Foto: Shutterstock
Šķiet, vēl tikko nācās prātot, kā sarūpēt visu Lieldienu galdam, kad klāt jau ir noslēdzošais pavasara mēnesis – maijs. Beidzot esam sagaidījuši pirmos pašmāju redīsus, šur tur jau izspraukušies prāvi rabarberi, bet iepriekšējo gadu pieredze vēsta – maijs atnesīs arī pirmās zemenes. Mums noteikti šis mēnesis paies vienos rabarberos. Un tev?

Jau pirmā maija diena iesākusies patīkami – svētki jau pašā mēneša sākumā. Bez 1. un 4. maija svinībām, šomēnes nedrīkst aizmirst arī Mātes dienu un izlaidumus bērnudārzos un skolās, kas sagaida mēneša beigās. "Līdz ar dabas atmošanos atplaukstam arī mēs paši. Tas ir laiks, kad svinības seko svinībām, pikniki – piknikiem.

Tam visam vidū vēl arī dārza svētki, balles un izlaidumi. Gatavojies, ka būs jācep kūka no pirmajiem rabarberiem un jāgatavo kādi gardi salāti par godu Māmiņdienai. Jāiekožas sulīgā šašlikā vai kebabā pirmajās grila ballītēs, jāsvin baltā galdauta svētki īsteni latviskā garā – ar pīrāgiem un karbonādēm, un jābauda gurķi, lakši, redīsi, skābenes un citas pavasara veltes visā to krāšņumā – gan spirdzinošās aukstajās zupās, gan dažādos salātos."

Pavisam salds šis mēnesis solās būt "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktorei Zanei Bitmanei: "Šajā mēnesī mājās jāsmaržo pēc tikko ceptas rabarberu kūkas, pirmajām zemenēm, katra maltīte jāpapildina ar svaigiem lapu salātiem, brīvdienās jāgatavo viegli, gaisīgi deserti un kūkas (jā, var būt arī tādas kūkas!), blenderis jāizmanto saldējuma kokteiļu un zaļo smūtiju gatavošanai. Maijā nekas nav aizliegts – varam beidzot baudīt un baudīt!"

Bez jau pieminētā, mans ieteikums ir neaizmirst atklāt arī auksto zupu sezonu. Sātīga biešu un kefīra zupa noteikti atveldzēs un pabaros kādā siltā maija pēcpusdienā mājiniekus. Tāpat ļaujos kulinārajiem atklājumiem un eksperimentiem. Kamēr vēl var tirgū iegādāties lakšus, pagatavo no tiem pesto vai pārkaisi kādai brīvdienās gatavotai picai. Bet no rabarberiem centies pagatavot ne tikai klasisku plātsmaizi vai kefīra kūku. Skābenie un gardie rabarberu gabaliņi lieliski piestāvēs kādai saldai un aukstai "panna cotta" porcijai vai ārkārtīgi kārdinošam baltās šokolādes krēmam.

Lai saulains un garšīgs maijs!

Zemeņu un saldējuma kokteilis

Foto: Shutterstock

Vasaras klasika – svaigu zemeņu un plombīra saldējuma kokteilis. Ja vēlies, lai vēsais kokteilis vēl vairāk garšotu pēc zemenēm, plombīra vietā izmanto zemeņu saldējumu.

Lasīt vairāk

Rabarberu klimpu zupa

Foto: DELFI

Ak, raženais rabarberu laiks! Ko vēl bez rabarberu plātsmaizes vērts pagatavot? Atsaucot atmiņā bērnības garšu, kaut reizi šovasar jāpagatavo rabarberu klimpu zupu, kas lieliski veldzēs karstā tveicē un apmierinās kāri pēc saldumiem.

Lasīt vairāk

Fiksais pudiņš no tostermaizes jeb rabarberu šarlote

Foto: Shutterstock

Iespējams, sākotnēji varētu šķist, ka šāda garduma pagatavošana prasīs šefpavāra cienīgas iemaņas, taču patiesībā kārums ir vieglāk par vieglu pagatavojams, un rezulāts cerības pilnībā attaisnos. Tā kā rabarberu sezona turpina ritēt pilnā sparā, šī var būt ļoti laba alternatīva ierastajām rabarberu plātsmaizēm un klimpu zupai.

