Foto: Shutterstock kolāža
Jaunā mācību gada sākumu vecāki allaž gaida ar bažām, nojaušot, ka paies krietns laiciņš, līdz izdosies ikdienas nebeidzamo pienākumu virkni "salikt pa plauktiņiem". Vēlu vakarā, ierodoties mājās pēc nogurdinošas darba dienas, septembrim raksturīgajām vecāku sapulcēm un atvašu transportēšanas uz neskaitāmiem pulciņiem, vēl jāatrod spēks doties uz virtuvi, lai pagatavotu vakariņas izsalkušajai ģimenei. Skolas gaitu sākumā īsts nevaļīgu vecāku glābiņš būs fiksās zupas, jo daudzas no mūsu atlasītajām receptēm var pagatavot pat mazāk nekā pusstundas laikā.

Ja nedēļas sākumā pagatavosi lielu katlu ar sātīgu zupiņu, turpmākās pāris dienas varēsi atpūsties no virtuves darbiem. Kādām sastāvdaļām tad jābūt pieliekamā vai ledusskapja krājumos, lai varētu pagatavot gardu zupu zibens ātrumā? Pirmkārt, dažādiem dārzeņiem, turklāt šis ir īstais brīdis, kad izmantot saldētu dārzeņu maisījumus, aiztaupot sev ķēpāšanos ar dārzeņu mizošanu un smalcināšanu. Starp citu, no dārzeņiem vien, pat bez kripatiņas gaļas pārdesmit minūšu laikā var pagatavot aromātisku un sātīgu dārzeņu biezzupu, kas garšos gan lieliem, gan maziem ēdājiem. Šeit atradīsi lērumu ideju.

Otrkārt, buljonam – vislabāk, protams, pašgatavotam (kā to paveikt, stāstījām te) un sasaldētam, bet nebūs nekāds grēks, ja izmanosi arī kvalitatīvus buljona kubiņus. Treškārt, dažādiem konservējumiem, piemēram, konservētām pupiņām, turku zirņiem, bietēm, kukurūzai un lēcām.

Ja vēlies gatavot zupu ar gaļas piedevu, tad labākā izvēle būs maltā gaļa, vistas fileja, kā arī dažādi kūpinājumi un desiņas, ko atliks tikai sasmalcināt un pievienot zupai. Arī garneles, laša gabaliņi un saldētas jūras veltes, pievienotas verdošajam buljonam, būs gatavas jau pēc pāris minūtēm. Ja tava ledusskapja krājumos ir pašgatavoti gaļas konservi, tad arī tie lieliski noderēs, lai ātri pagatavotu sātīgu zupiņu. Šim nolūkam vari izmantot ne vien gaļas, bet arī tunča konservus.


Sātīgumu zupai piešķirs kāda sauja makaronu, rīsu, miežu putraimu kuskusa vai bulgura. Ar šīm sastāvdaļām gan īpaši neaizraujies, pretējā gadījumā iecerētās zupas vietā iegūsi pabiezu stūķi.

Zupai nebūt nav jābūt sarežģītai un gatavotai no pārmērīgi daudzām un dažādām sastāvdaļām, bieži vien tieši zupas piedevas, ko pievienojam tai pirms pasniegšanas, spēlē "galveno lomu". Aromātiski sasmalcināti zaļumi, svaigi malti pipari, siera skaidiņas, baltmaizes grauzdiņi, pāris piles citrona sulas – tas viss piešķir zupa papildu struktūru un garšu. Retāk lietoti, bet lieliski zupas "pēdējā brīža" papildinājumi, ir grauzdētas sēkliņas, ķiploku jogurts vai karote aromātiska pesto.

Lai labi garšo!

Krēmīga siera zupa ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Ja tev garšo frikadeleļu zupa, bet negribas tērēt laiku, ķēpājoties ar frikadeļu gatavošanu, šī zupa būs īsts atklājums. Kausētais siers tai piešķir īpaši krēmīgu garšu un sātīgumu.

Lasīt vairāk

Ātrā lēcu un burkānu zupa

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkārši un ātri pagatavojama lēcu zupa īsai pusdienu pauzei vai žiglām vakariņām. Ja vēlies, zupai bez burkāniem vari pievienot arī puravus, selerijas vai kādu tomātu.

Lasīt vairāk

Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē

Foto: J.Roze

Šī tiešām ir ļoti ātri pagatavojama, bet tāpēc ne mazāk garda biešu zupa. Protams, ir daudz izdevīgāk pirkt svaigas bietes, bet to pagatavošana prasa samērā daudz laika, tādēļ reizēm nav grēks ļaut vaļu slinkumam un aiztaupīt sev produktu sagatavošanas darbus.

