Ja man patīk rudens, tad to var attiecināt tikai uz septembri, kad gaiss vēl ir gana silts, lai izbaudītu velobraucienus, piknikus parkos un pastaigas vēlos vakaros un agros rītos. Turklāt septembris ir vēl visai garšīgs mēnesis, kad lutināt viesus un mājiniekus ar dažādiem sēņu meistarstiķiem, piemēram, karbonādēm, krēmzupām, sacepumiem un pīrāgiem, vēl pašā plaukumā ir brūklenes, bumbieri, āboli, arī tālbraucējas vīģes visai labi piestāv septembrim un kur nu bez konservēšanas, burciņās rāmi sapildot rudens ogu ievārījumus, čatnijus. Katrā ziņā manās mājās septembris vēl garšo pēc vasaras, tikai ar nelielu rudens noskaņas piešprici, tā teikt, lai pamazām pārietu uz vēso sezonu.
Sociālo tīklu profilu satura redaktore Andra Čudare, daloties savos iespaidos par septembra gaidām virtuvē, stāsta, ka mēnesis asociējas ar laiku, kad pēc skolas vairs nevar skriet dauzīt bumbu ar draugiem, jo jābrien dārzā noraut burkāni, jāstiepj pagrabā kāpostgalvas un jārāpjas kokā pēc saldiem āboliem. ''Dārzeņi un augļi visu septembri arī jāēd trīs reizes dienā, kas gan nav nemaz tik peļami. Pēc kartupeļu talkas lielākie tupeņi nonāk uz pannas kā pankūkas, kāpostlapās jāietin gaļa vai sēnes, lai tiktu pie tīteņiem. Meža veltes, piemēram, brūklenes, jāpārstrādā klasiskajā ievārījumā un, ja ir luste, kāds vakars jāvelta pīlādžogām,'' iekārdina Andra.
Savukārt Ditai Vinovskai, ''Viņa'' žurnālistei septembris ir tomātu baudīšanas laiks, lai arī citi jau to izbaudījuši agrāk, viņas ģimenē tomātu ēdieni galdā tiek celti visbiežāk tieši šajā mēnesī. Dita atminas, ka kādreiz likusi daudz saldā krējuma klāt tomātu salātiem, lai tikai paliktu šķidrums no tomātiem, sajaucoties ar krējumu un sāli. Tā vienmēr šķitusi labākā salātu daļa, tāpēc prātā palikusi kā spilgta bērnības septembra garša.
''Viņa'' redaktore Zane Treifelde atklāj, ka viņas septembris vienmēr garšo pēc visiem dārza labumiem, bet jo īpaši ķirbju un kausētā siera biezzupas pusdienās, saceptiem kabačiem, kad gribas kaut ko gardu, un pēc mammas gatavotās tomātu mērces, ko var pievienot pie visiem sautējumiem un biezzupām, atsvaidzinot ierasto garšu.
Iedvesmojoties no dāmu sulīgajām atmiņām, piedāvājam šomēnes pagatavot kaut ko no visa iepriekšminētā. Izbaudi septembri pilnu krūti un iedvesmojies skaistai rudens sagaidīšanai!
Brūkleņu ievārījums ar āboliem
Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.
Kāpostu tīteņi ar sēnēm
Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.
'Sencītis' jeb Kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu
"Sencītis" jeb gardās kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu.
Ar dārzeņiem un sieru pildīta paprika
Pirms kāda laika, gatavojot dienišķo maltīti, aizdomājos par papriku. Pildītu. Ar gaļu - kurš tad to nezina? Ar rīsiem arī ir pildīta. Bet gribējās ko svaigu un vieglāku par šīm abām kombinācijām. Un tā aizdomājos par papriku, kas pildīta ar dārzeņiem un sieru. Tādu, ko varētu celt galdā ar grilētu vistas fileju... Vai kādu citu gaļu.
Pica ar sēnēm un rikotas sieru
Neparasta sēņu pica ar mīksto rikotas sieru. Papildini to ar spinātiem un salviju, vai kādu citu svaigo garšaugu vēl labākam rezultātam.
Kaltētu pīlādžu sukādes
Kaltēti pīlādži - dabīgajiem vitamīniem ziemā.
Gardās kāpostu kotletes
Kāpostu kotletes ir sulīgas, gardas un vienkārši pagatavojamas. Vari tās pasniegt ne vien kā piedevu, bet arī kā pamatēdienu. Pat jaunākie ģimenes locekļi, kuri lielākoties nav sajūsmā par sautētiem vai tvaicētiem kāpostiem, ne vien ar gardu muti noēdīs zeltaini kraukšķīgās kotletes, bet noteikti prasīs papildporciju. It īpaši, ja kā piedevu pasniegsi skābo krējumu vai sēņu mērci.
Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm
Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.
Pīlādžu ievārījums
Ievārījuma burku plaukta īpašais goda viesis - pīlādžu ievārījums.
Ābolu pankūkas ar brūklenēm
"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.
Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm
Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.
Gaileņu un baraviku risoto
Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" piedāvā pagatavot vegānisku risoto versiju ar pašmāju gailenēm un baravikām.
Sātīgā baraviku krēmzupa
Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.
Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu
Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?
Ātrā ābolu un persiku kūka ar drumstalām
Gandrīz kā "Šarlote", bet vēl gardāka! Persiku un aprikožu vietā var likt iepriekš izmērcētas rozīnes, bet tagad, kad persiki tik sulīgi, izbaudām tos! Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labu garšu pazinējs Guntis Pandars.
Tomātu sezonas ātrā soļanka
Ja uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot sezonas sulīgos tomātus, jaunos burkānus, sīpolus un kartupeļus, lai nepilnas stundas laikā pagatavotu tiešām gardu zupu, kas garšo uz mata kā soļanka, tad noteikti izmēģini šo recepti.
Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru
Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.
Brūkleņu ievārījuma un zefīra kūka
Salda un grēcīgi vienkārša kūka, kam būs nepieciešamas vien četras sastāvdaļas. Gardie un siltie zefīra gabaliņi kusīs mutē, bet skābenais ievārījums garšu noturēs balansā.
Jauno kāpostu un sīpolu sautējums pannā
Pavisam ātra un vienkārša recepte vasaras vakariņām no sērijas "kad algas diena tikai aizparīt, bet mājās nekā nav". Savu vakariņu recepti atsūtījusi Elza.
Sēņu pastēte
Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.
Tomātu sacepums ar kabaču strēmelītēm, mocarellu un baziliku
Sulīgi tomāti, spirgtais baziliks un kārdinoši staipīgais siers – vai vasaras izskaņā ir atrodama vēl garšīgāka kombinācija? Turklāt tomāti satur ļoti maz kaloriju, bet tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tādēļ steidz tos baudīt dažādās variācijās.
Vistas filejas un kabaču kārtainais sacepums
Ļoti vienkāršs un gards veids, kā salīdzinoši īsā laikā un ar minimālu darbu pabarot kuplāku ēdāju pulku. Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars. Viņš arī iesaka vistas fileju šajā receptē aizstāt ar tītara gaļu.
Pikantā plūmju mērce jeb tkemali
Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.
Vasaras tomātu krēmzupa ar baziliku un cieto sieru
Ziemas sezonā gatavojam ātro tomātu zupas versiju no konservētajiem tomātiem, taču vasarā un laikā, kad vēl pieejami dārza tomāti, būtu grēks ko tādu darīt. Lai tomāti atdotu labākās garšas īpašības un padotos blendēšanai, vispirms tie jāizcep cepeškrāsnī. Pateicoties tām minūtēm krāsnī, tomātu zupu izdosies pagatavot bez buljona vai papildu škidruma.
Krēmīga vistas mērce ar kabačiem un saulē kaltētiem tomātiem
Kad pēc nogurdinošas darba dienas ātri un garšīgi jāpabaro izsalkušie mājinieki, īsts glābiņš ir makaronu paciņa. Kamēr makaroni vārās, paspēsi pagatavot šo krēmīgo mērci ar vistas gabaliņiem, kabačiem, baziliku un saulē kaltētiem tomātiem. Tik gardi, ka mēli var norīt!
Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize
Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.
Pīlādžu vīns
Ar nelielu darbošanos top paša gatavots pīlādžu vīns.
Sēņu karbonādes
Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!
Ābolu un bumbieru pīrāgs, kam nevajag formu
Ābolu un bumbieru pīrāgs, kuru varēsi pagatavot, pat ja mājās nav īpašu formu. Ja vēlies, izmanto tikai ābolus vai tikai bumbierus.
Mājas kečups
Veselīgāka ierastā kečupa alternatīva – mājas kečups no tomātiem (ja vari, izvēlies bioloģiski audzētus), ābolu etiķa un citām piedevām. Šo kečupu maltītēm varēsi pievienot sev nepārmetot, jo zināsi, ka tajā nav uzturam kaitīgo lietu. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Ance Anna Šternberga, un tā ir no grāmatas "Topi vesels ar mājas ēdienu".