Foto: Shutterstock
Jau labu laiku ierasts, ka Jāņu mielasta pamatu pamats ir šašliks. Un speķa pīrāgi. Un Jāņu siers, kam pievienotas lauku olas, lai tas iekrāsotos skaisti dzeltens. Un plātsmaizes no olu mīklas biskvīta. Un salāti ar olu majonēzes aizdaru. Rodas jautājums – ar ko Jāņos mieloties veģetāra uztura piekritējiem? Pārcilājot "Tasty" krājumus, izvēlējāmies veģetāru ēdienu receptes brangam svētku mielastam.

Siera siešana un pīrāgu cepšana ir darbiņi, kas, gatavojoties mielastam, paveicami kā vieni no pirmajiem. Svaigpiena siers bez olām būs lieliska veģetārā alternatīva Jāņu sieram. Arī no pīrādziņiem nebūs jaatsakās – aizņemies ideju no slovākiem, kas svētkos gatavo pīrāgus ar pikantu siera un ķiploku pildījumu.

Grilēt var ne tikai gaļu – dažādās marinādēs apviļāti dārzeņi vai sēnes, folijā cepti kartupeļi, grilēts halloumi siers – variantu ir daudz. Vēl gardākam rezultātam no grila noceltos labumus pasniedz ar gardu jogurta vai krējuma mērcīti. Arī fetas vai zilā siera drumstalas lieti noderēs grilējumu papildināšanai.

Droši liec uz grila arī ananasa, melones vai arbūza šķēles – karstuma ietekmē augļos esošie cukuri karamelizēsies un augļi atklāsies jaunā gaismā.

Kad ar grilēšanas lietām tikts skaidrībā, jāsāk domāt par piedevām – salātiem, mērcēm un uzkodām. Cel galdā tādus salātus, kas izdabās katra jāņabērna gaumei – garšīgi būs kā svaigie lapu salāti, tā sātīgie jauno kartupeļu salāti ar lociņiem. Arī itāliešu iecienītie svaigie maizes salāti "panzanella" vai bulgurs ar grilētiem dārzeņiem un zaļumiem lieliski iederēsies Jāņu galdā.

Domājot par uzkodām, dažādu dārzeņu stienīšus papildini ar ķiploku grauzdiņiem un trauslām siera standziņām, kas īpaši labi garšos pie alus. Uzkodu iemērcēšanai pagatavo šķelto zirņu humusu, aromātisko tzatziki mērcīti vai veģetāro čili, kas būs īpaši ērti baudāms ar kukurūzas čipsiem.

Nevieni svētki nebūtu pilnīgi, ja maltīti nebeigtu ar ko saldu. Kārdinoša plātsmaize vai svaigā siera kūka ar avenēm īpaši uzmundrinās ēdāju garšas kārpiņas. Tāpat neaizmirsti par dažādiem augļiem, kas šobrīd ir pilnbriedā. Pilnai laimei vari jau iepriekš sakult lielu bļodu debesmannas, ko noglabāt ledusskapī, lai, gaismiņai austot, celtu galdā, pārlejot ar aukstu pienu.

Lai nākamajā rītā jāņabērni varētu atveldzēties pēc trakulīgiem dančiem ap ugunskuru, pikanta tomātu aukstā gaspačo zupa būs īsti laikā, turklāt tās gatavošana tev aizņems ne vairāk kā 10 minūtes.

Lai lustīga un garšīga līgošana!

Grilēti kabači

Foto: Shutterstock

Grilēti kabači - vēl viena ideja kabaču laikam - garda uzkoda piknikā pie ceptas gaļas.

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Folijā cepti kartupeļi ar ķiplokiem un sviestu ikdienas maltītei vai svētkiem.

Lasīt vairāk

Grilēts Haloumi siers ar dārzeņiem

Garda ideja veģetārai ēdienreizei - cepts vai grilēts siers un dārzeņi, kas pārlieti ar piparotu balzamiko un eļļas mērci.

Lasīt vairāk

Grilētu dārzeņu iesmiņi

Foto: Shutterstock

Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.

Lasīt vairāk

Grilētas sēnes ar laima spirgtumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcili aromātiska un garda pusdienu piedeva – grilētas sēnes. Izvēlies tās, kuras sirdij vistuvākās – šampinjonus, dārza atmatenes, baravikas, austersēnes, bekas vai citas – un cep apviļātas olīveļļā. Pasniedzot valriekstu eļļa piešķirs sēnēm izteiktu garšu, kas vēl jo vairāk paspilgtinās gardās meža iemītnieces.

Lasīt vairāk

Folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sātīgi un garšīgi folijā cepti kartupeļi ar zilā siera mērci.

Lasīt vairāk

Marinētas grilētas paprikas

Foto: Shutterstock

Klasiska uzkoda pie grilētas gaļas un dārzeņiem. Tās var kombinēt ar dažādiem salātiem un pasniegt arī kā atsevišķu uzkodu ar garuzdiņiem un vīnu.

Lasīt vairāk

Marinēti, grilēti dārzeņi ar fetas sieru

Foto: DELFI

Saldskābā zaļumu mērcē marinētus, grilētus dārzeņus Jāņos varēsi celt galdā kā piedevu grilētai gaļai vai zivīm. Papildinot dārzeņus ar fetas siera drumstalām un grilētu lavašu vai pitas maizi, iegūsi gardu pamatēdienu tiem, kas ar gaļu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Pildīti kartupeļi ar sieru

Foto: Shutterstock

Karstām uzkodām, sātīgām piedevām pusdienās vai vakariņās - pildīti kartupeļi ar sieru.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar zaļumiem un grilsieru

Foto: Publicitātes foto

Šie salāti ir īpaši ar to, ka zaļumi tajos ir izmantoti kā garšu pastiprinājums visnotaļ vienkāršam dārzenim – kartupelim. Kartupeļu salāti lieliski garšos, papildināti ar grilsieru vai citiem grila ēdieniem, piemēram, šašliku vai ceptu zivi. Recepti iesaka Rimi Gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Grilēts siers ar svaigajiem fenheļa salātiem un apelsīnu kuskusu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Veģetārieši noteikti nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez siera, jo tas maltītēm piešķir sātīgumu un patīkamu sāļumu, tāpēc šī recepte būs labs papildinājums ikdienas maltītēm. Grilēts halumi siers kombinācijā ar svaigajiem dārzeņiem rada lieliski sabalansētu garšu buķeti, ko noteikti novērtēs arī veģetāro ēdienu skeptiķi.

Lasīt vairāk

Ātrie mazsālītie gurķi - gatavi četrās stundās!

Foto: Shutterstock

Ātrie mazsālītie gurķi - četras stundas un ceļami galdā. Receptes pierakstā saglabāts autores izteiksmes stils un izteiksmes līdzekļi.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie tomātu un arbūza salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Atsvaidzinoši un sulīgi tomātu un arbūza salāti. Sātīgumam pievieno arī nedaudz fetas sieru!

Lasīt vairāk

Tomātu un jauno kartupeļu salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Mazliet vasaras vienā šķīvī – sulīgu tomātu un jauno kartupelīšu salāti ar sarkano sīpolu sīvumam un granātābolu sēkliņām saldumam. Salātiem pievieno tādas garšvielas, kas vislabāk garšo, kā arī apkaisa ar sakapātiem garšaugiem.

Lasīt vairāk

Ideāla piedeva šašlikam – tomātu salāti ar ķiplokiem un valriekstiem

Foto: DELFI

Sulīgi, ātri pagatavojami tomātu salāti bez treknām mērcēm un eļļas būs lieliska piedeva šašlikam un citiem uz grila gatavotiem gaļas ēdieniem. Ķiploks salātiem piešķirs patīkamu asumiņu, kinza – svaigumu, bet grauzdētu valriekstu gabaliņi gādās par to, lai salāti neatsulotos.

Lasīt vairāk

Vasarīgie zaļumu un redīsu salāti kefīra mērcē

Foto: Publicitātes foto

Jauno lapu un zaļumu salāti ar pirmajiem redīsiem, gurķiem, kas bagātīgi sajaukti ar kefīra mērci. Kefīram šajos salātos jābūt daudz, jo tie, atšķirībā no gurķu un tomātu salātiem, nedod tik daudz papildu sulas. Šie salāti ir īsti vasaras vēstneši! Recepti iesaka "Rimi Gardēžu" komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

'Panzanella' jeb svaigie maizes salāti ar tomātiem

Foto: Shutterstock

Itāliešu iecienītie "panzanella" salāti būs lieliska piedeva pie grilētas gaļas vai jūras produktiem, bet tiem, kam pavasarī kārojas ko vieglāku, šie salāti kalpos kā sātīgs, bet atsvaidzinošs pamatēdiens.

