Fоtо: Shutterstock
Iestājoties vēsākam laikam, gastronomiskās izvēles pievēršas vairāk sātīgām zupām un siltiem sautējumiem. Joprojām varam baudīt svaigumu no šī gada ražas, atcerēsimies, ka novembrī joprojām ir pieejami svaigi vietējie āboli! Lai iegūtu vairāk iedvesmas saviem novembra maltīšu plāniem, lasi tālāk...

Turpinot jau iesākto garšīgo tradīciju, arī šomēnes esam jums izvēlējušies kārdinošas receptes katrai novembra dienai! Laiks atrotīt piedurknes, sameklēt kādu lielāku pannu, uzsildīt cepeškrāsni un dzīvot garšīgi!

Novembris patiešām ir laiks, kad ziema lēnītiņām sāk iestāties. Un bieži vien šie drēgnie mēneši ir diezgan nomācoši – sezona, kas jāiztur, līdz atkal no jauna parādīsies pavasara saulītes spožās gaismas, taču nebedā – patiesībā ziemā ir daudz ko mīlēt, jo īpaši attiecībā uz kulināriju. Tieši tāpēc sevi vajag sasildīt ar kādu karstu gardumu! Un tāpēc mēs tev palīdzēsim!

Tiesa, mēs nevaram pagatavot tītara cepeti, stroganovu, sīpolklopsi, dažādas kotletes, karbonādes un sautējumus tavā vietā, taču "Tasty.lv" var sniegt visu nepieciešamo, lai iedvesmotu katras dienas ēdienkartei. Mēs ceram, ka šīs receptes palīdzēs paplašināt skatījumu un iedvesmos izmēģināt ko jaunu. Lai garšīgs novembris!

Recepte no grāmatas: cāļa gaļas kotletes ar ķiplokiem un majonēzi

Fоtо: DELFI

Sulīgas un ar ķiploku piešprici – tā varētu teikt par šīm kotletītēm. Maģiskais un garšīgākais ir tas, ka tās pagatavotas no sakapātas, nevis samaltas cāļa gaļas, bet masu kopā satur grēcīgi gardā majonēze.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: cepta vista ar dzērvenēm sinepju mērcē

Fоtо: DELFI

Gaļa un ogas nav nekāda neparastā kombinācija, vai ne tā? Bet kā tad, ja vistai un dzērvenēm pievieno arī sinepes? Vajadzētu būt labi, nosprieda mana mamma, kad rādīju viņai šo recepti no pavārgrāmatas "Pasaules virtuve".

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Fоtо: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

Vistas azū mājas gaumē

Fоtо: Privātais arhīvs

Iestājoties drēgnākam laikam un slapjdraņķim, vakariņās vai pusdienās gribas galdā celt ko sildošu un sātīgu. Labas garšas pazinējs Andrejs Tihomirovs "Tasty" lasītājiem iesaka pagatavot azū – īstā izvēle, lai sasildītos!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: klasiskas cūkgaļas karbonādes ar burkānu un zirnīšu sautējumu

Fоtо: DELFI

Latviešu tradicionālā virtuve nav iedomājama bez makanām, skaisti izklapētām un zeltaini apceptām karbonādēm. Bez izskaistinājumiem, tikai ar pašu svarīgo – cūkgaļas šķēles, sāls, pipari un panējums. Ja vēl pasniedz ar krēmīgu burkānu un zirnīšu sautējumu – mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Sildošs sautējums ar cūkgaļu un turku zirņiem

Fоtо: DELFI

"Man gribējās vienkāršu, bet gardu sautējumu pusdienām," saka receptes autors Jānis. Viņš "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā klasiskā cūkgaļas sautējuma variāciju ar "garam masala" garšvielām un turku zirņiem.

Lasīt vairāk

Ņammīgais sautējums jeb slinkie kāpostu tīteņi

Fоtо: DELFI

Vai tev ļoti patīk klasisko kāpostu tīteņu garša ("Ak, jā, man, man, man!" – noteikti nokliedzas ikviens)? Bet skāde tajā, ka īsti jau nav laika to pildījumu ievīstīt un sasegt ar kāpostu lapām. Jā, daudzas garšīgas lietas prasa milzu laika atdevi, lai tās novestu līdz gala rezultātam. Bet varbūt tās tik labi garšo tāpēc, ka ir ieguldīts laiks? Lai arī slinko kāpostu tīteņu receptē nav ieguldīts sevišķi liels laiks un pūles, tie tāpat sniedz tikpat lielisku garšu, kā klasiskie kāpostu tīteņi. Nu ar mazu mazītiņu atšķirību! Jo šis ir sautējums!

