Pirms tūlīt pavasaris "uzmetīs lūpu" un liks mums atkal mazliet pasalt, jāizmanto brīdis, kad saule lutina, virtuvē negribas darboties, bet kaut ko kāru apēst vai iedzert varētu un vajadzētu. Šādos brīžos vislabāk noder blendētie kokteiļi jeb smūtiji – ātri, veselīgi un garšīgi!

Smūtiju pamatā ir augļi, ogas vai dārzeņi – te var ļauties brīvam domu lidojumam un lielajā blendera krūzē mest visu, ko sirds kāro vai kas aizķēries, piemēram, saldētavā. Turklāt kombinēt var gan auglus, gan dārzenus. Piemēram, āboli un selerijas ir ļoti saskanīgs pāris zaļajos kokteiļos, banānam piestāvēs spinātu lapiņas. Ja no dārzeņiem baidies, tad smūtijos droši vari pieturēties tikai pie augļiem.

Šķidrumam vari izmantot kā parasto govs pienu, tā piena alternatīvas, piemēram, mandeļu, kokosriekstu, rīsu, griķu, auzu, sojas un citus. Tikpat labi atveldzēs arī bērzu sulas pavasarī vai gāzēts minerālūdens, kas smūtijam piešķirs nedaudz dzirkstošuma. Ja smūtiju gribas sātīgāku, izmanto arī piena spēku vai kefīru.


Šķiedrvielām un tekstūrai blendētajos kokteiļos pievieno arī dažādas sēkliņas vai riekstus. Piemēram, čia sēklas, linsēklas, kaņepju sēklas, Indijas riekstus, mandeles vai citus. Ja uztraucies, ka smūtijs nebūs pietiekami salds, atceries – cukura vietā vislabākais variants būs dateles vai to sīrups, kļavu sīrups vai mazliet medus. Aromātam un īpašākai garšai pamēģini pielikt kāda garšauga lapiņu, piemēram, piparmētras vai baziliku. Ja nevairies no savvaļas augiem, tad smūtijos iederēsies arī nātres, gārsa, lakši un citas ēdamās nezāles.

Smūtijs ir lielisks ar to, ka ir nevis tikai dzēriens, bet maltīte – tajā ir pietiekami daudz kaloriju, lai siltākā dienā šādā veidā ne tikai uzņemtu nepieciešamās uzturvielas, bet arī atveldzētos! Lai saglabātu smūtiju ilgāk vēsu, blendēšanas laikā pieber dažus gabaliņus ledus.

Ja vairies eksperimentēt un meklē pārbaudītas garšu kombinācijas, ieskaties "Tasty.lv" recepšu krājumos – te atradīsi smūtijus katrai gaumei!

Kefīra smūtijs ar spinātiem un kamu

Foto: Shutterstock

Pavasarīgs un šķiedrvielām bagāts kefīra kokteilis jeb smūtijs – ar pilngraudu kamu, maltām linsēklām, lapu kāpostiem un spinātiem. Recepti iesaka sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un "Benu aptiekas" klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.

Lasīt vairāk

Gardais viesis no Indijas – lassi

Foto: Shutterstock

Iespējams, ka lassi jau top tavā virtuvē, tev pašam to nezinot. Tas ir no Indijas nācis smūtijs, kur kopā sablendēts jogurts, ūdens, augļi un garšvielas.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara smūtijs ar baziliku un piparmētrām

Foto: Shutterstock

Pasludinām šo par pavasara smūtiju, lai gan tajā ir ziemas un vasaras augļu sajaukums. Apelsīni, kas noteikti vairāk ir ziemas auglis, mango, kas savukārt asociējas ar vasaru un banāni, kas ir iecienīti visās sezonās. Tomēr tas, kas patiešām padara šo smūtiju tik īpašu, ir piparmētras un baziliks, kas piešķir neticami svaigu garšu.

Lasīt vairāk

Zemeņu un banānu smūtijs ar grieķu jogurtu

Foto: Tasty For Me publicitātes foto

Pavasarī maltītēm jābūt vieglām, un smūtijs ir tieši tāds - visas svaigās un veselīgās sastāvdaļas vienkārši samet blenderī un minūtes laikā sakul gaisīgos mākoņos. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta "Tasty For Me" saimniece Sandra.

