Foto: Shutterstock
Kad aiz loga acīmredzami iestājas aukstāks laiks, ir tikai loģiski, ka prāts un vēders pieprasa maltītes, kas sasildīs. Šo funkciju lieliski pilda zupas un sautējumi, taču tiem palīgā nāk kāda burvīga garšviela – čili. Asi un pikanti ēdieni bieži vien bez čili nav iedomājami. Tāpēc, ja nevairies ugunīgu maltīšu, tver iedvesmu receptēm un sien priekšautu!

Mūsu platuma grādos čili pieejams dažādās formās – tie nopērkami gan svaigi pārtikas veikalos, gan veseli un izkaltēti, gan čili pārslu un pulveru formātā, kā arī pastas un mērces iepakojumos. Kā saprast, kuru sagādāt savam virtuves plauktiņam, lai pagatavotu asus un pikantus ēdienus ar čili?

Svaigs čili pipars, pārslas, Kajēnas piparu pulveris – kā neapmaldīties čili džungļos?


Ir ļoti daudz un dažādu čili šķirņu, kuras izdodas pat izaudzēt Latvijas siltumnīcās un zem klajas debess. Tomēr, ja runājam par kulināriju, visbiežāk dažādām receptēm nepieciešami visvienkāršākie svaigie čili, čili pulveris vai, piemēram, Kajēnas pipari.

Izmērā lielākie čili, kas izskatās līdzīgāki paprikai, parasti ir maigāki. Bet tie, kas ir izmērā mazāki un pēc izskata spicāki, ir asāki, norādīts vietnē "Healthy Food". Tas, kas piešķir čili asumu, ir sēklās, šķiedrās un miziņā esošais kapsaicīns – šīs vielas daudzums variē, atšķiroties čili gatavības pakāpei, krāsai un citām īpašībām.

Ja izdevies tikt pie svaiga čili, maltītēm to parasti pievieno smalki sakapātu. Ja ēdienu vēlies asāku, droši atstāj sēkliņas, taču, ja nevēlies riskēt ar svilinošu asumu, gareniski pārgrieztam čili ar karoti uzmanīgi izgreb sēkliņas pirms kapāšanas. Un nekādā gadījumā neslauki acis ar pirkstiem, kamēr darbojies ap čili!

Vesels izkaltēts čili ir ar viegli dūmakainu garšu, joprojām ass, un lieliski piestāvēs sautējumiem un zupām, kuru verdošajā šķidrumā ielikt veselu, lai pēc tam izsmeltu laukā no katla.

Čili pārslas – šī čili forma gatavota no izkaltētiem, saberztiem čili. Noderēs receptēs, kas pieprasa veselus čili, jo pustējkarote pielīdzināma vienam veselam čili.

Čili pulveris – gatavots no samaltiem kaltētajiem čili, bieži vien dažādu šķirņu.


Čili garšviela – čili pulveris, kam pievienoti citi garšaugi un garšvielas.

Čili pasta – gatavota no kaltētiem čili, kam pievienota augu eļļa, visu samaļot vienmērīgā konsistencē. Čili pasta lieliski noder vokpannā gatavotiem ēdieniem vai maisot apceptiem ēdieniem.

Kajēnas pipari – vēl viens čili produkts, ko visbiežāk var manīt mūsu veikalu garšvielu stendos. To gatavo no kaltētiem un samaltiem Kajēnas čili, kam pievienots saldās paprikas pulveris kaltēti sīpoli, ķiploku pulveris un citas piedevas. Tas nepieciešams, jo vieni paši Kajēnas čili pulverī ir ļoti, ļoti asi.

Tāpēc, ja recepte pieprasa čili pulveri, bet mājās ir Kajēnas pipari – nebēdā, tas principā ir gandrīz viens un tas pats. Vienu veselu svaigu čili receptēs vari aizstāt ar pustējkaroti čili pārslu vai pulvera.


Viena no visklasiskākajām čili maltītēm ir pamatēdiens ar tādu pašu nosaukumu, kuru gatavo vienā lielā katlā, garšvielās apcepot un sutinot malto gaļu, pupiņas, kukurūzu un citas piedevas. Bet, ja čili 'con carne' vai veģetārais čili nav tavā gaumē, "Tasty" krājumos atradīsi zupas, gaļas bumbiņas, sautējumus un citu maltīšu receptes, kam piešaut drusciņu čili pulvera, lai dzīve janvārī pikantāka!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!