Lasīt vairāk

Foto recepte: Sulīgas kabaču un vistas gaļas kotletes

Fоtо: Aina Gatavo

Tikai trīs sastāvdaļas, enerģiska gaļas izklapēšana, cepšana ar mīlestību – un sulīgas vistas gaļas kotletes ir gatavas. Recepti iesaka Aina no "Facebook" lapas "Aina Gatavo".

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas kartupeļu šķēlītes saldā krējuma mērcē

Fоtо: DELFI

Ja receptē pieminēts saldais krējums, ir skaidrs - kur treknums, tur arī gardums! Katru vakaru, protams, šādu sacepumu gatavot nevajadzētu, bet dažreiz jau var. Kartupeļu šķēlītes lieliski saderēs ar sēņu mērci un svaigiem salātiem pēc tavas izvēles.

Lasīt vairāk

Pasta ar sezonas dārzeņiem saldā krējuma mērcē

Fоtо: DELFI

Pasta pusdienās vai vakariņās bieži vien šķiet labākā doma, ko pagatavot. Ātri, vienkārši un garšīgi! Arī šī recepte neliks vilties.

Lasīt vairāk

Vistas zupa ar siera bumbiņām

Fоtо: Privātais arhīvs

Vistas zupas nozīme cilvēka dzīvē nudien ir nenovērtējama. Tā ir zupa, kas izdara visu zupu darbus: sasilda miesu un dvēseli, pabaro, nomierina, iemidzina vai, tieši otrādi, uzmundrina un notur pie prāta un lietu kārtības. Galu galā – vistas zupa pat ārstē! Konkrētās zupas recepti, kas garšos kā lieliem, tā maziem, iesaka gardēde Aina Pitrāne.

Lasīt vairāk

Lasis citrona un medus mērcē

Fоtо: Ināra Lācarus

Kad ir nolemts, ka vakariņās galdā jāliek tieši sārtā un tik garšīgā zivs, iespējas, kur izpausties, ir. Šoreiz pagatavosim ceptu lasi, kas iemarinēts citrona un medus mērcē. Recepti iesaka gardēde Ināra Lācarus. Labu apetīti!

Lasīt vairāk

Itāliete Boloņas mērce ir saderīga arī ar latviskajām grūbām

Fоtо: DELFI

Atzīšu, ka mūsmājās Boloņas mērce iet uz urrā! Tai ir atrastas visdažādākās receptes, turklāt arī izmēģinātas visas gatavās veikalos nopērkamās. Esam iecienījuši arī gatavot vienkāršo Boloņas mērces recepti, kas pagatavojama ar vistas malto gaļu un bekonu. Turklāt – aizņems vien 30 minūtes tava laika! Lai gan tā ir krietni ātrāk un vienkāršāk pagatavojama par klasisko Boloņas mērci, tā nebūt nav mazāk garšīga.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: sildošais un sātīgais 'Alises karijs'

Fоtо: DELFI

Sildošs un sātīgs, Indijā dzimis, bet tik ļoti piemērots Latvijas ziemām, kad gribas sasildīties un sajusties komfortā, ar nelielu laimes piesitienu. Patiesībā karijs tāds indiešu stūķis vien ir, gluži kā latviešu brālēns, arī tas ar sevišķu daili neizceļas, bet visu nosaka garša!

Lasīt vairāk

Ātrais un vienkāršais ābolu krambls ar mandeļu garšu

Fоtо: DELFI

Deserts, kam nevajadzēs pat gatavot mīklu, jo pietiks ar sviesta drupačām! Ātri pagatavojams, aromātisks, gards un tāds, ko gribas atkārtot.

Lasīt vairāk

No skata necila, bet ar karalisku garšu. Kartupeļu un puravu krēmzupa

Fоtо: Shutterstock

Tikai kartupeļi, puravi un buljons. Šīs zupas pagatavošana izmaksā lēti, bet garšo kā restorānā. Un garšo vairākkārt labāk, nekā izskatās.

Lasīt vairāk

Sātīgā pelmeņu zupa ar tomātiem

Fоtо: DELFI

Ja meklē fiksi pagatavojamu risinājumu rudenīgas darba dienas vakariņām un jaunu variantu, kā pagatavot pelmeņus, tad šī recepte tev noteikti jāizmēģina! "Tasty" virtuvē parosījās trīspadsmit gadus vecā Kate, lūk, ko viņa pagatavoja!

Lasīt vairāk

Pannā cepti svaigi kāposti ar desu poļu gaumē

Fоtо: Shutterstock

Vienkārša un ātri pagatavojama maltīte, kad gribas ko gruntīgu – pannā apcepti kāposti ar pusžāvētu desu. Poļu gaumē, jo tieši no šīs netālo kaimiņu virtuves nācis "kiełbasa" jeb žāvētas desas iedvesmotais ēdiens. Tradicionāli poļi kopā ar pusžāvēto desu šādi gatavo arī skābētus vai štovētus kāpostus.

Lasīt vairāk

Burkānu biezzupa ar ingveru, kas silda un aizgaiņā saaukstēšanos

Fоtо: “Ēdam BIOLOĢISKI” arhīvs, foto: Matīss Markovskis

Ja jūti – kaklā kaut kas kņudinās un deguns niez kā pirms iesnām, bet pašam sajūta kā pārgurušam zirgam, kurš bez apstājas uzaris vairākus hektārus zemes, tad šī būs zupa, kas visu augšminēto aizgaiņās.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie medus kartupelīši ar divām mērcēm

Fоtо: Publicitātes foto

Kārdinoši zeltaini un ļoti kraukšķīgi kartupelīši garšos vēl labāk, ja tos iemērcēsi krēmīgā mērcē. Pievienojot majonēzei aromātisko karija pulveri, konservēta ananasa riņķīti un zaļos lociņus, iegūsi mērci eksotisku garšu cienītājiem, bet majonēze ar gurķa gabaliņiem, ķiplokiem un kapātām piparmētrām ar savu svaigo garšu atgādinās par pavasara tuvošanos.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: sīpolklopsis

Fоtо: DELFI

Sīpolklopsī ir viss, kas īstenam latvietim vajadzīgs – miltu mērce, kūpoši kartupeļi un izklapēta gaļa, kas mutē kūst. Fani un zinātāji saka, ka sīpolu sitenis ir gandrīz tikpat labs kā beku mērce.

Lasīt vairāk

Vistas sautējums no Gruzijas – čahohbili

Gruzijas virtuve ir daudzveidīga un bezgala garda. Iespējams, tādēļ, ka katrs ēdiens tiek gatavotas ar lielu mīlestību un netiek žēlotas sastāvdaļas. Cerams, ka tev nav iebildumi pret gaļu, kas burtiski peld sviestā un tomātos, greznojusies ar kinzas mežģīnēm. Tieši tik apgrēcīgi gards ir šis vistas sautējums.

Lasīt vairāk

Zibenīgā 'bezrecepte' jeb dārzeņi ar 'roltonu' un terijaki mērci

Fоtо: DELFI

Kad mājās ir kopā četri ēdāji un nereti vakaros pēc darba starp atvašu pulciņiem ir tieši pusstunda, lai pagatavotu vakariņas un paēstu, talkā nāk ātrie glābiņi jeb "bezreceptes", kā tās mīlu saukt. Ļoti noderīgi, ja saldētavā ir pa kādai paciņai saldēto dārzeņu maisījuma, kuru kopā ar ātri pagatavojamajām nūdelēm jeb "roltoniem" pārvērst pieticīgā un garšīgā maltītē.

Lasīt vairāk

Sildošā un kreftīgā skābu kāpostu zupa

Fоtо: DELFI

Kad ziema beidzot sāk mēģināt rādīt savu ziemīgo dabu, laiks sildošākiem ēdieniem, bieziem sautējumiem vai kreftīgām zupām. "Mūsmājās janvāris saistās ar karstu un sātīgu skābo kāpostu zupu, ko vārām lielā grāpī – norādītie produktu daudzumi ir 7,5 litru katlam ar visnotaļ biezu zupu – nu tā, ka karote stāv!" stāsta "Delfi" interneta žurnālu redakcijas vadītāja Egita Segliņa, iesakot savu iecienīto zupas recepti.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: 'muļķu drošā' fokača ar tomātiem

