Foto: Shutterstock
Vai atceries, ko nozīmē cipari uz olas un kāds cipars norāda to, ka olas var droši pirkt? Un cik minūtes jāvāra ola, lai tā būtu tieši tik mīksta, pusmīksta vai cieta, kā plānots? Lūk, divi olu špikerīši: viens veikalam, otrs virtuvei!

Kādas olas izvēlēties veikalā

Olu ražotājs "Balticovo" savā "Facebook" kontā atgādina: ja arī tev ir svarīgi, kādos apstākļos dzīvojusi vistiņa, kas dējusi olas, tad liec aiz auss, ka šo informāciju vari redzēt par jebkuru olu, ko pērc. Skaties uz olas koda pirmā cipara un iegaumē, ko katrs no tiem nozīmē. Jo mazāks cipars, jo labvēlīgākos apstākļos vista ir dzīvojusi.


Zane Timpare, diplomēta uztura speciāliste gan olu numerāciju komentē šādi: "Pētījumi rāda, ka no olu uzturvērtības viedokļa pats galvenais tomēr ir barība, tās kvalitāte, ko saņēmušas vistas dēšanas laikā. Tātad visu izšķir saimnieks, vistu turētājs! Vienādi vērtīgas var būt gan brīvās turēšanas, gan kūtī dētas, gan bioolas. Turēšanas apstākļi ir visbūtiskākie, protams, domājot par vistu labsajūtu un attieksmi pret dzīvniekiem."

Burtu kodam, kas seko uzreiz aiz pirmā cipara, pievērst uzmanību noteikti ir vērts. Tas norāda olu izcelsmes valsti. LV apzīmē Latviju, PL – Poliju, LT – Lietuvu, utt.

Zināt olu izcelsmes valsti ir būtiski. Pārtikas un veterinārais dienests regulāri pārbauda Latvijas ražotnes. Taču tik stingra kvalitātes uzraudzība nav visās valstīs, no kurām Latvijas tirgū tiek ievestas olas. Neapskatot kodu, var gadīties iegādāties olas, kas ir ražotas, iespējams, neievērojot Eiropas Savienības standartus.

Cik ilgi vārīt olas


Katram ir savi olu vārīšanas paradumi. Var jau arī eksperimentēt, bet, ja vēlies izvārīt olu tieši tajā mīkstuma pakāpē, kādu kārojas, lieti noderēs šis olu vārīšanas špikerītis.
Foto: Shutterstock

Olas ir jāēd


Olas var ēst droši – šādi secināts nopietnā 177 000 cilvēku lielā pētījumā, kas veikts pavisam nesan.

Diplomēta uztura speciāliste Zane Timpare "Balticovo" mājaslapā raksta: "Respektablā uztura žurnāla "American Journal of Clinical Nutrition" 2020. gada aprīļa numurā publicēts trīs apjomīgu starptautisku pētījumu pārskats par olu ēšanas ietekmi uz holesterīna līmeni, sirds un asinsvadu slimību attīstību un vispārējo mirstību. Šajos pētījumos bijuši iekļauti 177 000 cilvēku no 50 pasaules valstīm. Iespaidīgs skaitlis un apjoms.

Mūs, protams, interesē galvenie secinājumi. Un tie ir olu ēšanai patiešām labvēlīgi! Netika atrasta pamatota saistība starp olu ēšanu, holesterīna un triglicerīdu līmeņa izmaiņām asinīs, mirstību vai nozīmīgiem sirds un asinsvadu slimību gadījumiem. Turklāt atsevišķā sadaļā tika secināts, ka iepriekš minētajos trīs riska punktos nav atšķirības – vai nedēļā ēd septiņas olas, vai arī neēd nevienu.

Pētījumā bija iekļautas valstis no visiem kontinentiem. Kopsavilkumā vēlreiz uzsvērts, ka olas ir ļoti vērtīgs produkts."

Iedvesmai pamēģināt ko jaunu - receptes no "Tasty" olu ēdienu kolekcijas. Lai gardas un spēcinošas brokastis!

