Foto: Shutterstock
Rudens mūs lutina ar dažnedažādiem dabas gardumiem, un viens no veselīgajiem kārumiem, bez šaubām, ir biete. Tās pavisam noteikti ir jāēd pēc iespējas vairāk! Un, kas ir labākais veids, kā tās baudīt? Protams, ka pagatavojot gardu, spēcinošo virumu – boršču! Tiesa, joprojām nerimst strīdi par to, kā tad īsti gatavojama šī zupa, jo katrā slāviski runājošā valstī borščs tiek vārīts "pa savai modei" – ar cīsiņiem, kūpinātu gaļu, zivīm, mārrutkiem... Teju katrai ģimenei ir savi garšīga boršča noslēpumi, kuri tiek nodoti no paaudzes paaudzei. Šoreiz "Tasty.lv" ieskatījās, kādus ieteikumus sniedz senā pavārgrāmatā aprakstītais!

Galda bietes jau audzētas tālā senatnē

2000 gadu pirms mūsu ēras bietes bija pazīstamas Senajā Persijā, bet tur tās uzskatīja par ķildu un pļāpu simbolu un galvenokārt izmantoja kā ārstniecības augu, bet dažkārt kā lapu dārzeni. Vēlāk – Senajā Grieķijā, tās izmantoja kā sakņu dārzeni. Bet arī šeit tomēr bietes turpināja uzskatīt par ķildu simbolu.

Senie romieši nebija brīvi no aizspriedumiem, bet lietoja bietes uzturā kā vienu no iecienītākajiem ēdieniem. Pie tam izmantoja ne tikai saknes, bet arī piparotā vīnā izmērcētas lapas. Viduslaikos bietes izplatījās visur, turklāt vienādi audzēja kā galda biešu, tā cukurbiešu šķirnes.

Sevišķi populāras bietes bija Krievijā, kur tās nokļuva no Bizantijas 10. gadsimtā. Ir ziņas, ka jau 16. gadsimtā Krievijā lielā cieņā bijis borščs.

Tagad tās tiek izmantotas vinegretu, boršču, dažādu salātu un marinētu biešu gatavošanai. Pavasarī pārtikā lieto jaunās lapas, rudenī un ziemā – saknes.

Namamātes ievērībai:

  • Uzglabājot nomizotas bietes, tajās skābekļa iedarbībā sairst C vitamīns.
  • Trauku biešu vārīšanai vajag izvēlēties piemērotu pēc tilpuma, lai paliktu mazāk telpas gaisam. Lai samazinātu vitamīnu zudumus, bietes jāvāra slēgtā traukā.
  • Lai bietes būtu sulīgākas un garšīgākas, tās labāk vārīt nemizotas un ar nenogrieztu sakni.
  • Bietes nav ieteicams vārīt sālsūdenī, tad to garša pasliktinās.
  • Ilgi vārot un sautējot bietes, to krāsa no tumši sarkanas kļūst brūngana/dzeltena. Etiķis, skābs kvass vai citronskābe, kas pielikta bietēm, palīdz saglabāt tās sākotnējo krāsu. Lai bietes vārot nezaudētu krāsu, ūdenim vai buljonam var pielikt nedaudz cukura, rēķinot 1/2 tējkarotes uz diviem litriem ūdens.

Boršči

Boršču vāra šķiņķa, žāvētas krūtiņas, speķa, cīsiņu, pīles, zoss, kā arī zivju un zivju spuru buljonā. Boršču var vārīt arī ar sēnēm, žāvētām plūmēm, žāvētiem augļiem vai arī tikai no dārzeņiem.

Borščam galveno dārzeņu masu veido bietes un kāposti. Pievieno arī burkānus, sīpolus, pētersīļus, selerijas, tomātu biezeni vai tomātus. Kāpostus var aizstāt arī biešu laksti, skābenes, spināti, rabarberu lapas un citi labumi. Dažiem boršča veidiem pieliek kartupeļus. Lai bietes borščā saglabātu krāsu, kā arī uzlabotu garšu, pieliek etiķi, skābētu kāpostu vai tomātu sulu. Pirms pasniegšanas galdā zupu pārkaisa ar sagrieztiem pētersīļu vai diļļu zaļumiem.

Atkarībā no produktu savienojuma vai sagriezto dārzeņu formas boršču sauc par Ukrainas, Maskavas, flotes utt. Ukrainas boršču vāra no cūkas speķa un kartupeļiem, bet Maskavas borščā liek liellopa gaļu, šķiņķi, cīsiņus, savukārt flotes boršču gatavo no žāvētas cūkgaļas krūtiņas vai karbonādes, pie tam dārzeņus sagriež tikai šķēlītēs, bet citiem borščiem – salmiņos.

Pastāv divi boršča pagatavošanas paņēmieni:


Pirmais paņēmiens. Salmiņos vai šķēlītēs sagrieztas bietes sautē noslēgtā traukā, pievienojot taukus, tomātu biezeni, cukuru (lai saglabātu biešu krāsu, var pievienot arī karoti etiķa). Lai bietes nepiedegtu, tās maisa, pielejot pēc vajadzības buljonu vai ūdeni. Sākumā bietes vajag sautēt uz lielas uguns, bet, kad tās uzvārās, uguni samazina, lai tikai vāji vārītos. Nobriedušas bietes sautē 30 minūtes, bet jaunas – 15 minūtes.

Katlā ar verdošu buljonu liek kāpostus, pieliek sautētās bietes, apceptās saknes un sīpolus un vāra 30 minūtes. 10 minūtes pirms vārīšanas beigām pieliek garšvielas un sāli.

Skābētu kāpostu boršču vāra tāpat kā kāpostus: iepriekš sautē taukos, pielej nedaudz buljona un trauku noslēdz ar vāku (kāpostus pirms sautēšanas nospiež vai arī nomazgā aukstā ūdenī). Lai borščam būtu laba krāsa, pagatavo biešu uzlējumu. Šajā nolūkā bietes sakni sarīvē ar rīvi, aplej ar nelielu karsta buljona daudzumu, pielej kvasu, skābu kāpostu sulu vai nedaudz etiķa un uzvāra, pēc tam izkāš. Pasniedzot šķīvī, var ieliet divas ēdamkarotes uzlējuma.

Otrais paņēmiens. Nomizotas un nomazgātas bietes vāra atsevišķi ūdenī ar nelielu etiķa piedevu. Izvārītās bietes saēvelē salmiņos vai sagriež šķēlītēs. Svaigus kāpostus liek katlā verdošā buljonā vai dārzeņu novārījumā, pieliek sagatavotas bietes un apceptas saknes, arī tomātu biezeni. Boršču vāra, pieliek sāli un pasniedz, kā aprakstīts pirmajā paņēmienā. Šādi boršču gatavo ilgāk, bet bietes pēc konsistences ir mīkstākas.

Zemāk pievienotas "Tasty.lv" lasītāju iecienītākās boršča receptes, bet, ja nu gadījumā borščs nav tava iecienītā zupa vai bietes ir pārpārēm daudz, tad iedvesmojies no citām idejām, kur karaliene – biete ieņem galveno lomu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Zojas Orlovas grāmatas "Dārzeņi uzturā".

Īstais ukraiņu borščs pēc sešdesmito gadu receptes

Foto: Shutterstock
Ukraiņu borščs šajās dienās ēsts kafejnīcās un restorānos un beidzot gribas pamēģināt to pagatavot mājās? Tas ir viegli! Sātīga un ļoti garda zupa – un pati aktuālākā zupa visās virtuvēs šobrīd.

Lasīt vairāk

Klasisks borščs

Foto: Shutterstock
Klasisks gaļas borščs ar bietēm un kāpostiem.

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar pupiņām un frikadelēm

Foto: Privātais arhīvs
Kad gribas kaut ko sātīgu, bet ne treknu, ierastu, bet mazliet citādu, piemērotu gan karstai dienai, gan vēsākam laikam, kad nedaudz māc nogurums un nav iedvesmas ilgas stundas pavadīt virtuvē, tad talkā nāks šī recepte "pašiem laiskākajiem".

Lasīt vairāk

Bietēs marinētas pildītās olas

Foto: Publicitātes foto
Marinēt var ne tikai gurķus, tomātus un citus dārzeņus, bet arī olas. Taču, pirms marinēt olas bietēs, jāatceras, ka jo ilgāk olas atradīsies marinādē, jo intensīvāki rozā tonī iekrāsosies un iegūs skābāku garšu. Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācijas (LAPNA) eksperti.

Lasīt vairāk

Biešu smēriņš brokastu maizītēm un ballīšu uzkodām

Foto: Linda Raituma
Gada ļoti gaidītā dārzu ballīšu sezona ir gandrīz klāt. Šobrīd vajadzētu padomāt par ēdienu, dekorāciju idejām un visu izklaidējošo, ar ko atklāt āra terases sezonu. Runājot par ballīšu ēdienu, viens svarīgs neiztrūkstošais elements ir dip mērcītes jeb smēriņi. Nu tu taču piekritīsi, ka smēriņš ir ideāls sākumpunkts jebkurai lieliskai ballītei? Un ja vēl tas ir spilgti rozā krāsā... Šī ir lieliska alternatīva klasiskajam pesto. Veģetārs, krāsains un ļoti garšīgs!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: biešu un turku zirņu plācenīši

Foto: DELFI
Saldeni, ar vieglu ķiploku garšu un patīkamu struktūru – rozā biešu un turku zirņu plācenīši ar sēkliņām apkārt. Lielisks veids, lai vērtīgās bietes notiesātu garšīgi! Turklāt visu darbiņu tavā vietā paveiks cepeškrāsns.

Lasīt vairāk

Biešu un puravu gratēns jeb sacepums

Foto: Viktorija Kožemjakina
Košs un aromātisks gratēns jeb sacepums, kas ne tikai izskatās daiļi, bet arī garšo tikpat iespaidīgi. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Sagatave biešu zupai vai siļķei kažokā

Foto: DELFI/Pexels
Aiziet, atvieglosim kaut nedaudz dzīvi! Precīzāk – gatavošanu garajā rudens un ziemas periodā. Lūk, kad pašmāju dārzeņi ir pilnbriedā, iesakām saņemties un "ieburkot" zupu sagatavi jeb biešu salātus. Aukstajā sezonā gardu biešu zupu vai siļķi kažokā pagatavosi krietni ātrāk. Tātad – atliks vien ielikt katlā, piebērt kubiņos sagrieztus kartupeļus un vārīt, līdz kartupeļi mīksti. Voilā!

Lasīt vairāk

Rozā gruboto ar bietēm jeb kā bērniem iemānīt dārzeņus

Foto: DELFI
Kā diviem maziem ēdājiem nemanāmi un koši vakariņās iemānīt dārzeņus tā, lai acīgie detektīvi nepamanītu? Pareizi, paslēpt krietnu porciju veselīgo biešu latviskajā risotto patapinājumā – gruboto. Šī ir mūsmājās pārbaudīta, bērniem draudzīga recepte, jo baltvīns tajā šoreiz nav izmantots, kā klasiski to pieprasa risotto receptes.

Lasīt vairāk

Nesasniedzamais gastronomijas Everests: ukraiņu vīramātes borščs

Foto: Anna Pohomova
Ukrainiete Anna Pohomova "Facebook" izveidojusi grupu "Ukraiņu ēdieni" – kā pateicību par laipno uzņemšanu Latvijā. Visus ēdienus, par kuriem stāsta, viņa gatavo pati. Arī boršču. Bet ar to viss skaidrs: tik garšīgi kā vīramātei nesanāks... Nekad. Tas laikam mums Latvijā un Ukrainā ir ļoti līdzīgs: mamma vienmēr gatavo vislabāk!

Lasīt vairāk

Bietēs marinēta forele

Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd zivis, lai būtu nauda, un bietes, lai būtu veselība. Lai izpildītu šo tradīciju, vienlaikus domājot arī par to, ka Ziemassvētku galds būtu mūsdienīgs un svinētājiem nākamajā cienā nevajadzētu lūkot pēc kāda pārēšanās simptomus mazinoša medikamenta, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi" piedāvā jaunu versiju, kā pasniegt, piemēram, ierasto forelīti. Šajā receptē ir gan bietes, gan zivs.