Fоtо: DELFI

Ja fokača būtu dzimusi Latvijā nevis Itālijā, tad, visticamāk, mēs to sauktu par plātsmaizi un bagātīgi nobērtu ar dillēm un gailenēm. Tiesa, to mēs varam darīt arī tagad, jo fokačas mīklas pamatne pieļauj daudz un dažādu eksperimentu.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī ceptas cūkgaļas ribiņas ar dārzeņiem

Fоtо: DELFI

Lai uzturētu pašu minimālāko kontaktu ar visiem radiem, esam izveidojuši "Facebook" grupu, kur mana omīte ne tik bieži stāsta par to, kā viņai iet, bet drīzāk dalās ar savu vakariņu šķīvju fotogrāfijām. Pirmssvētku laikā šajā grupā iemaldījās šī bilde, klāt bija pievienots arī teksts: "Ģenerālmēģinājums pirms Ziemassvētkiem". Kā izrādās, omīte vēlējusies pārliecināties, ka viss izdosies un Ziemassvētku vakariņas neizpaliks.

Lasīt vairāk

Gluži kā restorāna 'Gan bei' vistiņa

Fоtо: DELFI

Ja esi Āzijas virtuves cienītājs, tad šī recepte pavisam noteikti ir domāta tev! Lai gan "Tasty" recepšu krājumos ir jau atrodama kraukšķīgā medus cāļa recepte, piekopjot veselīgo dzīvesveidu, esam to pārveidojuši. Nu tā ir kļuvusi ne tikai veselīgāka, bet arī asāka! Tāpēc atceries, ka, iespējams, bērniem recepti vajadzēs nedaudz pamainīt, lai asumiņu tik ļoti nejustu. Taču aso ēdienu cienītāji gavilēs!

Lasīt vairāk

Vistas gaļas karbonādes franču gaumē

Fоtо: DELFI

Kārtīgs latvietis mīl sātīgi paēst – tas nu ir skaidrs! Un šoreiz stāsts nav par karaliskām vakariņām ar baltiem galdautiem, bet par to, ka, jo vienkāršāk, jo gardāk! Ja arī tavās mājās visi ir lieli karbonāžu cienītāji, ar uzsvaru, ka karbonādēm jābūt ar siera kažociņu, tad izlutinātam karbonāžu medniekam iesakām šo recepti. Būs trekni!

Lasīt vairāk

Sildošā tomātu un lēcu biezzupa bez gaļas

Fоtо: Publicitātes foto

Sasildies ar sātīgu un gardu tomātu un lēcu biezzupu! Viegli pagatavojama, rudens krāsām pielieta un ļoti garda! Lēcas bieži vien tiek nepelnīti atstatas novārtā, it īpaši zupu sezonā, kad svarīgi dažādot maltītes ar garšām un tekstūrām. Lēcas ir ātri pagatavojamas un satur daudz vērtīgu vitamīnu, par ko organisms būs pateicīgs, atklāj "Just Nature", iesakot recepti.

Lasīt vairāk

Krēmīgais sēņu risoto

Gardās rudens veltes, sēnes, mežos sākam lasīt jau jūlija beigās un pat ātrāk, tāpēc visticamāk, ka lielākā daļa no mums jau ir paguvuši celt galdā šīs sezonas gaileņu mērci, sēņu karbonādes, zupas un salātus. Jāsaka gan godīgi, – par raženu sēņu gadu šo nenosaukt, bet tā kā sēnes tik ļoti piestāv rudenim, ir vērts šo to no sēņu klāsta pameklēt ne tikai mežā, bet arī veikalu plauktos.

Lasīt vairāk

Engures novada garša: 'Apsītes' podiņš ar šķiņķi, sēnēm un sieru

Fоtо: Publicitātes attēli

"Podiņā gatavots ēdiens ir aromātisks un sulīgs, turklāt ilgāk saglabājas silts. Gatavot māla podiņos ir arī parocīgi, jo katrs var kombinēt sastāvdaļas, atbilstoši savai gaumei. Apšuciema kafejnīcā "Apsīte" nobaudāmais podiņš ar dārza un meža veltēm ir raksturīgs latviešu virtuvei un jau daudzus gadus iecienīts šajā zvejniekciemā," Tukuma Tūrisma informācijas centrs piedāvā Engures novadam raksturīgu recepti.

Lasīt vairāk

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !