Foto: Publicitātes foto
Lieldienās esam sacentušies ne tikai pašu krāsoto olu krāšņumā, atrādot tās ģimenei un draugiem klātienē un sociālajos tīklos, bet parādījuši – kurš tad svētkos atnācis ar stiprākajām olām. Labi, vienu divas esam apēduši ar sāli tāpat, lai nākamajā gadā nemelotu, tomēr nereti vien pārpalikušas vēl. Kā izmantot vārītās Lieldienu olas dažādās receptēs?

"Pēc Lieldienu olu krāsošanas un ripināšanas, kā arī citām jautrām aktivitātēm, svinētājiem bieži vien paliek pāri prāvs olu skaits, ko var izmantot dažādu garšīgu ēdienu pagatavošanai, tā parūpējoties par to, lai ēdiens neiet zudumā," saka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācijas (LAPNA) izpilddirektore Anna Ērliha.


LAPNA, kas Latvijā un Lietuvā īsteno kustību "Olas ir spēks!", eksperti piedāvā izmēģināt sešas garšīgas olu receptes no sava klāsta – olu, kartupeļu, spinātu un pat ziedkāpostu salātus, kā arī izcili košu bietēs marinētu olu recepti. Tās ne tikai palīdzēs garšīgi "atbrīvoties" no Lieldienu olu pārpalikumiem, bet var arī noderēt ikdienas ēdienkartes dažādošanai arī pārējos gada mēnešos!

Kustība "Olas ir spēks!" atgādina, ka olas ir pieejams produkts, kas satur 13 dažādus organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Tās ir vēlams iekļaut ikdienas uzturā gan bērniem, gan pieaugušiem, gan senioriem – ne tikai Lieldienās, bet visa gada garumā.

Ja ar šīm sešām idejām nav gana, aicinām palūkoties, kas vēl atrodams "Tasty.lv" recepšu lādītē. Visdažādākie olu salāti, piemēram, slavenie Streipa salāti, avokado un olu salāti, kas liekami tortiljas skavās, viltotajā zaķī ieceptas olas, daudz un dažādu pildīto olu...

Izvēlēties ir, no kā, lai pēcsvētku dienās no Lieldienām atlikušās vārītās olas notiesātu pavisam kārām mutēm!

Olu salāti ar mazsālītu lasi

Foto: Publicitātes foto

Šie sātīgie salāti paredzēti kruasānu un brokastmaižu pildīšanai, bet tos var pasniegt arī kā patstāvīgu ēdienu. Protams, kruasānu vietā var izmantot jebkuru maizi, kas vien pašiem garšo. Vēlams to pirms pārziešanas ar salātiem apgrauzdēt. Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācija (LAPNA).

Lasīt vairāk

Bietēs marinētas pildītās olas

Foto: Publicitātes foto

Marinēt var ne tikai gurķus, tomātus un citus dārzeņus, bet arī olas. Taču, pirms marinēt olas bietēs, jāatceras, ka jo ilgāk olas atradīsies marinādē, jo intensīvāki rozā tonī iekrāsosies un iegūs skābāku garšu. Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācijas (LAPNA) eksperti.

Lasīt vairāk

Ziedkāpostu salāti ar olu un bekonu

Foto: Publicitātes foto

Ja jums garšo klasiskie vācu kartupeļu salāti, tad noteikti garšos arī šie! Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācijas (LAPNA) eksperti.

Lasīt vairāk

Olu salāti poļu gaumē

Foto: Publicitātes foto

Šie salāti lieliski garšo kopā ar krekeriem – noderēs sāļo uzkodu platēm un omulīgiem vīna vakariem ar draugiem. Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācijas (LAPNA) eksperti.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar papriku

Foto: Publicitātes foto

Šī ir vēl viena variācija par klasiskajiem kartupeļu salātiem. Tie lieliski sader ar marinēto cepto papriku. Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācijas (LAPNA) eksperti.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar olām un silto bekona mērci

Foto: Publicitātes foto

Ideja neikdienišķiem salātiem: divas veselīgas sastāvdaļas – spināti un olas – kuras papildina kraukšķīga bekona mērce. Recepti iesaka Latvijas Apvienotās Putnkopības asociācija (LAPNA).

