Foto: Shutterstock
Aukstais pavasaris mazliet, mazliet ir aizkavējis jauno redīsu sezonu un mūsu pašu siltumnīcās audzētie vēl nav tik plaši pieejami, taču tas nenozīmē, ka redīsu šogad aprīlī nav vispār. Ir! Un tos vajag kāri kraukšķināt – kā brokastīs pie lociņu biezpiena, tā pusdienās un vakariņās. Turklāt nevajag aprobežoties vien ar salātiem – tos var iekļaut zupās, izcept krāsnī un priecāties, cik šis dārzenis tomēr dažādi pagatavojams.

Kas redīsos labs? Pirmkārt, tie ir patīkami sulīgi, mazliet ņipri un kraukšķīgi dārzeņi, kas jebkurā maltītē izcelsies ar patīkamu tekstūru. Otrkārt, tie satur maz kaloriju – aptuveni 16 kalorijas 100 gramos svaiga dārzeņa – līdz ar to nebūtu jāuztraucas, ka redīsus var apēst par daudz. Tajos ir arī noderīgi vitamīni un minerālvielas – kālijs, kalcijs, magnijs, cinks, B6, C un K vitamīni, norāda "Healthline.com". 100 gramos redīsu ir aptuveni 14 procenti no dienā ar uzturu uzņemt nepieciešamā C vitamīna daudzuma, tāpēc šie dārzeņi ir vairāk nekā noderīgs C vitamīna avots. Neaizmirsīsim arī to, ka ik dienas ēdienkartē jāiekļauj produkti, kuru sastāvā ir šķiedrvielas, un te nu arī redīsi būs labs šķiedrvielu avots.

Ja esi iecienījis redīsus, savā dobē, tirgū vai veikalā meklē tos ar visām lapiņām – arī tās ir droši lietojamas uzturā, tāpēc salātos droši tos sakapā kopā ar pazemē augošajiem redīsu bumbuļiem. Lai ilgāk mazo rozā dārzeni saglabātu svaigu, ledusskapī to uzglabā bez lapiņām – vairāk par to uzzināsi padomrakstā zemāk.

Īpaši sīvos eksemplārus iesakām pagatavot ceptus – uz pannas, cepeškrāsnī vai grila. Kāpēc? Termiski apstrādājot, redīss zaudē savu sīvumu un kļūst maigāks. Turklāt kombinācijā ar eļļu, sviestiņu un sāli ir īpaši garšīgs!

Klasiski latviskajā virtuvē redīsus piegriežam pavasara salātiem vai biešu aukstajās zupās, kur redīsi lieliski sadraudzējas ar kefīru. Tomēr "pliki" salāti nebūs vis pilnvērtīgākā maltīte, jo bez dārzeņiem, nepieciešams pievienot olbaltumvielas un ogļhidrātus saturošus produktus. Redīsu salāti tikai iegūs un kļūs par pilnvērtīgāku maltīti, ja klāt liksi kādu sauju novārītas kvinojas, bulgura, kuskusa vai kartupeļu. Olbaltumvielu iedaļu šķīvī aizpildi ar olām vai, piemēram, biezpienu. Un turku zirņi – ak, kā tie redīsiem piestāv!

Aukstās pavasarīgi vasarīgās zupas ar redīsiem ir lieliskas, bet vai kādreiz esi nogaršojis frikadeļu zupu, kurā zaigojas redīss? Arī siltajām zupām redīsi piestāv – ne velti itāļu virtuves pērle, minestrones zupa, dod iespēju arī redīsam. Kraukšķīgo tako ligzdiņu cienītājiem iesakām kādā vieglo vakariņu reizē šo "tex-mex" virtuves izcilo ēdienu papildināt ar redīsiem vēl labākam garšu sprādzienam.

Vai esi gatavs kraukšķināt? Redīsi nav tikai brokastu piedeva biezpienam, tie pilnvērtīgi iederēsies dažādās pusdienu un vakariņu maltītēs, dod tik iespēju – zemāk atradīsi receptes no "Tasty.lv" izmēģināšanai!

