītas brokastis.

Lasīt vairāk

Banānu kēkss ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Banānu kēkss ar valriekstiem - vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu un banānu cepumi bez olas.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti banānu čipsi

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī cepti banāni sanāk tādi kā banānu čipsi - ļoti gardi.

Lasīt vairāk

Banānu - siera kūka

Foto: PantherMedia/Scanpix

Garda banānu - siera kūka bez cepšanas.

Lasīt vairāk

Banānu tostermaize

Foto: Shutterstock

Banānu tostermaize - lai bērniem un saldummīļiem labs prāts.

Lasīt vairāk

Cepti banāni ar šokolādi un saldējumu

Foto: Shutterstock

Cepti banāni ar šokolādi un saldējumu iepriecinās jebkuru - mājinieku vai ciemiņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!