Foto: Shutterstock
Līdz ar skaļāku marta putnu čivināšanu un pirmo pumpuru zaļošanu koku zaros, pavasaris uzstājīgi sludina, ka tūlīt, tūlīt būs klāt. Tas liek sarosīties un meklēt svaigākas vēsmas ne tikai katra paša garderobē, bet arī ikdienas ēdienkarti pakārtot saulainajām dienām atbilstošāku – laiks padomāt par to, ko tad ēdīsim un garšīgu baudīsim marta mēnesī!

Martā noteikti vajadzētu atdzerties uz nebēdu svaigas kļavu un bērzu sulas. Vēsas, tikko no koka stumbra nākušas, lai noķertu pavasara svaigumu tā pa īstam. Jo pirmie pavasara vēstneši taču ir satraucošā "pak, pak, pak" skaņa, kad sulu pilītes saskaras ar trauku, kas atstutēts pret kļavas vai bērza stumbru!

Lai gan man pašai šomēnes vēl gluži negribas atteikties no sildošajiem komforta ēdieniem, lēnām tas tomēr būs jāsāk darīt. Tāpēc virtuvē apsolos eksperimentēt ar saldo kartupeļu jeb batāšu frī – šis našķis pēdējā laikā teju uzspridzinājis ēdienu blogeru sociālos kontus un daudzi mājas virtuves guru metas atklāt savu ideālo sastāvdaļu kombināciju. Bez tā noteikti pieķeršos arī dīgstu kārai graušanai – zirņu pie salātiem, redīsu pie kādas krēmzupas, bet saulespuķu tāpat vien, jo dikti garšo.

Bet ko vēl nobaudīt martā? Pēc padoma vērsos arī pie sezonālo produktu un garšu pazinējas Lindas Tellgrenas, kura ir arī kulinārā bloga "Lindas virtuve" autore. Viņa agrajos pavasara mēnešos pievēršas zaļumiem, kurus var izaudzēt pati savā virtuvē – diedzētām sēkliņām un diedzētiem pākšaugiem. "Izvēlos bio sēklas un pupiņas, paturu 24 stundas ūdenī un tad jau var sākt gaidīt dzīvību un pirmos asniņus. Zaļos dīgstus pievienoju salātiem, otrajiem ēdieniem, lieku uz maizītēm."

  • Padomus, kā pašam mājās izaudzēt dīgstus, lasi šeit.


Vēl Linda atzīst, ka marta mēnesis ir tas laiks, kad jāsāk domāt par saldētavas krājumu tukšošanu. "Tāpēc gana bieži manas ģimenes ēdienkartē parādās gardumi ar ogām – pievienoju biezpiena sacepumiem, drumstalkūkām, kokteiļiem, gatavoju desertu mērces, sablenderējot ogas kopā ar medu vai dateļu sīrupu."

Viņa arī iesaka turpināt draudzēties ar ziemas mēnešos tik ļoti mīlētajiem citrusaugļiem: "Itālijā pašā plaukumā ir citrusu sezona, arī lielisks veids, kā uzņemt vitamīnus! Citrusus vienmēr pērku bioloģiskos, jo izmantoju arī miziņu. Konvencionāli audzētajiem miza apstrādāta ar spēcīgiem fungicīdiem un uzturā nav izmantojama. Manos tuvākajos plānos ietilpst pagatavot apelsīnu marmelādi un "orangettes" jeb cukurotas apelsīna miziņas tumšajā šokolādē."

Lai dažādotu dārzeņu izvēli, Linda ēdienkartē iekļauj arī skābētus jeb fermentētus produktus, kā arī pati marinē dārzeņus fiksajā marinādē. "Ūdens, etiķis, sāls, cukurs, garšvielas (smaržīgie pipari, fenheļa un kumīna sēklas, kardamona un sinepju sēkliņas utt.). Uzvāru ūdeni ar sāli un cukuru, pievienoju etiķi un garšvielas, un 1 minūti noblanšēju dārzeņus. Nolieku vēsā vietā "ievilkties". Šādi marinēju puķkāpostus, zaļās pupiņas, fenheli, Ķīnas kāpostu, kolrābi un citus."

