Foto: Shutterstock
Septembri allaž sagaidu ar dalītām jūtām. Nedaudz skumji, ka vasara jau atkal paskrējusi vēja spārniem, bet vienlaikus septembris katru gadu ir kā jauna dzīves posma sākums, un kaut kas skaists tajā visā ir. Lai nepazustu iedvesma starp gremdēšanos atmiņās un plānu kalšanu zelta rudens baudīšanai, piedāvājam špikeri septembra ēdienkartei.

Ja man patīk rudens, tad to var attiecināt tikai uz septembri, kad gaiss vēl ir gana silts, lai izbaudītu velobraucienus, piknikus parkos un pastaigas vēlos vakaros un agros rītos. Turklāt septembris ir vēl visai garšīgs mēnesis, kad lutināt viesus un mājiniekus ar dažādiem sēņu meistarstiķiem, piemēram, karbonādēm, krēmzupām, sacepumiem un pīrāgiem, vēl pašā plaukumā ir brūklenes, bumbieri, āboli, arī tālbraucējas vīģes visai labi piestāv septembrim un kur nu bez konservēšanas, burciņās rāmi sapildot rudens ogu ievārījumus, čatnijus. Katrā ziņā manās mājās septembris vēl garšo pēc vasaras, tikai ar nelielu rudens noskaņas piešprici, tā teikt, lai pamazām pārietu uz vēso sezonu.

Sociālo tīklu profilu satura redaktore Andra Čudare, daloties savos iespaidos par septembra gaidām virtuvē, stāsta, ka mēnesis asociējas ar laiku, kad pēc skolas vairs nevar skriet dauzīt bumbu ar draugiem, jo jābrien dārzā noraut burkāni, jāstiepj pagrabā kāpostgalvas un jārāpjas kokā pēc saldiem āboliem. ''Dārzeņi un augļi visu septembri arī jāēd trīs reizes dienā, kas gan nav nemaz tik peļami. Pēc kartupeļu talkas lielākie tupeņi nonāk uz pannas kā pankūkas, kāpostlapās jāietin gaļa vai sēnes, lai tiktu pie tīteņiem. Meža veltes, piemēram, brūklenes, jāpārstrādā klasiskajā ievārījumā un, ja ir luste, kāds vakars jāvelta pīlādžogām,'' iekārdina Andra.

Savukārt Ditai Vinovskai, ''Viņa'' žurnālistei septembris ir tomātu baudīšanas laiks, lai arī citi jau to izbaudījuši agrāk, viņas ģimenē tomātu ēdieni galdā tiek celti visbiežāk tieši šajā mēnesī. Dita atminas, ka kādreiz likusi daudz saldā krējuma klāt tomātu salātiem, lai tikai paliktu šķidrums no tomātiem, sajaucoties ar krējumu un sāli. Tā vienmēr šķitusi labākā salātu daļa, tāpēc prātā palikusi kā spilgta bērnības septembra garša.

Foto: DELFI
Septembrī neiztrūkstošas Ditas mājās ir sēnes, kas atrastas mežos, un, ja paveicies, arī lazdu rieksti. ''Nav nekā labāka par septembra brīvdienu rītiem, kad dārzā salasa ābolus, sarīvē tos, sajauc ar skābo krējumu, cukuru, uzlikt uz baltmaizes, pārkaisīt ar kanēli un šauj krāsnī iekšā. Zeltaini brūnas un kraukšķīgas no apakšas, mīkstas no augšpuses, ar sulīgu ābolu kārtu - tās viennozīmīgi ir labākās septembra brokastis!''

''Viņa'' redaktore Zane Treifelde atklāj, ka viņas septembris vienmēr garšo pēc visiem dārza labumiem, bet jo īpaši ķirbju un kausētā siera biezzupas pusdienās, saceptiem kabačiem, kad gribas kaut ko gardu, un pēc mammas gatavotās tomātu mērces, ko var pievienot pie visiem sautējumiem un biezzupām, atsvaidzinot ierasto garšu.

Iedvesmojoties no dāmu sulīgajām atmiņām, piedāvājam šomēnes pagatavot kaut ko no visa iepriekšminētā. Izbaudi septembri pilnu krūti un iedvesmojies skaistai rudens sagaidīšanai!

Brūkleņu ievārījums ar āboliem

Brūkleņu ievārījums ar āboliem - burvīga ziemas zapte.

Lasīt vairāk

Kāpostu tīteņi ar sēnēm

Kurš vēlas kāpostu tīteņus ar sēnēm? Nekad tādus neesat ēduši? Tiešām? Tad noderēs šī foto recepte.

Lasīt vairāk

'Sencītis' jeb Kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu

"Sencītis" jeb gardās kartupeļu pankūkas ar kūpinātu gaļu.

