Klāt ir oktobris, kurš allaž mūs priecē ar skaistajām dabas krāsām un maigo rudens laiku, kas tā vien vilina iet laukā no mājas un izbaudīt krāšņo lapkriti. Šis ir brīnišķīgs laiks, lai izstaigātu Latvijas dabas takas, dotos rudenīgā piknikā vai vienkārši parkā pasēdētu uz soliņa un izbaudītu pēcpusdienas sauli. Lielisks brīdis palutināt sevi, ģimeni un draugus ar pašrocīgi pagatavotu piknika groza saturu, kā arī iespēja izmēģināt dažas jaunas sviestmaižu receptes.

Tiem, kam īpašumā ir savs dārzs, oktobrī joprojām darba pilnas rokas, tāpēc vērts padomāt par sātīgām un ātri pagatavojamām maltītēm, jo darbošanās svaigā gaisā rosina apetīti. Ja laikapstākļi lutina, tad oktobrī vēl joprojām var uzrīkot dārza svētkus vai arī aicināt uz talku draugus, piedāvājot pamieloties ar uz grila vai ugunskurā gatavotu maltīti. Šeit noderēs gan grilēta gaļa un dārzeņi, gan uz ugunskura vārīta sātīga zupa, gan ugunskurā cepti kartupeļi.

Kartupelis, buļba, tupenis, rācenis, kā tik visādi netiek saukts šis miltainais bumbulis, kuru latvietis uzskata par otro maizi. Un pamatoti! Jo grūti būtu atrast latviešu virtuvē otru tik plaši izmantotu produktu. Neticami, bet šis kultūraugs nieka 250 gadu laikā no eksotiska, uzmanīgi nogaršota svešzemju brīnuma ir kļuvis par galda karali, kuru pazīst ikvienā mājā. Teju katra saimniece, "pamodināta nakts vidū", var nosaukt vismaz 10 kartupeļu ēdienu receptes, sākot no vienkārši vārītiem kartupeļiem, beidzot ar cepelīniem un kartupeļu pīrāgiem, pa starpai noteikti iekļaujot kartupeļu pankūkas un krāsnī ceptus tupeņus.

Neaizmirsīsim arī par svētkiem! Oktobrī svētku dienu nav daudz – 1. oktobrī tiek godināti skolotāji un seniori, savukārt 15. oktobris ir Valsts valodas diena. Šie svētki latviešu tautai tika dāvāti pavisam nesen, pirms diviem gadiem, tāpēc šo svētku svinēšanas tradīcijas vēl ir "bērna autiņos", bet "Tasty" zina, ka svētki jāsvin garšīgi! Vai tie būtu tradicionālie latviešu ēdieni, vai kāds simbolisks gardums, kuru celt galdā šajā svētku reizē, vai svinēt šos svētkus nenododoties kulinārajām ēverģēlībām, vien ar lepnumu priecājoties par to, ka mums ir sava valoda, kuru lolot un godināt – tas jāizlemj jums pašiem, bet mēs varam piedāvāt kādu ideju svētku galdam.

Kad kartupeļi, burkāni un kāposti sāk pamest rudenīgo skatuvi, uz tās lēni, bet cienīgi uztraušas resnulis ķirbis. Sevišķi aktuāls šī dārzeņa uznāciens ir oktobra beigās, visu svēto dienas priekšvakarā, kad tiek svinēts Helovīns. Tieši izgrebts ķirbis, kurā ievietota degoša svece, ir tradicionāls Helovīna simbols.


Tiek pieņemts, ka mirdzošajam ķirbim piemīt spēja aizbaidīt ļaunos garus. Vēl jāpiebilst, ka tieši Helovīnam raksturīgie rotājumi pie namdurvīm ir zīme, ka šajā mājā tiek gaidīti saldumus mīlošie spoki, raganas un citi mošķi. "Tasty" oktobra recepšu izlasē esam iekļāvuši idejas ķirbja garšīgai apēšanai, lai neviens dārzenis nebūtu cietis veltīgi.

Pildīts ķirbis ugunskura oglēs

Foto: Publicitātes foto

Sākoties rudens sezonai, daudzi pārtrauc doties piknikos un baudīt maltītes dabā, lai arī joprojām labprāt pavadām laiku svaigā gaisā. Pavārs Renārs Purmalis piedāvā rudenīgu un bagātīgu pildīta ķirbja recepti, lai tu izbaudītu gatavošanas prieku brīvā dabā arī dzestrākos laikapstākļos.

Lasīt vairāk

Uz ugunskura vārīta soļanka ar četru veidu gaļām

Foto: Privātais arhīvs

Lielajā katlā jeb kazanā uz ugunskura vārīta soļanka "pa vienkāršo" - kuplākam ēdāju pulkam. Recepti iesaka mūsu lasītājs Uldis Grinbergs.

Lasīt vairāk

Ugunskurā cepti banāni ar šokolādi un maršmeloviem

"Karsts saldais ēdiens, ar ko sasildīties rudenīgā piknikā, laivu braucienā vai vienkārši vēsos brīžos", ar ugunskurā cepto banānu recepti dalās "Delfi" žurnālists Ansis Īvāns. Viņš vienā dienā ar SUP dēli nobrauca visu Salacas upi, par piedzīvoto vari lasīt šeit.

Lasīt vairāk

Gardais talkas virums no trīs vienkāršām sastāvdaļām

Foto: Shutterstock

Lai pagatavotu šo izcili vienkāršo un garšīgo ēdienu, būs nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas – sīpoli, tomāti un liesa gaļa vienādās proporcijās. Visu kārtām liec lielajā, virs ugunskura novietotajā katlā un pēc pāris stundām talcinieki varēs mieloties ar gardu, sātīgu un spēcinošu virumu.

Lasīt vairāk

Cepti āboli ar mandeļu skaidiņām un saldējumu

Foto: DELFI

Zaļo mauriņu dārzos pārklāj ābolu segas, tāpēc sārtvaidži jāliek lietā, spiežot sulu un gatavojot kārdinošus desertus. Šis ir debešķīgi aromātisks, viegli pagatavojams un gards deserts, kas piepildīs visu māju, liekot kārumniekiem uzreiz steigties uz virtuvi. Šī ir mana bērnības garša, kurā vēlos dalīties arī ar jums, lasītāji!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: rīvētu kartupeļu un siera pankūkas

Foto: DELFI

444 kartupeļu ēdieni. Iespaidīgi, vai ne? Šajā grāmatā atrodamas 14 versijas par kartupeļu pankūkām, bet pagatavotas tika klasiskās ar nelielu uzlabojumu!

Lasīt vairāk

Ar gulašu pildīta biezā kartupeļu pankūka ungāru gaumē

Foto: Shutterstock

Ungāri daudzu iecienītās kartupeļu pankūkas ir iecēluši jaunā līmenī, pankūku izcepot krietnas pannas izmērā un pasniedzot pildītu ar sātīgu gulaša mērci. Kurš gan spētu atteikties no šāda garšu baudījuma?

Lasīt vairāk

Karijs ar brokoļiem un kartupeļiem

Sildošs un sātīgs ēdiens var būt bez kripatiņas gaļas! Vegānisku karija recepti iesaka pavāre, uztura speciāliste Jevgēnija Jansone un "Elvi".

Lasīt vairāk

Recepte aizņemtām darbdienām: vistas fileja ar papriku karija mērcē

Foto: DELFI

Kas vakariņās? Vista karija mērcē! Šī recepte ir ģimenei draudzīga un gana vienkārša aizņemtam nedēļas vakaram. Pasniedz to ar rīsiem vai makaroniem un voilā – vakariņas ir gatavas!

Lasīt vairāk

Ātri pagatavojami siltie salāti ar riekstu ķirbi

Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Tādēļ pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar "Elvi" iesaka rudenīgus siltos salātus ar ķirbi, kas noteikti jāpagatavo šoruden.

Lasīt vairāk

Eksotiskais ķirbju sautējums ar lēcām un kokosriekstu pienu

Foto: Viktorija Kožemjakina

Kad apnikusi ķirbju kūka, biezenis un cepti ķirbji, "Elvi" kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo jaunu ķirbju garšas nianšu atklājumiem un piedāvā recepti, kā šīs pasaulē lielākās ogas pārvērst gardā un eksotiskām garšām bagātā sautējumā.

