Pasta – mums tā patīk, mēs to mīlam un patiesībā jau visa pasaule šo gardo itāļu virtuves pamatēdienu dievina. Ir gan arī cilvēki, kas makaronus ēd ar gariem zobiem. Šī kārdinošā dažādo pastu recepšu kolekcija domāta pastas cienītājiem, lai dotos kulinārijas ceļojumā pa makaronu pasauli. Šis krājums sola mainīt dzīvi. Vai vismaz vienas vakariņas!
Neatkarīgi no tā, vai esi kaislīgs mājas pavārs, vai tikai sāc iepazīt makaronu ēdienu brīnumus, mūsu recepšu klāsts veidots tā, lai iepriecinātu ikviena garšas kārpiņas un uzlabotu maltīti. Daudzas no receptēm ir pavisam vienkāršas, bet citas var lepoties ar autentiskumu vai kardināliem jauninājumiem.
Vislabākais veids, kā pateikt, vai pasta bijusi labi pagatavota, ir tukšs šķīvis. Ja šķīvī tomēr palicis nedaudz mērces, tad tā nevar būt pārāk bieza. Ja mērces nav pavisam, tad vai nu tā bijusi perfekti pārklāta pastai, vai arī pabeigta ar maizes šķēli – šī ir laba zīme labi pagatavotai pastai!
Pastu var pagatavot daudz un dažādās variācijās. Labā ziņā – pagatavošana patiešām nevar būt nepareiza, katras maltītes toni noteiks tas, kādas sastāvdaļas tiks pievienotas. "Tasty.lv" izrevidējis gandrīz 10 gadus seno recepšu kolekciju, lai atrastu labākās no labākajām receptēm, kuras mūsu lasītāji atkārto atkal un atkal. Turklāt ne vienmēr vajadzīga recepte, lai gardu pastu pagatavotu, jo lieti noder tas, kas ir jau mājās vai aug dārzā.
"Ja ir zināma pastas pagatavošanas tehnika, tad tiešām recepte ne vienmēr ir vajadzīga. Varam izmantot tos produktus, kas atrodas mājās. Pastai piestāvēs kabači, baklažāni, brokoļi, kā arī anšovi, parmezāns, tomāti vai tuncis. Lieliskas garšas īpašības var iegūt, pastai pievienojot svaigus tomātus un apceptu ķiplociņu, bet nelielam pikantumam ģeldēs uzdrupināts zilais siers vai saplucināts prošuto šķiņķis. Galvenais: nelikt to visu kopā un pārāk daudz vienā reizē," idejās reiz dalījās pavārmākslas entuziaste Ārija Avota, piebilstot, ka īpaši aromātisku garšu buķeti un "bāzi" pastas mērcei spēj uzburt arī olīveļļa, kurā iepriekš apcepti garšaugi, piemēram, ķiploks, baziliks, rozmarīns un salvija.
Daudzi gan norāda, ka pasta ir neveselīgs ēdiens, tomēr "Tasty.lv" atspēko to: tā šķiet tāpēc, ka mēs paši to sliktu pagatavojam! Šajā recepšu kolekcijā iekļautas gan bezgala veselīgas, gan arī ne tik veselīgas pastas receptes. Tu noteikti atradīsi kaut ko savai gaumei. Lai garda pasta!
Asi saldais brūvējums ar vistas fileju un kokosriekstu pienu
Gana vienkāršs, sātīgs un sildošs ēdiens, kas lieliski iederēsies arī mājas svinībās. Burkāni un kukurūza piešķirs ēdienam saldumu, savukārt asie pipari kārtīgi izsildīs muti. Makaronus var aizstāt arī ar rīsiem vai stikla nūdelēm, kā arī maigākai garšai ņemt mazāk aso piparu. Jebkurā gadījumā – siltums vēderā garantēts!
Pasta ar vistas fileju, šampinjoniem un saldo krējumu
Par šo gardo pastas ēdienu receptes autore Ināra Lācarus saka: "Atkal mans sacerējums no tā, kas ledusskapi dzīvo!" Jā, tieši tik vienkārši – atver ledusskapi, paņem visas gardās sastāvdaļas, no tām izveido mērci un pievieno makaronus! Viens, divi un vakariņas galdā!