Foto: Shutterstock

Spilgtās atmiņās par savu marta mēneša garšu dalās arī Andra Čudare, DELFI sociālo tīklu redaktore: "Šis mēnesis skolas gados vienmēr ir saistījies ar lēkājošām raudām uz pannas, ko no ezera bļitkošanas entuziasti stiepa maisiem. Eļļaini pirksti un asaku pilna mēle bija tā vērts, jo dažās raudās gaidīja zeltainu ikru krelles." Viņa pastāsta, ka arī gavēņa laiks neiet secen – goda vieta šajā mēnesī ir dārzeņiem un putraimiem. Andra arī domā, ka marts ir labs laiks, kad ļauties eksperimentiem, tāpēc apņēmusies tuvāk iepazīties ar pastinakiem un kolrābjiem.

"Tā kā mana pirmdzimtā ir marta "zaķis", tad jau pirmajā mēneša dienā bez svinēšanas neiztikt. Saldās kūkas mūsu ģimenē nav cieņā – tās parasti aizstājam ar bagātīgi pildītu sāļo kliņģeri vai sāļo siera kūku. Izmēģini šo ideju arī tu un, ļoti iespējams, arī tavās mājās tā kļūs par tradīciju! Kad svētki garām, laiks sākt lielo pavasara detoksa kūri, jo, manuprāt, tieši martā ir visspilgtāk sajūtama ziemas postošā ietekme uz organismu. Es no 6. marta sākšu jaunu dzīvi Lielā gavēņa režīmā. Pievienojies man un pamēģini arī tu vismaz līdz Lieldienām atturēties no gaļas, aizstājot to ar biezpienu, zivīm un sātīgajiem zirņiem vai pupiņām. Badā jādzīvo nebūs, bet jau pēc pāris nedēļām dzīve šķitīs vieglāka un skaistāka," par saviem marta plāniem stāsta "Tasty" redaktore Jolanta Roze.

"Gavēņa laikā daba nāks talkā, lai izskalotu no organisma sārņus: pļumpē bērzu sulu kaut litriem, saujām ēd dzīvības sulu pilnos dīgstus un sīpollokus, krūmam garām ejot, iemet mutē arī pa kādam upeņu pumpuram. Lai ātrāk piesauktu vasaru, jau sagaidot veikalu plauktos pirmos pašmāju audzētāju gurķus, nekavējoties salieku vienu burciņu mazsālīto, ko nokraukšķināt ar vārītiem kartupelīšiem un pēdējo no saldētavas izcelto gaileņu porciju. Jo gavēnim nav jābūt negaršīgam, un tas tāds arī nebūs, ja vien domāsi radoši," iedvesmo Jolanta.

Lai nu kā, marts garšu ziņā solās būt pietiekami raibs – neatteiksimies gan no gavēņa piezemētības, pagatavojot gruboto (variācija ap risoto, tikai ar grūbām), gan Sieviešu dienas priekiem ar kādu kūciņu. Un, protams, kārtīgas vitamīnu devas ieviešanu maltītēs. Lai svaigām garšām pilns marts!

Bērzu sulas ar cukuru, citrona miziņu un rozīnēm

Vitamīnu "bumba" veselībai un imunitātei - bērzu sulas ar garšīgām piedevām!

Lasīt vairāk

Ceptas desiņas ar seleriju un pastinaku biezeni

Tik daudz labu lietu vienā gardā maltītē – biezenis, kas pagatavots no pastinakiem un selerijām un pasniegts kopā ar cepeškrāsnī apceptām desiņām. Tam visam klāt sutināti sarkanie kāposti ar sīpoliem, brokoļiem un vienkāršu mērcīti.

Lasīt vairāk

Tradicionālais dzērveņu uzputenis

Dzērveņu uzputenis pēc tradicionālās receptes. Gaisīgs un ļoti gards!

Lasīt vairāk

Pavisam vienkāršie salāti ar mājas sieru

Kad ir pietiekami daudz cepts, vārīts, šmorēts un visādi citādi gatavots, pavisam vienkāršs, nesarežģīts un tīrs ēdiens šķiet kā laimes sala. Jo īpaši pavasarī, kad esam izslāpuši pēc svaiguma un vitamīnu krājumu papildinājuma. Šos vienkāršos, bet ļoti atsvaidzinošos salātiņus iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Pavasara bērzu sulas smūtijs ar spinātiem, kivi un saldētām jāņogām

Gardu smūtiju var pagatavot arī no bērzu sulām – to pateiks ikviens smūtiju gatavošanas amatieris. Šoreiz spēcinošajā kokteilī paslēpušies arī spināti, kivi un saldētās jāņogas.

Lasīt vairāk

Brokastu maizītes ar mazsālītu lasi, vīģēm un valriekstiem

Ātri pagatavojamas un apetītlīgas no skata - ideālas maizītes romantiskām brokastīm.

