Cerot, ka jūnijs mūs lutinās ar tveici, par ļaunu nenāks atcerēties par kāda zibenīgi pagatavojama saldējuma recepti vai smelties iedvesmu atvēsinošam kokteilim, kas veldzēs karstumā kā lielus, tā mazus. Tāpat jāsteidz apgūt labākās šašliku marināžu receptes, lai dārza ballītēs pārsteigtu ēdājus – te noteikti var iedvesmoties no kāda šefpavāra. Arī kraukšķīgo gurķīšu laiks turpinās un nu varam žigli iesālīt pirmos Latvijas gurķus, lai kāri notiesātu.
Par jūnija garšu domājot, joprojām peldamies zemeņu un rabarberu debesmannās, taču jāatceras – rabarberus ēdam vēl tikai līdz saulgriežiem, jo to sezona strauji tuvojas beigām. Bet tas neliedz sasaldēt un noglabāt rabarberu gabaliņus ziemai, lai arī novembra vidū varētu izcept kādu rabarberu plātsmaizi. Par plātsmaizēm runājot – šomēnes vēl noteikti jāsteidz pagatavot kāda salda un kārdinoša rabarberu un zemeņu plātsmaize, kūka vai pīrāgs. Liec uz siltā našķa gabaliņa krietnu karoti plombīra saldējuma – garšos dievīgi!
"Tava māja" un "Tavs dārzs" redaktorei Vitai Daukstei-Gobai jūnijs solās būt varen gards mēnesis: "Jūnijs man ir īpašs – svētku mēnesis, kas jau pašā sākumā tiek atzīmēts ar kūkām un citiem našķiem, jo dzimšanas dienas taču nav iedomājamas bez saldumiem, vai ne tā? Svētkos allaž galdā ceļu kādu no savām kūkām – atsvaidzinoši gardo citronu kūku bez cepšanas, balto šokolādes siera kūku, kurai nav pievienota ne kripatiņa želatīna.
Neatņemama svētku sastāvdaļa ir arī kārtainie pupiņu salāti ar grauzdiņiem, kas mūsmājās ir īsts favorīts, jo ir tik iecienīti, ka visi pirms svētkiem prasa: "Vita, vai tu uztaisīsi grauzdiņu salātus?" Turklāt Līgo svētkos šie salāti kā reiz būs izcils svētku galda ēdiens, kas pazudīs vienā acumirklī – to varu garantēt!"
Vitas jūnija garša slēpjas arī mammas gatavotajā ķimeņu siera ritulī, kas tiek celts galdā ne tikai Līgo svētkos, bet arī ikdienā. Arī pirmo paša dārza zemeņu ražu viņa gaida ar nepacietību: "Zemeņu laikā mūsmājās iecienīts deserts ir debešķīgi gardais biezpiena un putukrējuma krēms ar zemeņu mērci, šokolādes kūka ar zemenēm un krēmsieru, atsvaidzinošais saldējuma kokteilis ar zemenēm, kā arī klasika – zemenes trauciņā ar saldējumu vai putukrējuma rozēm."
Tāpat nevajadzētu aizmirst par vasarīgām vakariņu idejām – palutini sevi un mīļos ar kādu sildošu bulgura maltīti, paša gatavotu liellopa gaļas burgeru vai gardajiem "panzanella" salātiem. Un līdz ar skolēnu vasaras brīvlaika sākumu jāņem no pūra ārā labākās plāno pankūku, pončiku un biezpiena plācenīšu jeb sirņiku receptes, lai bērniem brīvdienas iesāktos īpaši gardi. Lai garšīgs jūnijs!
Foto recepte: Kārtainie pupiņu salāti ar ķiploku grauzdiņiem
Mūsmājās šie salāti vienmēr no svētku galda "pazūd" pirmie, tāpēc nereti tiek gatavotas pat divas bļodas ar šiem salātiem. Viegli un ātri pagatavojami, kā arī draudzīgi veģetāriešiem, jo šeit nav ne miņas no gaļas.
Atsvaidzinoši gardā citronu siera kūka bez cepšanas
Mūsmājās šī svaigā citronu siera kūka viennozīmīgi ir ierindojusies kūku topa augšgalā. Tā ir ne tikai viegli pagatavojama, bet arī atsvaidzinoša, viegla un tāda, kuras ēdājiem roka vien stiepsies pēc nākamā gabaliņa. Skeptiķi sākotnēji teiks, ka bundža iebiezinātā piena nav prāta darbs, bet tad, kad būs nogaršojuši, ņems savus vārdus atpakaļ, kā arī prasīs papildprociju.
Baltās šokolādes siera kūka bez cepšanas
Brīvdienas nav iedomājamas bez šokolādēm un našķošanās, kur nu vēl dažādām gardām kūkām, kas palutinās ne tikai mājinieku punčus, bet arī viesu. Siera kūka ir tik kārdinoša, ka roka tā vien stiepsies pēc nākamā gabaliņa!
Biezpiena un putukrējuma krēms ar zemeņu mērci
Kad zemeņu laiks ir teju līdz brošai, bet ogas savādāk iekšā vēderā nevar dabūt, tad laiks ir gatavot dažādus kārumus, kūkas un desertus. Piedāvāju jums savas mammas gatavotā saldā ēdiena recepti, kas zemeņu laikā lieti noderēs, kā arī būs gards našķis svētku vai ikdienas ēdienreizē.
Grēcīgā šokolādes kūka ar ogām un krēmsieru
Pašā vasaras pilnbriedā tapa šī grēcīgi gardā un vieglā šokolādes kūka, kurai kā punkts uz "i" tika uzliktas pašu dārzā lasītās aromātiskās zemenes, bet droši vari izmantot arī avenes, upenes, jāņogas, mellenes vai citas sezonā aktuālās ogas.
Vienkāršā rabarberu plātsmaize bez mīklas rullēšanas
Gatavojot šo plātsmaizi, nebūs jāķēpājas ar mīklas rullēšanu – visas sastāvdaļas atliks vien samaisīt un liet veidnē. Izcils rezultāts bez lieka darba! Recepti iesaka konditore Ieva Dārzniece.
Gardā rabarberu biskvītkūka ar zemenēm
Čaganā biskvīta mīklā iecep skābenos rabarberu kātus un sulīgas zemeņogas, pilnai laimei nobeigumā pārlejot kūku ar maigu kanēļa cukura krēmu. Ņamm... Recepti iesaka mūsu lasītāja Natalija Novikova.
Atspirdzinošs rabarberu morss ar apelsīnu sulu
Skābenie rabarberu kāti gan jau paspēti izmantot plātsmaizes cepšanā, ķīseļa vārīšanā un gaļas marinēšanā. Laiks pagatavot veldzējošu padzērienu, kur pašmāju rabarbers sastopas ar eksotisko apelsīnu.
Krēmīgā rabarberu plātsmaize ar plānu, kraukšķīgu pamatni
Pārbaudītu un par labu esam atzītu recepti iesaka mūsu lasītāja Skaidrīte, atklājot, ka ideju noskatījusi no bloga "Kikas virtuve" publicētās ābolu plātsmaizes, piekoriģējot sastāvdaļas un produktu daudzumus pēc savas gaumes.
Šefpavāra Ingmara Ladiga īstas garšas šašliks
"Mana šašlika garša veidojās, to baudot jau 1990. gadā Gruzijā. Atminos, ka tajos laikos braucām barot mūsu celtniekus, kas būvēja armēņiem mājas un dažādas infrastruktūras ēkas pēc postošās zemestrīces. Atpūtas brīžos ar mikroautobusu "Latvija" apceļojām tuvāko apkaimi. Tā kā līdz Gruzijas robežai nebija tālu, bieži viesojāmies šajā valstī, un man paveicās šašliku nobaudīt autentiskā un tradicionālā vidē,"savas iecienītākās šašlika receptes stāstu atklāj "Rožmalu" šefpavārs Ingmars Ladigs.
Ņammīgais cūkgaļas šašliks
Bieži vien šašlika receptēs tiek ieteikts visas sastāvdaļas pievienot "pēc garšas", bet, ko iesākt, ja par savu garšas izjūtu neesi īsti pārliecināts? Praksē daudzkārt pārbaudītu ņammīgā šašlika recepti ar precīzām produktu mērvienībām iesaka mūsu lasītājs Agris Pontags.
Superātrais banānu un melleņu saldējums
Lai zibens ātrumā pagatavotu atveldzējošu saldējumu, pietiek vien ar banāniem un sauju ogu. Variācijas var būt dažādas, banāniem pievienojot zemenes, avenes, šokolādes krēmu, zemesriekstu sviestu, riekstus vai ko citu, kas ledusskapī ir pa rokai. Rezultāts neliks vilties nevienā salikumā. Recepti iesaka Zane Bitmane.
Fiksais ogu un jogurta saldējums
Viss, kas tev būs vajadzīgs šī saldējuma pagatavošanai – saldētas ogas, jogurts un nedaudz kļavu sīrupa. Īpaši gards tas būs, ja sajauksi vairākas ogas – pa drusciņai no saldētām zemenēm, mellenēm, ķiršiem vai upenēm.
Atspirdzinošais rabarberu un gurķu ūdens
Ūdens, kas papildināts ar skābeniem rabarberu kātiem, svaigām gurķu šķēlēm un piparmētru lapiņām, garšos divtik labi.
Mājās gatavots kvass
Ļoti gards mājās gatavots kvass.
Jāņu siers no biezpiena
Līgo un Jāņu svētkiem tuvojoties, laiks jau savlaicīgi sagatavot recepti, ja plānots pašam siet sieru, kas patiesībā ir svētkiem ļoti atbilstoša nodarbe. Tradicionālo siera siešanas recepti piedāvā šefpavārs Aivars Varņeckis no zemnieku saimniecības ''Ēmužas'', kas ir arī Ventspils Tehnikuma kafejnīcu tehnologs un pasniedzējs, kā arī Siera kluba biedrs un valdes loceklis.
Foto recepte: Ērmaņmuižas Jāņu siers
Malienas puses Ērmaņmuižas apkaimes jaukā saimniece Diāna Kromule piekrita padalīties ar savu prasmi siet Jāņu sieru. Viņa to gatavo no biezpiena un piena, un olām. Recepti Diānai stāstījusi vecāka kundze, kas jaunībā dzīvojusi un strādājusi Ērmaņmuižā, un tā pēc stāstītā tapusi Diānas Jāņu siera recepte. Jāatzīst, ka noskatoties, kā viņa sien sieru, nevaru vien nobrīnīties par dažādiem gudriem ieteikumiem, kā ērtāk izgrozīties šaurā virtuvē un kā to visu izdarīt ātri, bez liekas trauku un virtuves šmucēšanas. No receptē minētā produktu daudzuma sanāks apmēram 1,5 - 1,6 kg siera.
Violetais Jāņu siers ar ķimenēm
Dzeltenas vai blāvas krāsas Jāņu siers šķiet visai ierasts, bet violetas nokrāsas siers gan būs kas neredzēts! Tie, kas svētu galda klāšanā grib izcelties ar oriģinalitāti, siera gatavošanas recepti var aizlienēt no bloga ''Absolūts ēd'' autores Ilzes Lipskas.
Rabarberu uzputenis
Rabarberu uzputenis - tas ir vienkārši un gardi.
Zemeņu uzputenis
Šis deserts ir pavisam viegls un gaisīgs - vari izmantot svaigas vai saldētas zemenes, lai zemeņu aromātu ienestu arī ziemas mēnešos.
Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru
Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.
Ātrais bulgurs ar vistu, tomātiem un olīvām
Aromātisks un ātri pagatavojams ēdiens, ko baudīt pusdienu reizē vai celt galdā vakariņās. Sulīgi vistas gabaliņi mijas ar bulgura graudiņiem, kas piesūkušās ar citronu, ķiploku, kanēļa, olīvu un tomātu sulīgo garšu buķeti.
Jogurta saldējums ar rabarberiem un piparmētrām
Laikā, kad rabarberu krājumi pārsniedz normu un aptrūkstas idejas, kur tos likt lietā, doma par saldējumu vasaras tveicīgajās dienās nebūt nav peļama. Tā nu nolēmu izmantot skābenos kātus, un jāatzīst, rezultāts izdevās vairāk nekā gards! Turklāt šo auksto kārumu var pagatavot arī tie, kam mājās nemaz nav saldējuma mašīna.
'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi
Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).
Ideāla piedeva šašlikam – tomātu salāti ar ķiplokiem un valriekstiem
Sulīgi, ātri pagatavojami tomātu salāti bez treknām mērcēm un eļļas būs lieliska piedeva šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas ēdieniem. Ķiploks salātiem piešķirs patīkamu asumiņu, kinza – svaigumu, bet grauzdētu valriekstu gabaliņi gādās par to, lai salāti neatsulotos.
Garneļu - grauzdiņu salāti
Garneļu - grauzdiņu salāti, ko pagūsi pagatavot arī tad, ja ciemiņi jau ceļā.
Liellopa gaļas burgeri, ko pagatavot mājās
Sātīgs liellopa maltās gaļas burgers ar tomātiem, sarkanajiem sīpoliem un saldo kukurūzas mērci. Ātrā uzkoda, kuru pagatavot mājās – patiks kā mazākajiem ēdājiem, tā pieaugušajiem.
Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'
Ātri pagatavojami biezpiena plācenīši jeb "sirņiki", ko vislabāk baudīt ar karoti skāba krējuma. Izmantojot tikai pāris katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas, drīz vien varēsi baudīt gardum gardas vakariņas.
Pankūkas ar biezpiena krēma un zemeņu pildījumu
Brīvdienas ir kā radītas tam, lai pagatavotu pankūkas, turklāt vasarā jāsteidz izmantot svaigās ogas, tāpēc šajā receptē plānās pankūkas jeb 'crêpes' pildītas ar gaisīgu biezpiena krēmu un zemenēm.
Gaisīgie pončiki ar iebiezināto pienu
Brīvdienu un svētku našķis - gaisīgie pončiki.