Universālais olu salātu sendvičs un tā dažādās variācijas

Foto: Balticovo

Vasaras sezona nenoliedzami ir karstākais pārgājienu laiks, kad tiek plānoti tuvāki un tālāki maršruti aktīvai atpūtai pie dabas. Un neatņemama pārgājienu sastāvdaļa ir arī piknika pauzes, kad atvilkt elpu un uzkrāt spēkus tālākam ceļam. Kādas uzkodas izvēlēties, lai tās būtu ne tikai viegli pagatavojamas un ērti paņemamas līdzi, bet arī sniegtu nepieciešamās uzturvielas enerģijas rezervju atjaunošanai? "Barbora.lv" garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis iesaka
vienkāršu, taču reizē arī spēcinošu sendviču, kas noderēs kā lieliska uzkoda pauzēs starp aktīvu atpūtu zaļumos.

Lasīt vairāk

Šitake sēņu omlete

Pirmais Latvijā pie šitake sēņu audzēšanas ķērās Andris Vjaksa, kurš saimnieko viesu mājā "Garīkas" un atpūtniekiem brokastīs galdā ceļ ekskluzīvu ēdienu – zem kraukšķīgu dārzeņu kalna slēpjas staipīga siera cepurīte, pufīga omlete un sātīgas sēnes. Sastāvdaļas namatēvs liek uz acs un arī citiem ēst gatavotājiem aicina darīt tāpat.

Lasīt vairāk

Apetīti rosinoša omlete mafinu pannā

Pievilcīga ideja, kā padarīt skaistāku brīvdienu omleti – gatavo to mafinu pannā. Jauns izskats arī atklās jaunu ēdiena baudījumu. Papildini brokastis ar gardu karstmaizi un kādu tomātiņu, gurķīti. Recepti iesaka gardēde Kristīne Pleiša.

Lasīt vairāk

Gaisīgā 'Poulard' omlete franču gaumē

Šai omletei ir īpašs pagatavošanas veids, kas to padara tik pufīgu, gaisīgu un kārdinošu. Baudi kopā ar salātiem. Recepti iesaka "Instagram" konta "Ēdam skaisti" autore, gardēde Māra Ziemele.

Lasīt vairāk

Paipalu olas skotu gaumē

Lai gan ierasts, ka šo uzkodu – fritētas gaļas bumbas, kuru viducī paslēpusies ola, gatavo ar vistu olām, to, protams, var padarīt šarmantāku, ja izmantosi paipalu oliņas. Pats gatavošanas process ir ķēpīgs, tomēr tas arī ir labs veids, kā mājsēdes periodā pārsteigt ģimeni nesteidzīgākās brīvdienu brokastīs.

Lasīt vairāk

Brokastu vēršacs ar griķiem un sēnēm

Šī maltīte garšos arī tiem, kam griķi īsti negaršo, un būs perfekts brokastu variants, ja vārīti griķi ir palikuši pāri no iepriekšējās dienas. Recepti piedāvā "Elvi" pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Lasīt vairāk

Omlete ar mocarellu un ķirštomātiem

Omlete ir viena no populārākajām brokastu izvēlēm. Sulīgi ķirštomāti, mocarellas bumbiņas un aromātiskais baziliks piešķirs šim ēdienam saulainās Itālijas garšu nianses.

Lasīt vairāk

Pildītas karstmaizes ar olu kulteni, gailenēm un bekonu

Ja tev palaimējies tikt pie kādas saujas gaileņu un vēlies palutināt mājiniekus ar īpaši gardām un sātīgām brokastīm, pagatavo maizes "laiviņas", kas pildītas ar olu kulteni, gailenēm un bekonu, kas slēpjas zem kūstoša siera kārtas.

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar gailenēm

Vienkārša un ļoti garda brokastu vai vēlo brokastu maltīte sēņu sezonai – olu kultenis ar gailenēm.

Lasīt vairāk

Sātīgais olu kultenis

Baudot atvaļinājumu un pavadot daudz ēdienreižu ārpus savas virtuves, vienā no savām mīļākajām kafejnīcām notiesāju sviestmaizi, kas kalpoja par iedvesmu šai receptei - olas ar spinātiem, sarkano sīpolu, krēmsieru un žāvētu lasi. Sātīgā kulteņa pagatavošana ir ļoti vienkārša un tā ir ideāli piemērota maltīte pirmajām vēsajām rudens dienām.