Veselīgs, bezgala gards, komfortabls ēdiens, ko var pagatavot nieka 30 minūtēs vai pat mazāk. Lai gan šī maltās gaļas un makaronu recepte, iespējams, ir vismazāk izsmalcinātā "Tasty.lv" kolekcijā, tomēr, iespējams, tieši šo ģimene ēdīs tā, it kā visu nākamo nedēļu plānotu gavēt (vismaz mani ģimenes vīrieši to tā bauda!). Jā, tieši tik gardi, ka papildporcijas nebūs vis divas, bet gan vairāk.
Čipsīgie makaroni ar sieru – 'tiktokeres' Airitatas recepte
Kuram gan negaršo makaroni ar krēmīgu siera mērci jeb "mac&cheese"? Tomēr reizēm klasika šķiet garlaicīga, jāmeklē veidi, kā dažādot ikdienu. "TikTok" satura veidotāja Airita iesaka recepti, kurā klasisko garšu papildina čipsu garšviela.
Ja mājās nekā nav, izņemam no ledusskapja lasi… Kā mēdz teikt, skaisti dzīvot neaizliegsi! Īpaši, ja cilvēks zina, ko darīt ar veselu lasi. Ja to pareizi un saimnieciski sagatavo, sanāk vairākas ēdienreizes. Un no visa, kas tādā gatavošanā paliek pāri, sanāk ātri pagatavojamas, svētdienīgi smalkas un ļoti gardas pusdienas! Recepti iesaka Iveta Rutkovska.
Ja gribi ātri pagatavot vakariņas, izvēlies pastu. Šī krēmīgā recepte būs garšīga, jo akcentu dos maigais mocarella siers un bazilika lapiņas. Garšas niansēm pievienoti arī ķirštomātiņi un Indijas rieksti. Recepti iesaka ēdienu bloga "ir.bene" autore Karlīna Latsone.
Nav īsti skaidrs, kam pieder ideja itāliešu tradicionālo tomātu mērci uzfrišināt ar šļuku degvīna. Kā viens no vaininiekiem tiek minēts slavenais itāliešu aktieris Ugo Toņjaci (Ugo Tognazzi), kurš ar degvīnu stiprinātas pastas mērces recepti jau 1974. gadā bija iekļāvis savā pavārgrāmatā "L'Abbuffone". Astoņdesmitajos gados "pasta alla vodka" kļuva par īstu modes kliedzienu gan Itālijā, gan Amerikas disko laikmeta karstākajās ballītēs.
Vakariņas Itālijā: pasta ar sēnēm, saulē kaltētiem tomātiem un parmezānu
Ceļojumos vēders kurkst divtik skaļi un ar skubu jāmeklē, kur remdēt izsalkumu. Ēst kafejnīcās un restorānos nav lēts prieks, tādēļ ceļojumā pa Itāliju izmantojām īrēta dzīvokļa priekšrocības un gatavojām mājās, lūk, rezultāts.
Ārkārtīgi garda un vienkārša recepte bagātīgām pusdienām vai vakariņām divatā reizēm, kad ir vēlme pēc kaut kā vienkārša. Šampinjoni lieliski papildina vistu, bet jaunie pavasara lociņi maltītei piešķirs tik nepieciešamo košumu.
Gliemežvāku makaroni ar brokoļiem, Čedaras sieru un šķiņķi
Vislabākais veids, kā tik iecienītajiem makaroniem klāt piekost dārzeņus? Iejaukt tos kopā vienā pannā ar sieru un krēmīgu mērci, protams. Klasiska un sierīga kombinācija ātrām darbadienu vakariņām, kurā paslēptas pikantas angļu sinepes.
Krēmīgie makaroni ar diviem sieriem jeb mocarellas 'Mac N Cheese'
Ļoti veikli pagatavojama un sātīga maltīte reizēm, kad māc liels izsalkums, bet laika gatavot maz. Sīkos makaroniņus var izvārīt ļoti ātri, bet pagatavot mērci – nieks vien ir. Sierīgos makaronus pasniedz kopā ar kādu dārzeni, piemēram, ķirštomātiņiem.