Lasīt vairāk

Ķirbja un apelsīnu kūka bez baltajiem miltiem un cukura

Gardums, ja vēlies būt augstākajās garšas virsotnēs, bet tai pat laikā pievērs uzmanību uzņemtajām kalorijām. Kūka ir lieliska. Tās vilinošā smarža piepilda virtuvi. Šķiet, ka gatavojot pat nevar sagaidīt, kad tā būs gatava. Tās saulainais un košais izskats uzrunā. Recepti iesaka fitnesa trenere Līga Dziļuma.

Lasīt vairāk

Cepumi Helovīnam - Frankenšteina pirkstiņi

Ko tik nevar uztaisīt no vienkāršas smilšu mīklas! Piemēram, Frankenšteina pirkstiņus, kas ir koši un arī garšīgi cepumiņi Helovīna svinībām. Recepti iesaka Andra, kulinārā bloga "Mammasreceptes" autore.

Lasīt vairāk

Tomātos sutināta pildītā paprika Helovīna noskaņās

Foto: Shutterstock

Ja slinkums grebt lielo ķirbi, iepriecini bērnus un pārējos mājiniekus, pagatavojot pildītas paprikas Helovīna svētku noskaņās.

Lasīt vairāk

Biešu salāti korejiešu gaumē

Foto: Shutterstock

Kraukšķīgi un pikanti biešu salāti ar bagātīgu garšu buķeti.

Lasīt vairāk

Pikantie kāpostu un biešu salāti ķiploku marinādē

Foto: Privātais arhīvs

Kāpostu un biešu salātu lielākie plusi ir lētas izejvielas, vienkārša pagatavošana, pikanti saldskābā garša un kraukšķīgums. Salātiņi vienlīdz labi garšos gan ar griķiem un aknu mērcīti, gan makaroniem un gulašu, gan ar kartupeļu biezputru un kotletēm. Recepti iesaka "Tasty" lasītāja Silvija.

Lasīt vairāk

Sinepju un krējuma mērcē sautēti Briseles kāposti

Pannā sutināti Briseles kāposti ar burkāniem krēmīgā sinepju mērcē.

Lasīt vairāk

Ātrā bumbieru kūka

Foto: Shutterstock

Ātrā bumbieru kūka ar kakao un riekstiem.

Lasīt vairāk

Sulīgākā ceptā vista universumā

Foto: Shutterstock

Aizmirsti par vistas iezieķēšanu ar garšvielām! Aizmirsti par vistas cepeša marinēšanu! Aizmirsti par nemitīgu cepeša uzraudzīšanu un aplaistīšanu! Viss, ko tev vajag sulīgam cepetim, ir vista, sāls, panna un cepeškrāsns! Protams, vajadzēs arī nedaudz pacietības, gaidot, kad cepetis būs gatavs. Neaizmirsti uzlikt taimeri!

Lasīt vairāk

'Air fryer' cepti kartupeļi ar ķiplokiem un zaļumiem

Foto: DELFI

Zeltaini brūna un kraukšķīga miziņa, ķiploka un sāls ņiprums, mīksts kartupeļa viducītis – šie karstā gaisa katlā ceptie kartupeļi varētu kļūt par tavu jauno mīļāko ēdienu! Garša ir satriecoši laba!

Lasīt vairāk

Cepti kartupeļi ar mērci un siera gabaliņiem kanādiešu gaumē – 'poutine'

Foto: Shutterstock

Sātīgais kartupeļu ēdiens "poutine" ir Kanādas nacionālās virtuves lepnums, bet tā vēsture sākusies Kvebekā. Poutine ir kartupeļi frī ar liellopu gaļas mērci, kas papildināta ar nekūstošiem svaigā siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi grieķu gaumē

Kad parastie kartupeļi jau ir apnikuši, pagatavo zeltainus krāsnī ceptus kartupelīšus grieķu gaumē. Interesantu un vienkāršu recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Majonēzē un adžikā marinēta vista ar kartupeļiem un sieru

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei pagatavota, iepriekš majonēzē un adžikā marinēta, krāsnī cepta vista ar zeltainām kartupeļu šķēlēm.