Lasīt vairāk

Pavasarīgais kefīra smūtijs ar lakšiem, tomātiem un redīsiem

Foto: Jolanta Roze

Kad no tirgus pārnesti pirmie lakši, kraukšķīgi redīsi un sulīgi tomāti, par brokastīm var daudz nebēdāt – samet visus pavasara labumus bļodā, pārlej ar kefīru un minūtes laikā veselīgs, gards smūtijs ir gatavs!

Lasīt vairāk

Veselīgais smiltsērkšķu un banānu dzēriens

Foto: Publicitātes foto

Smiltsērkšķi ir īstas pašmāju superogas. Veselīgais dzēriens ne vien attīrīs organismu, bet arī stiprinās spēju pretoties rudens vīrusiem. Recepti iesaka "Rimi" gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Zemeņu un bazilika ledus kokteilis

Foto: Publicitātes foto

Laikā, kad saule silda īpaši stipri, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi" piedāvā veselīga un atspirdzinoša zemeņu un bazilika ledus kokteiļa recepti.

Lasīt vairāk

Zaļais tropisko augļu kokteilis ar spinātiem

Foto: Shutterstock

Pēc garās ziemas svarīgi uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas, īpaši, ja tiek ievērots gavēnis. Dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā garda, neierasti eksotiska okteiļa recepti, kas derēs arī vegānisma piekritējiem.

Lasīt vairāk

Gurķu-bumbieru zaļais kokteilis ar piparmētrām

Foto: Publicitātes foto

Ļoti viegls un atspirdzinošs zaļais kokteilis. Gurķiem un selerijām piemīt spēja izvadīt lieko ķermenī aizturēto šķidrumu, bet piparmētras kā antioksidanti palīdz šūnām cīnīties ar oksidatīvu stresu, kuru uzskata par galveno novecošanās procesu cēloni. Recepti piedāvā pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar veikalu tīklu "Elvi".

Lasīt vairāk

Īpaši veselīgs citrusu–burkānu kokteilis ar ingveru

Foto: Publicitātes foto

Šis kokteilis būs ideāla vitamīnu un antioksidantu “bumba”, kas organismam palīdzēs atkopties pēc garā ziemas perioda un nodrošinās imunitāti pret pavasara vīrusiem! Smūtijā esošie citrusaugļi nodrošinās ķermeni ar C vitamīnu (C vitamīna daudzums šajā dzērienā pat nedaudz pārsniedz dienas devu).

Lasīt vairāk

Bagātīgais ogu-eksotisku augļu smūtijs ar auzu pārslām

Foto: Publicitātes foto

Šis ir lielisks vitamīnu kokteilis, kas ir tik universāls, ka to var dzert brokastīs, remdēt izsalkumu starp ēdienreizēm vai baudīt kā desertu. Tā sastāvā esošie augļi un zaļumi nodrošinās jūs ar C un K vitamīniem, auzu pārslas sniegs organismam nepieciešamās šķiedrvielas bet avokado – neaizvietojamās taukskābes, turklāt košā, dzīvespriecīgā kokteiļa krāsa noteikti priecēs acis un rotās galdu.

Lasīt vairāk

Smūtijs enerģijas atgūšanai pēc treniņa

Foto: Publicitātes foto

Šo zibenīgi ātri pagatavojamo smūtiju, pateicoties sastāvā esošajām auzu pārslām, riekstiem un riekstu sviestam, īpaši ieteicams baudīt enerģijas atgūšanai pēc treniņa, skaidro dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks”.

Lasīt vairāk

Uzmundrinošais smūtijs ar espresso

Foto: Publicitātes foto

Pēc garās ziemas svarīgi uzņemt organismam nepieciešamās uzturvielas, īpaši, ja tiek ievērots gavēnis. Dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvā garda, neierasta un gavēņa laikam atbilstoša brokastu kokteiļa recepti, kas derēs arī vegānisma piekritējiem.