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar pienu

Ikdienas rīta brokastīm - olu kultenis ar pienu.

Lasīt vairāk

Superomlete jeb Kā pielabināties vecākiem sestdienas rītā

Vienkārša un garda brokastu omlete, kas tapusi "Aikāgaršo" skolēnu pavārskolā. Ēdienu kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Carnikavas pamatskolas 5.klases skolēni.

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar čorizo desu

Ātrām un sātīgām brokastīm – olu kultenis ar čorizo desas gabaliņiem. Tā kā desas gabaliņi ir pietiekami sāļi, sāli kultenim vari nepievienot.

Lasīt vairāk

Olu kultenis ar kūpinātu lasi, pasniegts uz grauzdiņa

Kā iesākt dienu lieliski? Pagatavojot ideālu olu kulteni, kas kusīs mutē. Pasniedz to ar kūpinātu lasi uz grauzdiņa, lai būtu ērtāka ēšana.

Lasīt vairāk

Gaisīgā dārzeņu omlete

Sātīga un ļoti gaisīga omlete ar krietnu sauju dārzeņu – tā, lai brokastis var baudīt divatā.

Lasīt vairāk

Tikai 3 sastāvdaļas: Maigā suflē omlete 'Poulard' franču gaumē

Sātīgā un maigā suflē omlete "Poulard" iemantojusi pasaules slavu ar savu neatkārtojamo gaisīgumu, turklāt tā ir pavisam ātri un vienkārši pagatavojama vien no trīs sastāvdaļām. Šī ēdiena pirmsākumi meklējami jau 1888. gadsimta Francijā, kad viesnīciņas "La Mère Poulard" īpašnieces Anetes Pulāras pīrāgām līdzīgā omlete kļuva slavena visā valstī, skaidro portāls "Lamerepoulard".

Lasīt vairāk

Franču omlete

Francūži zina, kā gatavot klasisku omleti. Lai gan visklasiskākā ir bez jebkādām piedevām, otra klasiskākā ir ar šampinjoniem (francūži ir kā traki uz šampinjoniem). Tā vienmēr ir cepta sviestā, ar sieru un sēnēm, kas, protams, arī apceptas sviestā. Ar šo omleti nekad nevar nošaut greizi, jo tā garšo visiem. Nu varbūt, ka negaršo tiem dažiem, kuriem nepatīk sēnes, bet tādu nav daudz.

Lasīt vairāk

Gaisīga cepeškrāsnī cepta omlete

Kādā sestdienas rītā secināju, ka gāzes balona krājumi ir izsīkuši, bet tas nemazināja manu apņemšanos ģimenei brokastīs pagatavot iecerēto ēdienu – maigu un gaisīgu omleti. Uzkarsēju elektrisko cepeškrāsni un ķēros pie darba!

Lasīt vairāk

Kabaču omlete

Kabaču omletes recepte vieglām brokastīm vai launagam.

Lasīt vairāk

Omlete ar sēnēm

Omlete ar sēnēm – tik sātīga, ka derēs arī pusdienām.

Lasīt vairāk

Mafinu pannā ceptas krāsainās omletītes

Omletes var būt arī tādas – gatavotas mafinu pannā. Paprika, šķiņķis un baziliks piešķirs krāsainajām omletītēm īpaši lielisku garšu.

Lasīt vairāk

Kabaču 'frittata' jeb biezā omlete

Sātīga cepeškrāsnī cepta omlete ar kabačiem jeb biezā "frittata". Tā atšķiras no parastās omletes, jo sastāvdaļas tiek sajauktas pannā, bet omleti pabeidz cept krāsnī.

Lasīt vairāk

Džeimija Olivera vasaras veģetārā fritata ar kazas sieru

"Vasarā nekas nevar būt labāks par ātri pagatavojamiem un veselīgiem ēdieniem, kuru gatavošana un baudīšana sagādā prieku visiem ģimenes locekļiem," ir pārliecināts slavenais pavārmākslas virtuozs Džeimijs Olivers.