Lasīt vairāk

Slavenie Streipa salāti

Foto: Shutterstock

Daudzās mājās tiek gatavoti slavenie Streipa salāti, receptei klīstot no mājas uz māju. Esot paša Kārļa Streipa izgudrojums! Populārais žurnālists patiesi zināms kā talantīgs kulinārs. Pats Kārlis Streips gan precizē: "Salātu autore bija mana vecāmāte tēva pusē Eleonora Streipa, dzimusi Galvenovska. Priecīgas Lieldienas!"

Lasīt vairāk

Autentiskie Valmieras salāti. Gatavo valmieriete

Valmieras salāti popularitātes ziņā tur līdzi rasolam. Un spēj izraisīt tieši tikpat karstas diskusijas par pareizo recepti un proporcijām. Katram valmierietim ir sava Valmieras salātu recepte. Vienīgā un pareizā. Šī ir valmierietes Kristīnes ģimenes recepte.

Lasīt vairāk

Pavasarīgās olmaizītes ar tunci, gurķiem un spinātiem

Foto: Shutterstock

Eleganti vienkāršas maizītes ātrām brokastīm. Olas un tuncis nodrošinās olbaltumvielu devu, sniedzot ilgstošu sāta sajutu, rupjmaize gādās par enerģiju, bet spināti un svaigā gurķa šķēles atgādinās par pavasari.

Lasīt vairāk

Sātīgās olu maizītes ar zaļumiem

Foto: DELFI

Brokastu ierastais ēdiens ir ne tikai sātīgas putras, bet arī vārītas vai ceptas olas. Ja nu gadījumā vārītas olas to klasiskajā ēšanas versijā ir apnikušas, tad var pagatavot fiksos olu salātiņus, kurus uzsmērēt uz baltmaizes rikām.

Lasīt vairāk

Ātrie biešu un avokado salāti ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

Ja ledusskapī "aizķērušās" pāris vārītas olas un vārīta biete, šos salātiņus varēsi pagatavot piecās minūtēs. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Biešu un siera salāti ar zirnīšiem un olām

Foto: Privātais arhīvs

Biešu un siera salāti ar zirnīšiem un olām – vienkārši pagatavojami un tik gardi, ka mēli var norīt! Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Pildītas 'zaļās' olas ar avokado, laimu un baziliku

Foto: Publicitātes foto

Pildītas olas ir tradicionāls svētku galda papildinājums Lieldienās, ko, interpretējot klasiku, pavisam vienkārši iespējams pagatavot arī modernās noskaņās, papildinot ar krēmīgu avokado, spirgtu laimu, maigu majonēzi un aromātiskām bazilika lapiņām.

Lasīt vairāk

Olu, ābolu un marinētu gurķu salāti

Foto: Shutterstock

Olu un ābolu salāti ar jogurta mērci būs gana sātīgi, lai pamielotos pusdienās vai vieglās vakariņās.

Lasīt vairāk

Spinātu salāti ar bietēm un olām

Foto: Shutterstock

Veselīgām un vieglām pusdienām – spinātu un biešu salāti. Pasniedz ar jogurta mērcīti vai tāpat ar eļļu.

Lasīt vairāk

Ar garnelēm pildītas olas

Foto: Shutterstock

Vienkārša un garda ballīšu uzkoda – pildītās olas ar garnelēm. Ja vēlies, olām vari pievienot kādu citu zaļumu un marinētos kaperus pikantumam.

Lasīt vairāk

Zaļo zirnīšu salāti ar olu un sīpolu

Foto: DELFI

Konservēti zaļie zirnīši, vārīta ola, nedaudz majonēzes un sīpols kraukšķīgumam – šos varētu saukt par salātiem "Kad mājās nekā nav". Ļoti ātrs brokastu vai launaga ēdiens, gatavošanas laiks – vien tik, cik novārīt olas!