Lasīt vairāk

Veselīgie kvinojas salāti ar tunci un svaigiem dārzeņiem

Ziemas mēnešos tā vien gribas ātrāk piesaukt pavasari visos iespējamos veidos, arī piekoriģējot ēdienkarti un biežāk tajā iekļaujot krāsām, vitamīniem un uzturvielām bagātus salātus. Recepti iesaka Sanita Berģe.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar redīsiem, paipalu olām un dīgstiem

Ātri pagatavojami un viegli pusdienu salāti, kas būs gatavi dažās minūtēs. Paipalu oliņas nāksies vārīt krietni īsāku laiku nekā parastās, bet garšos vēl jo labāk.

Lasīt vairāk

Mango jogurta kūka bez miltiem, cukura un sviesta no Paulas Freimanes

Bezgrēka mango jogurta kūkas recepti kaloriju skaitītājiem iesaka fitnesa zvaigzne Paula Freimane. Kūkas tapšanai soli pa solim vari izsekot lūk, te.

Lasīt vairāk

Atsvaidzinošie sicīliešu salāti

Ievies jaunas vēsmas savā ēdienkartē, pagatavojot sicīliešu iecienītos fenheļa un apelsīnu salātus ar olīvām. Sulīgi, dzīvespriecīgi koši un garšām bagāti - tie atgādinās, ka vasara vairs nav aiz kalniem.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās mīklas 'kabatiņas' ar biezpiena pildījumu

"Tasty" lasītāja Tatjana recepšu konkursam, kurā var laimēt noderīgu un ērtu pannu pankūku cepšanai, piesaka lielisku ideju ātrām brokastīm vai uzkodām - pannā ceptas "kabatiņas" ar biezpiena pildījumu. To gatavošanai var izmantot gan rīspapīru, gan filo mīklu vai lavašu, savukārt pildījumam biezpienu var sagatavot gan ar saldām, gan sāļām piedevām.

Lasīt vairāk

Ogu sorbets ar skābā krējuma krēmu

Šis ir viegls un gaisīgs deserts, kas ļaujas eksperimentiem atkarībā no ēdāju vēlmēm. Recepti iesaka krodziņa "Pils ķēķis" saimniece Ilze Briede.

Lasīt vairāk

Gaisīgā ogu kūka ar bezē

Ar kūkas cepšanu lielākoties asociējam kaut ko laikietilpīgu, tomēr šīs kūkas gatavošana parāda pretējo, kūku var pagatavot pat stundas laikā. Pamatnei jāsagatavo smilšu mīkla, kas prasīs dažas minūtes, bet pildījumam jāsaputo olbaltums un jāiecilā ogas, cepšanu paveiks krāsns, un kūka būs gatava baudīšanai!

Lasīt vairāk

Salakas majonēzes mērcē

Ļoti garda un viegla recepte, kā pagatavot salakas pikantā un sātīgā variantā. Zivtiņas iztīra, sacep uz pannas, bet pēc tam visu garšu burvību paveic majonēzes mērce ar ķiplokiem un dillēm.

Lasīt vairāk

Vistas stilbiņi ar saldajiem kartupeļiem un 'chimichurri' mērci

Vienkāršs ēdiens, bet tajā pašā laikā "ar odziņu", – sulīgi vistu stilbiņi, kas izmarinēti laima sulas mērcē. Gaļu pasniedz kopā ar cepeškrāsnī apceptiem saldajiem kartupeļiem un pikanto "chimichurri" mērci, kurā mijas ne vien asais čili, bet arī svaigi pētersīļi un koriandrs.

Lasīt vairāk

Gruboto - grūbu 'risoto'

Grūbu risoto jau sen gribēju izmēģināt, taču nekad līdz tam netiku. Kādurīt beidzot cēlos ar skaidru domu, ka ir īstā diena, kad to gatavot! Izpētīju receptes internetā un nolēmu, ehh... gatavošu pēc "čujs ņuhs un poņa" principa. Galarezultāts sanāca sātīgs un gards. Jaunākais bērns noēda 3 (!!!) porcijas. Kur tas mazajā puncītī sarūmējās, to nevaicājiet!

Lasīt vairāk

Grūbu salāti ar saulē kaltētiem tomātiem un kukurūzu

Vienkārši pagatavojamu, sātīgu grūbu salātu recepti iesaka Zane Metla, kā arī Vegānfestivāla, kas notiks jau 12. augustā, radošā komanda.