Lasīt vairāk

Tomātu un avokado salāti ar papriku un kukurūzu

Foto: Shutterstock

Vasarīgi, svaigi salāti, kuriem avokado piešķir patīkami krēmīgu struktūru. Tā kā sastāvdaļas iepriekš nav ne jācep, ne jāvāra, tad salāti būs gatavi jau 10 minūšu laikā. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, gan izmantot kā piedevu dažādiem grila ēdieniem.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar lokiem un krējuma mērci

Foto: Shutterstock

Vasarīgi kartupeļu salāti, kurus pasniegt grila vakarā vai vieglās pusdienu uzkodās.

Lasīt vairāk

Sātīgie salāti ar bulguru, grilētiem dārzeņiem un fetas sieru

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vieglai, bet sātīgai maltītei nevajag daudz – bulgurs, siers, grilēti dārzeņi - lielisks garšu salikums pavasara maltītei. Šos viegli pagatavojamos salātus par labiem atzīs ne tikai veģetārieši, bet arī visēdāji, kas ļaujas ēdienkartes dažādībai. Ideāla garšu kombinācija pusdienām vai vieglai vakariņu maltītei.

Lasīt vairāk

Maltīte 10 minūtēs: ar grieķu salātiem pildītas tortiljas

Foto: Shutterstock

Ideāla maltīte ātrām, vasarīgām vakariņām – 10 minūtēs pagatavojamas tortiljas, kas pildītas ar sulīgiem, svaigiem grieķu salātiem. Recepte lieti noderēs arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Džeimija Olivera vasaras veģetārā fritata ar kazas sieru

Foto: Publicitātes attēls

"Vasarā nekas nevar būt labāks par ātri pagatavojamiem un veselīgiem ēdieniem, kuru gatavošana un baudīšana sagādā prieku visiem ģimenes locekļiem," ir pārliecināts slavenais pavārmākslas virtuozs Džeimijs Olivers.

Lasīt vairāk

Ķiploku un siera pīrādziņi slovāku gaumē

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi latvieša vēderam ir pierasta lieta, bet kā būtu ar ķiplokiem, ko iecienījuši slovāki?

Lasīt vairāk

Gardās siera standziņas

Foto: Shutterstock

Tik vienkārši un ātri pagatavojamās siera standziņas var izcept pat tad, kad ciemiņi ir jau ieradušies, ja tik mājās ir kārtainās mīklas paciņa un siers.

Lasīt vairāk

Tzatziki – ķiploku mērce ar dillēm, piparmētrām un citronu

Foto: Shutterstock

Tzatziki - garda un aromātiska jogurta mērcīte ar svaigu gurķi, ķiplokiem, dillēm, piparmētrām un citronu sulu.

Lasīt vairāk

Šķelto zirņu humuss ar ķiploku grauzdiņiem

Foto: J.Roze

Finansiāli izdevīga un ļoti garšīga uzkoda, kurai ir tendence zibenīgi nozust no šķīvja. Un, starp citu, tā lieliski sader ar alu, tādēļ patiks futbola un hokeja faniem. Garantējam, ka nākamreiz nāksies gatavot lielāku daudzumu.

Lasīt vairāk

Veģetārais čili

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tradicionāli čili con carne gatavo no maltās gaļas, taču nezinātāji pat nepateiks, ka šajā receptē no gaļas nav ne kripatiņas, jo tā aizstāta ar soju, tāpēc netrūkst ne sātīguma, ne arī tipiskā garšvielu pikantuma.

Lasīt vairāk

Pikantais gaspačo

Foto: Publicitātes attēls

Mazliet pikanta gaspačo aukstā zupa no dārzeņu sulas, dārzeņiem un čili mērces asumam. Recepti piedāvā "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Lasīt vairāk

Ābolu-brūkleņu plātsmaize

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26. augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" atklāj, kā pagatavot vegānisku ābolu-brūkleņu plātsmaizi.

Lasīt vairāk

Vegāniska siera kūka ar avenēm

Foto: Leaving Big

Latvijas pirmā Vegānfestivāla gaidās, kas norisināsies jau šī gada 26.augustā K.K. fon Stricka villā, Madara un Toms no "Leaving Big" iesaka pagatavot vegānisku siera kūku ar sulīgām sezonas avenēm.

Lasīt vairāk

Čagana debesmanna ar aukstu pienu

Foto: Shutterstock

Čaganas debesmannas pagatavošanai, protams, var izmantot svaigas ogas, bet šis ir lielisks veids, kā likt lietā saldētavas krājumus, lai atbrīvotu vietu jaunajai ogu ražai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!