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar svaigiem gurķiem un mazsālītu lasi

Foto: Shutterstock

Viena no izcilākajām brokastu garšu kombinācijām ir vārīta ola, svaigs gurķis, nedaudz majonēzes un mazsālīts lasis, kam papildu svaigumu piešķir mūsu pašu brīnumgaršaugs - dilles.

Lasīt vairāk

Olu pastēte

Mūsmājās vārītas olas ir cieņā. Vīrs brokastīs paģēr divas, bērni, protams, arī! Nekā nebija, šādi būs lētāk! Recepte noderēs, kad olu ir maz, bet ēdāju daudz. Vai, gluži pretēji - kad olas ir ļoti daudz, piemēram, pēc Lieldienām!

Lasīt vairāk

Mēlīšu salāti ar olām un marinētiem gurķiem

Gardi mēlīšu salāti aukstajam galdam. Ja ir vēlēšanās, bez mēles salātiem var pievienot arī zaļos zirnīšus. Bet, lai subproduktu iemānītu arī šaubīgākajiem ēdājiem, mēli sagriež smalki līdz nepazīšanai.

Lasīt vairāk

Brokastu sendvičs ar avokado-olu salātiem

Foto: Shutterstock

Dienas pirmajai ēdienreizei jābūt sātīgai, un šeit vietā būs avokado un vārītas olas, kas izkārtojušās starp pilngraudu maizes riecieniem.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Foto: DELFI

Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Lapu salāti ar vārītu olu un jogurta-sinepju mērci

"Lapu salātus vasarā es varētu apēst daudz, bet ar nosacījumu - pēc iespējas dažādākus, un šad tad arī sātīgākus. Sātīgumam viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem variantiem ir vārīta ola, bet dažādībai – katru reizi citādāka salātu mērce. Šī ir mana iecienītākā – jogurta un sinepju. Sāli katrs pievieno pēc savas garšas, manai to nevajag," stāsta bloga "Absolūts Ēd" autore, bioloģiskā lauksaimniece Ilze Lipska.

Lasīt vairāk

Viltotais zaķis ar vārītām olām pildījumā

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams viltotais zaķis - nepieciešamas 15 minūtes visu sastāvdaļu sajaukšanai un mīcīšanai un cepeškrāsnī iekšā! Labi garšos arī atdzisis - uz brokastu maizītes.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un olu salāti

Foto: Shutterstock

Šī nedaudz vecmodīgā salātu recepte ir ļoti vienkārša un universāla, noderēs gan kā sātīga piedeva piknikam vai kuplākām mājas viesībām, gan kā pamatēdiens ātrām vakariņām.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar avokado krēmu un bekona kraukšķiem

Foto: Cook.me

Pildītas olas ir Lieldienu mielasta klasika – šī gardā uzkoda pilda arī galda dekora funkciju. Maigs avokado krēms, bekona kraukšķi, kapāti zaļumi un Kajēnas pipari veidos burvīgu garšu saspēli. Recepti piedāvā kulinārijas portāls "Cook.me".

Lasīt vairāk

Pikantās olas ar divu veidu pildījumiem

Foto: Santa Maria

Vienkārši pagatavojamas pildītās olas Lieldienu brīvdienām.

Lasīt vairāk

Olas ar tunča krēma pildījumu

Foto: Publicitātes attēls

Nedaudz pikantas pildītās olas – ar tunci un Dižonas sinepēm. Labs veids, kā notiesāt Lieldienās neapēstās olas vai pasniegt viesiem interesantu uzkodu.

Lasīt vairāk

Ar mazsālītiem gurķīšiem un sieru pildītas olas

Foto: DELFI

Recepte noskatīta vairāk nekā 40 gadus vecā žurnālā "Padomju Latvijas Sieviete" un īstenota arī mūsmājās, kļūstot par daļu no vēlajām brīvdienu brokastīm.

