Foto: Publicitātes attēli

Kas gan ir Ziemassvētki bez draugiem un ģimenes, kas pulcējas pie kopīga vakariņu galda?! Svinību galds ir neatņemams svētku elements, kas var papildināt mājās esošo svētku noskaņu. Lai galda klāšanas uzdevums nesagādātu galvassāpes, interjera dizainere Rita Rimke dalās ar praktiskiem ieteikumiem. Un neuztraucies – risinājumi un gatavošanās neizmaksās dārgi, tikai tai vajadzēs pieiet nedaudz radoši.

Pirms sākt dekorēt, "Ikea" interjera dizainere Rita Rimke iesaka izvēlēties svētku galda galveno tēmu. "Tēma var kalpot par iedvesmu un atvieglot izvēli, kā arī radīt harmonisku izskatu un noskaņu mājoklī, uz vakariņu galda un pat ēdienkartē," saka dizainere.

Piemēram, pasaku tēma var iedvesmot izrotāt Ziemassvētku vakariņu galdu ar miniatūrām eglītēm, eglīšu rotājumiem vai pat rotaļlietām, tādējādi uzburot uz galda pasaku. Bērnības tradīciju vai folkloras tēmas gadījumā izvēlies tekstilizstrādājumus ar tradicionālu apdruku, ikonisko Ziemassvētku krāsu – sarkanās un zaļās – sajaukumu, lina salvetes, ar roku rakstītus Ziemassvētku ticējumus kā personalizētus šķīvju dekorus un no salmiem vai niedrēm veidotus eglīšu rotājumus.

Foto: Publicitātes attēli

Savukārt sniega tēma varētu rosināt visu veidot mūsdienīgākā stilā un izmantot baltus un sudraba krāsas aksesuārus. Stikls, porcelāns, baltas sveces un pat mazas dekoratīvas Ziemassvētku eglītes raisīs asociācijas ar sniegotu mežu.

Foto: Publicitātes attēli

Izvēlies ne vairāk par 3–4 krāsām


Lai kādu tēmu izvēlētos, interjera dizainere atgādina: pārāk daudz krāsu un dažādu akcentu mājās un uz svētku galda var radīt juceklīgu izskatu un sajūtu. Tā vietā izvēlies ne vairāk kā četras krāsas un izmanto tikai tās.

"Ja vēlies iekļaut vairāk rotājumu, krāsainus šķīvjus, tad kā pamatu izmanto vienkrāsainu galdautu. Un gluži pretēji – ja galdauts jau ir krāsains, ļauj tam izcelties un rotājumiem un šķīvjiem izvēlies mazāk krāsu. Lai mājās radītu harmonisku un ne tik juceklīgu izskatu, tās pašas krāsas izraugies arī eglītes rotājumiem, tekstilizstrādājumiem un dekorācijām uz palodzēm."

Foto: Publicitātes attēli

Rita Rimke iesaka pirms galda dekorēšanas vispirms veltīt brīdi un pārskatīt, kas jau ir saglabājies krājumos no citiem gadiem: "Lai izveidotu skaistu galda dekoru, nav jāiegādājas pilnīgi viss no jauna. Varbūt nepieciešams tikai jauns, košs galdauts kā fons baltajiem šķīvjiem vai jaunas auduma salvetes, lai atsvaidzinātu kopējo izskatu. Daudz ko iespējams panākt arī ar dažiem elegantiem servēšanas traukiem, kas tiek kombinēti ar esošajiem, bet īsti maģisku sajūtu palīdz radīt apgaismojums."

Meklē rotājumus mežā


Rotājumus Ziemassvētku galdam iespējams atrast arī pastaigājoties mežā. Priežu čiekuri, egļu zari un daži mazi zariņi, ko ievietot vāzē un izmantot Ziemassvētku eglītes rotājumiem – tās ir tikai dažas no idejām.

"No maziem zariem iespējams pat izgatavot personalizētus rotājumus, ko likt uz katra viesa šķīvja. Sasien zarus ar lentīti, piestiprini vārda kartīti un novieto uz šķīvja. Atceries – tādi sīkumi kā viesa vārda kartes novietošana tam paredzētajā vietā vienmēr sasildīs sirdi un apliecinās, ka kāds ir gaidīts."

