Vai vari iedomāties piemīlīgāku vietiņu par virtuvi, kur pakavēties Ziemassvētku laikā? Šobrīd jāizbauda viss, kas saistīts ar cukuru un Ziemassvētku tradicionālajām garšvielām: kanēlis, krustnagliņas, apelsīnu miziņas un tā tālāk. Kā zināms, "mācītās vielas atkārtošana" nekad nenāk par ļaunu, tāpēc dalāmies ar senā pavārgrāmatā aprakstītiem ieteikumiem Ziemassvētku cepumu pagatavošanā. Aiziet, cepsim, ēdīsim un priecāsimies!

1991. gada Vilmas Bērtiņas grāmatā "Mājas cepumi" rakstīts šādi: "Ziemassvētku cepumus gatavo ar sīrupu un medu. Lai cepumi būtu garšīgāki, tad kā aizdaru vēl pieliek sviestu (var pielikt arī cūku taukus), olas, riekstus, cukuru, krējumu (saldu vai skābu), spirtu, kā arī dažādas garšvielas. Miltiem jābūt sausiem, briedīgiem, un var lietot kviešu, kā arī bīdelētus rudzu miltus.

Cepumiem var lietot mākslīgo medu, tomēr vislabākais ir īstais, dabiskais medus. Pa lielākai daļai medus vai sīrups vispirms jāuzkarsē kopā ar cukuru un tauku daļām. Jāraugās, lai sīrupu nesavārītu par daudz, jo tad mīkla iznāk cieta un ir grūti samīcāma. Karstam šķidrumam iekuļ daļu miltu un kuļot atdzesē.

Kā garšvielas var izmantot piparus, virces, kanēli, krustnagliņas, koriandru, anīsu, kardamonu, vaniļu, pomeranču miziņas, muskatriekstu, citronu miziņas, apelsīnu miziņas, ingvera saknes un ķimenes. Minētās garšvielas nebūt nav jāpieliek visas, bet pēc savas garšas.

Kad mīklai pieliktas garšvielas, pieliek pārējos ar cepamo pulveri sajauktus miltus un olas. Liekot cepamo pulveri, mīklai jābūt pēc iespējas aukstai, nekad nedrīkst to pielikt siltai mīklai, jo tad tas tūlīt sadalās un zaudē savas celšanas spējas.

Mīklu mīca uz dēļa, līdz tā kļūst gluda un spīdīga. Piemēram, cieto piparkūku mīklu vēsā vietā var uzglabāt nedēļām ilgi, tikai tad tā kļūst cieta. Mīkla stāvot nogatavojas, un cepumi iznāk garšīgāki. Šāda mīklas uzglabāšana ir ļoti praktiska priekš namamātes, jo cepumi nav pagatavojami vienā dienā, bet tos var gatavot, kad ir brīvs laiks un karsta krāsns. Pirms cepšanas nostāvējusies mīkla labi jāsasilda un no jauna jāmīca.

Izceptos cepumus saliek slēgtā traukā un ļauj tiem "nogulēties". Cepumi savu īsto garšu iegūst tikai pēc nogulēšanās. Tādēļ, Ziemassvētkiem tuvojoties, cepumi jāgatavo 2-3 nedēļas iepriekš.

"Tasty.lv" pūra lādē ir daudz ideju Ziemassvētku cepumiem – arī gluži jaunas un modernas. Lai cepeškrāsns ir silta visas ziemas garumā!

Mājās gatavoti cepumi ar ievārījuma pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Brīvdienu projekts virtuvē – gardi sviesta mīklas cepumiņi, kas pildīti ar smaržīgu ogu vai augļu ievārījumu. Izvēlies tādu , kas pagatavots vēl šovasar, piemēram, kazeņu, ķiršu, zemeņu vai aveņu, un cepumi sanāks vēl jo garšīgāki.

Lasīt vairāk

Cepumi – Ziemassvētku eglītes rotājumi


Dāvana būs ātrāk gatava, ja izmantosi jau veikalā iegādātus cepumus. Ēdamos eglītes "rotājumus" nav obligāti jākarina eglītē – tos vari, piemēram, iesaiņot līdzi ciemiņiem, kad viņi pošas mājās.

