Foto: Shutterstock
Vai siltajiem jūnija vakariem, kad var sēdēt zem oranži rietošām debesīm gaišos vakaros un iekosties sulīgā un saldā zemenē, esi gatavs? Šķiet, nupat sagaidījām maiju ar auksto zupu un rabarbermaizēm, kad klāt jau jūnijs – ar pašsietu ķimeņu sieru, lustēm pie Jāņu ugunskura un braucieniem uz Nakts tirgu, lai medītu Latvijā audzētos sezonālos gardumus.

Cerot, ka jūnijs mūs lutinās ar tveici, par ļaunu nenāks atcerēties par kāda zibenīgi pagatavojama saldējuma recepti vai smelties iedvesmu atvēsinošam kokteilim, kas veldzēs karstumā kā lielus, tā mazus. Tāpat jāsteidz apgūt labākās šašliku marināžu receptes, lai dārza ballītēs pārsteigtu ēdājus – te noteikti var iedvesmoties no kāda šefpavāra. Arī kraukšķīgo gurķīšu laiks turpinās un nu varam žigli iesālīt pirmos Latvijas gurķus, lai kāri notiesātu.

Par jūnija garšu domājot, joprojām peldamies zemeņu un rabarberu debesmannās, taču jāatceras – rabarberus ēdam vēl tikai līdz saulgriežiem, jo to sezona strauji tuvojas beigām. Bet tas neliedz sasaldēt un noglabāt rabarberu gabaliņus ziemai, lai arī novembra vidū varētu izcept kādu rabarberu plātsmaizi. Par plātsmaizēm runājot – šomēnes vēl noteikti jāsteidz pagatavot kāda salda un kārdinoša rabarberu un zemeņu plātsmaize, kūka vai pīrāgs. Liec uz siltā našķa gabaliņa krietnu karoti plombīra saldējuma – garšos dievīgi!

"Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktorei Vitai Daukstei-Gobai jūnijs solās būt varen gards mēnesis: "Jūnijs man ir īpašs – svētku mēnesis, kas jau pašā sākumā tiek atzīmēts ar kūkām un citiem našķiem, jo dzimšanas dienas taču nav iedomājamas bez saldumiem, vai ne tā? Svētkos allaž galdā ceļu kādu no savām kūkām – atsvaidzinoši gardo citronu kūku bez cepšanas, balto šokolādes siera kūku, kurai nav pievienota ne kripatiņa želatīna.

Neatņemama svētku sastāvdaļa ir arī kārtainie pupiņu salāti ar grauzdiņiem, kas mūsmājās ir īsts favorīts, jo ir tik iecienīti, ka visi pirms svētkiem prasa: "Vita, vai tu uztaisīsi grauzdiņu salātus?" Turklāt Līgo svētkos šie salāti kā reiz būs izcils svētku galda ēdiens, kas pazudīs vienā acumirklī – to varu garantēt!"

Vitas jūnija garša slēpjas arī mammas gatavotajā ķimeņu siera ritulī, kas tiek celts galdā ne tikai Līgo svētkos, bet arī ikdienā. Arī pirmo paša dārza zemeņu ražu viņa gaida ar nepacietību: "Zemeņu laikā mūsmājās iecienīts deserts ir debešķīgi gardais biezpiena un putukrējuma krēms ar zemeņu mērci, šokolādes kūka ar zemenēm un krēmsieru, atsvaidzinošais saldējuma kokteilis ar zemenēm, kā arī klasika – zemenes trauciņā ar saldējumu vai putukrējuma rozēm."

Tāpat nevajadzētu aizmirst par vasarīgām vakariņu idejām – palutini sevi un mīļos ar kādu sildošu bulgura maltīti, paša gatavotu liellopa gaļas burgeru vai gardajiem "panzanella" salātiem. Un līdz ar skolēnu vasaras brīvlaika sākumu jāņem no pūra ārā labākās plāno pankūku, pončiku un biezpiena plācenīšu jeb sirņiku receptes, lai bērniem brīvdienas iesāktos īpaši gardi. Lai garšīgs jūnijs!

Foto recepte: Kārtainie pupiņu salāti ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: DELFI

Mūsmājās šie salāti vienmēr no svētku galda "pazūd" pirmie, tāpēc nereti tiek gatavotas pat divas bļodas ar šiem salātiem. Viegli un ātri pagatavojami, kā arī draudzīgi veģetāriešiem, jo šeit nav ne miņas no gaļas.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinoši gardā citronu siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Mūsmājās šī svaigā citronu siera kūka viennozīmīgi ir ierindojusies kūku topa augšgalā. Tā ir ne tikai viegli pagatavojama, bet arī atsvaidzinoša, viegla un tāda, kuras ēdājiem roka vien stiepsies pēc nākamā gabaliņa. Skeptiķi sākotnēji teiks, ka bundža iebiezinātā piena nav prāta darbs, bet tad, kad būs nogaršojuši, ņems savus vārdus atpakaļ, kā arī prasīs papildprociju.

Lasīt vairāk

Baltās šokolādes siera kūka bez cepšanas

Foto: Viesturs Radovics/DELFI

Brīvdienas nav iedomājamas bez šokolādēm un našķošanās, kur nu vēl dažādām gardām kūkām, kas palutinās ne tikai mājinieku punčus, bet arī viesu. Siera kūka ir tik kārdinoša, ka roka tā vien stiepsies pēc nākamā gabaliņa!

Lasīt vairāk

Biezpiena un putukrējuma krēms ar zemeņu mērci

Foto: DELFI

Kad zemeņu laiks ir teju līdz brošai, bet ogas savādāk iekšā vēderā nevar dabūt, tad laiks ir gatavot dažādus kārumus, kūkas un desertus. Piedāvāju jums savas mammas gatavotā saldā ēdiena recepti, kas zemeņu laikā lieti noderēs, kā arī būs gards našķis svētku vai ikdienas ēdienreizē.

Lasīt vairāk

Grēcīgā šokolādes kūka ar ogām un krēmsieru

Foto: DELFI

Pašā vasaras pilnbriedā tapa šī grēcīgi gardā un vieglā šokolādes kūka, kurai kā punkts uz "i" tika uzliktas pašu dārzā lasītās aromātiskās zemenes, bet droši vari izmantot arī avenes, upenes, jāņogas, mellenes vai citas sezonā aktuālās ogas.

Lasīt vairāk

Vienkāršā rabarberu plātsmaize bez mīklas rullēšanas

Foto: Privātais arhīvs

Gatavojot šo plātsmaizi, nebūs jāķēpājas ar mīklas rullēšanu – visas sastāvdaļas atliks vien samaisīt un liet veidnē. Izcils rezultāts bez lieka darba! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.

Lasīt vairāk

Gardā rabarberu biskvītkūka ar zemenēm

Foto: Privātais arhīvs

Čaganā biskvīta mīklā iecep skābenos rabarberu kātus un sulīgas zemeņogas, pilnai laimei nobeigumā pārlejot kūku ar maigu kanēļa cukura krēmu. Ņamm... Recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.

Lasīt vairāk

Atspirdzinošs rabarberu morss ar apelsīnu sulu

Foto: DELFI

Skābenie rabarberu kāti gan jau paspēti izmantot plātsmaizes cepšanā, ķīseļa vārīšanā un gaļas marinēšanā. Laiks pagatavot veldzējošu padzērienu, kur pašmāju rabarbers sastopas ar eksotisko apelsīnu.

Lasīt vairāk

Krēmīgā rabarberu plātsmaize ar plānu, kraukšķīgu pamatni

Foto: Privātais arhīvs

Pārbaudītu un par labu esam atzītu recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte, atklājot, ka ideju noskatījusi no bloga "Kikas virtuve" publicētās ābolu plātsmaizes, piekoriģējot sastāvdaļas un produktu daudzumus pēc savas gaumes.

Lasīt vairāk

Šefpavāra Ingmara Ladiga īstas garšas šašliks

Foto: Privātais arhīvs

"Mana šašlika garša veidojās, to baudot jau 1990. gadā Gruzijā. Atminos, ka tajos laikos braucām barot mūsu celtniekus, kas būvēja armēņiem mājas un dažādas infrastruktūras ēkas pēc postošās zemestrīces. Atpūtas brīžos ar mikroautobusu "Latvija" apceļojām tuvāko apkaimi. Tā kā līdz Gruzijas robežai nebija tālu, bieži viesojāmies šajā valstī, un man paveicās šašliku nobaudīt autentiskā un tradicionālā vidē,"savas iecienītākās šašlika receptes stāstu atklāj "Rožmalu" šefpavārs Ingmars Ladigs.

Lasīt vairāk

Ņammīgais cūkgaļas šašliks

Foto: Privātais arhīvs

Bieži vien šašlika receptēs tiek ieteikts visas sastāvdaļas pievienot "pēc garšas", bet, ko iesākt, ja par savu garšas izjūtu neesi īsti pārliecināts? Praksē daudzkārt pārbaudītu ņammīgā šašlika recepti ar precīzām produktu mērvienībām iesaka mūsu lasītājs Agris Pontags.

Lasīt vairāk

Superātrais banānu un melleņu saldējums

Foto: Privātā arhīva foto

Lai zibens ātrumā pagatavotu atveldzējošu saldējumu, pietiek vien ar banāniem un sauju ogu. Variācijas var būt dažādas, banāniem pievienojot zemenes, avenes, šokolādes krēmu, zemesriekstu sviestu, riekstus vai ko citu, kas ledusskapī ir pa rokai. Rezultāts neliks vilties nevienā salikumā. Recepti iesaka Zane Bitmane.

Lasīt vairāk

Fiksais ogu un jogurta saldējums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.

Lasīt vairāk

Atspirdzinošais rabarberu un gurķu ūdens

Foto: DELFI

Ūdens, kas papildināts ar skābeniem rabarberu kātiem, svaigām gurķu šķēlēm un piparmētru lapiņām, garšos divtik labi.

Lasīt vairāk

Mājās gatavots kvass

Foto: Shutterstock

Ļoti gards mājās gatavots kvass.

Lasīt vairāk

Jāņu siers no biezpiena

Līgo un Jāņu svētkiem tuvojoties, laiks jau savlaicīgi sagatavot recepti, ja plānots pašam siet sieru, kas patiesībā ir svētkiem ļoti atbilstoša nodarbe. Tradicionālo siera siešanas recepti piedāvā šefpavārs Aivars Varņeckis no zemnieku saimniecības ''Ēmužas'', kas ir arī Ventspils Tehnikuma kafejnīcu tehnologs un pasniedzējs, kā arī Siera kluba biedrs un valdes loceklis.

Lasīt vairāk

Foto recepte: Ērmaņmuižas Jāņu siers

Malienas puses Ērmaņmuižas apkaimes jaukā saimniece Diāna Kromule piekrita padalīties ar savu prasmi siet Jāņu sieru. Viņa to gatavo no biezpiena un piena, un olām. Recepti Diānai stāstījusi vecāka kundze, kas jaunībā dzīvojusi un strādājusi Ērmaņmuižā, un tā pēc stāstītā tapusi Diānas Jāņu siera recepte. Jāatzīst, ka noskatoties, kā viņa sien sieru, nevaru vien nobrīnīties par dažādiem gudriem ieteikumiem, kā ērtāk izgrozīties šaurā virtuvē un kā to visu izdarīt ātri, bez liekas trauku un virtuves šmucēšanas. No receptē minētā produktu daudzuma sanāks apmēram 1,5 - 1,6 kg siera.

Lasīt vairāk

Violetais Jāņu siers ar ķimenēm

Dzeltenas vai blāvas krāsas Jāņu siers šķiet visai ierasts, bet violetas nokrāsas siers gan būs kas neredzēts! Tie, kas svētu galda klāšanā grib izcelties ar oriģinalitāti, siera gatavošanas recepti var aizlienēt no bloga ''Absolūts ēd'' autores Ilzes Lipskas.

Lasīt vairāk

Rabarberu uzputenis

Foto: Shutterstock

Rabarberu uzputenis - tas ir vienkārši un gardi.

Lasīt vairāk

Zemeņu uzputenis

Foto: Publicitātes foto

Šis deserts ir pavisam viegls un gaisīgs - vari izmantot svaigas vai saldētas zemenes, lai zemeņu aromātu ienestu arī ziemas mēnešos.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Ātrais bulgurs ar vistu, tomātiem un olīvām

Foto: Shutterstock

Aromātisks un ātri pagatavojams ēdiens, ko baudīt pusdienu reizē vai celt galdā vakariņās. Sulīgi vistas gabaliņi mijas ar bulgura graudiņiem, kas piesūkušās ar citronu, ķiploku, kanēļa, olīvu un tomātu sulīgo garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Jogurta saldējums ar rabarberiem un piparmētrām

Foto: DELFI

Laikā, kad rabarberu krājumi pārsniedz normu un aptrūkstas idejas, kur tos likt lietā, doma par saldējumu vasaras tveicīgajās dienās nebūt nav peļama. Tā nu nolēmu izmantot skābenos kātus, un jāatzīst, rezultāts izdevās vairāk nekā gards! Turklāt šo auksto kārumu var pagatavot arī tie, kam mājās nemaz nav saldējuma mašīna.

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Ideāla piedeva šašlikam – tomātu salāti ar ķiplokiem un valriekstiem

Foto: DELFI

Sulīgi, ātri pagatavojami tomātu salāti bez treknām mērcēm un eļļas būs lieliska piedeva šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas ēdieniem. Ķiploks salātiem piešķirs patīkamu asumiņu, kinza – svaigumu, bet grauzdētu valriekstu gabaliņi gādās par to, lai salāti neatsulotos.

Lasīt vairāk

Garneļu - grauzdiņu salāti

Foto: Shutterstock

Garneļu - grauzdiņu salāti, ko pagūsi pagatavot arī tad, ja ciemiņi jau ceļā.

Lasīt vairāk

Liellopa gaļas burgeri, ko pagatavot mājās

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.

Lasīt vairāk

Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami biezpiena plācenīši jeb "sirņiki", ko vislabāk baudīt ar karoti skāba krējuma. Izmantojot tikai pāris katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas, drīz vien varēsi baudīt gardum gardas vakariņas.

Lasīt vairāk

Pankūkas ar biezpiena krēma un zemeņu pildījumu

Foto: Shutterstock

Brīvdienas ir kā radītas tam, lai pagatavotu pankūkas, turklāt vasarā jāsteidz izmantot svaigās ogas, tāpēc šajā receptē plānās pankūkas jeb 'crêpes' pildītas ar gaisīgu biezpiena krēmu un zemenēm.

Lasīt vairāk

Gaisīgie pončiki ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Brīvdienu un svētku našķis - gaisīgie pončiki.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!