Foto: Shutterstock kolāža
Ar ko atšķiras lieliska maltīte Gruzijā vai kādā cita Kaukāza reģiona valstī no nevainojamas ēdienreizes Rietumos? Kaukāzā ēdiens nav atdalāms no kompānijas, tādēļ te nav iespējams sajusties vientuļi, turklāt izslavētā vietējo viesmīlība ir īsta un nesamākslota. Katrs tosts, katrs padoms par to, kā pareizi jāgatavo harčo vai šašliks, nāk patiešām no sirds un ir veltīts tieši tev.

Ikvienā mielastā tu nogaršosi nevis zupu vai gaļu, bet pašu Kaukāza miesu un dvēseli. Turklāt jau pēc vienas šādas sirsnīgas vakarēšanas tu ne tikai jutīsi iedvesmu pagatavot dolmu vai hačapuri, bet zināsi arī visu par vietējo vēsturi, tradīcijām, reģionālajām atšķirībām un, protams, arī par runātāja radu saimi.

Kamēr vēl tikai briesti ceļojumam uz Kaukāza pusi, lūk receptes iecienītākajiem šī reģiona ēdieniem, kurus tu gluži veiksmīgi vari pagatavot arī savā virtuvē!

'Hašlama' - bagātīgs teļa gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Bagatīgs un sildošs gaļas sautējums, kurš pie mums atceļojis no armēņu nacionālās virtuves. Gatavojot "hašlamu", nebaidies pievienot zaļumus un mājinieki sajutīs šī ēdiena kārdinošo aromātu jau pirms ienākšanas virtuvē.

Lasīt vairāk

Čanahi

Foto: Shutterstock

Vienkāršs, bet izcili gards un aromātisks sautējums māla podiņā.

Lasīt vairāk

Cepti baklažāni aromātiskā valriekstu mērcē

Foto: Shutterstock

Gruzijā iecienīta uzkoda: ceptas vai grilētas baklažānu šķēlītes krēmīgā valriekstu mērcē, ko dēvē par sacivi. Īpaši labi garšos pāris stundas pēc pagatavošanas, kad baklažāni būs piesūkušies ar mērces bagātīgo aromātu buķeti.

Lasīt vairāk

Sildoša un maiga vistas zupa gruzīnu gaumē – čihirtma

Foto: Shutterstock

Čihirtma – tā Gruzijas austrumos dēvē maigu un krēmīgu vistas zupu, kas papildināta ar zaļumiem, sviestu, citronu sulu un sakultām olām. Šķipsniņa kanēļa šai zupai piešķir ļoti patīkamu un sildošu aromātu, tādēļ čikirtma būs īpaši piemērota ziemīgai, bet vieglai maltītei.

Lasīt vairāk

Cālis tabakā

Foto: Shutterstock

Ja tev tīk Kaukāza virtuves garšas un kādā mājas stūrī mētājas karstumizturīgs ķieģelis vai no omes mantota smaga čuguna panna, ko izmantot kā presi, vari pagatavot padomju restorānu ēdienkartes hitu – cāli tabakā.

Lasīt vairāk

Šašliks ar adžiku

Foto: Shutterstock

Šašliks ar adžiku, tomātu sulu, sīpoliem un baziliku.

Lasīt vairāk

Dolma

Foto: Shutterstock

Dolma - rīsi un maltā gaļa, pildīti vīnogu lapās.

Lasīt vairāk

Sacivi – vista ar valriekstu mērci gruzīnu gaumē

Foto: DELFI

Sacivi ir gaļas uzkoda, ko pasniedz atdzesētu. Novārīta vista, kas sadalīta gabaliņos un noturēta aukstajā buljona un valriekstu mērcē. Recepti piedāvā restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili.

Lasīt vairāk

Azerbaidžāņu kutabi - plānās pankūkas ar zaļumiem

Foto: DELFI

Kutabi ir viens no Azerbaidžānas nacionālajiem ēdieniem, ko viesiem ceļ galdā teju katrā restorānā. Tās ir papīra plānuma pankūkas, ko pilda ar maltu jēra gaļu vai smalki sakapātiem zaļumiem. Gaļas pankūkas pasniedz ar skābenu ogu pulveri, bet zaļumu pankūkas ar skābo krējumu. Lūk, recepte, kā pagatavot kutabi veģetāro versiju.

Lasīt vairāk

Īstenie gruzīnu hinkaļi

Foto: Publicitātes attēls

Gardie mīklas sainīši ar sātīgu maltās gaļas pildījumu – gruzīnu virtuves izcilie pelmenīši hinkaļi (khinkali). Ar recepti dalās gruzīnu restorāna "Alaverdi" šefpavārs Šota Mudžirišvili (Shota Mujirishvili).

Lasīt vairāk

Mājas limonāde 'Tarhūns'

Foto: Shutterstock

Kaut mūsdienās veikalu plauktos plašā izvēlē pieejami dažādi atspirdzinoši dzērieni, tomēr ne viens vien ar siltām jūtām atceras koši zaļo "Tarhūnu" – to īsto, no bērnības. Mājās gatavots "Tarhūns", protams, nevarēs lepoties ar tik jiftīgu krāsu, tomēr, ja vēlies atsaukt atmiņā bērnības garšu un pagatavot gardu un veselīgu spirdzinājumu, tev šī recepte noteikti ir jāizmēģina.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: pannā cepti plāceņi ar bagātīgu siera pildījumu jeb kaukāziešu hičini

Foto: Shutterstock

"Kad sagribas kaut ko "maizveidīgu", bet negribas cept maizi, tad talkā nāk Ziemeļkaukāza virtuve. Šoreiz – hičini plāceņi ar bagātīgu siera pildījumu. Nekā sarežģīta, nekā dārga, ātri, ērti, garšīgi. Mums mājās iet "uz urrā"! Pildījumus varat izdomāt paši, bet siers ir hičini populārākais pildījums. Gardi gan!" recepti iesaka mūsu lasītāja Dzintra Kalniņa.

Lasīt vairāk

Čahohbili jeb gardā vistiņa tomātos

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā, iedvesmojoties no Gruzijas kulinārajām tradīcijām, pagatavot sulīgu vistas gaļas un sezonas dārzeņu sautējumu.

Lasīt vairāk

Pikantā plūmju mērce jeb tkemali

Foto: Shutterstock

Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.

Lasīt vairāk

Azerbaidžāņu plovs ar govurmu vai sebzi mērci

Foto: Publicitātes foto

Šis nav parasts plovs, pie kāda mēs visi esam pieraduši. Šo plovu gatavo citādāk. Vispirms īpaši sagatavo rīsus, bet pēc tam - pārējās ēdiena sastāvdaļas, kas ir kā piedeva ēdiena karalim - plovam. Kā gatavot īstu azerbaidžāņu plovu, "Tasty.lv" stāsta restorāna "Baku" šefpavārs Čeļabi Pašajevs.

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Ātrie hačapuri

Foto: Shutterstock

Gardi un mutē kūstoši siera pīrāgi - hačapuri, kurus piedāvājam pagatavot, izmantojot saldētu kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: kā pagatavot vītinātas gaļas delikatesi – basturmu

Foto: DELFI

Basturma ir vienkārši pagatavojama, ļoti garda vītinātas gaļas delikatese. Piedāvājam Evitas Vīksnas ieteikto recepti, kā pagatavot basturmu no aļņa gaļas, bet šādā veidā vari gatavot arī liellopa gaļu.

Lasīt vairāk

Baklažānu rullīši ar kazas sieru

Foto: Shutterstock

Baklažānu rullīši ar sieru - gardi gan aukstā gan karstā veidā.

Lasīt vairāk

Skābēti kāposti ar bietēm gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Īsti vitamīnu salāti, tik vērtīgi ziemas aukstajiem mēnešiem. Pagatavo salātus, sapildi burkā un pasniedz kā piedevu pie pamatēdieniem.

Lasīt vairāk

Foto recepte: dolmas jeb vīnogu lapu tīstokļi ar sulīgu maltās gaļas pildījumu

Foto: Shutterstock

Vīnogu lapu tīstoklīši ar sulīgu maltās gaļas pildījumu jeb dolmas garšos vienlīdz labi gan tikko izzvejotas no katla, gan nākamajā dienā – izceltas no ledusskapja, turklāt gatavošanas procesā no virtuves vējojošie aromāti piepildīs māju ar tik vasarīgu smaržu, ka jasmīns un ceriņi var atpūsties!

Lasīt vairāk

Gruzīnu lobio

Foto: Shutterstock

Gruzīnu lobio - pupiņas ar valriekstiem un koriandru.

Lasīt vairāk

Azerbaidžānas mikroskopisko pelmeņu zupa 'djušbara'

Foto: DELFI

Visa zupas sāls slēpjas pelmeņu izmērā - tiem jābūt tik maziem kā pērles. Kad to vāra, visas ģimenes sievietes sanāk kopā, lai lipinātu pelmeņus, vīriešiem pacietības neesot. Jo vairāk pelmenīšu ēdājs var iesmelt karotē, jo prasmīgāka saimniece. Man izdevās izzvejot desmit!

Lasīt vairāk

Hinkaļi - pelmeņi gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Hinkaļi ir gardi un aromātiski palmeņi gruzīnu gaumē. Tos var ēst gan vārītus, gan ceptus. Hinkaļus ēd ar rokām, turot tos aiz mīklas "kātiņa" un izsūcot gardo buljonu.

Lasīt vairāk

Sarkano pupiņu pastēte ar valriekstiem

Foto: DELFI

Viesojoties Azerbaidžānā, kādā Baku restorānā baudīju krēmīgu sarkano pupiņu pastēti. To var zieķēt lavašā, uz maizes vai vienkārši piekost pie grilētiem dārzeņiem.

Lasīt vairāk

Recepte ar stāstu: 'Ralfīša mērce' jeb pikanta tomātu adžika ziemai bez karsēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Kad pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu vidū Kaukāzā tika filmētas Herca Franka režisētās lentes "235 000 000" (viena no vērienīgākajām filmām Latvijas dokumentālā kino vēsturē) epizodes, filmēšanas grupa, baudot maltīti kādā vietējā krodziņā, bija sajūsmā ne tik daudz par šašliku, kura gatavošanā kaukāzieši ir nepārspēti meistari, bet par izcili gardo mērci, kas tika pasniegta ar grilētās gaļas gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Ātrie čebureki no lavaša

Foto: Privātais arhīvs

"Ātro lavaša čebureku garša praktiski neatšķiras no īstiem čeburekiem, ārpusē lavašs kraukšķīgs, un pildījums sulīgs. Ļoti labs risinājums, ja gribas mieloties ar čeburekiem, bet negribas ķēpāties ar garu procesu. Lavašu pirku tādu, kāds nu bija – no apaļā sanāktu trīstūrīši, bet tā jau gaumes lieta," skaidro receptes autors, mūsu lasītājs Uldis Grīnbergs.

Lasīt vairāk

Harčo gruzīnu gaumē

Foto: Shutterstock

Riktīgi gards harčo gruzīnu gaumē.

Lasīt vairāk

Hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu

Foto: Shutterstock

Cepeškrāsnī cepts sātīgs hačapuri ar siera un kartupeļu pildījumu.

Lasīt vairāk

Lasis baltā 'kažociņā' - sātīgi kārtainie salāti

Foto: DELFI

Ierasto siļķi "kažokā" pamēģini aizstāt ar mazsālīta laša kārtojumu - viesi būs sajūsmā! Šādu variāciju baudīju zivju restorānā "Nar&Sharab", viesojoties Azerbaidžānā un gara acīm redzu, ka šie salāti var uzsākt uzvaras gājienu arī Latvijas virtuvē.

Lasīt vairāk

Biešu un siera salāti 'Mīļākā' ar granātābola sēklām

Foto: DELFI

Pēc skata tie atgādina klasisko siļķi kažokā, bet no zivs tur nav ne miņas. Tā vietā šis kārtojums pārsteidz ar svaiga burkāna skaidiņām un spirgtām granātābola sēklām. Kāpēc šos salātus sauc "Mīļākā", skaidrojuma nav - varbūt tie veltīti sievietēm "ar rozīnīti" vai tāpēc, ka tie ir vienkārši, bet koši un ļoti garšīgi?

Lasīt vairāk

Harčo ar jēra gaļu un kinzu

Foto: Shutterstock

Harčo ar jēra gaļu un kinzu lej apaļās bļodiņās, klāt pasniedzot karstu lavašu (gruzīnu, ne to plakano pankūku!) un atsevišķi pušķīti kinzas.

Lasīt vairāk

Armēņu kololiks jeb liellopa zupa ar pildītām gaļas frikadelēm

Foto: Shutterstock

Dzidra un bezgala aromātiska liellopa gaļas zupa armēņu gaumē jeb kololiks. Šīs zupiņas īpašais "trumpis" ir sulīgas maltās gaļas frikadeles, kas pildītas ar vārītiem rīsiem un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Tkemali jeb Gruzijas 'kečups'

Foto: Shutterstock

Gruzijas "kečups" tkemali - īpaši iecienīta ar gaļas ēdieniem. Un galvenais garšīgāk un veselīgāk par veikala kečupu.

Lasīt vairāk

Čebureki no mīklas ar ūdeni

Foto: Shutterstock

Čebureki, kas pagatavoti no mīklas ar ūdeni. Rezultāts būs tik gards, ka viesi saimnieci slavēs.

Lasīt vairāk

Manti - tomātos sautēti jēra gaļas pelmeņi ar čili eļļu un jogurta mērci

Foto: Shutterstock

Manti - tā armēņi dēvē lielus pelmeņus. Sautēti tomātu mērcē un pasniegti ar aromātisku jogurta mērci tie ir apetīti rosinoši un bezgala gardi.

Lasīt vairāk

Pupas ar dārzeņiem un šampinjoniem Kaukāza gaumē

Foto: Shutterstock

Pupiņas ar dārzeņiem un šampinjoniem ir lieliska piedeva kādam gaļas ēdienam vai to var pasniegt kā pamatēdienu. Pikantā adžika patīkami atdzīvinās kopējo garšas buķeti. Vari izmantot jebkādus zaļumus, bet kinza būs vispiemērotākā. Ja pupas būs mirkušas visu iepriekšējo nakti, tad ēdienu varēs pagatavot samērā ātri. Vari izmantot arī gatavos pupu konservus, tad pupas iejauc dārzeņos pašās beigās.

Lasīt vairāk

Jēra ļuļa - kebabs

Foto: Shutterstock

Grilēts ļuļa kebabs no jēra gaļas - labākajās Kaukāza tradīcijās.

Lasīt vairāk

Burkāni ar papriku un zaļumiem armēņu gaumē bez pasterizēšanas

Foto: Shutterstock

Šie pikantie, garšām bagātie armēņu salāti garšos pat tiem, kas ar burkāniem ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!