Recepte no grāmatas: siera mērce bez siera līdzdalības
Vegānu pavārgrāmatās ir vērts ielūkoties, jo tur iedvesmu un garšas kombinācijas var atrast arī tie, kas sevi dēvē par visēdājiem. Un maldās tie, ka vegāns ēdiens ir tikai zemenes ar avenēm, gurķi ar tomātiem un dilles ar kinzu. Tas ir kas vairāk!
'TikTok' trakums: īpaši viegli pagatavojami fetas makaroni
Ja neesi dzirdējis par fetas tomātu makaroniem, kas tik populāri kļuvuši vietnē "TikTok" (un visos citos sociālo mediju tīklos), ļauj tevi iepazīstināt ar tavu nākamo iecienītāko maltīti. Jā, tiešām šī recepte jau labu laiku pārņēmusi "TikTok" pasauli, un ir skaidrs, kāpēc: tie ir krēmīgi un tik sasodīti garšīgi.
Pārāk aizņemts darba vakars, bet tomēr vēlies gardas vakariņas, kas ir pagatavojamas ātri? Mēs tev palīdzēsim! No ieiešanas virtuvē līdz iziešanai no virtuves ar siltu šī krēmveida pesto makaronu bļodu – paies vien 15 minūtes. Šīs ātri un viegli pagatavojamās makaronu vakariņas ir arīdzan pilnībā bērnu apstiprinātas! Pasta ar pesto – mmmm, cik gardi!
Ķirbji ir piemēroti ne tikai zupām vai sautējumiem, bet arī mērcēm! Kopā ar apcepta šķiņķa gabaliņiem mērce kļūs sulīga un sātīga, savukārt ķiploki un nedaudz asuma lieliski sader ar ķirbju saldumu. Bet būtiskākais – sevišķi viegli un ātri pagatavot!
"Našķoties" Zane atgriežas televīzijas ēterā – ik sestdienas rītu populārā bloga un grāmatas "Našķoties" autore Zane Grēviņa rosās telekanālā sievietēm "STV Pirmā!" un lietotnē "Shortcut", kur kulinārijas raidījumā "Našķoties" iedvesmos skatītājus jaunām garšas virsotnēm. Lūk, patiess garšas baudījums un vienkārša pastas recepte, kas ies pie sirds īstiem siera gardēžiem.
Makaroni ar ātro pētersīļu pesto, ķirštomātiem un sieru
Makaroni ir īsts glābiņš reizēs, kad gribas ēst tagad un tūlīt. Gardo pētersīļu pesto varēsi pagatavot, kamēr vārās spageti, un pēc tam izmantot ne vien pastas aizdaram, bet arī salātos, marinādēs, kā piedevu gaļai, zivij vai kartupeļu ēdieniem. Vitamīnu deva imunitātei ir garantēta, jo svaigās pesto sastāvdaļas netiek termiski apstrādātas.
Pasta "alla norma" ir tradicionāls sicīliešu ēdiens, kura dzimtene ir Katānijas reģions. Tā pagatavošananai nepieciešamas vien pāris pamatsastāvdaļas: pasta, baklažāns, tomāti, rikotas siers un baziliks, bet rezultāts pārsteigs pat izlepušāko gardēdi. Kā atklāj "Telegraph", tad lieli "pasta alla norma" cienītāji ir arī pasaulslavenie itāliešu dizaineri Domeniko Dolče un Stefano Gabana.
Superātrie makaroni ar sieru un dārzeņiem – pagatavojami vienā katliņā
Man vienmēr ir paticis izdomāt jaunus veidus, kā pagatavot makaronus ar sieru - esmu gatavojusi makaronu un siera zupu, makaronu un siera kēksiņus, makaronu un siera picu. Un vēl dažādas variācijas. Kaut kā man tas padodas.