Lasīt vairāk

Ar dārzeņiem un sieru pildīta paprika

Pirms kāda laika, gatavojot dienišķo maltīti, aizdomājos par papriku. Pildītu. Ar gaļu - kurš tad to nezina? Ar rīsiem arī ir pildīta. Bet gribējās ko svaigu un vieglāku par šīm abām kombinācijām. Un tā aizdomājos par papriku, kas pildīta ar dārzeņiem un sieru. Tādu, ko varētu celt galdā ar grilētu vistas fileju... Vai kādu citu gaļu.

Lasīt vairāk

Pica ar sēnēm un rikotas sieru

Neparasta sēņu pica ar mīksto rikotas sieru. Papildini to ar spinātiem un salviju, vai kādu citu svaigo garšaugu vēl labākam rezultātam.

Lasīt vairāk

Kaltētu pīlādžu sukādes

Kaltēti pīlādži - dabīgajiem vitamīniem ziemā.

Lasīt vairāk

Gardās kāpostu kotletes

Kāpostu kotletes ir sulīgas, gardas un vienkārši pagatavojamas. Vari tās pasniegt ne vien kā piedevu, bet arī kā pamatēdienu. Pat jaunākie ģimenes locekļi, kuri lielākoties nav sajūsmā par sautētiem vai tvaicētiem kāpostiem, ne vien ar gardu muti noēdīs zeltaini kraukšķīgās kotletes, bet noteikti prasīs papildporciju. It īpaši, ja kā piedevu pasniegsi skābo krējumu vai sēņu mērci.

Lasīt vairāk

Pufīgais pīrāgs ar brūklenēm

Ļoti vienkāršs, gards un pufīgs pīrāgs, ko pagatavot dienās, kad tiešām ledusskapī ir tikai olas, bet saldētavā – ogas. Sulīgo pīrāgu var uztapināt mazāk nekā stundas laikā, recepti raksturo Maija.

Lasīt vairāk

Pīlādžu ievārījums

Ievārījuma burku plaukta īpašais goda viesis - pīlādžu ievārījums.

Lasīt vairāk

Ābolu pankūkas ar brūklenēm

"Latvijā audzis ābols ir viens no maniem mīļākajiem augļiem, tā neierobežotās pielietojamības dēļ. No āboliem iespējams pagatavot gandrīz jebkuru ēdienu, vai dzērienu, kā arī tos var izmantot kā kafijas aizvietotu, jo tie palīdz aizgaiņāt nogurumu, kā arī uzmundrina prātu aktīvai domāšanai," stāsta ēdināšanas uzņēmuma Lido šefpavāre Ilga Joma, piedāvājot vienu no saviem iecienītākajiem ābolu ēdieniem - ābolu un brūkleņu pankūkas.

Lasīt vairāk

Kārtainās mīklas pīrāgs ar karamelizētām vīģēm

Vīģes ir patīkams atklājums katram saldummīlim, turklāt karamelizētā versijā tās rada pavisam neparastu garšu kombināciju. Šajā receptē karamelizētās vīģes lieliski kontrastē ar grieķu jogurtu, kas šo saldo ēdienu padara svaigāku un varbūt pat pavasarīgāku.

Lasīt vairāk

Gaileņu un baraviku risoto

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" piedāvā pagatavot vegānisku risoto versiju ar pašmāju gailenēm un baravikām.

Lasīt vairāk

Sātīgā baraviku krēmzupa

Ja baravikas ir daudz un klasiskā sēņu zupa šķiet vienmuļa, krēmzupa neliks vilties. Ar izteiktu sēņu garšu, krēmīga, tumīga un gana sātīga, lai kalpotu kā pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Kartupeļu rulete ar meža sēņu pildījumu

Viena no manām iecienītākajām frāzēm virtuvē skan: "Grūtākais ir izdomāt, ko gatavot ēst!". Un tā tik tiešām arī ir. Tādēļ, kad mana kolēģe Ketija pavēstīja, ka plāno izmēģināt nesen feisbukā ieraudzītu dārzeņu ruletes recepti, nodomāju – kādēļ gan ne?

Lasīt vairāk

Ātrā ābolu un persiku kūka ar drumstalām

Gandrīz kā "Šarlote", bet vēl gardāka! Persiku un aprikožu vietā var likt iepriekš izmērcētas rozīnes, bet tagad, kad persiki tik sulīgi, izbaudām tos! Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labu garšu pazinējs Guntis Pandars.

Lasīt vairāk

Tomātu sezonas ātrā soļanka

Ja uzskati, ka īstenu soļanku nevar pagatavot bez sešu veidu gaļas, nierēm un skābētiem gurķiem, tad tālāk vari nelasīt. Bet, ja vēlies lietderīgi izmantot sezonas sulīgos tomātus, jaunos burkānus, sīpolus un kartupeļus, lai nepilnas stundas laikā pagatavotu tiešām gardu zupu, kas garšo uz mata kā soļanka, tad noteikti izmēģini šo recepti.

Lasīt vairāk

Kabaču 'pirkstiņi' ar sieru

Gardie un kārdinošie kabaču "pirkstiņi" noderēs gan kā rudenīga uzkoda nelielai ballītei, gan kā vienkāršas un ātri pagatavojamas vakariņas pēc darba dienas.

Lasīt vairāk

Brūkleņu ievārījuma un zefīra kūka

Salda un grēcīgi vienkārša kūka, kam būs nepieciešamas vien četras sastāvdaļas. Gardie un siltie zefīra gabaliņi kusīs mutē, bet skābenais ievārījums garšu noturēs balansā.

Lasīt vairāk

Jauno kāpostu un sīpolu sautējums pannā

Pavisam ātra un vienkārša recepte vasaras vakariņām no sērijas "kad algas diena tikai aizparīt, bet mājās nekā nav". Savu vakariņu recepti atsūtījusi Elza.

Lasīt vairāk

Sēņu pastēte

Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Tomātu sacepums ar kabaču strēmelītēm, mocarellu un baziliku

Sulīgi tomāti, spirgtais baziliks un kārdinoši staipīgais siers – vai vasaras izskaņā ir atrodama vēl garšīgāka kombinācija? Turklāt tomāti satur ļoti maz kaloriju, bet tajos ir daudz minerālvielu un vitamīnu, tādēļ steidz tos baudīt dažādās variācijās.

Lasīt vairāk

Vistas filejas un kabaču kārtainais sacepums

Ļoti vienkāršs un gards veids, kā salīdzinoši īsā laikā un ar minimālu darbu pabarot kuplāku ēdāju pulku. Recepti izmēģinājis un citiem iesaka akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars. Viņš arī iesaka vistas fileju šajā receptē aizstāt ar tītara gaļu.

Lasīt vairāk

Pikantā plūmju mērce jeb tkemali

Gruzijā iecienīto tkemali mērci noteikti ir vērts pagatavot, jo tai ir bezgala daudzveidīgs pielietojums. Šī pikantā, aromātiskā plūmju mērce uzlabos ne vien kartupeļu, omlešu un pastas ēdienu garšu, bet arī ne mazāk lieliski papildinās vistu, zivi un dažādus grilējumus.

Lasīt vairāk

Vasaras tomātu krēmzupa ar baziliku un cieto sieru

Ziemas sezonā gatavojam ātro tomātu zupas versiju no konservētajiem tomātiem, taču vasarā un laikā, kad vēl pieejami dārza tomāti, būtu grēks ko tādu darīt. Lai tomāti atdotu labākās garšas īpašības un padotos blendēšanai, vispirms tie jāizcep cepeškrāsnī. Pateicoties tām minūtēm krāsnī, tomātu zupu izdosies pagatavot bez buljona vai papildu škidruma.

Lasīt vairāk

Krēmīga vistas mērce ar kabačiem un saulē kaltētiem tomātiem

Kad pēc nogurdinošas darba dienas ātri un garšīgi jāpabaro izsalkušie mājinieki, īsts glābiņš ir makaronu paciņa. Kamēr makaroni vārās, paspēsi pagatavot šo krēmīgo mērci ar vistas gabaliņiem, kabačiem, baziliku un saulē kaltētiem tomātiem. Tik gardi, ka mēli var norīt!

Lasīt vairāk

Ātrā kefīra mīklas bumbieru plātsmaize

Bumbieru plātsmaize, kuru var pagatavot 40 minūtēs.

Lasīt vairāk

Pīlādžu vīns

Ar nelielu darbošanos top paša gatavots pīlādžu vīns.

Lasīt vairāk

Sēņu karbonādes

Viena no vasaras otru pusi raksturojošajām garšām noteikti ir kraukšķīgas sēņu karbonādes, vismaz mūsu mājās noteikti. Jo, protams, baravikas ir sēņu karalienes, bet jāsaka, ka vienkāršās un krāsainās bērzlapītes tomēr var pagatavot garšīgāk vai vismaz tikpat gardi. Lūk, mūsu ģimenes recepte!

Lasīt vairāk

Ābolu un bumbieru pīrāgs, kam nevajag formu

Ābolu un bumbieru pīrāgs, kuru varēsi pagatavot, pat ja mājās nav īpašu formu. Ja vēlies, izmanto tikai ābolus vai tikai bumbierus.

Lasīt vairāk

Mājas kečups

Veselīgāka ierastā kečupa alternatīva – mājas kečups no tomātiem (ja vari, izvēlies bioloģiski audzētus), ābolu etiķa un citām piedevām. Šo kečupu maltītēm varēsi pievienot sev nepārmetot, jo zināsi, ka tajā nav uzturam kaitīgo lietu. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Ance Anna Šternberga, un tā ir no grāmatas "Topi vesels ar mājas ēdienu".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!