Lasīt vairāk

Sātīgās olas ar bekonu mafinu pannā

Brīvdienās brokastīm jābūt īpašām, it īpaši tad, ja ir svētki. Arī ierasto brokastu olu var pagatavot kā citādāk – izmanto mafinu pannu un tu iegūsi ļoti eleganti pasniegtas brokastis.

Lasīt vairāk

Sātīgā omlete ar pākšu pupiņām un sieru

Omlete, kas domāta nevis rīta cēlienam, bet gan pusdienām vai vakariņām. Recepti piedāvā Ieva, viena no Tasty.lv "Ātro vakariņu" recepšu konkursa dalībniecēm.

Lasīt vairāk

Pildītā omlete ar bekonu un sieru

Brīvdienas nav iedomājamas bez sātīgām un nesteidzīgām brokastīm, tieši tāpēc omlete ir tas, kas vajadzīgs izsalkušajiem. Kraukšķīgais bekons, kūstošais siers un svaigie zaļumi garnējumā sagādās krietnu enerģijas devu lieliskam dienas sākumam.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta omlete ar malto gaļu

Vienkārši, ātri un sātīgi, perfekts vakariņu vai pusdienu ēdiens aizņemtai dienai. Pasniedz ar zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Gandrīz omlete, tikai bez olām. Ditas Lases recepte

Lasīt vairāk

Omlete vācu gaumē

Omlete vācu gaumē brangām brokastīm visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Omlete provansiešu gaumē

Omlete provansiešu gaumē ar tomātiem, puraviem un baziliku.

Lasīt vairāk

Cepts avokado ar olu

Sauksim lietas īstajos vārdos – olas ir un būs piemērotākā maltīte steidzīgajiem. Un kamēr vien mājās ir kāda ola, tikmēr badā neviens nav nomiris – arī visneprasmīgākais pavārs. Kad klasiskā omlete un vārītas olas apnikušas, var mazliet paspēlēt gardēžos un brokastīs pagatavot avokado – olu laiviņas.

Lasīt vairāk

Maigā omlete cepeškrāsnī

Maiga un gaisīga brokastu omlete, ko gatavo cepeškrāsnī, bet tikpat veiksmīgi to var izcept arī pannā uz plīts. Atbilstoši garšas kārpiņu gaumei un ledusskapja krājumiem to var papildināt ar dažādām piedevām - sieru, dārzeņiem, zaļumiem, gaļu. Recepti iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars.

Lasīt vairāk

Pusdienu omlete ar lēcām un brokoļiem

Gadās, ka lēcas izvārās pārāk daudz - apēd siltas, pēc tam uztaisi salātus - un vēl paliek pāri! Tā nu tapa šādas pusdienas - omlete ar lēcām un brokoļiem, kas šoreiz, starpcitu, arī bija palikuši pāri. It kā recepte tapa, apvienojot bļodiņas ar produktiem ledusskapī, bet rezultāts manuprāt ir atsevišķas receptes vērts, ne tikai no sērijas "ko iesākt ar pārpalikumiem".

Lasīt vairāk

Omlete ar kamambēra sieru

Omlete ar kamambēra sieru derēs gan brokastīm, gan launagam, gan vakariņām.

Lasīt vairāk

Padomjlaiku bērnudārzu un skolu omlete

Padomjlaiku bērnudārzu/skolu omlete – garda vēl joprojām!

Lasīt vairāk

Omlete ar šampinjoniem

Sātīgā omlete ar šampinjoniem.

Lasīt vairāk

Gardā omlete ar garnelēm un tomātu salsu

Gardā omlete ar garnelēm un tomātu un paprikas mērcīti.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta omlete – kuplākai saimei

Cepeškrāsnī cepta, garda omlete - lielākai ģimenei.

Lasīt vairāk

Omlete zemnieku gaumē

Sātīga omlete ar speķi - labam rīta sākumam.

Lasīt vairāk

Omlete ar šampinjoniem un šķiņķi

Omlete ar šampinjoniem un šķiņķi - lai pietiek enerģijas un spēka visai dienai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!