Lasīt vairāk

Fiksā tomātu biezzupa ar žāvētu gaļu

Foto: Privātais arhīvs

Gardas un vienkārši pagatavojamas tomātu biezzupas recepti iesaka Una Kārkliņa.

Lasīt vairāk

Ātrā pelmeņu zupa ar sēnēm un lociņiem ķīniešu gaumē

Foto: DELFI

Ja aptrūkušās idejas, kā gardi pagatavot pelmeņus, tad sildoša, aromātiska un ātri pagatavojama dārzeņu zupa ar cūkgaļas pelmeņiem būs īsts atklājums darbadienu vakariņām. Ingvers, ķiploki, sojas mērce un lociņi piešķirs šai zupiņai Ķīnas tradicionālajai virtuvei raksturīgas garšas nianses.

Lasīt vairāk

Čili un sarkano pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.

Lasīt vairāk

Ātrā tunča un turku zirņu zupa

Foto: L. Grēviņa

Ar šo nedaudz austrumniecisko tunča - turku zirņu zupu pārtikas pētniece Laura Grēviņa piedalās BioLoģiskās zupas izaicinājumā. Visas zupas sastāvdaļas, izņemot laima lapas un konservēto tunci, ir bioloģiskas. Savukārt tuncis nāk no ilgtspējīgas zivjsaimniecības, nozvejots ar tradicionālām metodēm, nekaitējot citiem jūras iemītniekiem.

Lasīt vairāk

Gardā frikadeļu zupa ar kausēto sieru

Foto: Privātais arhīvs

Frikadeļu zupa plus kausētais siers – tā tik ir ideja! Izvāri pieclitrīgo katlu, lai varētu mieloties ar gardo zupiņu vairākas dienas pēc kārtas! Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu zupa - harčo

Foto: Shutterstock

Garda gruzīnu tomātu zupa - harčo, kas ir arī ātri pagatavojama.

Lasīt vairāk

Ātrā skābeņu zupa

Foto: Shutterstock

Ātrā skābeņu zupa - 15 minūtes un ceļama galdā.

Lasīt vairāk

Ātrā maltās gaļas–pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Ātrā maltās pupiņu–maltās gaļas zupa - ja vēlas, tad var ēst kopā ar grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Ātrā un sātīgā pupiņu biezzupa bez gaļas

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama, tumīga un garda pupiņu biezzupa sātīgām darbdienu vakariņām. Pasniedz to ar grauzdētām ķiplokmaizes šķēlītēm un baudi mājinieku uzslavas.

Lasīt vairāk

Slinkā frikadeļu zupa

Foto: Shutterstock

Recepte īsteniem sliņķiem – ātrā frikadeļu zupa, kas neprasīs īpašu piepūli. Izvēlies tos dārzeņus un malto gaļu, kas pašam tīk, lai zupa sanāktu visgardākā, kāda ēsta.

Lasīt vairāk

Ātrā nūdeļu zupa ar konservētiem zirņiem un pupiņām

Foto: Shutterstock

Ātrā versija par klasisko itāliešu "minestrone" – garda un sātīgā dārzeņu zupa ar nūdelēm, kas būs īsts glābiņš reizēs, kad maltītes gatavošanai ir pavisam maz laika, jo šo zupu iespējams pagatavot vien 20 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Parmantjē – maiga kartupeļu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Parmantjē - sātīga, aromātiska un vienkārši pagatavojama kartupeļu krēmzupa franču gaumē. Īpaši labi garšos, pasniegta ar pannā apčurkstinātiem bekona kubiņiem.

Lasīt vairāk

Vakariņas 5 minūtēs: gaspačo jeb tomātu aukstā zupa

Foto: DELFI

Kad termometra stabiņš sasniedz vai pat pārsniedz 30 grādu atzīmi, darbināt cepeškrāsni nav prāta darbs, tādēļ labāk baudīt tādus ēdienus, ko iespējams pagatavot bez termiskas apstrādes. Vien piecu minūšu laikā pagatavojama aukstā zupa būs ideāls risinājums gardai maltītei uz ātru roku. Pagatavo lielo katlu, lai ar gardo zupu varētu mieloties arī nākamajā dienā!

Lasīt vairāk

Ātrā laša zupa ar mārrutkiem un kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Ļoti sātīga laša zupa ar kausētu sieru un mārrutkiem – tik garda, ka nenoēsties!

Lasīt vairāk

Minestrone – garda dārzeņu zupa itāliešu gaumē

Foto: DELFI

Pēc lielās izēšanās brīvdienu piknikos, kādu laiku par gaļu negribas ne domāt. Šādās reizes viegla un ātri pagatavojama dārzeņu zupiņa būs lieliska izvēle. Pagatavojot lielo katlu, varēsi ar minestroni mieloties vairākas dienas pēc kārtas, jo aromātiskā zupiņa pēc uzsildīšanas kļūs arvien gardāka.

