Foto: Shutterstock
Sveicam Darba svētkos – klāt 1. maijs! Ko maijs garšīgu atnesīs? Kad ārā manāmi viss satrakojies, koši zaļi izplaukušas ne vien bērzu lapiņas, bet arī skābenes un citi dobēs mītošie gardumi, laiks beidzot, beidzot uzsākt siltumnīcas un dārza vaktēšanu. Ja sava dārziņa nav, tad jāviesojas biežāk tirgū, jo nu tik pilnvērtīgi sāksies vietējo audzētāju labumu laiks!

Šī mēneša sākumā esam lutināti ne vien ar vairākām brīvdienām, bet labu iemeslu patriotiskai kopābūšanai ar ģimeni, draugiem, kaimiņiem un citiem tuvajiem. 4. maijā svinēsim Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas dienu, sēžoties pie svētku galda, kas izklāts ar baltu galdautu, lai vienotos garšīgā un svinīgā mirklī. Ko likt galdā? Protams, ka gardu kūku! Vai tā būtu kārtīga lauku biskvīta torte, smalkmaizītes, medus kūka vai sarkanā samta kūka Latvijas karoga krāsās, svarīgi to atzīmēt godam.

Par svētkiem runājot, šomēnes jāsasparojas bērniem, lai maija otrajā svētdienā sveiktu arī mammas. Arī ar kūku, protams, bet mans aicinājums ir sarūpēt mammai to, kas viņai tiešām, tiešām no sirds garšo. Un svarīgākais – nelaist virtuvei ne tuvumā!

Maijs beidzot ir brīdis, kad no zemes izstiepsies garie rabarberu kāti, tirgū un veikalos – Latvijā audzēti sparģeļi. Ticams, ka kādā brīdī mūs piemeklēs kāds maija saulītes siltumvilnis, lai taptu liels grāpis aukstās zupas. Un kur nu bez grilēšanas! Mūsu ģimenē šašliks nav tas primārais, jo izvēlamies vispirms kādu zivi, ko noķēris mans tētis, bet pēc tam – uz grila cepti kartupeļi vai kāds steiks.


Zaļumus no savu tuvāko cilvēku siltumnīcām šomēnes ķers DELFI žurnālu satura redaktore Dita Vinovska. "Svaigas salātlapiņas, rukola, spināti, pirmie redīsiņi... Ceru, ka līdz maija beigām jau būšu šos labumus kārtīgi saēdusies," viņa stāsta. Vēl Dita šobrīd uz savas palodzes audzē baziliku un ir cerību pilna, ka jau tūlīt gaidāma raža – tad viņa sevi lutinās ar vasarīgām maizītēm. "Tās pagatavo šādi: apgrauzdē ciabatu (es parasti sagriežu biezās šķēlēs), aplej ar olīveļļu, nedaudz uzkaisa sāli, virsū liek mocarellas sieru, tomātiņus un bazilika lapiņas. Šīs maizītes man uzbur vasaras sajūtu, tāpēc parasti ar tām mielojos maijā un vasaras sākumā, nevis tomātu laikā," atklāj Dita.

"Pirmie rabarberi un skābeņu zupa – šķietami skābs, bet tomēr ļoti garšīgs ir maijs mūsmājās. Un, protams, atklājam grilēšanas sezonu. Lai gan katru gadu iemēģinām aizvien jaunus gaļas marinēšanas variantus, tomēr iecienītākais ir un paliek vīnā marinētais šašliks ar svaigiem zaļumiem," par savu maija garšu stāsta DELFI žurnālu galvenā redaktore Egita Segliņa.

Fitnesa trenerei un Latvijā ietekmīgākajai ēdiena satura veidotājai Norai Svecei maijs saistās ar Grieķijas zemenēm un iešanu uz tirgu pēc pirmās vietējās dārzeņu ražas: "Mazie gurķīši, salātlapas un citi labumi, kas maijā jau sāk parādīties tantuku plauktiņos. Protams, siltais laiks saistās arī ar grila sezonu, kad mana cepeškrāsns dodas atvaļinājumā, jo grilējam ārkārtīgi bieži. Pārsvarā viss ir vienkārši – grilēti dārzeņi un gaļa vai zivis."

Un ko maijā gatavosi tu? Ja vēl esi iedvesmas meklējumos, ielūkojies zemāk, tur atradīsi pa kādai receptei, kas noteikti jāizmēģina šomēnes. Lai gardi!

Grilētu dārzeņu iesmiņi

Foto: Shutterstock

Grilētie dārzeņu iesmiņi būs perfekta piedeva grilētai gaļai. Pasniedz ar austrumniecisko karija mērci ar rozīnēm. Dārzeņi pirms grilēšanas vismaz stundu jāmarinē vīna marinādē.