Foto: Publicitātes attēli

Dabas elementi ir lielisks risinājums, lai uzlabotu Ziemassvētku sajūtu mājās. Piemēram, egles zars – tas atdzīvinās telpu un radīs jauku Ziemassvētku aromātu. Kā alternatīvu uz galda iespējams izmantot mākslīgās virtenes un augus, nodrošinot arī to, ka ēdienā nejauši neiekļūs skujas vai netīrumi, un tos iespējams atkārtoti izmantot arī turpmākajos gados.

Gaismas radīta maģija


"Dažāda veida sveces un skaisti dekoratīvi svečturi parasti ir neatņemams Ziemassvētku galda akcents, kas rada īpašu un svinīgu svētku noskaņu. Protams, nepieciešama arī papildu piesardzība – pārliecinies, ka rotājumi nav novietoti pārāk tuvu atklātai liesmai, bet svecēm jāatrodas aptuveni septiņu centimetru attālumā vienai no otras. Savukārt, ja mājās ir mājdzīvnieki vai mazi bērni, drošāks variants būtu izvēlēties LED sveces, kas darbojas ar baterijām."

Dizainere piebilst, ka vēl viens variants vai papildinājums svecēm var būt arī ar baterijām darbināmas LED Ziemassvētku virtenes. Tās var, piemēram, novietot uz galda visā garumā vai vāzē, kurā ievietots dzīvs augs. Tāpat gaismas virtenes var ievietot stikla kupolos. Lai radītu saskaņotu sajūtu visā mājoklī, tādus pašus gaismas akcentus kā uz galda var novietot arī citās vietās, piemēram, pie ieejas durvīm, uz palodzēm vai kafijas galdiņa.

Foto: Publicitātes attēli

Ziemassvētkiem piestāv bagātīgi klāts galds, jo pēc ticējumiem tas uzlūkots arī kā labklājības un turīguma simbols, tieši tāpēc izvēlējāmies pulciņu recepšu no "Tasty" krājumiem, kas ikvienam būs pazīstamas. Lai vairojas mīlestība, iecietība, pārticība un gudrība!

Sutināti skābie kāposti pēc senas Kaucmindes receptes

Fantastiskā stikla mākslas meistare Laura Šmideberga dalās ar savu sutināto kāpostu recepti, kas mērojusi tālu ceļu – no pašas Kaucmindes. Brīnišķīgs stāsts, brīnišķīga recepte, kas jānoliek netālu – noderēs vēl daudzām ziemas maltītēm.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar gardo glazūru

Viltotais zaķis ar piedevām būs ērti pagatavojamas un sātīgas pusdienas vai vakariņas ģimenei, bet atlikušo gaļu nākamajā dienā varēs izmantot, lai uzsmērētu sviestmaizes. Gaļas kukulīša glazūrai izmanto kečupu vai tomātu mērci grilētai gaļai (barbekjū mērci).

Lasīt vairāk

Aprikožu un apelsīnu kūka Ziemassvētkiem

Klasiska un tik garda Ziemassvētku kūka, ka pat ilgās gaidīšanas laiks līdz kūkas baudīšanai nespēj atturēt no tās pagatavošanas. Lieliskās garšas dēļ kūkai ir vairākas papildinājumu variācijas, ar dažādiem pārklājumiem un saldām dekorācijām, taču šī ir visu recepšu pamats, bez kura neiztikt tradicionālās Ziemassvētku augļu kūkas pagatavošanā.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Piparkūku un mandarīnu siera kūka bez cepšanas

Bez kā nav iedomājams Ziemassvētku gaidīšanas laiks? Protams, ka bez piparkūkām un mandarīniem. Lai dzīve būtu vēl saldāka, noslēp madarīnu daiviņas zem gaisīgas krēmsiera pildījuma "segas", bet piparkūkas - zem zelta pērlītēs mirguļojošas želejas kārtiņas. Pasaka, ne kūka!

Lasīt vairāk

Apaļā Ziemassvētku kūka ar šokolādes virskārtu

Ziemassvētku šokolādes kūka – īstens svētku galda šedevrs. Tās pagatavošana gan prasīs pacietību, bet gardais rezultāts noteikti būs tā vērts. Vari ietaupīt laiku un dekorēšanai izvēlēties jau gatavus konditorejas šokolādes rotājumus.

Lasīt vairāk

Klasiskais rasols

Diezgan klasiska Olivjē salātu jeb rasola recepte - ar vārītiem kartupeļiem un burkāniem, labu desu, zaļajiem zirnīšiem un pārējām, labi zināmajām, sastāvdaļām.

Lasīt vairāk

Koča jeb ķūķis

Koča jeb ķūķis - grūbu putra ar žāvētu speķi un sīpoliem.

Lasīt vairāk

Pildīts cāļa cepetis ar kraukšķīgu garoziņu

Ja meklē jaunas idejas, kā pagatavot veselu, cepeškrāsnī ceptu vistu, izmēģini šo recepti, kas nāk no saulainās Spānijas. Sulīgais sīpolu, paprikas un ķiploku pildījums gaļai piešķirs īpašu aromātu, bet kraukšķīgumam - brūna rīvmaizes garoziņa!

Lasīt vairāk

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

'Siļķe kažokā' Trīnes gaumē

Visu iecienītā "Siļķe kažokā" mūsu lasītājas Trīnes gaumē.

Lasīt vairāk

Sulīgākā ceptā vista universumā

Aizmirsti par vistas iezieķēšanu ar garšvielām! Aizmirsti par vistas cepeša marinēšanu! Aizmirsti par nemitīgu cepeša uzraudzīšanu un aplaistīšanu! Viss, ko tev vajag sulīgam cepetim, ir vista, sāls, panna un cepeškrāsns! Protams, vajadzēs arī nedaudz pacietības, gaidot, kad cepetis būs gatavs. Neaizmirsti uzlikt taimeri!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērvenēm un portvīnu

Gards cūkgaļas šķiņķa cepetis ar dzērveņu un portvīna glazūru un mērci. Recepte, kas jo īpaši noderēs svētku mielastam.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: kā pagatavot sulīgu vistas cepeti ābolu un ķiploku mērcē

Varu atzīties, ka reti gatavoju ēdienus, kuru pagatavošana ir laikietilpīga, vai receptūra paredz izmantot, manuprāt, pārāk daudz sastāvdaļu. Vislabāk man patīk eksperimentēt, liekot lietā vienkāršus sezonas produktus. Šoreiz tie ir "antonovkas" āboli, kuri šogad padevusies īpaši raženi, un manā dārzā lekni sakuplojušās, vēl pirmo salnu nenokostās piparmētras. Šī sulīgā cepeša lielākie (bet ne vienīgie) plusi ir vienkāršā pagatavošanas metode un saldskābā, aromātiskā ābolu mērce, kas lieliski papildina maigo vistas gaļas garšu. Lai pārliecinātos par to, noteikti izmēģini šo recepti!

Lasīt vairāk

Ziemassvētku kēksiņi angļu stilā

Rozīņu kēksiņi (mince pie) ir klasisks britu gardumiņš, ko pie pēcpusdienas tējas sāk uzkost jau novembrī. Ar žāvētiem augļiem pildītie kēksiņi ir vieni no pirmajiem Ziemassvētku gastronomiskajiem priekšvēstnešiem. Gatavošanas laikā smaržo visa māja (brendijs vai rums, ko pievieno pildījumam, padara gatavošanu nenoslēpjamu), un beigās iekosties tikko ceptajā, vēl siltajā Ziemassvētku garšu un aromātu pārbagātajā kēksiņā ir tas pats, kas iekosties pašos Ziemassvētkos.

Lasīt vairāk

Melnā šokolādes kūka ar piparkūku garšvielu

Šokolādīga kūka ar piparkūku garšu – īsta Ziemassvētku galda cienīga kūka, ko iesaka kūku meistare Ilze Kupča. "Tasty" kūku meistarklases dalībniekiem to izdevās pagatavot ar pirmo reizi. Viss, kas jādara – rūpīgi jāseko receptei. Savukārt rotājot kūku gan var ļauties improvizācijai un fantāzijai!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta Ziemassvētku karpa ar kartupeļiem

Krāsnī cepta karpa – garda ikdienai, bet noteikti iederēsies Ziemassvētku mielastā. Recepti iesūtījusi Kārļa mamma.

Lasīt vairāk

Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu

Štovēti kāposti ar medu un kūpinātu gaļu gardi gan karstā, gan aukstā veidā.

