Foto: Shutterstock

Bagātīga brokastu maltīte var sastāvēt ne tikai no siltas putras vai pankūkām, kā rāda mūsu ēšanas ieradumi. Viens no labākajiem veidiem, kā sākt dienu – ar spēcinošu omleti, kurā paslēpti dārzeņi, kādu mīksti vārītu olu vai perfekti gaisīgu kulteni. Bet vai tu proti pagatavot olas vismaz piecos dažādos veidos?

Lai brīvdienu brokastošanu padarītu interesantāku, vērts apgūt dažādas olu gatavošanas tehnikas. Viena lieta ir iemācīties izvārīt olas piecās dažādās mīkstuma pakāpēs, pavisam cita – ūdens virpulītī noplaucēt olu, lai izdotos ideālā plaučola, kuru likt uz kraukšķīgas maizes šķēles un pārliet ar Holandes mērci. Un neaizmirsīsim par vēršacīm – arī tās pagatavot ir atsevišķa māksla.


Ja šķiet, ka neko no pieminētā neproti, nebēdā – laika gaitā "Tasty.lv" esam rakstījuši un snieguši padomus par olām no visdažādākajiem aspektiem. Gan to, kā noteikt, vai olas nav sabojājušās, gan to, cik ilgi tās jāvāra, gan daudzām citām gudrībām! Vērts pieglabāt grāmatzīmēs šo apkopojumu, jo tas noderēs visām dzīves brokastu situācijām, kad ledusskapī esi apstājies pie olu kastītes un zini, ka no olām būs jāpagatavo kas izcili gards.

Foto: Shutterstock

Kad apgūtas zināšanas par to, kā pagatavot vieglākus un sarežģītākus olu ēdienus, jādodas meklēt iedvesma, vai ne? Tam lieti noderēs ielūkoties "Tasty.lv" pamatēdienu sadaļā, kur atradīsi "Omletes un olu ēdienus" visdažādākajās formās un izpausmēs.

Lai izdodas gards olu brančs tavās mājās!

Ciets baltums, mīksts dzeltenums. Kā tikt pie perfektas brokastu olas?

Cik cilvēku, tik paradumu. Vieniem patīk cieti vārītas olas, otri dod priekšroku plaučolai, trešie atzīst tikai ceptu olu. Taču ola ar stingru baltumu un mīkstu dzeltenumu ir iekļuvusi nerakstītā brokastu kanonā un tiek dēvēta par perfektu brokastu olu.

Lasīt vairāk

Silto un auksto olu mistērija: ar kādām labāk gatavot?

Receptēs bieži minēts, ka olām, pirms tās saputot, jābūt istabas temperatūrā. Kas notiks, ja putos aukstas – tikko no ledusskapja? Vai sasildītas olas garantē garšīgākas kūkas? Vai aukstas var sabojāt cepumus? Meklējam izskaidrojumu šai mistērijai!

Lasīt vairāk

Cik ilgi jāvāra olas?

Olu vārīšana dažbrīd šķiet sarežģītākā lieta pasaulē, jo ne vienmēr ir skaidrs, kā uzvārīt mīkstu vai cietu olu. Piedāvājam padomus no portāla "Cālis.lv" virtuves noslēpumu foruma lietotāju pieredzes.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot perfektu olu kulteni: deviņi soļi līdz izcilām brokastīm

Olu kultenis ir viens no vienkāršākajiem un garšīgākajiem ēdieniem pasaulē. Tomēr, lai pagatavotu izcilu olu kulteni, jāzina daži triki. Neticami, bet olu kulteņa "zelta griezumu" atklāt, šķiet, vēl nav izdevies nevienam. Varbūt šie knifi, ko atklāj portāls "Food&Wine", būs īstie, lai sasniegtu pilnīgu perfekciju? Pilnīgi skaidrs ir viens: mūs gaida ne viens viens paziņojums, ka nu gan atklāts ideālā olu kulteņa noslēpums un kas jādara, lai kultenis izdotos ideāls. Vienmēr taču var pamēģināt!

Lasīt vairāk

Kā pareizi izvārīt plaučolu? Praktiski un pārbaudīti padomi

Tikt pie karaliskām brokastīm, kur galvenā spēlētāja ir plaučola, nav nemaz tik sarežģīti, kā sākumā šķiet. Galvenais, lai ir svaigas olas, verdošs ūdens un apņēmība. Ja nesanāks ar pirmo reizi, tad ar otro noteikti!

Lasīt vairāk

Kā pagatavot ideālu olu kulteni: noslēpums atklāts

Olu kultenis ir viens no noslēpumainākajiem ēdieniem pasaulē – ik pa laikam kāds nāk klajā ar savu versiju, kā panākt, lai kultenis ir čagans, maigs, nesaplacis, nu, vārdu sakot, ideāls. Taču ideālā olu kulteņa noslēpums joprojām līdz galam nav atklāts. Varbūt šoreiz?

Lasīt vairāk

Kas jāzina, pērkot, vārot un ēdot olas

Vai atceries, ko nozīmē cipari uz olas un kāds cipars norāda to, ka olas var droši pirkt? Un cik minūtes jāvāra ola, lai tā būtu tieši tik mīksta, pusmīksta vai cieta, kā plānots? Lūk, divi olu špikerīši: viens veikalam, otrs virtuvei!

Lasīt vairāk

Kā pareizi izvārīt un nolobīt paipalu olas: pārbaudīti triki

Vai zinājāt, ka paipalu olas pirms vārīšanas jāmaisa? Paipalu fermas "Rīta putni" līdzīpašnieks Bruno Cīrulis dalās ar noderīgiem trikiem un pārbaudītiem padomiem paipalu olu vārīšanā.

Lasīt vairāk

'Tasty' testē: kā izcept olas karstmaižu tosterī

Ja rīta cēlienu vēlies sākt ar brokastu klasiku ceptām olām, bet sagadījies, ka mājās, darbā vai viesu namā nav tādas ekstras kā plīts, liekot lietā izdomu, olas var izcept arī sviestmaižu tosterī, turklāt iztiekot bez taukvielām.

Lasīt vairāk

Vienkāršs knifs, kā pagatavot īpaši gaisīgu un maigu olu kulteni

Krēmīgs un teju vai mutē kūstošs olu kultenis ir neticami vienkārši pagatavojams un gards ēdiens – īsts glābējs reizēs, kad zibenīgi jāsarūpē sātīga maltīte. Kaut šķiet, ka nav nekā vienkāršāka par olu kulteņa gatavošanu un tas izdosies pat iesācējam, tomēr, lai to pagatavotu patiesi zīdainu un gaisīgu, ir jāzina šādi tādi knifi. Pretējā gadījumā iegūsi gumijotu vai pārlieku ūdeņainu olu masu, kas nebūt nerosinās apetīti.

Lasīt vairāk

Knifi un viltības, kā pagatavot krēmīgu olu kulteni un kā to izmantot

Krēmīgs, sulīgs un teju mutē kūstošs olu kultenis ir viens no gardākajiem un ātrāk pagatavojamiem brokastu ēdieniem. Papildinot to ar dažādām piedevām, kulteni var celt galdā ne vien brokastīs, bet arī jebkurā citā ēdienreizē, kad gribas mieloties ar ko gardu, sātīgu, bet tai pat laikā ātri pagatavojamu. Lai arī šķiet, ka šis ēdiens ir tik vienkāršs, ka to būtu pa spēkam uztapināt pat neprašam, tomēr nereti gala rezultāts sagādā pamatīgu vilšanos, jo olu gabaliņi ir vai nu pārāk sīksti un gumijoti vai – gluži pretēji – kultenis atsulojas, zaudējot gan garšu, gan kārdinošo izskatu. Šoreiz skaidrosim, kā izvairīties no biežāk pieļautajām kļūdām, lai šis ēdiens vienmēr izdotos nevainojams, un ieteiksim, kā kulteni izmantot mazāk ierastos, bet ļoti garšīgos veidos.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot sulīgu omleti franču gaumē: noderīgi padomi un videopamācība

Sulīga, maiga, sviestā cepta omlete, kas devīgi papildināta ar kapātiem zaļumiem, ir īstena izsmalcinātās franču virtuves klasika. Kaut gan šo gardo brokastu ēdienu var pagatavot nieka pāris minūšu laikā, tomēr tas nav nemaz tik vienkārši kā varētu šķist – ar pirmo piegājienu pagatavot nevainojamu franču omleti nebūs pa spēkam pat kuram katram profesionālam pavāram. Bet, kas neriskē, tas nevinnē!

Lasīt vairāk

Ideālas plaucētās olas – pieci noslēpumi veiksmīgam rezultātam

Plaucētās olas jau sen vairs nav nekāds brokastu, launagu un citu maltīšu jaunums. Savu vietu gardēžu sirdīs tās ir iekarojušas tik pamatīgi, ka ne viens vien mājas kulinārs tās gatavo regulāri. Gan lai liktu uz brokastu maizītēm, gan izdekorētu veselīgos salātus ar olu dzeltenuma saulītēm. Lai gan šajā gatavošanas paņēmienā nav nekā sarežģīta, savas iemaņas tas prasa.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot pārlocīto omleti, lai tā vienmēr izdotos

Omlete – ne tikai garda brokastu maltīte, bet spēcinošs gardums vēlākam launagam. Izcept vienkāršu, ar dažādām piedevām bagātīgu omleti it nemaz nav sarežģīti. Grūtākais sākas tad, ja centies pagatavot skaistu pārlocīto omleti, kas uzreiz neizjuktu. Kas jāņem vērā, lai šo darbiņu paveiktu bez raizēm?

Lasīt vairāk

Kā pagatavot ideālas pildītās olas

Pildītās olas nav tikai Lieldienu uzkoda, tā lieliski noderēs arī tad, ja nedēļas nogalē gaidāmi ciemiņi, kurus vēlies palutināt ar ko vienkāršu, bet gardu. Lai pagatavotu ideāli novārītas olas ar krēmīgu dzeltenumu pildījumu, nevajag daudz. Atliek vien pareizi soli pa solim paveikt sīkos darbiņus, un pildītās olas izdosies izcili garšīgas. Kā to paveikt?

Lasīt vairāk

Tipiska kļūda, kas traucē pagatavot izcilu olu kulteni

Olu kultenis ir ne tikai izcila brokastu maltīte. Perfekti pagatavots un papildināts ar piedevām, olu kultenis ir baudāms pat pusdienās un launagā. Tomēr, ja vēlamies iegūt izcilu maltīti ar gaisīgiem un mutē kūstošiem sakultās olas gabaliņiem, ir viena nepiedodama lieta, no kuras jāizvairās.

Lasīt vairāk

Stingras un viegli lobāmas olas: kā pareizi vārīt

Visiem zināms, ka Lieldienu kaujās starp uzvarētājām būs tādas olas, kas novārītas viscietāk un ir ar visstingrāko čaumalu. Kas jāņem vērā olu vārīšanas laikā, kādas olas labāk izmantot un kādam jābūt ūdenim?

Lasīt vairāk

Baltās vai brūnās olas – kāda atšķirība? Septiņas atbildes uz āķīgiem jautājumiem

Veikalā mēs varam izvēlēties baltas vai brūnas olas. Šķiet, vienīgais ar ko tās atšķiras, ir krāsa, bet vai tiešām? Un kā ar olas dzeltenumu? Vai tā spilgtais tonis ir arī olas kvalitātes rādītājs? Izrādās, atbildes uz šiem un citiem daudzus interesējošiem jautājumiem ir pārsteidzoši vienkāršas.

Lasīt vairāk

Kā ikdienas ēdienkartē iekļaut raibās paipalu oliņas

Strauji tuvojoties Lieldienām, aktualizējies jautājums ne tikai par olu krāsošanu, bet arī pašām olām. Visiem labi zināmas parastās vistu olas, jo tās dažādos ēdienos tiek izmantotas gluži vai katru dienu. Bet ko iesākt ar šķietami necilajām, bet ne mazāk vērtīgajām paipalu olām?

Lasīt vairāk

Plaucētā ola – kā pagatavot perfekti, lai maltīte būtu izdevusies?

Karstā ūdenī novārīta ola ar mīkstu jo mīkstu dzeltenumu, kas tiek pagatavota bez čaumalas, vairs jau nav tikai modes kliedziens, bet teju ierasta ēdienu sastāvdaļa. Plaucēto olu arī vairs nevaram ietilpināt vienos noteiktos rāmjos, jo tā ir lieliska baudīšanai ne vien brokastīs un launagā, bet pat pusdienās, un ja ir radoša pieeja ēst gatavošanai, arī vakariņās. Kas jāņem vērā, lai to pagatavotu ideālu – ar stingru baltumu un plūstošu dzeltenumu?

Lasīt vairāk

Kā olu kulteni izcept apjomīgu un krēmīgu?

Olu kultenis ir viens no pasaules ģeniālākajiem ēdieniem. Krēmīgs, maigs, tik ļoti gards un gatavs dažās minūtēs. Īsts glabējēdiens tiem, kuriem nav laika lēnām un bez steigas gatavot kādu kulinārijas brīnumu.

Lasīt vairāk

Džūlijas Čaildas metode, kā pagatavot plaucētas olas

Plaucētas olas ir ļoti garda un ātri pagatavojama alternatīva vārītām olām. Turklāt tām ļoti viegli noteikt brīdi, kad baltums ir sarecējis, bet dzeltenums ir joprojām mīksts, jo tos neaizsedz čaumala. Tomēr plaucētas olas ne vienmēr izdodas glītas un apetelīgas, tādēļ "vienkārši mājas pavāri" nereti baidās tās gatavot.

Lasīt vairāk

Vienkāršs triks, lai pārbaudītu olu svaigumu

Pērkot olas veikalā, to svaigumu pārbaudām, paskatoties uz derīguma termiņu, kas norādīts uz kastītes. Bet lauku olām, kuras iegādātas no rokas, šādu termiņu nav vispār. Ko darīt, ja olas kādu laiku jau stāv ledusskapī, kastīte sen izmesta, bet nekāda cipara uz čaumalas nav? Ja prāto - ēst vai neēst - šis paņēmiens lieti noderēs.

Lasīt vairāk

Kā izcept nevainojamu omleti?

Omlete ir viens no tiem brīnumainajaiem ēdieniem, ko var pasniegt gan brokastīs, gan pusdienu pārtraukumā kā spēcinošu uzkodu, kā arī pret to neviens neiebildīs steidzīgās vakariņās, kad nav laika stāvēt pie plīts vai arī vienkārši negribas neko sarežģītu. Kas gan varētu būt vienkāršāks kā izcept omleti? Tomēr zinot dažus sīkumus, omlete sanāks glītāka un garšīgāka.

Lasīt vairāk

Kādēļ olas jāglabā ar spico galu uz leju?

Ja vēlies gatavot pildītas olas vai izmantot tās dažādos aukstajos ēdienos, kurās tām jāizskatās īpaši labi, proti, dzeltenumam jābūt olas centrā, glabā tās bretēs ar smailo galu uz leju, iesaka žurnāla "Ievas Virtuve" veidotāji.

Lasīt vairāk

Vienkārši padomi, kā pareizi novārīt olas

Nav šaubu, ka olas ir viens no vērtīgākajiem produktiem mūsu ikdienā, turklāt viens no tik retajiem, kas satur D vitamīnu. Tās var izmantot jebkurā maltītē visas dienas garumā, turklāt ir tik daudzi veidi, kā sagatavot olas.

Lasīt vairāk

Kā uzcept olas spāņu gaumē?

Labrīt! Ļoti iespējams, ka iemācoties cept olas pēc huevos fritos metodes, tu vairs nekad nevēlēsies atgriezties pie tradicionālajiem olu gatavošanas paņēmieniem – tik vienkārši un garšīgi tas ir.

Lasīt vairāk

Cik ilgi var glabāt olas?

Olas reizēm mēdz stāvēt ledusskapī vai vienkārši tāpat virtuvē uz plaukta samērā ilgi. Tās parasti joprojām ir lietojamas. Bet cik ilgi tās patiešām var glabāties?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!