Lasīt vairāk

Vīnā marinēts šašliks

Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki – diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā – pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" – grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Kartupeļu un redīsu salāti ar olu un lociņiem

Foto: Shutterstock

Vienkārša, viegla, bet tajā pašā pietiekami vērtīga pavasara maltīte ar kraukšķīgiem redīsiem un lociņiem. Salātu aizdaram – skābajam krējumam – pievieno mazliet, mazliet cukura, lai tas saspēlētos ar ņiprajiem redīsiem un sīvajiem sīpollokiem. Noderēs kā pamatēdiens vai piedeva gaļas ēdienam, ja ēdāju vairāk.

Lasīt vairāk

Recepte no grāmatas: zivs rabarberu lapās

Foto: DELFI

Arī mājas apstākļos var pagatavot restorāna cienīgu ēdienu. Tiesa, vajadzēs sakoncentrēties, ņemt talkā taimeri un burtiski sekot receptei. Savukārt rabarberu lapās ietītā menca tavā mājas virtuvē nopelnīs visus iespējamos "mišelinus"!

Lasīt vairāk

Jūras asara seviče – svaigie salāti ēšanai ar kukurūzas čipsiem

Foto: Shutterstock

Seviče (ceviche) ir no Peru nācis ēdiens, kas ļoti populārs ir tieši šajā Dienvidamerikas reģionā. Ēdiena princips galvenokārt ir vienkāršs – ļoti svaiga zivs fileja iemarinēta citrusaugļu sulā, kas tai piešķir spriganu garšu. Gardi un patiks tiem, kas nevairās nogaršot svaigas zivs salātus ar mazliet čili asuma.

Lasīt vairāk

Rabarberu biezenis ar putukrējumu

Foto: Shutterstock

Reizēm saldam mirklim pietiek ar vareni gaisīgu putukrējumu. Ar ko to papildināt? Sezonas labumiem, protams! Kad sācies rabarberu laiks un pirmie kāti jau manāmi tirgotāju piedāvājumā, tver iespēju un saldi sasutini tos ar cukuru. Skābenais rabarbers lieliski sadancosies deserta trauciņā ar gaisīgu vaniļas putukrējumu. Vienkārši un garšīgi!

Lasīt vairāk

Dženiferas Anistones salāti – ar bulguru, turku zirņiem un pistācijām

Foto: DELFI

Kad pāris cilvēki ķēra pie rokas un teica: "Tev ir jāpagatavo tie Dženiferas Anistones salāti!" nācās palūkoties, kas tad tam lācītim vēderā. Interneta dzīlēs var atrast neskaitāmas receptes, visas ļoti līdzīgas, jo pamats viens. Izrādās, seriāla "Draugi" ("Friends") zvaigzne iecienījusi ļoti neparastu, tekstūrām un garšām bagātīgu kombināciju – bulgurs, gurķi, sarkanais sīpols, turku zirņi, pētersīļi, piparmētras, pistācijas, fetas siers un citronu mērcīte. Tas viss savijas sātīgos, gardos un vienkāršos salātos. Pamēģini arī tu!

Lasīt vairāk

'Souvlaki' jeb grilētas vistas gaļas iesmiņi grieķu gaumē

Foto: Shutterstock

Atspirdzinošā marinādē pagatavota vistas gaļa, kas papildināta ar raudeni – tā grieķi gatavo grilētas gaļas iesmiņus jeb "souvlaki", kas ir viņu versija par mums pazīstamo šašliku. "Souvlaki" ir īpašs gaļas ēdiens ar to, ka to pasniedz ar pitas maizīti, svaigiem dārzeņiem un Kalamata olīvām.

Lasīt vairāk

Svaigie salāti ar kūpinātu jūras asari un mārrutku mērcīti skandināvu gaumē

Foto: Ketija Nuķe-Osīte, DELFI

Ja ģimenē ir kaislīgs makšķernieks, kurš paspējis izbaudīt pēdējo ziemas copi Zviedrijā un mājās pārved makanus jūras asarus, kurus vēl pēc tam nokūpina, tad uzskatiet, ka esat lutināti. Protams, kūpināta zivtiņa izcili garda ir arī pati par sevi, bet to noteikti vajag pamēģināt svaigajos salātus. Skandināvi mīl kūpinātas zivis salātos baudīt ar dillēm un ņiprām mērcēm, īpaši mārrutkiem. Pamēģini rukolai pārbērt novārītas lēcas, smalki sagrieztu burkānu, mazliet sarkanā sīpola, kūpināta asara gabaliņus un to visu aizdarīt ar olīveļļas mērcīti, kurā iemaisīti ņiprie un arī latviskajai virtuvei tik tuvie mārrutki. De-be-šķī-gi!