Lasīt vairāk

Siļķe kažokā engurnieku gaumē

Kurš teica, ka siļķes kažokam jābūt biešu lillā? Engurnieki daudzas lietas dara pēc sava prāta, un, ja viena Engures saimniece ir izlēmusi, kāds būs viņas siļķes kažoks, tad lai jūra krāc un vēji pūš, bet neko tu viņai nepadarīsi: tāds tas kažoks arī būs. Mēli var norīt kopā ar visām kalorijām!

Lasīt vairāk

Cūkgaļas galerts

Tradicionālā mājas aukstā gaļa no īstas cūkas kājas un mīkstas gaļas.

Lasīt vairāk

Tradicionālais zivju galerts

Klasiska svinību galda vērtība - zivju galerts, kura galvenās sastāvdaļas ir zivis un garšsaknes.

Lasīt vairāk

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.

Lasīt vairāk

Sulīga biezpiena plātsmaize ar rozīnēm garastāvokļa uzlabošanai

Izcepot gardo biezpienmaizi, māju piepildīs burvīgs aromāts un iegūsi dienas kārumu, ko baudīt ar tasi tējas. Kaut arī ikdienas skrējienā daudz notikumu un darbu, pagatavot biezpienmaizi būs pa spēkam ikvienam, un tas neprasīs daudz laika. Toties prieks garantēts. Recepti iesaka gardēde Elīna Henilāne.

Lasīt vairāk

Daces Rukšānes mammas un mammas mammas bio piparkūkas

Trīs sievietes – kampaņas BioLoģiski! vēstnese, pārtikas pētniece un mamma Laura Grēviņa, kampaņas BioLoģiski! vēstnese, rakstniece Dace Rukšāne, veģetārā uztura skolas Vegus vadītāja Dita Lase pieņēma izaicinājumu – pagatavot piparkūku mīklu, izmantojot tikai bioloģiski sertificētas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums

Tradicionālais rupjmaizes un biezpiena krēma kārtojums.

Lasīt vairāk

Seši soļi līdz ideāliem krāsnī ceptiem rozmarīna kartupelīšiem Džeimija Olivera stilā

Zeltaini apcepti rozmarīna kartupelīši ir pilnīgi maģisks ēdiens savā vienkāršībā. To garša, smarža, izskats ir kaut kas tāds, no kā nudien var kļūt atkarīgs vārda vislabākajā nozīmē. Ziemassvētku galdā pie cepeša tie ir gandrīz obligāti, un, ja nu kādreiz gadās, ka zirņi paliek pāri, cepti kartupelīši – nekad!

Lasīt vairāk

Karamelizētu auzu pārslu un biezpiena krēms ar ogu mērci

Tikai četras sastāvdaļas, mikseris un apsolījums neskaitīt kalorijas, jo biezpiena un karamelizētu auzu pārslu krēmam jābūt kaloriju bagātam. Sirdsapziņu var aizmālēt, pie krēma pieēdot kādu skābu ogu mērci bez cukura!

Lasīt vairāk

Adventes laika tiramisu

"Adventes laika tiramisu - iebildumi, ka klasiskajā tiramisu nekādu putukrējumu un biezpienu, kur nu vēl augļus neliek, šai gadījumā netiek ņemti vērā. Daudz briesmīgāk man šķiet par tiramisu nosaukt kaut ko, kam pievienots saputots sviests, kura garšu nomāc ar rumu," tā šo recepti piesaka Nora.

Lasīt vairāk

Dažās minūtēs pagatavojams deserts

Ja vien virtuvē ir saguris banāns, kakao un biezpiena paciņa, tad brokastis var kļūt karaliskas! Šis deserts var kļūt par viesību zvaigzni un likt viesiem prasīt papildporciju un recepti!

Lasīt vairāk

Piparkūku un biezpiena krēma tornīši pie tējas tases

Pie durvīm pēc stundas klauvēs ciemiņi, varenu kūku cept nav laika, bet kaut ko saldu pie tējas vai kafijas jāpasniedz? Nesatraucies, ir garšīga un viegli pagatavojama ideja – piparkūku un biezpiena krēma tornīši! Tik vienkārši un ātri, un visas nepieciešamās sastāvdaļas atradīsi tuvējā piemājas veikaliņā. Čiks un gatavs!

