Foto: Shutterstock
Vai gada pirmo mēnesi aizvadīji izgaršojot vismaz vienu paša gatavotu maltīti dienā? Ja vēl neesi paspējis garšīgo apņemšanos īstenot, nekas – laiks pievērsties februāra vēderpriekiem. Tā kā šomēnes ziema nesolās atkāpties un pavasara vēsmas manām vien kādā saulainākā dienā, maltīšu ziņā nekas daudz nav mainījies. Joprojām mielosimies ar sātīgiem sautējumiem, kas aukstajās pēcpusdienās patīkami sasilda, kā arī neaizmirsīsim par saldētavas un pieliekamā krājumu revidēšanu.

Pēc janvāra zupu mēneša, februārī prasās pievērsties kam saturiski nopietnākam. Tomēr nevajadzētu aizmirst vērtīgos dārzeņus – tie lieliski garšos kā krāsnī cepti, tā sautējumos sutināti. Kartupeļi, ķirbji, bietes, rāceņi, burkāni – katram gabaliņam atradīsies vieta vakariņu katlā. Bet ja nu ar dārzeņiem nepietiek, ēdienreizi var papildināt ar kādu apceptas vistas gabaliņu vai pamatīgu liellopa cepeti.

"Februāris ir brīdis, kad esam ziemas krustcelēs – gaisā jau jaušama pavasara dvesma, uz palodzes podiņā uzplaukušas pirmās narcises, bet tajā pašā laikā vēl nav par vēlu pagalmā pikoties, iekrist kupenā un taisīt sniega eņģeļus. Nav par vēlu arī uzcept gardi smaržojošus cepumus, malkot karstu kakao vai piesildīt māju ar sātīgu sacepumu vai cepeti, ko, raugoties pavasara virzienā, prātīgāk būs papildināt ar viegliem, svaigiem dārzeņu salātiem," par savu februāra garšu stāsta "Tasty" redaktore Jolanta Roze.

Viņa arī liek atcerēties ko ļoti svarīgu, kas iepriecinās visus mīlniekus – pašā mēneša vidū, Valentīna dienā, vērts savu sirdsāķīti palutināt ar kādu eksotisku kūku. Šim priekšlikumam atliek vien pievienoties – mango un kokosriekstu deserts, kāda siera kūka glāzītē vai šokolādes fondī noteikti vakaru padarīs patīkamāku.

"Manā gadījumā februāris ir svētku mēnesis. Ģimenē vairākiem cilvēkiem ir jubilejas, tāpēc kas oriģināls šajā mēnesī tiek gatavots vismaz divas reizes, un tā noteikti būs kūka – katrai jāpārspēj vienai otru. Bet, kad no svētkiem jāatpūšas, tad lielā cieņā ir sautējumi, karstie salāti, krāsnī cepti dārzeņi un kartupeļi dažādās variācijās – pankūkās, cepti pildītā veidā, biezenī. Kartupeļu cienītājiem iesaku izmēģināt saldos kartupeļus jeb batātes – sakne, kas manā gadījumā izkonkurējusi visai ierastos tupeņus," izmēģināt ko jaunu mudina "Tava Māja" un "Tavs Dārzs" redaktore Zane Bitmane.

Abu dāmu ieteikumiem atliek vien piebalsot – kamēr gaidām pavasari, ir vērts pamēģināt kādu jaunu produktu vai nekad neizmēģinātu recepti. Kāpēc gan lai tās nebūtu saldo kartupeļu pankūkas vai interesantais azū sautējums? Turklāt nevajag aizmirst, ka saldētavas ogas un pagraba konservējumi tā vien gaida, kad tiks notiesāti. Lai garšīgs februāris!

Rāceņu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.

Lasīt vairāk

Marinēts liellopa cepetis ar čimičuri mērci

Foto: Shutterstock

Īpašiem viesiem – marinēts liellopa filejas cepetis ar čimičuri mērci.

Lasīt vairāk

Sarkano kāpostu un ābolu salāti

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgo sarkano kāpostu salāti ar saldenajiem āboliem un burkāniem. Klāt pagatavo saldenu eļļas, ābolu etiķa un medus mērcīti. Ja vēlies salātus maigākus, šo mērces variantu vari aizstāt ar bezpiedevu jogurtu.

Lasīt vairāk

Mājās gatavoti cepumi ar ievārījuma pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brīvdienu projekts virtuvē – gardi sviesta mīklas cepumiņi, kas pildīti ar smaržīgu ogu vai augļu ievārījumu. Izvēlies tādu , kas pagatavots vēl šovasar, piemēram, kazeņu, ķiršu, zemeņu vai aveņu, un cepumi sanāks vēl jo garšīgāki.

Lasīt vairāk

Kakao ar aveņu sīrupu

Foto: Shutterstock

Burvīgs dzēriens, kuru var pasniegt gan no rīta brokastīs, gan pēcpusdienā, lai spēcinātos un nedaudz sevi palutinātu.

Lasīt vairāk

Eksotiskā 'Pina colada' siera kūka bez cepšanas

Foto: Shutterstock

Mielojoties ar gabaliņu šīs eksotiskās siera kūkas, neviļus radīsies sajūta, ka guli zem palmas kādā pludmales piekrastē. Izbaudi vasarīgo garšu, pagatavojot šo neparasto siera kūku!

Lasīt vairāk

Tradicionālā taizemiešu zupa Tom Kha

Foto: Shutterstock

Lai gan sastāvdaļas varētu šķist sarežģītas, tradicionālā Tom Kha zupa ir ļoti vienkārši pagatavojama. Klasiskajā variantā zupas galvenās sastāvdaļas ir kokosriekstu piens, vistas gaļa un citronzāle, ko papildina čili, galu galā veidojot brīnišķīgu dažādu garšu saspēli - pikants, sāļš, salds un skābs. Tom Kha ir laba izvēle ziemā, tai tiek piedēvētas pat ārstnieciskas īpašības, piemēram, pret saaukstēšanos. Kokosriekstu zupu ar vistu var pasniegt kā pirmo ēdienu apetītes rosināšanai vai kā pamatēdienu, ja tai pievieno nūdeles.

Lasīt vairāk

Gardā rudzu maizīte ar paipalu olu, spinātiem un prošuto šķiņķi

Sajūti, kā nokraukšķ tumši brūnā garoziņa, kas aptver visu vērtīgo - šķiedrvielām bagātos rudzu pilngraudu maizes valgajā mīkstumā, ķimeņu pikantumu un rudzu iesala saldeno garšas niansi…

Lasīt vairāk

Rīsu un kokosriekstu pudiņš ar mango Āzijas gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tumīgs, mazliet salds un kokosriekstiem bagāts rīsu pudiņš. Pasniedz ar mīksta mango gabaliņiem un mazliet laima sulas spirgtumam.

Lasīt vairāk

Vistas fileja ar mango, papriku un šampinjoniem

Foto: Shutterstock

Vistas fileja ķīniešu gaumē – ar mango, papriku un šampinjoniem īpašam pusdienu vai vakariņu baudījumam.

Lasīt vairāk

Pupiņu, paprikas un gurķu ātrais sacepums

Foto: Shutterstock

Ātras un samērā lētas pusdienas vai vakariņas - ātrais pupiņu, paprikas un gurķu sautējums pannā. Ja vēlies, pievieno gaļu!

Lasīt vairāk

Tomātu un vistas gaļas sautējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Burvīgs un vienkāršs pusdienu vai vakariņu sautējums. Sautētie tomāti veidos biezu mērci, bet olīvas un kaperi piešķirs maltītei nedaudz asumiņa.

Lasīt vairāk

Burkānu un zaļo zirnīšu sautējums

Foto: iStock

Vienkārša un sātīga ideja vakariņām - burkānu - zaļo zirnīšu sautējums.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums ar valriekstiem krējuma mērcē

Foto: Shutterstock

Zeltaini ceptos vistas gabaliņus gatavo cepeškrāsnī, sutinot krējuma mērcē, kas bagātināta ar sīpoliem, šampinjoniem, valriekstiem un rozīnēm.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu plācenīši ar jogurta mērci

Foto: DELFI

Ja pāri palicis izvārīts vai cepeškrāsnī izcepts saldais kartupelis jeb batāte, to var likt lietā plācenīšu gatavošanā. Arī no vakariņām pāri palikušie rīsi, kuskuss, bulgurs vai pat griķi noderēs plācenīšu cepšanai. Šis noteikti varētu būt ēdiens, ko viegli iemānīt arī bērniem, kas varbūt līdz šim uz saldo kartupeli negribīgi skatījušies.

Lasīt vairāk

Mini 'Cielaviņas' jeb 'Pavlovas' ar šokolādes krēmu un dzērvenēm

Foto: DELFI

Dzimšanas dienas vairumam saistās tieši ar bagātīgās ''Cielaviņas'' kūkas nobaudīšanu. Tad nu arī es nolēmu savos svētkos kolēģus iepriecināt ar šo visiem labi zināmo našķi nedaudz mainītā versijā, bet, kā ēdāji atzina, noteikti ne sliktākā. Protams, vieglāk jau nopirkt veikalā gatavu kūku, tomēr šīs ēdāju acīs iegūs pavisam citu vērtību.

Lasīt vairāk

Šokolādes fondī ar augļiem

Foto: Shutterstock

Ļaujies šokolādes kārdinājumam un baudi kausētā šokolādē mērcētus augļus, biskvīta cepumus vai citus našķus. Šai kombinācijai ir grūti pretoties! Lai pagatavotu šokolādes fondī, piemērotākā būs tumšā šokolāde, papildini to ar kanēli vai brendiju!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rāceņi

Foto: Shutterstock

Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un ķirbju sautējums ar vistas gaļu

Foto: Shutterstock

Gards dārzeņu sautējums ar vistas gaļas gabaliņiem. Lai dārzeņi saglabātu garšu un formu, tos nepārsautē.

Lasīt vairāk

Azū – gaļas sautējums ar kartupeļiem, sālītiem gurķiem un tomātu mērci

Foto: Shutterstock

Gards azū – gaļas sautējums ar ceptiem kartupeļiem tomātu mērci, sālītiem gurķiem un papriku sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Svaigās siera kūkas glāzītēs ar saldētām avenēm

Foto: Shutterstock

Garšīgs un neparasts veids, kā pasniegt siera kūku. Papildini maskarpones krēmu ar saldētavā pietaupītajām avenēm vēl labākai garšai.

Lasīt vairāk

Sātīgie avokado un olu salāti

Foto: Shutterstock

Ja iegādāti mīksti, labi nogatavojušies avokado, lielisks veids, kā tos likt lietā - pagatavot salātus. Šie derēs kā brokastīm, tā vakariņām vai launagam, liekot tos uz kraukšķīgi apgrauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Tabulē salāti ar bulguru, tomātiem un fetaki sieru

Foto: Shutterstock

Veselīgi salāti Tuvo Austrumu gaumē – tabulē (tabbouleh) ar bulguru, tomātiem, pētersīļiem, gurķiem un fetas sieru. Ja bulgurs netīk, to var aizstāt, piemēram, ar kuskusu.

Lasīt vairāk

Rīsu kotletes jeb plācenīši

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei – rīsu kotletes ar dārzeņiem. Veģetāri plācenīši ēšanai ar salātiem vai gardu mērcīti.

Lasīt vairāk

Karstie biešu salāti

Foto: Shutterstock

Karstie biešu salāti – ziemas sezonas "aukstajam" galdam.

Lasīt vairāk

Biezpiena cepumi 'austiņas'

Foto: Shutterstock

Gardas biezpiena "austiņas" viesību galda kārumiem vai ēšanai pie kāda silta dzēriena.

Lasīt vairāk

Cālis 'cacciatore' mafijas gaumē

Foto: Shutterstock

Gards un vienkāršs veids, kā pannā uztapināt sulīgu "cacciatore" jeb mednieku manierē sutinātu vistiņu, kas papildināta aromātiskiem itāļu tradicionālajiem garšaugiem – timiānu un salviju. Kādēļ mafijas gaumē? Jo šī ir viena no "Mafijas pavārgrāmatas" receptēm, kuras ir tik gardas un ģeniāli vienkāršas, ka to dēļ nebūtu žēl pat mirt.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!