Lasīt vairāk

Pildītas olas ar kariju

Foto: Shutterstock

Vienkārša un ātra recepte uzkodām kā nelieliem, tā prāvākiem svētkiem. Ja pildītās olas gribas nedaudz zaļākas, garnējumam izmanto pētersīļa lapiņas.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie kartupeļu-olu salāti ar krāsainiem dārzeņiem

Foto: Publicitātes foto

Dzīvespriecīgā krāsu spēle šajos pavasarīgajos kartupeļu salātos nevienu nespēs atstāt vienaldzīgu. Tos var baudīt gan kā pamatēdienu, jo krēmīgā mērce ir gana sātīga, gan arī pasniegta kā košu un interesantu piedevu dažādiem gaļas un zivju ēdieniem. Un šis ir arī garšīgs vaids, kā nākamajā dienā izmantot pēc Lieldienu svinībām pāri palikušās olas.

Lasīt vairāk

Sātīgie avokado un olu salāti

Foto: Shutterstock

Ja iegādāti mīksti, labi nogatavojušies avokado, lielisks veids, kā tos likt lietā - pagatavot salātus. Šie derēs kā brokastīm, tā vakariņām vai launagam, liekot tos uz kraukšķīgi apgrauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Ar tunci un ikriem pildītas olas

Foto: mosfood

Ar tunci pildītas olas būs īsts baudījums pat tiem, kuriem ne pārāk garšo vārītas olas.

Lasīt vairāk

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas

Foto: Shutterstock

Pildītās olas ar ķilavu jeb ķilavolas klasiskajā variantā.

Lasīt vairāk

Marinētas olas uzkodām

Foto: Publicitātes attēli

Lieliska uzkoda draugu vakarā, tā "piesies dūšu" un būs lielisks starteris pirms vakariņām. Šo recepti, kas atceļojusi no ASV, mums piedāvā bāra "Aptieka" pavārs Ēriks Mikelšteins. Burkā varēs ielikt apmēram 15 olas, bet Ēriks iesaka novārīt nedaudz vairāk, jo marinēšanai ieteicams izmantot tikai tās, kas glīti nolobījušās.

Lasīt vairāk

Video: Kā pagatavot sojas mērcē marinētas olas

Vārītas, sojas mērcē marinētas mīksti vārītas olas japāņu virtuvē tiek izmantotas kā garda piedeva nūdeļu ēdieniem. Šādi marinētas olas iegūst skaistu, maigi brūnu nokrāsu un delikātu, patīkamu garšu, turklāt saglabājot sulīgu dzeltenumu, tādēļ tās būs lielisks papildinājums arī salātiem, sviestmaizēm un citiem Lieldienu ēdieniem. Uzzini, kā tās pagatavot un izmēģini, jo tas tiešām ir vienkārši.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: Lolitas Neimanes mazkaloriju kartupeļu un tomātu sacepums

Foto: DELFI

Kartupelis, tomāts, ola – trīs draugi, kārtu pa kārtai likti un pārlieti ar jogurtu, savienojas vienā siltā sacepumā. Pasniedz vēl siltu ar kādu šķipsnu sakapātu garšaugu, lai smaržīgāk un gardāk!

Lasīt vairāk

Foršmaks

Foto: Shutterstock

Siļķe, skābs ābols, cieti vārīta ola, sīpols un saulespuķu eļļa - atliek vien savienot šos produktus, lai pagatavotu izcilu uzkodu apetītes veicināšanai pirms pusdienām!

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: grauzdiņi ar olu pastu

Foto: DELFI

Olas un rupjmaize – tas ir nopietns brokastu pieteikums! Tāds īsti latvisks un ilgspēlējošs. Ola var nebūt tikai cepta vai vārīta, to var pārvērst arī pastā un zieķēt virsū apgrauzdētai rupjmaizei.

Lasīt vairāk

Olu un lociņu smēriņš jeb salāti maizītēm

Foto: Shutterstock

Ātrie olu un lociņu salāti maizītēm. Izmanto kā smēriņu, ziežot uz maizes ar nazi. Ja uzkodu vēlies pikantāku, pievieno vairāk sinepju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!