Foto: Shutterstock
Rukola ir mazliet līdzīga pienenei – līdzīgas robotas lapiņas, pikanti rūgtena garša. Bet te arī līdzības beidzas, jo pienene ir puķe, bet rukola, kā izrādās, ir dārzenis. (Tos, kas zina, ka ķirbis ir oga, šis fakts nevar pārsteigt.) Tātad nekāda radniecība ar pieneni te nevar būt – ja vien pienenes nav ziedējušas arī senajā Romā. Jo rukolas tur augušas noteikti un bijušas visai iecienītas, tieši tāpat kā tagad.

Rukolai ir vismaz vēl vismaz pieci vārdi un neskaitāmi daudz veidu, kā to var izmantot pārtikā – un visi smalki, jo rukola jeburam ēdienam dod izsmalcināti pikantu rūgtumiņu, kas, savienots ar citu produktu garšām, var izvērsties par gastronomisku baudījumu ar lielo B.

Foto: Shutterstock

Viengadīgo rukolu sauc arī par sējas pazvērīti, eruku vai aragulu. Daudzgadīgo rukolu mēdz dēvēt arī par šaurlapu divsēkli vai ozollapu rukolu. Ēdamas ir abas rukolas. Viengadīgai rukola ir ēdama jebkurā augšanas stadijā, ēdamas ir sēklas, dīgsti, jaunās lapas, pumpuri un ziediņi. Daudzgadīgās rukolas garša ir rūgtenāka, izteiktāka, var sagaršot riekstus, sinepes, pat pipariņus, arī aromāts ir izteiktāks. Daudzgadīgajai rukolai vislabāk plūkt un izmantot ēdienos jaunās lapiņas.

Rukola ir pilna ar visažādākajiem labumiem: folijskābe, dzelzs, kalcijs, cinks, magnijs, A, C un K vitamīni, fitokomponenti, kas palīdz organismam attīrīties no toksīniem, un antioksidanti, kas mazina sirds slimību risku. Rukolai piemīt arī atveldzējošas un organismu atdzesējošas īpašības, tāpēc, piemēram, karstā dienā rukolas un zemeņu salāti ir vienkārši izcila izvēle.

Foto: Shutterstock

Izmantojot rukolu dažādos ēdienos, jāatceras: jo lielākas un tumšākas ir rukolas lapas, jo tām asāka garša. Līdz ar to jādomā līdzi, piemēram zemenes vai mīkstos sierus labāk baudīt ar gaišākām, garšā ne tik intensīvām rukolas lapiņām, jo tās nomāks citas maigās garšas. Savukārt dažādu lapu salātos, pie prošuto šķiņķa, gaļas derēs rukola ar pikantāku garšu un smaržu.

Kā jau daudzus zaļumu, arī rukolu vislabāk ēst svaigā veidā, turklāt – kopā ar labu eļļu, jo dažas uzturvielas, kas ir rukolā, uzsūcas tikai kopā ar taukvielām.

Lieliska iespēja saņemt no rukolas visus labumus ir pagatavot rukolas pesto, kas ir izcili garda un ļoti veselīga piedeva dažādiem ēdieniem: vienmērīgā masā sablendē rukolu, ciedru riekstus, rīvētu Parmezāna sieru, sāli, melnos piparus un olīveļļu.

Rukola ir diezgan universāls karotājs: tā ir lieliska dažādu salātu maisījumos, ieskaitot jau minēto zemeņu salātus, tā izcili der gan uz picas, gan kopā prošuto šķiņķi, gan pie pirmajiem sparģeļiem bekona mētelītī.

Foto: Shutterstock

Rukola labprāt piedalās dažādās smalkās un itāliskās uzkodās, kur piedalās izcili sieri, augļi, šķiņki, rieksti. Neraugoties uz savu pikanto, rūgteno klātbūtni, rukola nespēlē pirmo vijoli, šīs zaļās, skaistās lapiņas lieliski saspēlējas ar visu pārējo, kas uz šķīvja, radot izcilas garšās stāstu. Ar rukolu ikviens ēdiens kļūst mazliet smalkāks, katrā ziņā sasniedzot to līmeni, lai tiktu pasniegts kā izsmalcināta uzkoda vai pat nedaudz pikants un diezgan seksīgs pamatēdiens.

Dalāmies ar smalkām receptēm no "Tasty" itālisko ēdienu plaukta.

Bumbieru, rukolas un zilā siera salāti

Kaut kas citādāks tavai ēdienkartei – medū apcepti bumbieri, kas pasniegti kopā ar gardajiem rukolas salātiem. Tam visam klāt lieliski iekļaujas arī kraukšķīgie ciedru rieksti un pikantais zilais siers. Vieglai pēcpusdienas maltītei!

Lasīt vairāk

Laša rullīši ar kaperiem un rukolu

Restorāna cienīga maltīte, kuru vari pagatavot mājās un būt īsts šefpavārs! Nelielās laša ruletītes noteikti izpelnīsies atzinību no ēdājiem. Bet garšas kārpiņas sajūsmā dancos, kad baudīsi lasi kopā ar kaperiem un rukolu.

Lasīt vairāk

Karstie šampinjonu salāti ar kazas sieru, rukolu un valriekstiem

Cepti, ar kazas sieru pildīti šampinjoni, svaiga rukola un ķiploku mērce, ko papildina kraukšķīgi valrieksti un bekons. Īsta ziemas garša, tām reizēm, kad gribas apēst ko neikdienišķu.

Lasīt vairāk

Burkānu-ābolu salāti ar rukolu un valriekstiem

Svaigi un kraukšķīgi ābolu - burkānu salāti ar rukolu, bezpiedevu jogurtu un valriekstiem

Lasīt vairāk

Rukolas salāti ar apelsīniem un mandeļu skaidiņām

Viegli, aromātiski salāti, kuriem nelielu saldumu piešķir apelsīns. Lieliski saderas ar dažādām zivīm un jūras veltēm. Var pasniegt arī kā uzkodu ar grauzdētu maizi un vistas aknu pastēti.

Lasīt vairāk

Vīnogu, zilā siera un valriekstu salāti

Garšīgi un interesanti salāti, kuros sāļais mijas ar saldo, kā arī maigais ar skābo. Šo garšu salikumu nodrošina salātos esošie āboli, citronu sula, rukola, vīnogas un rieksti. Bet sātīgumam klāt piekož baltmaizes grauzdiņus, kas apsmērēti ar zilo sieru.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptu biešu salāti ar brī sieru

"Rukola sniegs svaigumu un zaļumu, bietes palīdzēs vēderam – uzlabos gremošanas sistēmu, brī siers piešķirs izcilu garšu salātiem, rieksti un olīveļļa – organismam nepieciešamās un labās taukskābes." Tā par savu gardo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa pieteikumu raksta Karlīna.

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar apelsīniem, valriekstiem un zilo sieru

Svaigu lapu salāti no kresēm un rukolas, kam pievienoti saldie apelsīni, zilais siers un valrieksti. Ne vien garšīgi, bet arī figūrai draudzīgi!

Lasīt vairāk

Garenā ķiploku pica jeb maizīte ar rukolu

Pikanta ķiploku un čili pica, kas vairāk gan atgādina plakano maizīti. Pasniedz ar svaigām rukolas lapiņām un ēd kā uzkodu, kopā ar kādu gardu mērci.

Lasīt vairāk

Vistu akniņu salāti ar rukolu un kivi

Ļoti ātri pagatavojami salāti gan ikdienai, gan svētku galdam. Maigās vistu akniņas lieliski papildina kivi skābums un pikantā rukola.

Lasīt vairāk

Rukolas salāti ar vēžu astītēm

Lai gatavošanās mājas ballītei vai kādiem citiem svētkiem, kur paredzēts celt galdā izsmalcinātus salātus, noritētu veselīgi un gardi, kustības "Rimi labākai dzīvei" veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina iesaka vieglu recepti, kas palīdzēs gan izskatīties, gan justies labi – rukolas salātus ar vēžu astītēm.

Lasīt vairāk

Apelsīnu salāti ar fenheli un variāciju

Atspirdzinošais fenhelis un piparmētra ar augļiem un fetas sieru – savienojums, kas šoruden jāpagaršo katram. Recepti īpaši pārgājieniem iesaka šefpavārs Dzintars Kristovskis, "Barbora" garšas eksperts.

