Foto: Shutterstock
Kad aiz loga acīmredzami iestājas aukstāks laiks, ir tikai loģiski, ka prāts un vēders pieprasa maltītes, kas sasildīs. Šo funkciju lieliski pilda zupas un sautējumi, taču tiem palīgā nāk kāda burvīga garšviela – čili. Asi un pikanti ēdieni bieži vien bez čili nav iedomājami. Tāpēc, ja nevairies ugunīgu maltīšu, tver iedvesmu receptēm un sien priekšautu!

Mūsu platuma grādos čili pieejams dažādās formās – tie nopērkami gan svaigi pārtikas veikalos, gan veseli un izkaltēti, gan čili pārslu un pulveru formātā, kā arī pastas un mērces iepakojumos. Kā saprast, kuru sagādāt savam virtuves plauktiņam, lai pagatavotu asus un pikantus ēdienus ar čili?

Svaigs čili pipars, pārslas, Kajēnas piparu pulveris – kā neapmaldīties čili džungļos?

Ir ļoti daudz un dažādu čili šķirņu, kuras izdodas pat izaudzēt Latvijas siltumnīcās un zem klajas debess. Tomēr, ja runājam par kulināriju, visbiežāk dažādām receptēm nepieciešami visvienkāršākie svaigie čili, čili pulveris vai, piemēram, Kajēnas pipari.

Izmērā lielākie čili, kas izskatās līdzīgāki paprikai, parasti ir maigāki. Bet tie, kas ir izmērā mazāki un pēc izskata spicāki, ir asāki, norādīts vietnē "Healthy Food". Tas, kas piešķir čili asumu, ir sēklās, šķiedrās un miziņā esošais kapsaicīns – šīs vielas daudzums variē, atšķiroties čili gatavības pakāpei, krāsai un citām īpašībām.

Ja izdevies tikt pie svaiga čili, maltītēm to parasti pievieno smalki sakapātu. Ja ēdienu vēlies asāku, droši atstāj sēkliņas, taču, ja nevēlies riskēt ar svilinošu asumu, gareniski pārgrieztam čili ar karoti uzmanīgi izgreb sēkliņas pirms kapāšanas. Un nekādā gadījumā neslauki acis ar pirkstiem, kamēr darbojies ap čili!

Vesels izkaltēts čili ir ar viegli dūmakainu garšu, joprojām ass, un lieliski piestāvēs sautējumiem un zupām, kuru verdošajā šķidrumā ielikt veselu, lai pēc tam izsmeltu laukā no katla.

Čili pārslas – šī čili forma gatavota no izkaltētiem, saberztiem čili. Noderēs receptēs, kas pieprasa veselus čili, jo pustējkarote pielīdzināma vienam veselam čili.

Čili pulveris – gatavots no samaltiem kaltētajiem čili, bieži vien dažādu šķirņu.

Čili garšviela – čili pulveris, kam pievienoti citi garšaugi un garšvielas.

Čili pasta – gatavota no kaltētiem čili, kam pievienota augu eļļa, visu samaļot vienmērīgā konsistencē. Čili pasta lieliski noder vokpannā gatavotiem ēdieniem vai maisot apceptiem ēdieniem.

Kajēnas pipari – vēl viens čili produkts, ko visbiežāk var manīt mūsu veikalu garšvielu stendos. To gatavo no kaltētiem un samaltiem Kajēnas čili, kam pievienots saldās paprikas pulveris kaltēti sīpoli, ķiploku pulveris un citas piedevas. Tas nepieciešams, jo vieni paši Kajēnas čili pulverī ir ļoti, ļoti asi.

Tāpēc, ja recepte pieprasa čili pulveri, bet mājās ir Kajēnas pipari – nebēdā, tas principā ir gandrīz viens un tas pats. Vienu veselu svaigu čili receptēs vari aizstāt ar pustējkaroti čili pārslu vai pulvera.

Viena no visklasiskākajām čili maltītēm ir pamatēdiens ar tādu pašu nosaukumu, kuru gatavo vienā lielā katlā, garšvielās apcepot un sutinot malto gaļu, pupiņas, kukurūzu un citas piedevas. Bet, ja čili 'con carne' vai veģetārais čili nav tavā gaumē, "Tasty" krājumos atradīsi zupas, gaļas bumbiņas, sautējumus un citu maltīšu receptes, kam piešaut drusciņu čili pulvera, lai dzīve janvārī pikantāka!

Vista asā kokosriekstu, čili un ingvera mērcē

Sildošām, ļoti sildošām vakariņām, kad gatavošanai var atvēlēt nedaudz vairāk laika, jo gaļai pirms cepšanas vēl jāiemarinējas.

Lasīt vairāk

Ātri un vienkārši – atsvaidzinošā kokospiena zupa ar nūdelēm un tīģergarnelēm

Foto: Shutterstock

Ja gribas izmēģināt jaunas garšas, šī zupa ir īstais ēdiens, ar ko atklāt jauno garšu pasauli. Tā ir viegli un ļoti ātri pagatavojama, atsvaidzinoša (to sniedz laims un citronzāle), bet tajā pašā laikā sildoša (to nodrošina karija un čili kombinācija). Ātrām pusdienām vai vieglām vakariņām, šī austrumu virtuves garšas zupa patiks pašam, ģimenei un draugiem.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums no Gruzijas – čahohbili

Gruzijas virtuve ir daudzveidīga un bezgala garda. Iespējams, tādēļ, ka katrs ēdiens tiek gatavotas ar lielu mīlestību un netiek žēlotas sastāvdaļas. Cerams, ka tev nav iebildumi pret gaļu, kas burtiski peld sviestā un tomātos, greznojusies ar kinzas mežģīnēm. Tieši tik apgrēcīgi gards ir šis vistas sautējums.

Lasīt vairāk

Sildoši sātīgais meksikāņu sautējums 'Chili con carne'

Foto: Shutterstock

No Meksikas nākušajam sautējumam piemīt ne viena vien vērā ņemama īpašība – tas labi sasilda, dod sātu un izcili garšo arī nākamajā dienā. Arī piedevas šis pikantais sautējums akceptē dažādas – der gan rīsi, gan nūdeles, pat laviešu iecienītie kartupeļi labi iet klāt. Taču drīkst nepievienot neko un ēst pilnām karotēm tāpat!

Lasīt vairāk

Ārijas Avotas tomātu krēmzupa

Foto: Ārija Avota

"Man tik ļoti garšo izteiktā tomātu krēmzupas garša, ka ļoti bieži saldo krējumu nepievienoju vispār," saka receptes autore Ārija Avota. "Ietaupītās kalorijas labāk izmantošu, apēdot kādu fondantu! Gatavojot to, vissvarīgākais beigās ir sabalansēt tās garšu – saldo ar cukuru, sāļo ar jūras sāli, citādi skābo ar laima sulu vai balzametiķi, ja ir vajadzība."

Lasīt vairāk

Sildošais ziemas plovs

Foto: Ieva Berga

Šis ir garšām un smaržām bagāts un ļoti sildošs ēdiens. Jo vairāk garšvielu, jo plovs būs sildošāks un piedos dzīvei mazliet asumiņa. Recepti iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Pikantā ķirbju krēmzupa ar garnelēm

Foto: Publicitātes foto

"Superbingo" vadītāja Krista Zvirgzdiņa TV3 raidījumā "Gandrīz ideālas vakariņas" pasniedza pikantu ķirbju krēmzupu. Bingo! Jūs esat laimējuši – un balvā ir gardās krēmzupas recepte!

Lasīt vairāk

Pikantie vistas pusspārniņi ar čili un medu

Foto: Ieva Berga

Lielisks ēdiens – divi vienā. Var pasniegt gan kā gardu uzkodu vai našķi, gan kā pamatēdienu kopā ar rīsiem vai frī kartupeļiem un salātiem. Recepti iesaka Ieva Berga.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Vista, tomāti un spināti saldā krējuma un čili mērcē

Foto: Privātais arhīvs

''Kad, dzīvojot dienesta viesnīcā, bija apnikušas visas trīs mērces, kuras mācēju pagatavot, līdz ar to tās gatavoju uz riņķi, internetos sāku meklēt, kā tās padarīt interesantākas un ļāvos eksperimentiem,'' tā savu meistarstiķi – vistas, tomātu, spinātu, saldā krējuma un saldā čili mērci – piesaka Rīgas Tehniskās universitātes students Lauris Ostrovskis.

Lasīt vairāk

Mednieku gulašzupa

Foto: DELFI

Smeķīga, sātīga un ļoti sildoša brieža gaļas zupa, kas ne tikai remdēs izsalkumu, bet arī sasildīs miesu un dvēseli. Gatavošanas laiks, kopumā skaitot, ir pailgs, tomēr mutē kūstošā gaļa, dārzeņu tumīgums un čili – šī kombinācija ir gaidīšanas vērta. Recepti iesaka "Tasty" pastāvīgais lasītājs un labas garšas pazinējs Andrejs.

Lasīt vairāk

Sildošā spāņu zemnieku zupa ar tomātiem un čorizo

Foto: DELFI

Aukstā ziemas dienā nekas nevarēs tik labi sasildīt sirdi un dvēseli kā siltā un pikantā čorizo zupa kopā ar glāzi spāņu vīna, stāsta labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs, iesakot ļoti vienkāršu un ātri pagatavojamu zupu, kuras vēsture sākas ap 16. gadsimtu un par tās garšu varam pateikties spāņu konkistadoriem, kas Spānijā ieveda papriku un čili.

Lasīt vairāk

'Našķoties' Zanes čili sautējums maizes bļodiņā

Foto: Publicitātes foto

Ēdienu blogere Zane Grēviņa raidījumā "Našķoties" gatavo sātīgu liellopa maltās gaļas čili sautējumu, kā garšvielu izmantojot tumšo šokolādi. Ēdiens pasniegts pavisam neierastā veidā – no maizes gatavotā bļodiņā.

Lasīt vairāk

Turku zirņu un tītara gaļas sautējums

Foto: Shutterstock

Aromātisks turku zirņu sautējums ar diētisko tītara malto gaļu - garšīga ideja ātrām vakariņām bez liekām kalorijām.

Lasīt vairāk

Video: kā pagatavot 'chili con carne'

Gaļas čili ir īsts komforta ēdiens, kas sasildīs drēgnajos vakaros. Šīs receptes īpašā "rozīnīte" ir konservēti ananasi – pagatavo un izbaudi!

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Liellopu gaļas čili

Foto: Vida Press

Ja maltās gaļas mērce jau ir gatava un noglabāta ledusskapī, tad, izmantojot konservētās pupiņas, čili varēsi pagatavot ļoti ātri. Ja mērce noglabāta saldētavā, tad pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.

Lasīt vairāk

Liesais tītara gaļas čili sautējums

Foto: Shutterstock

"Chili con carne" gatavošanai ierasts izmantot liellopa gaļu, bet pamēģini to aizstāt ar diētisko, malto tītara gaļu un lielāku dārzeņu daudzumu – šādi gatavots gardais čili sautējums būs liesāks un figūrai draudzīgāks.

Lasīt vairāk

Čili sautējums ar sieru un lociņiem

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.

Lasīt vairāk

Asā dārzeņu zupa ar rīsiem

Dārzeņu zupai nebūt nav jābūt garlaicīgai! Šī recepte pilnīgi noteikti tāda nav - zupas garšas noslēpums ir nedaudz neparasta garšas kombinācija, ko veido sildošais čili asumiņš un viegls citrona skābums. Sātīgumam - rīsi.

Lasīt vairāk

Čili un sarkano pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē jeb 'kofta curry'

Foto: Shutterstock

Sulīgas maltās gaļas bumbiņas jeb koftas pikantā dārzeņu karija mērcē būs īsts baudījums austrumniecisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas bumbiņas ar čili mērci

Foto: Vida Press

Dārzeņu un maltās tītara gaļas bumbiņas būs jaunas vēsmas virtuvē, varbūt pat aizstājot ierasto un tik iemīļoto frikadeļu zupu. Pikantumu maltītei piešķirs čili un ingvers.

Lasīt vairāk

Students virtuvē: Fiksā 'chili con carne' māsīca

Foto: DELFI

Nu jau esmu svaigs absolvents, bet studiju laikā un dzīvojot kopmītnēs, kur uz visu stāvu man un citiem desmitiem studentu bija viena virtuve ar divām plītīm un kopskaitā četriem riņķiem, man īpaši svarīgi bija tas, lai varu savu maltīti pagatavot ātri un nesāpīgi. Man bija svarīgi, lai virtuvē būtu jāuzkavējas pēc iespējas īsāku laiku, jo citu acis, kas skatās, kā gatavoju, man sagādāja stresu, un bieži vien viss gatavošanas process tāpēc nojuka. Tā tapa mana fiksā ''chili con carne'' ''māsīca''.

Lasīt vairāk

Kovboju kaviārs – pupiņu salāti 'ugunsrijējiem'

Foto: DELFI

Ātri pagatavojams, itin atsvaidzinošs ēdiens no visiem pieejamiem produktiem, kas nereti mēdz būt mājās krājumos – katram gadījumam. Gatavošanas laiks vien 15 minūtes, bet izteiksmīgā garša atraisās ledusskapī, kamēr salāti gaida savu pasniegšanas brīdi. Baudīt var ar kukurūzas čipsiem vai kā piedevu rīsiem, kartupeļiem, grilētai gaļai. Uzmanību! Ēdiens ir ass, vislabāk garšo tiem, kam garšo ugunīgi ēdieni!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!