Lasīt vairāk

Cepumi ar šokolādes gabaliņiem un žāvētām plūmēm

Foto: DELFI
Pie karstas tējas krūzes, aromātiskas kafijas vai putota kakao noteikti kārojas klāt arī kāds salds našķis. Pašu gatavoti cepumi noteikti būs labākā izvēle, tāpēc izmēģini šos grēcīgi kārdinošos cepumus, kas tev noteikti neliks vilties! Ja plūmes netīk tavām garšu kārpiņām, vari tās aizvietot ar kaltētām dzērvenēm, riekstiem vai rozīnēm.

Lasīt vairāk

Foto recepte: 'Izkusušie sniegavīri' – mīkstie kanēļa cepumi, kas dekorēti radoši

Foto: Publicitātes attēli


Ziemassvētku laiks viennozīmīgi daudzās mājās smaržo pēc cepumiem. Ja piparkūkas ir tradicionāla lieta, tad bez tām svētku laikā vērts izcept arī kādus kanēlīgi cukurotus cepumus. Iesaisti gatavošanā bērnus un uztapiniet šos asprātīgos našķus, kas izskatās pēc izkusušiem sniegavīriņiem.

Lasīt vairāk

Citronu smilšu cepumiņi

Foto: Shutterstock
Citronu cepumi ir biezi, viegli piepūtušies un vidiņā joprojām nedaudz mīksti un tiem ir tik patīkama citronu garša un aromāts. Tos var pasniegt ar tēju un kafiju, pirms pasniegšanas apkaisot ar pūdercukuru. Tos var izmantot, lai starp diviem cepumiņiem iesmērētu kādu biezu džemu vai sviesta krēmu. Tiem pat pirms cepšanas ar mazāku glāzīti vidiņā var iespiest iedobi, kuru uzpilda ar ievārījumu. Pēc tam cepumus cep kā aprakstīts receptē.

Lasīt vairāk

Ātrie dzērveņu-kanēļa cepumi

Foto: Vida Press
Šie cepumi pieļauj teju neierobežotas improvizācijas iespējas - dzērvenes vari aizstāt ar sadrupinātu šokolādi, riekstiem vai citrona mizu un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Šokolādes čiekuriņi – svētku laika skaistais kārums

Foto: Privātais arhīvs
Čiekuriņi pēc garšas atgādina bērnības laikā iemīļoto šokolādes "kartupeli". Ar čiekuriņiem vari ne tikai skaisti izrotāt svētku galdu, bet tie būs arī vienreizīgs gardums. Recepti iesaka "Instagram" konta "Love to cook" autore, saldummīle un grāmatas "Veronika virtuvē" autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Ingvera - ruma radziņi - Ziemassvētku cepumi

Ingvera - ruma radziņus - Ziemassvētku cepumus cieši noslēdzamā metāla kārbā ledusskapī var uzglabāt vismaz mēnesi. Tāpat kā visi citi Noras Ziemsvētku cepumi, tie labi piemēroti dāvināšanai - ļoti dekoratīvi.

Lasīt vairāk

Aprikožu cepumi Ziemassvētkiem

Foto: Shutterstock
Īpaši gardi un vienkārši pagatavojami aprikožu cepumi Ziemassvētku našķim.

Lasīt vairāk

Zemesriekstu un marcipāna cepumi Ziemassvētkiem

Zemesriekstu un marcipāna zvaigznes - cepumi Ziemassvētkiem un citiem godiem.

Lasīt vairāk

Amareto bumbiņas - cepumi Ziemassvētkiem

Amareto bumbiņas - Ziemassvētku cepumi ar tumšās un gaišās šokolādes glazūru.

Lasīt vairāk

Melnbaltie biskvīta cepumi ar glazūru

Foto: Publicitātes foto


Ar mīlestību cepti našķi, kas radoši iesaiņoti un piegādāti, ir lielisks risinājums! Iedvesmai – kulinārijas blogeres Betijas Kalējas recepte gardumiem, ko viegli pagatavot un ērti iepakot burciņās, tūtās un kastītēs, lai droši nogādātu adresātiem.

Lasīt vairāk

Bretaņas sviesta cepumi ar citronu krēmu

Foto: Publicitātes foto
Plani, trausli un kārdinoši smaržojoši - tādi ir šie Bretaņas sviesta cepumi. Vislabāk tos baudīt ar skābenu citronu krēmu vai sāļo karameli. Īsts kārumnieka sapnis! Recepti iesaka šefpavāre Inga Kalniņa.

Lasīt vairāk

Ar gaļas maļamo mašīnu formēti cepumi

Foto: Kadrs no video
Bērnībā šie vienkārši pagatavojamie, trauslie un drupanie smilšu mīklas cepumi svētkos tika cepti teju katrā ģimenē. Ja tev nav gaļas maļamās mašīnas ar speciālu uzliku cepumu formēšanai, mīklu vari izrullēt un sagriezt plāksnēs, rombos vai izspiest no tās figūriņas. Recepti iesaka "Youtube" kulinārijas kanāla recepšu autore Mila Griškeviča.

Lasīt vairāk

Cepumu zvaigznītes ar riekstu krēma pildījumu

Foto: Vida Press
Glītās cepumu zvaigznītes ar riekstu krēma pildījumu radīs īstu svētku noskaņu.

Lasīt vairāk

Vienkāršie piparkūku-šokolādes cepumi bez mīklas vārīšanas

Foto: Publicitātes foto
Tieši tikko ceptu piparkūku smarža ir tā, kas ienes mājās Ziemassvētku sajūtu. Kulinārijas bloga "Našķoties" autore Zane Ozoliņa sadarbībā ar AS "Dobeles dzirnavnieks" piedāvā vienkāršu piparkūku-šokolādes cepumu recepti, iedvesmojot ikvienu uzdrīkstēties pagatavot savu svētku gardumu.

Lasīt vairāk

Šokolādīgie braunija cepumi

Foto: Birdchery and Willow design
"Tie ir visu cepumu karaļi – superšokolādīgi, apkārt kraukšķīgi un iekšā mīksti!" par braunijiem saka Ārija Avota savā jaunajā pavārgrāmatā "Mana mīļākā pavārgrāmata".

Lasīt vairāk

Cepumi ar vārīto iebiezināto pienu, kas kusīs uz mēles

Foto: Privātais arhīvs
Gatavoti ar īstu sviestu un dekorēti ar baltās šokolādes glazūru. Tie ne tikai lieliski garšo, izkūst uz mēles, bet arī pievilcīgi izskatās. Cepumi ir gardi arī bez pildījuma. Nepilnas stundas laikā cepumi būs gatavi baudīšanai pie tējas tases. Recepti iesaka gardēde Aina Pitrāne.

Lasīt vairāk

'Svetlanas' cepumi – bērnības gardais kārums

Foto: Privātais arhīvs
Sātīgi un bagātīgi, ar vārīto iebiezināto pienu un šokolādi. Pavisam īsti. Bērnības iemīļoto kārumu vari pavisam viegli pagatavot mājās. Recepti savā "Facebook" kontā "Anna's Sweet Cakery" iesaka tās autore Anna Škaravecka.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas gredzeni ar riekstiem

Foto: Privātais arhīvs


Bērnības atmiņas, kad vecāki šo kārumu nopirka vietējā konditorejā. Gredzentiņi bija vienkāršs našķis, bet tik gards! Un tagad pavisam viegli vari pagatavot tos mājās. Cepumu maigā smarža piepildīs virtuvi un radīs mājīgu noskaņu. Recepti iesaka gardēde Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Apelsīnu cepumi - Ziemassvētku dāvana

Apelsīnu cepumi skaisti iepakoti pasniedzami arī kā Ziemassvētku dāvana.

Lasīt vairāk

Kārdinošais bērnības našķis – cepumi 'Vāverītes'

Foto: Privātais arhīvs


Bērnu ballīšu galvenais cienasts - čaganas un sulīgas biskvīta mīklas "Vāverītes". Recepti iesaka Skaidrīte.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku cepumi 'Lāču ķepiņas'

"Lāču ķepiņas" - Ziemassvētku cepumi pašu ēšanai un ciemakukulim.

Lasīt vairāk

Cepumi ar Brazīlijas riekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Smilšu mīklas cepumi ar Brazīlijas riekstiem un piparkūku garšvielām. Ja piparkūku garšvielas nav, tās aizstāj ar kanēli, maltu muskatriekstu, maltām krustnagliņām un maltu koriandru.

Lasīt vairāk

Cepumi 'Riekstiņi' ar vārīto kondensēto pienu

Foto: Privātais arhīvs


Saldais našķis no bērnības – trauslas smilšu mīklas riekstiņi ar kondensēto pienu. "Šeit būs recepte saldajiem riekstiņiem, ko smuki pasniegt kā dāvanu mīļajiem!" konkursa pieteikumā raksta Kristīne, kura vēlas iegūt vērtīgo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa balvu.

Lasīt vairāk

Džeimija Olivera gardie Ziemassvētku cepumi

Šie kraukšķīgie cepumi būs lielisks gardums ikvienā Ziemassvētku vai Jaunā gada galdā. Tie ir viegli pagatavojami un patiešām kūst uz mēles. Izmēģini arī tu šo recepti, kas nāk no slavenā britu pavāra Džeimija Olivera krājumiem!

Lasīt vairāk

Grezns un košs cepumu alfabēts

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press


Izcakoti un ļoti skaisti burtu cepumi ar karalisko pūdercukura glazūru. Našķis, kas it īpaši patiks un garšos mazām princesēm.

Lasīt vairāk

Gardie medus-mandeļu cepumiņi

Foto: Privātais arhīvs


Trausli medus un mandeļu cepumiņi brīvdienu našķošanās reizei. "Es mēdzu šiem cepumiņiem variēt garšas, papildus uzberot apelsīnu vai laima miziņas, un mans jaunatklājums ir pāris lavandas ziediņi uz katra cepumiņa, tā kā tiem ir eikaliptam līdzīga garša, tad savienojumā ar medu tas patiešām ir sprādziens garšas kārpiņām!" stāsta receptes autore Medus.

Lasīt vairāk

Mutē kūstoši šokolādes cepumi

Foto: Vida Press
Trausli šokolādes cepumi, kuri ātri vien apēdas, jo ir tik gašīgi un mutē kūstoši, ka roka pati sniedzas tiem pakaļ. Bērniem noteikti patiks piedalīties dekorēšanā, izgreznojot cepumus ar cukura glazūras rakstiem.

Lasīt vairāk

Ziemassvētku sviesta un mandeļu cepumi ar ievārījumu

Foto: Publicitātes foto
Šajos Ziemassvētkos nevarēsim klātienē apciemot savus mīļos un tuvos, bet neviens nav atcēlis iespēju iepriecināt viņus ar dāvanām. Ar mīlestību cepti našķi, kas radoši iesaiņoti un piegādāti, ievērojot drošības pasākumus, ir lielisks risinājums! Iedvesmai – kulinārijas blogeres Betijas Kalējas recepte gardumiem, ko viegli pagatavot un ērti iepakot burciņās, tūtās un kastītēs, lai droši nogādātu adresātiem.

Lasīt vairāk

Vaniļas cepumi pēc 19. gadsimta receptes

Foto: Shutterstock


Trausli, smaržīgi un ļoti garšīgi. Ar bieza ievārījuma palīdzību salipina kopā divus cepumus, veidojot nelielu kūciņu. Svarīgi cepumus necept pārāk ilgi, tiem ir jābūt gaišiem.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu cepumi tumšiem rudens vakariem

Foto: Iveta Rutkovska
Ātri pagatavojami cepumi no vienkāršiem produktiem. Lieliski garšos pie tējas vai kafijas. Recepti iesaka gardēde Iveta Rutkovska.

Lasīt vairāk

Ciedru riekstu cepumi - Ziemassvētku cepumi

Foto: Shutterstock
Ciedru riekstu cepumi - Ziemassvētku cepumi ir ļoti trausli un aromātiski.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!