Lasīt vairāk

Modīgā polentas pica ar saulē kaltētiem tomātiem un salami

Ja tev nekad nav sanācis nogaršot kukurūzas putraimu ēdienus, iesakām sākt ar tik pazīstamo picu, tikai ietērpjot to jaunā izskatā. Polentas picas pamatne nebūs kraukšķīga, un, lai to sagrieztu, būs nepieciešams nazis un dakša. Toties garša būs lieliska. Mocarella un saulē kaltētie tomāti ir receptes garšas noslēpums.

Lasīt vairāk

Vistas fileja sēkliņās ar svaigajiem rukolas un biešu salātiem

Reizēm gardai maltītei vajag itin maz – fantastisku garšu var panākt, vistas filejas panējot nevis miltos, bet gan kraukšķīgu sēkliņu maisījumā. Apceptos vistas gabaliņus pasniedz ar svaigiem salātiem.

Lasīt vairāk

Pīles fileja ar rukolas salātiem, ciedru riekstiem un upeņu-apelsīnu mērci

Veselīga un garšīga maltīte svētkiem – apcepta pīles fileja ar lapu salātiem un atspirdzinošu mērcīti pa virsu. Recepti Tasty.lv iesūtījis Kārlis, kurš piedalās konkursā "Veselīgās svētku receptes".

Lasīt vairāk

Melones salāti ar vītinātu šķiņķi

Klasiska itāļu uzkoda - sulīgas un saldas melones šķēles ar Parmas šķiņķi un balzamiko mērci. Parmas šķiņķi var aizvietot ar jebkuru citu vītinātu cūkgaļas šķiņķi, kas sagriezts plānās šķēlēs.

Lasīt vairāk

Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem

Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!

Lasīt vairāk

Miežu putraimu, kartupeļu un murķeļu salāti ar rukolas pesto

"Recepte tiem, kas nelieto uzturā miltus. Mieži ir lieliska alternatīva. Fantastiska piedeva vai ēdiens ar olām!" par salātiem saka receptes autors, "Eco Catering" šefpavārs Rihards Frīdenbergs-Kalniņš. Murķeļu vietā vari izmantot šampinjonus, kazas siera vietā – Trikātas Sniega bumbas, rukolas vietā – vairāk pētersīļu. Parmezāna vietā vari lietot Monterīgo sieru.

Lasīt vairāk

Siera omletes rullīši ar spinātiem un rukolu

Ātri pagatavojama un sātīga siera omlete ar svaigiem spinātiem un rukolu. Garšīgas brokastis - labs dienas sākums!

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar rukolu, tomātiem un nektarīniem

Ēdienu blogere Anna Panna sagatavojusi vasarīgu, svaigu un viegli pagatavojamu pastas salātu recepti. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!

Lasīt vairāk

Svaigie rukolas un zilā siera salāti ar riekstiem

Svaigu lapu salāti ar rukolu, zilo sieru, Indijas riekstiem, ķirštomātiem un balzamiko. Ne vien garšīgi, bet arī ļoti viegli pagatavojami!

Lasīt vairāk

Soli pa solim: biešu aukstā zupa ar rukolu

Šis varētu būt vasarā visātrāk pagatavojamais ēdiens, kas izdosies arī tiem, kas nemēdz ilgi uzturēties virtuvē. Šķiet, ka nav vērts iemest aci receptē, viss tikai jāsamet katlā un jāpārlej ar kefīru. Tomēr atļausimies publicēt fotorecepti, tā teikt, iedvesmai!

Lasīt vairāk

Siltie jūras ķemmīšu un bekona salāti

Vasarīgi un veikli pagatavojami salāti, kuros īpaši izceļas ne tikai jūras ķemmītes, bet arī gardais, kraukšķīgais bekons. Pagatavo siltos salātus pusdienās vai kā pirmo ēdienu vakariņās. Jūras velte būs lieliska jauna vēsma tavā virtuvē.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās čabatas karstmaizes ar salami

Dienās, kad negribas pavadīt ilgu laiku virtuvē maltītes pagatavošanai, bet tomēr kārojas kas neparasts, pagatavo šīs sātīgās čabatas uzkodas, kas lieliski remdēs vakara izsalkumu.

Lasīt vairāk

Pica ar bumbieriem, valriekstiem un rukolu

Garšīgākā pica pasaulē - izmēģini, lai saprastu!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!