Lasīt vairāk

Sātīgais smūtijs ar ogām un auzu pārslām

Foto: Publicitātes foto

"Blendētie kokteiļi ir lielisks veids, kā koncentrēti, vienkārši un ātri uzņemt daudz vērtīgu uzturvielu, kas atrodamas zaļumos, augļos, dārzeņos, riekstos, auzu pārslās un citos veselīgos produktos.” apgalvo dzīvesstila bloga "Happywhispers.lv" autore un veselīga dzīvesveida entuziaste Līga Andžāne, sadarbībā AS “Dobeles dzirnavnieks” piedāvājot ātri pagatavojama un sātīga smūtija recepti.

Lasīt vairāk

Zaļais brokastu kokteilis ar banānu un riekstiem

Foto: Publicitātes foto

"Pievienojot kokteilim graudaugu pārslas, ogļhidrāti dos spēku visam rīta cēlienam, vitamīns B6 radīs laimes hormonu, vitamīns E aizsargās organismu no brīvajiem radikāļiem, kalcijs stiprinās kaulus, bet cinks un mangāns – imūnsistēmu," saka AS "Dobeles dzirnavnieks" kvalitātes vadītāja Gunta Pelnēna, papildinot, ka vērtīgās uzturvielas satur gan pilngraudu, gan ātri vārāmās auzu pārslas.

Lasīt vairāk

Zaļais augļu smūtijs

Foto: DELFI

Svaigs, vasarīgs un gana sātīgs kokteilis, lai aizstātu brokastis vai pamielotos ar to launagā.

Lasīt vairāk

Pavasara bērzu sulas smūtijs ar spinātiem, kivi un saldētām jāņogām

Foto: DELFI

Gardu smūtiju var pagatavot arī no bērzu sulām – to pateiks ikviens smūtiju gatavošanas amatieris. Šoreiz spēcinošajā kokteilī paslēpušies arī spināti, kivi un saldētās jāņogas.

Lasīt vairāk

Zaļais kokteilis 'Superfood'

Zaļš enerģijas lādiņš visai dienai vai naktij! Iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Bumbieru smūtijs ar ingveru un zīdkoka ogām

Kā iesaka veselīgā dzīvesveida piekritējas no bloga Keepitsimpleandfit.com, smūtijs ir ne tikai ļoti garšīgs dzēriens, bet arī lielisks veids kā parūpēties par savu imunitāti un cīnīties pret nogurumu! Sastāvā esošais ingvers ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu un aminoskābju avots. Saldās un avenēm līdzīgās zīdkoka ogas samazina nogurumu un nespēku, jo ir dabisks dzelzs un kalcija avots. Baudi to pēc rīta skrējiena vai kopā ar draugiem nesteidzīgā maltītē!

Lasīt vairāk

Vasarīgais zemeņu-nektarīnu smūtijs ar saldētiem rabarberiem

Foto: DELFI

Smūtijs ir izcils veids, kā apēst augļus, kas maisiņā saspiedušies un vairs nav tik glīti, lai liktu, piemēram, uz kūkām. Vasarā steidzīgos brīžos to var ātri pagatavot un dzert pa ceļam uz darbu vai ballīti!

Lasīt vairāk

Saldētu aveņu, greipfrūtu un zaļās tējas kokteilis

Foto: Shutterstock

Atvēsinošs un atspirdzinošs pavasara vitamīnu kokteilis. Zaļā tēja glāzītē lieliski sadraudzēsies ar vasarā sasaldētajām avenēm, svaigu ābolu un greipfrūtu.

Lasīt vairāk

Paniņu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Barojošs un vasaras garšas klātesošs smūtijs, kas derēs gan brokastīm, gan launagam.

Lasīt vairāk

Dienvidu jūras smūtijs

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši tropisks un augļiem bagāts smūtijs, kurā satiekas krietna deva vitamīniem bagāto eksotisko augļu. Līdzās ierastajam banānam, kokteilī būs arī melone, papaija, marakujas mīkstums un grieķu jogurts.