"Tā kā man ir ieildzis periods, kad ne pa kam negribas stāvēt pie plīts, izlīdzos ar ātri pagatavojamām receptēm no sērijas "ja jums mājās nekā nav, izņemiet no ledusskapja...". Šoreiz tiešām nebija nekā, bet bija aizķēries kūpināts lasis, saldais krējums ar pēdējo realizācijas termiņa dienu un nedaudz sākotnējo spozmi zaudējis avokado." - gardās receptes rašanās aizkulises atklāj kulinārā bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.
Ātri pagatavojami makaroni ar pupiņām, tomātiem un oregano – gardai un sātīgai pusdienu maltītei. Kapāti pētersīļi un rīvēts siers šim pastas ēdienam piešķir vēl labāku garšu.
Gardi salāti, kas piemēroti ne tikai ikdienas maltītēm, bet arī svētku bufetes veida galdam. Vienkārši pagatavojami un uzglabājot "neatsulojas". Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Vieglāka pastas versija – ar krāsainiem tomātiem, spinātu pesto un rukolu. Līdzsvaram – nedaudz sāļais fetas siers. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Fusilli pasta meksikāņu gaumē ar maltu liellopa gaļu
Sātīga un sildoša maltīte nedaudz eksotisku garšu mīļotājiem. Pievieno dārzeņus pēc savas patikas un variē ar garšvielām pēc gaumes. Ne tik pikantais variants derēs arī mazajiem gardēžiem! Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Pusdienas vai vakariņas, makaroni sātīgai maltītei vienmēr ir laba doma. Ierastie makaroni garšos pavisam citādāk, ja pagatavosi mērci no saldā krējuma un saulē kaltētiem tomātiem.
Kārdinoši krēmīga pasta ar zirnīšiem, šķiņķa gabaliņiem un kūstošu cieto sieru. Maltīte, kas pabaros pat visizsalkušāko ēdāju un liks vaicāt pēc papildporcijas.
Vakariņas vienā pannā – makaroni ar pākšu pupiņām un vistas fileju
Ļoti fikss un vienkāršs ēdiens, kura pagatavošanai tiek izmantots tikai viens trauks – dziļa panna. "Makaroni, vistas fileja, pākšu pupiņas, pesto un ķirštomāti ir garšīgi katrs pats par sevi, bet kopā veido vēl labāku kombināciju. Izmēģini!" par savu vakariņu recepti stāsta Evita, kura piedalās Tasty.lvrīkotajā vakariņu recepšu konkursā.
Pilngraudu fusilli ar pikantām desiņām, sēnēm ar pētersīļu pesto
Ja ēd veselīgi un ikdienas maltītes gatavo, domājot par pilnvērtīgām uzturvielām, pilngraudu pasta noteikti ir jāiekļauj ēdienkartē. Tā “draudzējas” ar garšaugiem un aromātiskām piedevām. Ziemā pētersīlis ir pieejamākais garšaugs. Izrādās, ka gardu pesto var pagatavot arī no tā. Mērce lieliski papildinās pilngraudu fusilli. To pasniedz kopā ar pikantām desiņām un sēnēm pēc izvēles – vari izmantot gan gailenes, gan baravikas, gan šampinjonus. Recepti piedāvā bloga "Lindas Virtuve" autore Linda Tellgrena.
Pasta ar kraukšķīgu prošuto šķiņķi un zaļajiem zirnīšiem
Šķiet, nav otra tik pateicīga ēdiena kā pasta - dažādo mērču un piedevu variācijas sniedz iespējas teju katru dienu ēst pavisam citādāku makaronu ēdienu! Šai dienai - ļoti ātra un vienkārša ideja - tagliatelle pasta ar zaļajiem zirnīšiem un prošuto šķiņķi. Izmēģini!
Kurš teicis, ka pasta jeb makaroni ir smags ēdiens? Izmēģini šo recepti un tu to iemīlēsi! Protams, vislabāk garšo, ja izmantosi svaigas pākšu pupiņas un cukurzirņus, taču gada aukstajā sezonā lieti noder saldētie pākšaugi - gan no pašu dārza, gan veikalos pieejamie!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit