Itāliete rukola: 26 receptes smalkiem un pikanti rūgteniem gastronomiskiem izgājieniem
Foto: Shutterstock

Rukola ir mazliet līdzīga pienenei – līdzīgas robotas lapiņas, pikanti rūgtena garša. Bet te arī līdzības beidzas, jo pienene ir puķe, bet rukola, kā izrādās, ir dārzenis. (Tos, kas zina, ka ķirbis ir oga, šis fakts nevar pārsteigt.) Tātad nekāda radniecība ar pieneni te nevar būt – ja vien pienenes nav ziedējušas arī senajā Romā. Jo rukolas tur augušas noteikti un bijušas visai iecienītas, tieši tāpat kā tagad.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Rukolai ir vismaz vēl vismaz pieci vārdi un neskaitāmi daudz veidu, kā to var izmantot pārtikā – un visi smalki, jo rukola jeburam ēdienam dod izsmalcināti pikantu rūgtumiņu, kas, savienots ar citu produktu garšām, var izvērsties par gastronomisku baudījumu ar lielo B.

Itāliete rukola: 26 receptes smalkiem un pikanti rūgteniem gastronomiskiem izgājieniem
Foto: Shutterstock

Viengadīgo rukolu sauc arī par sējas pazvērīti, eruku vai aragulu. Daudzgadīgo rukolu mēdz dēvēt arī par šaurlapu divsēkli vai ozollapu rukolu. Ēdamas ir abas rukolas. Viengadīgai rukola ir ēdama jebkurā augšanas stadijā, ēdamas ir sēklas, dīgsti, jaunās lapas, pumpuri un ziediņi. Daudzgadīgās rukolas garša ir rūgtenāka, izteiktāka, var sagaršot riekstus, sinepes, pat pipariņus, arī aromāts ir izteiktāks. Daudzgadīgajai rukolai vislabāk plūkt un izmantot ēdienos jaunās lapiņas.

Rukola ir pilna ar visažādākajiem labumiem: folijskābe, dzelzs, kalcijs, cinks, magnijs, A, C un K vitamīni, fitokomponenti, kas palīdz organismam attīrīties no toksīniem, un antioksidanti, kas mazina sirds slimību risku. Rukolai piemīt arī atveldzējošas un organismu atdzesējošas īpašības, tāpēc, piemēram, karstā dienā rukolas un zemeņu salāti ir vienkārši izcila izvēle.

Itāliete rukola: 26 receptes smalkiem un pikanti rūgteniem gastronomiskiem izgājieniem
Foto: Shutterstock

Izmantojot rukolu dažādos ēdienos, jāatceras: jo lielākas un tumšākas ir rukolas lapas, jo tām asāka garša. Līdz ar to jādomā līdzi, piemēram zemenes vai mīkstos sierus labāk baudīt ar gaišākām, garšā ne tik intensīvām rukolas lapiņām, jo tās nomāks citas maigās garšas. Savukārt dažādu lapu salātos, pie prošuto šķiņķa, gaļas derēs rukola ar pikantāku garšu un smaržu.

Kā jau daudzus zaļumu, arī rukolu vislabāk ēst svaigā veidā, turklāt – kopā ar labu eļļu, jo dažas uzturvielas, kas ir rukolā, uzsūcas tikai kopā ar taukvielām.

Lieliska iespēja saņemt no rukolas visus labumus ir pagatavot rukolas pesto, kas ir izcili garda un ļoti veselīga piedeva dažādiem ēdieniem: vienmērīgā masā sablendē rukolu, ciedru riekstus, rīvētu Parmezāna sieru, sāli, melnos piparus un olīveļļu.

Rukola ir diezgan universāls karotājs: tā ir lieliska dažādu salātu maisījumos, ieskaitot jau minēto zemeņu salātus, tā izcili der gan uz picas, gan kopā prošuto šķiņķi, gan pie pirmajiem sparģeļiem bekona mētelītī.

Itāliete rukola: 26 receptes smalkiem un pikanti rūgteniem gastronomiskiem izgājieniem
Foto: Shutterstock

Rukola labprāt piedalās dažādās smalkās un itāliskās uzkodās, kur piedalās izcili sieri, augļi, šķiņki, rieksti. Neraugoties uz savu pikanto, rūgteno klātbūtni, rukola nespēlē pirmo vijoli, šīs zaļās, skaistās lapiņas lieliski saspēlējas ar visu pārējo, kas uz šķīvja, radot izcilas garšās stāstu. Ar rukolu ikviens ēdiens kļūst mazliet smalkāks, katrā ziņā sasniedzot to līmeni, lai tiktu pasniegts kā izsmalcināta uzkoda vai pat nedaudz pikants un diezgan seksīgs pamatēdiens.

Dalāmies ar smalkām receptēm no "Tasty" itālisko ēdienu plaukta.

Seko Tasty arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form