Kartupeļu un redīsu salāti ar olu un lociņiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša, viegla, bet tajā pašā pietiekami vērtīga pavasara maltīte ar kraukšķīgiem redīsiem un lociņiem. Salātu aizdaram – skābajam krējumam – pievieno mazliet, mazliet cukura, lai tas saspēlētos ar ņiprajiem redīsiem un sīvajiem sīpollokiem. Noderēs kā pamatēdiens vai piedeva gaļas ēdienam, ja ēdāju vairāk.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgas zivs tako ar tomātu salsu un majonēzi

Foto: Shutterstock

Vieglā pusdienu vai vakariņu uzkoda meksikāņu gaumē – kraukšķīgas zivs tako ar dārzeņu salsu un mazliet laima spirgtuma. Lielisks ēdiens kādai ballītei, kad viesi jāpārsteidz ar ko spirgtu, garšīgu un rokās ņemamu ēdienu!

Lasīt vairāk

Košie dārzeņu salāti ar makaroniem un zemesriekstu mērci vasarīgam piknikam

Vasarīga, svaiga un viegli pagatavojama pastas salātu recepte, ko iesaka ēdienu blogere Anna Panna. Šos salātus iespējams ērti paņemt līdzi jebkurā izbraukumā, un to pagatavošanai nepieciešamas vien pāris minūtes. Dodies zaļumos un izbaudi vasarīgu svaigumu arī uz sava šķīvja!

Lasīt vairāk

'Našķoties' Zanes dārzeņu salāti ar turku zirņu plācenīšiem

Foto: Publicitātes foto

Bagātīgo salātu garšas noslēpums slēpjas ne tikai izcili izvēlētajās sastāvdaļās, bet arī to mērcītē. Vieglus un garšīgus salātus ar turku zirņu plācenīšiem gatavos Zane Grēviņa šo sestdien raidījumā "Našķoties". Recepti lasi "Tasty", bet kulinārijas raidījumu skaties televīzijā sievietēm "STV Pirmā!" un lietotnē "Shortcut".

Lasīt vairāk

Zaļā dārzeņu aukstā zupa ar garnelēm

Svaigas vēsmas auksto zupu modē. Kraukšķīgi gurķi un redīsi, krēmīgi avokado gabaliņi, aromātiski dārza zaļumi un kāda ķiploka daiviņa pikantumam – visi šie labumi kombinācijā ar kefīru veido lielisku garšu saspēli. Pilnai laimei – zupu pasniedz ar vārītām vai apceptām garnelēm un paipalu olu pusītēm. Recepti iesaka mūsu lasītāja Oļesja Gabora.

Lasīt vairāk

Ātrie bulgura salāti ar ceptu sieru un olu

Foto: Publicitātes foto

Nereti, pārnākot mājās pēc ikdienas darbiem, mums trūkst iedvesmas veltīt daudz laika vakariņām. Ko pagatavot, ja vēlies paēst garšīgi, veselīgi un ātri? Veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina sadarbībā ar "Rimi" piedāvā recepti sātīgiem siltajiem salātiem, kuru pagatavošana aizņems vien 20 minūtes.

Lasīt vairāk

Skābeņu, redīsu un gurķu salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Piecās minūtēs pagatavojami salāti ar sezonā aktuālajām skābenēm un pirmajiem no dobes izceltajiem redīsiem. Fetas siers šiem svaigajiem salātiem piešķirs krēmīgumu, turklāt tiem nebūs jāpievieno sāls, jo feta ir gana sāļa.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, gurķu un redīsu aukstā zupa ar kūpinātu jūras asari

Foto: DELFI

Ja tev neceļas roka aukstajai zupai griezt klāt nenosakāmas izcelsmes desu, izmēģini jaunas vēsmas - auksto zupu ar kūpinātu jūras asari.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar turku zirņiem un pesto

Foto: Publicitātes foto

Ir īstais laiks atpūtu pludmalē aizstāt ar citu Latvijas vietu apskati, doties dabā un baudīt ne vien mūsu zemes skaistumu, bet arī kādu stiprinošu piknika maltīti! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā gardu salātu recepti rudenīgam piknikam.