Lasīt vairāk

Ātrā tomātu biezzupa ar sarkanajām lēcām

Foto: DELFI

Ātri un pavisam vienkārši pagatavojama tomātu zupa, kurai sātīgumu piešķir sarkanās lēcas.

Lasīt vairāk

Ātrā siera, šampinjonu un vistas zupa

Foto: Shutterstock

Ātrā siera – šampinjonu zupa pagatavojama 25 minūtēs, turklāt gana sātīga, pateicoties sieram un vistas filejai.

Lasīt vairāk

Rudens dārzeņu zupa ar kausēto sieru

Foto: DELFI

Rudens ir pateicīgs laiks zupu gatavošanai. Saliekot kopā visu iespējamo, ko sniedz dārza veltes šajā laikā, sanāks izcili laba zupa! Papildu sātam – kausētais siers un par gaļas trūkumu neviens nesūdzēsies.

Lasīt vairāk

Ķirbju krēmzupa ar kokosriekstu pienu un saulē kaltētiem tomātiem

Foto: DELFI

Biezzupas izdosies pat tiem, kas brēc, ka gatavot neprot. Un nelauzīs kaulus steidzīgajiem, jo virtuvē būs jāpavada tikai pusstunda! Ja, lasot šo, saki, ka ķirbju zupas jau apnikušas, turpini vien lasīt, jo šai ir neierasta nianse - saldā krējuma vietā izmantots kokosriekstu piens!

Lasīt vairāk

Fiksā gurķu aukstā zupa ar ķiplokiem un grieķu jogurtu

Foto: Shutterstock

Šī ir nudien ātri pagatavojama un atsvaidzinoša zupiņa, kas ies pie dūšas tiem, kuri meklē garšīgu biešu aukstās zupas alternatīvu. Olas gādās par sātīgumu, ķiploki piešķirs asumiņu, gurķi – svaigumu, bet grieķu jogurts maigi "saprecinās" visas garšas, godam aizstājot karstajās dienās no veikalu plauktiem pazudušo kefīru.

Lasīt vairāk

Ātrā vistas zupa ar gailenēm

Foto: Shutterstock

Šo gardo zupiņu varēsi pagatavot mazāk kā stundas laikā, iztiekot bez laikietilpīgas buljona vārīšanas un lieku trauku smērēšanas - produktu apcepšanai un vārīšanai būs nepieciešams tikai katls.

Lasīt vairāk

Ātrā frikadeļu zupa ar spinātiem

Foto: Publicitātes foto

Kopā ar bērniem pagatavo pavisam vienkāršu, bet gardu un veselīgu frikadeļu zupu ar spinātiem. Pašu gaļas bumbiņu garša ir neitrāla, bet, ja bērnam nav iebildumu pret izteiktākām garšām, tad var droši likt klāt arī apelsīna miziņu, rozmarīnu, nedaudz kanēli. Recepti iesaka "Rimi" gardēde Signe Meirāne.

Lasīt vairāk

Ātrā dārzeņu biezzupa ar kūpinātu vistu

Foto: Shutterstock

Īsteni ziemīga maltīte – sātīga un aromātiska dārzeņu biezzupa ar kūpinātas vistas smeķi. Turklāt ātri pagatavojama, jo ietaupīsi laiku, kas nepieciešams gaļas buljona vārīšanai.

Lasīt vairāk

Ātrā ziedkāpostu zupa ar sieru

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojama siera un ziedkāpostu zupa gardai maltītei.

Lasīt vairāk

Ātrā vistas zupa ar rīsiem, lēcām un kausēto sieru

Foto: Shutterstock

Tumīga, sātīga un ātri pagatavojama vistas zupa, kas ir kā radīta auksto ziemas dienu vakariņu reizei. Ja vēlies, lai zupiņa ir īpaši sildoša, pievieno tai kapātu čili, čili pulveri vai čili pārslas.

Lasīt vairāk

Ātrā dārzeņu - piena zupa

Foto: Shutterstock

Vienkārša dārzeņu - piena zupa vieglām pusdienām vai launagam.

Lasīt vairāk

Ātrā frikadeļu zupa ar austrumniecisku 'piesitienu'

Foto: DELFI

Kad šķiet, ka mājās nekā nav un izrādās, ka tuvējais veikals pēc svētkiem nestrādā, nākas likt lietā izdomu un uztapināt kaut ko no tā paša "nekā", rezultātā iegūstot lielu katlu ar gardu un aromātisku frikadeļu zupu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!