Lasīt vairāk

Hurmas un apelsīnu smūtijs ar ingveru

Foto: Shutterstock

Ja gadījies tikt pie īpaši mīkstām hurmām, tad no šiem augļiem var pagatavot saldenu blendēto kokteili jeb smūtiju. Pievieno mazliet mandeļu piena, kanēli aromātam un dateles saldumam.

Lasīt vairāk

Video: Veselīgais smūtijs 'Green frog'

Smūtija recepte, kas noderēs organisma spēcināšanai. "Nāk ziema, jākrāj vitamīni!" raksta "Fotofabrika.lv", piedāvājot veselīgā kokteiļa noslēpumus arī "Tasty" lasītājiem.

Lasīt vairāk

Ķiršu un banānu smūtijs

Foto: Shutterstock

Gards un vasarīgs kokteilis brokastīm vai baudīšanai starp ēdienreizēm – ķiršu smūtijs ar banāniem un citām vasaras ogām. Lai panāktu, ka kokteilis ir atvēsinošs, izmanto sasaldētas ogas.

Lasīt vairāk

Upeņu, aveņu un banānu smūtijs

Foto: Shutterstock

Pavisam ātri pagatavojams smūtijs ar upenēm, avenēm un banānu. Pievieno gāzētu minerālūdeni vai mandeļu pienu (pēc savas gaumes) un mazliet medu saldumam.

Lasīt vairāk

Banānu un ērkšķogu smūtijs

Foto: DELFI

Kad kārojas kaut kas salds, bet ne pārlieku trekns, smūtijs būs pašā laikā. Kā brokastīs, tā launagā vai vēlā vakarā.

Lasīt vairāk

Kefīra un melleņu brokastu kokteilis

Saldens kefīra smūtijs ar mellenēm, banānu un medu. Recepte no Jūlijas Ekkertes pūra sadarbībā ar "Trikāta".

Lasīt vairāk

Video: Bumbieru un burkānu smūtijs ar pipariņu

Vitamīnu trieciendeva – burkānu, bumbieru un apelsīnu smūtijs ar spēcinošo ingveru un aso čili. Recepti piedāvā producentu apvienība "Receptes.tv".

Lasīt vairāk

Melleņu un banānu brokastu smūtijs

Foto: Shutterstock

Uzmundrinošs brokastu kokteilis – melleņu un banānu smūtijs ar auzu pārslām. Ar sastāvdaļu proporcijām vari variēt pēc sirds patikas, izmantojot vairāk vai mazāk melleņu, jogurta vai auzu pārslu.

Lasīt vairāk

Zemeņu un saldējuma kokteilis

Foto: Shutterstock

Vasaras klasika – svaigu zemeņu un plombīra saldējuma kokteilis. Ja vēlies, lai vēsais kokteilis vēl vairāk garšotu pēc zemenēm, plombīra vietā izmanto zemeņu saldējumu.

Lasīt vairāk

Rabarberu un saldētu aveņu smūtijs

Foto: Shutterstock

Spēcinošs rīta kokteilis ar rabarberiem, avenēm un mazu gabaliņu bietes. Smūtijam izmanto mīļāko augu pienu, piemēram, auzu vai rīsu. Bet ja tie nevilina, kokteilis būs gards arī ar govs pienu.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis

Foto: DELFI

Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Banānu, zemesriekstu sviesta un rīsu piena smūtijs

Foto: DELFI

Jāatzīst, ka neesmu no tiem cilvēkiem, kas smūtijus aizrautīgi dzertu katru dienu – ja vien ir tāda iespēja, priekšroku dodu svaigi spiestajām sulām vai saldējuma kokteiļiem. Taču šis vienkāršais blendētais dzēriens patīkami pārsteidza – izteikti banānīgs, ar riekstu pēcgaršu un rīsu piena saldumu.

Lasīt vairāk

Mango lassi no Pendžābas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Blendētais kokteilis, kas tradicionāli nācis no Indijas apgabala, kur to arī vietējie dzer, ir ļoti līdzīgs tam, ko mēs pazīstam kā smūtiju. Īpašais lassi ir tas, ka to teju vienmēr taisa ar jogurtu un nepievieno cukuru, bet garšas pastiprināšanai pievienotas tiek garšvielas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!