Lasīt vairāk

Čipsīgie makaroni ar sieru – 'tiktokeres' Airitatas recepte

Kuram gan negaršo makaroni ar krēmīgu siera mērci jeb "mac&cheese"? Tomēr reizēm klasika šķiet garlaicīga, jāmeklē veidi, kā dažādot ikdienu. "TikTok" satura veidotāja Airita iesaka recepti, kurā klasisko garšu papildina čipsu garšviela.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: siera mērce bez siera līdzdalības

Foto: DELFI

Vegānu pavārgrāmatās ir vērts ielūkoties, jo tur iedvesmu un garšas kombinācijas var atrast arī tie, kas sevi dēvē par visēdājiem. Un maldās tie, ka vegāns ēdiens ir tikai zemenes ar avenēm, gurķi ar tomātiem un dilles ar kinzu. Tas ir kas vairāk!

Lasīt vairāk

Gardēža 'roltoni' – rāmens ar plaucēto olu un sieru

Foto: DELFI

Kurš gan nezina un kaut reizi mūžā nav ēdis ātri pagatavojamās nūdeles, ko lielākā daļa, neatkarīgi no ražotāja, sauc par "roltoniem"? Ļoti lēti, ļoti ātri un vienkārši pagatavojami, bet, būsim godīgi, nekāda ēšanas prieka. Tajā pašā laikā daudzviet pasaulē šīs nūdeļu zupas ir ļoti populāras un tur tās sauc par rāmenu. Piedāvājam citu variantu, kā pagatavot šo paciņzupu. Ņemšanās ir nedaudz lielāka, laika ziņā – tās pašas 5 minūtes, tomēr rezultāts – mmmmm! Sviests, mīkstais olas dzeltenums un kūstošais siers kopā veido maģisku garšu kombināciju, kas ļauj palūkoties uz "roltoniem" citā gaismā.

Lasīt vairāk

Saldo kartupeļu un sarkano lēcu zupa

Foto: K. Baumane

Krista Baumane, bloga www.krista.lv autore, atsaucoties kampaņas BioLoģiski aicinājumam, novienkāršoja savu mīļākās zupas recepti. Tā ir ātri pagatavojama, viegli improvizējama, pielāgojama vegāniem, nav dārga un labi garšo maziem bērniem!

Lasīt vairāk

Asais burito ar liellopa gaļu un papriku

Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.

Lasīt vairāk

Zanes kanēļmaizītes ar krēmsiera glazūru un rudenīgu noslēpumu

Kad jaunā kūku entuziaste Kate, tobrīd divpadsmitgadniece, pērn pēc mazo kūku meistaru nometnes mammai sacīja, ka ceps kanēļmaizītes, viņa brīnījās – saldētavā taču vairs nav kārtainās mīklas! "Nē, mamma, es mīklu gatavošu pati, tu tikai raugu nopērc, lūdzu! Es žurnālā atradu labu recepti!" attrauca meita.

Lasīt vairāk

Kabaču maize ar kanēli un valriekstiem

Foto: DELFI

Salds kēkss ar kanēļa aromātu – brīnišķīgs veids, kā "nokaut kārtējo kabaci, kas atceļojis no laukiem". Brīdinām, šis ir gardums, kas var radīt atkarību un liks tev aicināt "kabaču dīlerus" vest jaunu ražas krāvumu! Ja vēlies, valriekstu vietā vari izmantot pekanriekstus. Garšas ziņā šī kabaču maize nedaudz atgādina banānu maizi.

Lasīt vairāk

Leģendārā kūciņa ar ruma garšu: saldais kartupelis

Foto: Shutterstock

Konditora vārds, kurš radījis kūciņas "Saldais kartupelis" recepti, pagaisis vēsturē, taču pati kūciņa ir izdzīvojusi. Agrāk tā gozējās visās kafejnīcās, kur vien varēja dabūt kūkas, tad, uz mirkli pazuda, lai atgrieztos arvien jaunās variācijās.
Daži saldajā kartupelī atpazīst bērnības garduma garšu, dažiem vienkārši garšo un patīk – kūciņa ir ļoti garda, viegli pagatavojama, nav pārāk salda, viegli apēdama bez riska nomūrēties un viegli pārvadājama, tātad labu labais ciemakukulis vai piknika kārumiņš. Saldais kartupelis garšo visiem saldummīļiem, jo šī ir viena no šokolādīgākajām kūciņām, kāda baudīta!

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!