Lasīt vairāk

Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē

Foto: Publicitātes foto

Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Frikadeļu zupa ar redīsiem un lociņiem

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

"Negaidīti vēsajā maijā organisms brēktin brēc pēc kā svaiga un vitamīniem bagāta, tādēļ ierasto frikadeļu zupu patīkami atsvaidzinās tikko plūktas dilles, lociņi un redīsa kraukšķis," - iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna Šulce–Palma.

Lasīt vairāk

Redīsu salāti ar āboliem, bietēm un burkāniem

Foto: Shutterstock

Pavasarī, kad vēl tikai gaidām pirmos zaļumus izdīgstam no dārza dobēm, tā vien kārojas uzkost ko kraukšķīgu, svaigu un veselīgu. Vienkārši pagatavojamos redīsu salātus ar āboliem un burkāniem var baudīt gan kā vieglu un krāsām bagātu uzkodu, gan kā piedevu gaļas vai zivju ēdieniem.

Lasīt vairāk

Pavasarīgās tortiljas ar vistas fileju un redīsiem

Foto: Shutterstock

Tortiljas ar ļoti veselīgu un pavasarīgi svaigu pildījumu – vārītu vistas fileju, spinātiem, zaļumiem un kraukšķīgām redīsu ripiņām. Spirgtumiņam papildini tās ar vieglu mērci un laima sulu. Garšo vēl labāk nekā izskatās!

Lasīt vairāk

Raibie makaronu salāti ar dārzeņiem

Foto: DELFI

Pat tādās dienās, kad šķiet, ledusskapī nav nekā tāda, lai sanāktu maltīte, vienmēr var kaut ko tomēr pagatavot. Makaronu salāti ierindojas starp receptēm, kas tapuši tieši tādā dienā.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar āboliem, redīsiem un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pavasarī organisms ir izslāpis pēc svaigām, vieglām un jaunām garšām. Izmēģini ļoti atsvaidzinošu aukstās zupas versiju – ar gurķiem, āboliem, redīsiem un piparmētrām, kas papildināta ar ķiploka asumiņu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, redīsu un gurķu salāti ar sinepju mērci

Foto: Shutterstock

Ātrie pavasara kartupeļu salāti ar redīsiem un gurķiem. Salātus pikantākus padarīs graudu sinepju mērcīte.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie redīsu–gurķu salāti ar konservētiem turku zirņiem

Foto: Shutterstock

Zibenīgi pagatavojami salāti, kas izceļas ne vien ar savu košo krāsu paleti, bet arī ar nepārspējamu kraukšķīgumu, savukārt turku zirņi tiem piešķir sātīgumu. Tieši tas, kas vajadzīgs pavasarīgi vieglai maltītei!

Lasīt vairāk

Ātrie vistas tako ar gvakamoli

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātrie un veselīgie tako, ko pagatavot no vakardienas vistas. Ja ir vēlēšanās, var izmantot jau gatavu gvakamoli, bet svaiga garšos daudz labāk.

Lasīt vairāk

Fiksā tomātu un redīsu aukstā zupa

Foto: Shutterstock

Aukstā zupa no tomātiem, redīsiem un gurķiem, ko varēsi pagatavot zibenīgi. Neatņemams virtuves palīgs šīs zupas pagatavošanai būs blenderis – ar to tad arī gatavo zupu, cik krēmīgu vien katram tīk.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti redīsi

Foto: Shutterstock

Visai neparasta piedeva pamatēdienam – cepeškrāsnī cepti redīsi. Dārzeņiem pavasarīgu spirgtumu piešķirs citronu sula. Maltīti bauda tāpat vai pasniedz ar gaļu un salātiem.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem

Foto: DELFI

Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Foto: DELFI

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.

Lasīt vairāk

Apcepts tofu siers ar marinētiem dārzeņiem

Veselīga dzīvesveida piekritējiem, gavēņa ievērotājiem un pastāvīgiem veģetāriešiem ik pa laikam pietrūkst ideju sātīgai un gardai maltītei. Ja vēlies izmēģināt ko neparastāku, pagatavo šo ēdienu, kurā netrūkst ne nepieciešamo vitamīnu no dārzeņiem, ne sātīguma no kūpinātā siera. Ēdiens noteikti garšos arī gaļas ēdājiem!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!