Lasīt vairāk

Apgāztā citrusu kūka

Garda apgāztā kūka, lai izgaršotu pēdējos sezonas mandarīnus vai sulīgos apelsīnus. Pasniedz ar kādu karoti putukrējuma vai saldējuma bumbu.

Lasīt vairāk

Marinēti sīpoli

Marinēti sīpoli ir lieliska piedeva pie siļķes, mazsālīta laša, dažādām gaļas uzkodām un sviestmaizēm, šašlika un steika. Īpaši dekoratīvi izskatās marinēti sarkanie sīpoli. Sīpolu veidus var arī jaukt un izmantot gan sarkanos, gan dzeltenos sīpolus.

Lasīt vairāk

Itāļu sāļais kēkss 'Casatiello'

“Casatiello” ir tradicionāls itāļu Lieldienu ēdiens, kas netiek celts galdā citā sezonā. Garšām bagātais kēkss paredzēts Lielā gavēņa noslēguma svinībām, turklāt nākamajā dienā tas garšojot vēl labāk, tādēļ itāļi iecienījuši kēksu iesaiņot līdzņemšanai Otro Lieldienu piknikam. Recepti piedāvā AS “Dobeles dzirnavnieks” sadarbībā ar kulinārijas bloga “Lindas Virtuve” autori Lindu Tellgrenu.

Lasīt vairāk

'Semlor' jeb zviedru marcipāna maizītes

Tradicionāli zviedru "semlor" maizītes, kuru pildījumā tiek izmantota mandeļu masa, tika ceptas pēdējām svinībām pirms Lielā gavēņa. Tās Zviedrijā ir ļoti iemīļotas gan pieaugušo, gan bērnu vidū, tādēļ mūsdienās konditoriju skatlogos šīs maizītes parādās jau uzreiz pēc Ziemassvētkiem. Recepti piedāvā AS "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar kulinārijas bloga "Lindas Virtuve" autori Lindu Tellgrenu.

Lasīt vairāk

Pavasara salāti ar kvinoju, fetas sieru, redīsiem un to dīgstiem

Spēcinošie pavasara salāti ar redīsiem, brokoļiem un svaigajiem redīsu dīgstiem. Salātu pamatā kvinojas vietā vari izvēlēties arī kuskusu vai bulguru, bet sātam papildini tos ar fetas siera gabaliņiem.

Lasīt vairāk

Ātrais biezpiena sacepums ar mannu

Vienkāršs un ātri pagatavojams sacepums, kuru ēdīs pat tie, kuri ar biezpienu ir uz "jūs" un, ne tikai ēdīs, bet noteikti pieprasīs papildporciju. Garšīga ideja brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

'Pavlova' ar aromātisku apelsīnu krēmu

"Īstai "Pavlovai" pēc konsistences ir jābūt nevis viscaur izceptam bezē, bet gan ārpusē kraukšķīgai, drupenai, bet viducī – maigai un zefīrīgai," skaidro receptes autore Diāna Šulce–Palma savā blogā "Gards, ka nenoēsties!".

Lasīt vairāk

Zaļo griķu, sarkano biešu un Holandes siera salāti

Sātīgi salāti no sakņu dārzeņiem, kas būs piemēroti gan pusdienām, gan vakariņām. To pagatavošana aizņems īsāku laiku, ja izmantosi jau novārītas bietes un gatavu salātu lapiņu maisījumu. Holandes siers salātiem piešķirs sāļu noti un nodrošinās ar sāta sajūtu. Recepti izstrādājusi Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem

Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.

Lasīt vairāk

Sāļā torte ar fetas sieru un tunci

Garda sāļā torte ar fetas sieru, tunci un svaigiem dārzeņiem būs kaut kas pavisam neparasts svētku galdam.

Lasīt vairāk

Sāļā tostermaizes torte ar krēmsieru un kūpinātu lasi

Bagātīga tostermaizes sāļā torte krēmsietu un kūpinātu lasi.

Lasīt vairāk

Avokado - biezpiena maizes ar garnelēm

Ātri pagatavojamas, sātīgas un gardas avokado - biezpiena maizes ar garnelēm.

Lasīt vairāk

Ātrie mazsālītie gurķi - gatavi četrās stundās!

Ātrie mazsālītie gurķi - četras stundas un ceļami galdā. Receptes pierakstā saglabāts autores izteiksmes stils un izteiksmes līdzekļi.

Lasīt vairāk

Sulīgās mencas kotletes

Mencas kotletes izcili labi garšos salikumā ar tartara mērci un tikko uzpilinātu citronu sulu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!