Foto: Shutterstock
Dienās, kad negribas daudz laika veltīt ēdiena gatavošanai, bet izsalkums neatkāpjas, ideja par sacepuma gatavošanu būs īstajā laikā, jo pagatavotais ēdiens lielajā veidnē pabaros pat nelielu bariņu ēdāju.

Sacepumi noteikti ir viens no labākajiem kulinārajiem izgudrojumiem. To gatavošanā ir neizmērojami daudz iespēju un sastāvdaļas ir visdažādākās – sākot no pastas, rīsiem, sēnēm, beidzot ar kartupeļiem, desiņām un zivīm. Variācijas sacepumu gatavošanā ir ļoti daudz, un pie pozitīvajām ēdiena īpašībām var minēt arī to, ka receptēs var izmantot produktus, kas pāri palikuši no iepriekšējām ēdienreizēm, piemēram, vārītos kartupeļus, rīsus un pat makaronus.

Tikpat neiztrūkstoša sastāvdaļa ir garšvielas, un bieži vien arī bez siera sacepums nebūtu tik gards. Izvēlies labi kūstošu sieru, piemēram, Čedaras vai Holandes sieru. Ļoti gardu sacepumu var pagatavot, ja virskārtā izlīdzināsi kartupeļu biezputru vai virskārtu pārbērsi ar rīvmaizi, bet tikpat labi var izmantot arī kārtainās mīklas plātnes.

Sacepumu var gatavot karstumizturīgās stikla veidnēs, ja tādas nav, var izmantot arī kūkas formu, tāpat noderīgas šādās reizēs būs čuguna pannas bez roktura. Izvēlētās sastāvdaļas liec pa kārtām un virs katras izbārsti sarīvētu sieru, lai viss gardi sacepas kopā, savukārt garšvielas iejauc jau iepriekš sakultajā olā, lai tās viendabīgi iemaisītos ēdienā.

Izvēlies kādu no šīm Tasty.lv sacepumu receptēm un palutini mājiniekus vai draugu pulku ar sātīgu maltīti!

Griķu sacepums ar vistas fileju un sēnēm

Foto: Shutterstock

Ērti pagatavojams vakariņu vai pusdienu ēdiens. Jānovāra irdeni griķi un cepeškrāsnī jāsacep ar vistas fileju, sēnēm un siera cepurīti.

Lasīt vairāk

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Vistas un šampinjonu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Lielisks ēdiens pusdienām vai vakariņām. Siera mērce piedos vistai un šampinjoniem nelielu pikantumu un sātīgumu. Pasniedz ar ceptiem kartupeļiem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, fetas siera un spinātu sacepums

Recepte gardām vēlajām brokastīm, brančam vai pusdienām pēc svētkiem, kad pāri palikusi krietna porcija svētkos savārīto kartupeļu. Kartupeļiem pievienojot drusku fetas siera un spinātu, kā arī olas, rezultātā sanāks burvīga maltīte. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā restorāna Terra šefpavārs Fabians de Frīss (Fabian de Vries).

Lasīt vairāk

Kartupeļu un maltās gaļas sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgs un garšīgs kartupeļu un maltās gaļas sacepums. Šo vakariņu maltīti pagatavot būs viegli – atliek vien salikt kārtās sastāvdaļas un ielikt cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.

Lasīt vairāk

Desiņu un pupiņu sacepums

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un gards vakariņu ēdiens, kuru pēc darba var ātri sacept, ja tik dārzeņi tiks pietiekami smalki sagriezti.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīšu sacepums ar sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti gards baklažānu un siera sacepums. Vispirms pagatavo baklažānu rullīšus, kurus pilda ar rikotas siera masu. Pēc tam sagatavotos rullīšus gulda tomātu mērcē, pārkaisa ar sieru un cep gatavus.

Lasīt vairāk

Makaronu un siera sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viena no klasiskākajām makaronu ēdienu receptēm, kāda atrodama. Makaroni baltajā bešamela mērcē ar siera un rīvmaizes cepurīti – ideāla ģimenes maltīte, kura garšos kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Musaka - baklažānu un kartupeļu sacepums ar gaļu

Foto: Shutterstock

Musaka ir tradicionāls Balkānu un Vidusjūras valstu ēdiens, kuru gatavo cepeškrāsnī - no baklažāniem, kartupeļiem un gaļas, bagātīgi pārlejot ar mērci.

Lasīt vairāk

Mazais zivs pīrāgs ar saldo kartupeļu 'cepurīti'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Interesants veids, kā pagatavot gardu maltīti diviem no zivīm un kartupeļiem. Tas viss individuālos trauciņos veido pavisam nelielu sacepumu, kas atgādina pīrāgu.

Lasīt vairāk

Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu sacepums ar tomātiem un sieru

Foto: Vida Press

Maigas ziedkāpostu rozetes krēmīgā siera mērcē, kuru papildina rīvmaizes drumstalas un ķirštomātu spirdzinošais skābumiņš - lieliska maltīte visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un heka sacepums

Foto: Vida Press

Heks ir universāla, salīdzinoši lēta zivs ar maigu garšu, kas lieliski sader arī ar izteiksmīgas garšas sastāvdaļām ēdienos. Tieši tāpēc šis nedaudz pikantais sacepums būs ideāla maltīte tiem, kuri novērtē jūras veltes un tik vienkāršos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Spinātu - siera sacepums

Foto: Shutterstock

Spinātu - siera sacepums priekš gardām ikdienas pusdienām.

Lasīt vairāk

Sātīgs maltās gaļas sacepums ar kariju

Foto: Vida Press

Šis ir ļoti vienkārši pagatavojams un gards, bet nedaudz savādaks maltās gaļas sacepums, kā ierasts. Pēc šai līdzīgas receptes gaļas sacepumu gatavo Dienvidāfrikā, kur to sauc par "babotiju". Sacepumam īpašu garšu piešķir karija pulveris un citrona sula, bet olu kultenis to padara īpaši maigu, tādēļ tas noteikti garšos arī bērniem.

Lasīt vairāk

Rīsu un maltās gaļas sacepums cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Sātīgai pusdienu reizei - rīsu sacepums ar malto gaļu un siera un olu "cepuri".

Lasīt vairāk

Kartupeļu sacepums ar ķiplokiem un ciedru riekstiem

Foto: Shutterstock

Smaržīgs un kārdinošs kartupeļu sacepums jeb plācenis, kuru cep krāsnī, izmantojot ar ķiplokiem aromatizētu olīveļļu. Neikdienišķu akcentu piešķirs kraukšķīgums no ciedru riekstiem.

Lasīt vairāk

Rāceņu un siera sacepums

Foto: Shutterstock

Rāceņu sacepums būs garda, krēmīga un aromātiska piedeva tiem, kas ēd gaļu, kā arī brīnišķīga sezonas dārzeņu maltīte tiem, kas gaļu neēd.

Lasīt vairāk

Sacepums ar konservētiem tomātiem, maizi un čorizo desu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgi tomāti, kreptīgā čorizo desa un barojošās baltmaizes šķēlītes – viss vienā karstā un sildošā sacepumā. Maltīti iesakām baudīt rudenīgās pusdienās vai vakariņās, klāt baudot kādu labi atdzesēta vīna glāzi.

Lasīt vairāk

Jauktu zivju sacepums ar kartupeļu 'zvīņām'

Foto: Shutterstock

Grezns un bagātīgs svētku ēdiens, piemērots nelielām viesībām un svinībām. Svaigā laša sajaukums ar auksti kūpināto paltusu (var izmantot arī sviesta zivi) veido īpaši bagātīgu garšas buķeti, kuru papildina gaļīgās tīģergarneles. Zivis un tīģergarneles sutinās maigā diļļu mērcē, bet sacepuma virskārtu veido plāna kartupeļu kārtiņa, kuru kārto zvīņu formā.

Lasīt vairāk

Vistas sacepums ar kārtainās mīklas vāciņu

Foto: Shutterstock

Cepot vistu zem mīklas vāciņa, pannā veidojas īpaši gards, brīnumains garšu sajaukums. Lai piešķirtu ēdienam kūpinājuma smaržu, pievieno nedaudz žavētu desu. Neviens nespēs būt vienaldzīgs, ēdot kraukšķīgo, trauslo maizīti, kuru katrā kumosā papildinās sacepuma gardā mērce un sulīgie vistas gabaliņi.

Lasīt vairāk

Makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami

Foto: Shutterstock

Ātrām un sātīgām vakariņām - makaronu sacepums ar kabačiem, tomātiem un salami.

Lasīt vairāk

Krāsainais dārzeņu sacepums ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Dārzeņu sacepums ar fetas sieru un balzamiko.

Lasīt vairāk

Vistas sacepums ar pupām spāņu gaumē

Foto: Vida Press

Nedaudz pikants un ļoti spēcinošs vakariņu variants, kad negribas ilgi stāvēt pie plīts. Cepta vista, pupiņas, paprika... un pats svarīgākais - beigās jāmazgā tikai viena panna!

Lasīt vairāk

Bagātīgs zivju sacepums angļu gaumē

Foto: Shutterstock

Zivju sacepums jeb "fish pie", kā to dēvē angļi, ir neatņemama britu virtuves sastāvdaļa. Un tas nemaz neizbrīna, jo tā bagātīgās garšas rudens-ziemas sezonu padara mājīgāku un siltāku.

Lasīt vairāk

Kabaču sacepums ar krēmīgu sēņu mērci

Foto: Shutterstock

Kabači ar sēnēm - gardām pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Divu sieru un garneļu sacepums

Ja gribas palutināt savu mīļos ar īpašu maltīti un ja viņiem garšo jūras veltes - šī būs īstā recepte!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!