Lasīt vairāk

Kārtojums ar maskarpones siera un citronu krēmu

Gards un viekārši pagatavojams kārtojums bez cepšanas, vārīšanas. Ideāls deserts bez lieka laika patēriņa. Recepti piedāvā kulinārijas blogere Betija Kalēja sadarbībā ar AS "Dobeles Dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Kažoks bez siļķes jeb kūpinātas vistas salāti

Ziemassvētku gaidīšanas laiks ir sācies! Ja plānos svētkos gatavot tradicionālo siļķi "kažokā", neaizmirsti arī par dažādām citām variācijām šo tautā iecienīto salātu pagatavošanā. Šoreiz pievērsīsimies salātiem "kažoks bez siļķes līdzdalības". Recepti "Vista kažokā" iesaka Aina Pitrāne ("Aina gatavo").

Lasīt vairāk

Piparmētru liķiera kokteiļdeserts

Vai kokteilis var aizstāt desertu? Šis pavisam noteikti! Maigs krēma liķieris, piparmētru notis, maskarpone un kanēlis savienojas reibinošā kokteilī, ko nobaudīt svētkos. Recepti piedāvā Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "AlkoOutlet".

Lasīt vairāk

Baltvīnā un saldajā krējumā sautēts trusis – Dienvidfrancijas klasika

Ņemšanās diezgan liela, tomēr rezultāts ir šo pūļu vērts! "Tasty" lasītājs, labas garšas zinātājs un virtuves burvis Andrejs dalās savā stāstā, kā brīvdienās pagatavojis gardu truša sautējumu.

Lasīt vairāk

Jēra gaļas rump steiks ar marokāņu garšvielām

Vasaras sākumā pasākumu studijā "Viesistaba" gastronomijas cienītājiem un sabiedrībā pazīstamiem gardēžiem bija iespēja iedvesmoties no šefpavāriem Laura Aleksejeva un Aleksandra Ločmeļa-Manevski, kā arī no jaunās, mūsdienīgās gastronomijas pavāres Montas Meieres un vācu virtuves zīmola "Neff" rīkotajos svētkos kopīgi pagatavot trīs kārtu maltīti, ko baudīt pie svētku galda kopā ar šefpavāru piemeklētiem dzērieniem. Kompānija lieliska, ēdieni izcili, tādēļ ar Laura Aleksejeva laipnu atļauju nododam tālāk recepti jēra gaļas rump steikam, kas tika pasniegts ar sakņu sacepumu.

Lasīt vairāk

Pīles cepetis ar apelsīniem un sojas mērci

Pīles cepetis būs viesību vai īpašu ģimenes vakariņu galda centrālais varonis. Pīles gaļa ir intensīvāka, piesātinātāka un arī sātīgāka nekā, piemēram, vistas cepetim, tādēļ nedaudz jāpiedomā par piedevām, ar ko "sapārot" šo cepeti.

Lasīt vairāk

Kafijas un granātābolu Ziemassvētku punšs

Reibinošs un salds kokteilis Ziemassvētku galdam vai Jaunā gada svinībām, lai svinētāji nezaudētu možumu – to lieliski paveiks kokteilī esošā kafija. Recepti piedāvā Jevgēnija Jansone sadarbībā ar veikalu tīklu "AlkoOutlet".

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: gadsimtiem senais 'Karstais bīskaps'

Vismaz vienreiz ziemā karstvīns savas virtuves omulībā ir jāpagatavo pašam. Ja ne decembrī, tad kaut janvārī vai februārī – kamēr sals vēl turas. "Karstais bīskaps" ar savu noslēpumaino nosaukumu tā vien vilina pamēģināt to pagatavot, lai varētu atbildēt uz jautājumu – kā tad sarkanvīns spēj sadraudzēties ar apelsīniem?

Lasīt vairāk

Viegli pagatavojamais Ziemassvētku tiramisu ar mandarīniem

Ziemassvētkiem tik ļoti piestāv tiramisu, piekritīsiet? Pamēģini šo versiju, kurā pievienota mandarīnu sula un medus. Recepti iesaka "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni.

Lasīt vairāk

Piparkūkas ar ķirsīti un šokolādes glazūru

Labs un garšīgs veids, kā vēl pēdējās decembra nedēļās izceptu kādu piparkūku mīklas kukulīti – ar mīlestību ievīstīt tajā kādu ķirsi, izcept un uzkleksēt virsū tumšo šokolādi saldākam priekam. Šādā veidā piparkūkā var paslēpt gan žāvētu ķirsi, gan svaigu (vai atkausētu saldētu, kas aizķēries ziemas krājumiem saldētavā).

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!