Lasīt vairāk

Biezais rabarberu ķīselis

Foto: Shutterstock

Rabarberu ķīselis, ko pasniedz ar pienu vai vaniļas mērci.

Lasīt vairāk

Pavasarīgā biskvīta un zefīra kūka ar ogu krēmu

Foto: DELFI

Ar biskvīta kūkām, šķiet, grūti pārsteigt. Jāatzīst, arī man pašai biskvīta kūkas nešķiet tās gardākās, priekšroku dodu ''mitrākām'' kūkām, taču šī, manas mammas gatavotā interpretācija, patīkami pārsteidza. Tieši tāpēc mammas vārdā padalos ar recepti, kas izceļas gan ar dažādajām kārtām, gan neparasto ogu krēmu.

Lasīt vairāk

Gaisīgā ogu kūka ar bezē

Foto: DELFI

Ar kūkas cepšanu lielākoties asociējam kaut ko laikietilpīgu, tomēr šīs kūkas gatavošana parāda pretējo, kūku var pagatavot pat stundas laikā. Pamatnei jāsagatavo smilšu mīkla, kas prasīs dažas minūtes, bet pildījumam jāsaputo olbaltums un jāiecilā ogas, cepšanu paveiks krāsns, un kūka būs gatava baudīšanai!

Lasīt vairāk

Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem

Foto: DELFI

Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.

Lasīt vairāk

Latviskās picas ar speķi, lakšiem un lauku sieru

Foto: DELFI

Kad ļoti sagribas picas, bet uz veikalu braukt ir par vēlu, tad, izrevidējot krājumus, tiek uztapinātas gardum gardas picas latviešu labākajās tradīcijās, izmantojot nule kā no laukiem atvestos labumus - kaimiņa kūpināto cauraudzīti, kaimiņienes sieto sieru un tomātu–piparu lečo no omes pagraba krājumiem. Kraukšķītim - ledusskapī atrasts kabacis, garšiņai-sīpolu ripiņas. Baziliku aizstājam ar dārzā augošajiem meža ķiplokiem. Rezultāts ir latvisks un tiešām garšīgs.

Lasīt vairāk

Karstie liellopa filejas salāti ar grilētiem pipariem un sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Siltie salāti ar grilētu papriku un liellopa filejas steika šķēlītēm ir restorāna cienīga maltīte, ko var pagatavot mājās. Norādītie daudzumi paredzēti vienai porcijai.

Lasīt vairāk

Pīles salāti ar sulīgo mango un granātāboliem

Šie eksotiskajiem pīles salātiem piemīt viss, kas ir nepieciešams – svaigums, asumiņš, sulīgi augļi un garda, kraukšķīga pīle. Recepte no izcilā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem.

Lasīt vairāk

Svaigie gurķu salāti ar sezama sēkliņām

Foto: DELFI

Kad klasiskie lapu salāti ar gurķi un redīsiem apnikuši, bet pie sātīga pamatēdiena bez svaiguma devas neiztikt, iesakām pagatavot šos salātus, kuros patīkami balansē saldais, skābais un sāļais.

Lasīt vairāk

Rabarberu kūka

Foto: Shutterstock

Rabarberu kūka - 35 minūtes un vāri tēju!

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar vistas fileju

Vienkārši un ātri pagatavojami Cēzara salāti ar vistas fileju.

Lasīt vairāk

Vistas šašliks riekstu marinādē

Foto: Shutterstock

Maigs, nedaudz riekstains vistas šašliks vasarīgām pusdienām vai vakariņām. Ja vēlies, vistas vietā droši vari izmantot tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas kebabs

Foto: Shutterstock

Maltās gaļas kebabs visgardāk pasniegts ar gurķu mērci, salātiem un pitas maizi.

Lasīt vairāk

Mutē kūstoši pīrādziņi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu

Foto: DELFI

Gardi pīrādziņi ar trauslu, mutē kūstošu mīklas garoziņu un sulīgu, bagātīgu maltās gaļas buljonpīrādziņu pildījumu - tādi, kādus man iemācīja cept vecmāmiņa, vien ar dažiem nenozīmīgiem uzlabojumiem. Varu galvot, ka ar vienu pīrādziņu noteikti būs par maz!