Lasīt vairāk

Biešu krēmzupa

Foto: Publicitātes foto
Pierastā biešu zupa var kļūt par elegantu krēmzupu! TV3 balss Guntis Krivms šovā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza biešu krēmzupu, kuru gardu muti notiesāja pat tie vakariņu viesi, kuriem ar bietēm neesot tās labākās attiecības.

Lasīt vairāk

Biešu un kartupeļu sacepums

Foto: Rimi Gardēži publicitātes foto
Garšīgas un skaistas vakariņas no vietējiem labumiem! Recepti iesaka šefpavārs, RIMI Gardēdis Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Maigi saldā biešu omlete diviem

Foto: No privātā arhīva
Pēc brīnišķīga vakara nāk brīnišķīgs rīts ar brīnišķīgām brokastīm divatā. Rozā saulriets, rozā saullēkts, rozā omlete – un viss vienos ziedos, kā kārtīgā vasaras romānā. Brokastis ar laimīgām beigām novēl receptes autore Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Jauno biešu zupa ar ķiplokiem

Foto: No privātā arhīva
Garšīgi, sātīgi, kārtīgi paēst, bet nepārēsties – tas vasarai der! Jauno dārzenīšu vieglums, jaunlopa gaļas sātīgums, ķiplociņa asumiņš harmoniski apvienots brīnišķīgā vasaras zupā, kur visu noslēdz dāsna krējuma karote un kaudze zaļumu. Recepti iesaka dizainere un gardēde Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Ķiplokainie biešu un biezpiena plācenīši

Foto: DELFI
Rudenīgi košu un spēcinošu biezpiena plācenīšu recepti iesaka "Tasty" lasītāja Sabīne. Viņa gatavošanā izmantojusi griķu miltus, bet derēšot arī citi!

Lasīt vairāk

Neparastā biešu zupa

Foto: DELFI
Kad ar klasiku šķiet gana, var ļauties dažādiem eksperimentiem – gan ar garšām, gan dažādiem produktiem, piemēram, aizstājot kartupeļus ar topinambūru. Kārtīgu biešu zupu ar silto zemju "piesitienu" pagatavojis "Tasty" pastāvīgais lasītājs un labas garšas pazinējs Andrejs.

Lasīt vairāk

Norvēģu salāti ar ceptām bietēm, siļķi un kartupeļiem

Foto: Shutterstock
Folija sainītī ceptas bietes ar lauru lapām un smaržīgajiem pipariem salātos būs īpaši aromātiskas, marinētie sīpoli piešķirs tiem īpašu pikantumu, bet sulīgs ābols gādās par svaigumu.

Lasīt vairāk

Biešu un siera salāti ar zirnīšiem

Ātri pagatavojamu un sātīgu biešu-siera salātu recepti iesaka "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Biešu un ābolu salāti borščam bez pasterizēšanas

Foto: Privātais arhīvs
Ziemā šos aromātiskos biešu salātus varēsi izmantot gan kā uzkodu vai piedevu dažadiem ēdieniem, gan kā boršča pamatu, pievienojot burciņas saturu gaļas buljonam. Recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.

Lasīt vairāk

Biešu un kabaču salāti ziemai bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock
Šie salāti ir tik gardi, ka var netīšām "noēsties", pirms paspēsi tos aiznest līdz pieliekamajam.

Lasīt vairāk

Sarkanā biešu maize ar ķiplokiem un zaļā lakšu maize

Foto: Privātais arhīvs
Mājās ceptie maizes kukulīši pārsteigs ne vien ar garšu daudzveidību, bet arī ar košajām krāsām. Recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Medus biskvīta kūka ar biešu krēmu

Foto: Publicitātes foto
Sulīgs medus biskvīts kombinācijā ar gaisīgu siera krēmu, kas ar biešu sulu iekrāsots maigi rozā tonī – īsta bauda gan acīm, gan vēderam! Recepti iesaka pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Biešu zupa ar skābajiem kāpostiem

Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras – ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās. To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupu ar pienu, klimpām vai siļķi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!