Lasīt vairāk

Gardās tītara filejas karbonādes ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Daudziem iecienīta kļuvusi tītara gaļa, kas nopērkama visdažādākajos veidos. Šai gaļā ir maz piesātināto tauku, tādēļ tai ir maiga, izsmalcināta garša. Ēdienkartes dažādošanai iesakām pagatavot sulīgas tītara gaļas karbonādēs.

Lasīt vairāk

Ātrā skābeņu zupa

Foto: Shutterstock

Ātrā skābeņu zupa, kura pagatavojama 15 minūtēs.

Lasīt vairāk

Lakšu pesto

Foto: DELFI

Šobrīd tirgū par smieklīgi zemu cenu var iegādāties kuplas lakšu buntes, taču tiem, kam trūkst ideju to izmantošanā, noteikti vērts pagatavot pesto. Protams, lakši jeb mežloki ir gardi arī svaigā veidā, taču pagatavotais pesto būs kaut kas paliekošs arī sezonām, kad lakši vairs mūs nelutinās.

Lasīt vairāk

Ātrie mazsālītie gurķi - gatavi četrās stundās!

Foto: Shutterstock

Ātrie mazsālītie gurķi - četras stundas un ceļami galdā. Receptes pierakstā saglabāts autores izteiksmes stils un izteiksmes līdzekļi.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Sātīgā aukstā zupa ar biešu novārījumu

Nedaudz sarežģītāka aukstās biešu zupas versija, tomēr pūles ir tā vērtas - zupa ir ļoti sātīga un interesanta!

Lasīt vairāk

'Panna cotta' ar ātro rabarberu ievārījumu

Foto: Shutterstock

Klasiskais želejas deserts "panna cotta" ar skābeno pavasara gardumu – rabarberiem. Desertu gatavo laikus, jo atdzesēšana prasīs kādu brīsniņu.

Lasīt vairāk

Ceptas reņģītes gardā marinādē

Foto: Privātais arhīvs

Ļoti gards paēdiens pie kartupelīšiem – apceptas un iemarinētas reņģes. Ja gatavojies tās ēst jau nākamajā rītā, marinādi gatavo stiprāku, tad tās būs izcili gardas.

Lasīt vairāk

Avokado un mango gvakamole

Foto: Shutterstock

Gardā avokado gvakamole ar īpašu sastāvdaļu – svaigu mango. Mērcīte lieliski garšos kopā ar kraukšķīgiem čipsiem vai kādu citu uzkodu.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rabarberi ar saldējumu

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams un vienkāršs saldais ēdiens rabarberu sezonas atklāšanai. Krāsnī cepti, rabarberi būs ļoti garšīgi, bet kopā ar aukstu saldējumu izkusīs mutē.

Lasīt vairāk

Guļbešņīki – Latgales vecmāmiņas ēdienu klasika

Foto: Privātais arhīvs

Gardi vārīto kartupeļu plācenīši ar burkānu un sīpolu pildījumu, ko Latgalē sauc par guļbešņīkiem. Proporcijas nav zināmas, jo laukos viss tiek noteikts uz aci, tāda arī recepte.

Lasīt vairāk

Zaļā un svaigā avokado kūka

Ārkārtīgi izskatīga un garda svaigā bezgrēka kūka, kas gatavota no avokado. Īpaši patiks dāmām, kas piedomā pie katra apēstā kūkas gabaliņa.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes krēms ar karsētiem rabarberiem

Foto: Shutterstock

Salds deserts svētku reizēm – vīnā plaucēti rabarberi ar gaisīgu baltās šokolādes krēmu. Pasniedz labi atdzesētu, lai krēms būtu stings.

Lasīt vairāk

Valmieras salāti

Foto: Kitija Giptere

Zibenīgi pagatavojamos, vienkāršos un ļoti sātīgos Valmieras salātus, kas ir nedaudz piemirsta pašmāju salātu klasika, iesaka Kitija Giptere no "Facebook" domubiedru grupas "Mēs gatavojam!".

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem

Foto: Shutterstock

Ātrā kefīra plātsmaize ar rabarberiem - labākais gardums rabarberu laikā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!