Lasīt vairāk

Kūka 'Sarkanais samts'

Foto: Shutterstock

Ļoti latviska kūka, lai gan recepte nākusi no aizjūrām! Saskaņā ar vienu no versijām, tortes "Sarkanais samts" jeb "Red velvet" recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas "Waldorf-Astoria" viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.

Lasīt vairāk

Sarkanā velveta kūka ar svaigā siera krēmu un ogām

Foto: Privātais arhīvs

Kūku cepšana dara brīnumus, tā ir iespēja radoši un mākslinieciski izpausties, turklāt gardais kārums sagādās prieku tuviniekiem. Garšās bagātīga kūka ar pārsteidzoši gardu krēmu. Tā dekorēta ar svaigām ogām. Recepti iesaka gardēde Katrīna Ancāne.

Lasīt vairāk

Saldā spinātu biskvīta torte ar krēmsieru

Foto: Elena Pudāne

Spināti šīs tortes biskvītam piešķir tikai košu un neparastu krāsu, jo garšā dominē maigais krēmsiera – putukrējuma krēms ar izteikti citronīgu aromātu," atklāj receptes autore un garšīgā "Instagram" profila saimniece Elena Pudāne.

Lasīt vairāk

Melleņu un laima kūciņas ar svaigā siera krēmu

Gardas glazūrkūciņas jeb kapkeiki vienmēr būs īstais gardums, ko pasniegt svinībās – tās ne tikai ir skaistas, bet tik kārdinoši izskatās, ka ēdāju rokas noteikti stiepsies pēc papildu kūciņas. Šoreiz pārbaudīta recepte – kūciņu pamatnē gaisīga mīkla, kurā paslēpušās mellenes un svaigo laimu spirgtums. Bet visam virsū – pufīgas svaigā siera krēma cepurītes.

Lasīt vairāk

Sulīgā medus kūka ar skābā krējuma krēmu

Foto: Madara Merle

"Es ilgi un neveiksmīgi meklēju medus kūku, kas, citējot manu vīru, "garšotu pareizi", līdz to man iemācīja Inta, mana pamatskolas laiku labākā draudzene. Tagad tā ir mana vīra mīļākā kūka un ļoti garšo arī manām Kanādas draudzenēm," – tā pārbaudītas medus kūkas recepti piesaka Baiba Jautaiķe.

Lasīt vairāk

Nepieklājīgi gardā medus kūka ar zemenēm

Foto: DELFI

Šī ir īsta brīvdienu kūka, kas piestāv dienām, kad atļaujamies ko vairāk un lutinām savus draugus vai tuviniekus. Pirmās sezonas zemenes kombinācijā ar medus kūku uzreiz atmiņā uzjundī bērnību, tāpēc kūka noteikti būs īsts kārums arī mazajiem ēdājiem. Zemenes noteikti var aizstāt arī ar citām ogām - lai arī kādu interpretāciju katrs atļautos izveidot, kūka ir ļoti garda, turklāt to iemīlēs un ilgi atcerēsies pat tie, kas uz kūkām ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Vasaras garša – no paaudzes paaudzē mantota mazsālītu gurķīšu recepte

Foto: DELFI

Mana omīte ir visīstākā burve savā virtuvē, vienmēr radot visneticamākās (proti, visgaršīgākās) receptes savai ģimenei. Un ne tikai ģimenei – arī saviem palīgiem! Proti, kad reiz notika lielas jo lielas kartupeļu talkas, dažādi lauku uzkopšanas darbi – viņa bija tā, kas visus pārsteidza ar gastronomiskajām "izvirtībām". Domāju, ka vairums devās palīgā tieši tā iemesla dēļ, ka turpinājums sekoja pie vakariņu galda. Man no šī visa prātā iespiedušies vecmāmiņas mazsālītie gurķīši, kurus kopīgi arī pagatavojām.

Lasīt vairāk

Marinēti pavasara gurķīši ar lakšiem trīs stundās

Foto: Maruta F

"Ja vajag uz pusdienām marinētus gurķus, bet pa rokai tikai svaigi, tad trīs stundās viss notiek," saka receptes autore Maruta Funta. "Pagatavošana ir atkarīga no roku veiklības – cik ātri ripiņas var sagriezt. Bet nu patiešām - žvīks un žvāks, un ir marinēti!"

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi mazsālīti gurķīši gāzētā minerālūdenī

Foto: DELFI

Vasara nav iedomājama ne tikai bez aukstās zupas un šašlikiem, bet arī bez mazsālītajiem gurķīšiem. Ārzemju portālos manīju, ka mazsālītos gurķīšus var pagatavot minerālūdenī. Sacīts – darīts!

Lasīt vairāk

'Panzanella' salāti ar tomātiem un kraukšķīgu maizi

Foto: Shutterstock

Vienkārši un dikti gardi – tomātu salāti ar dārzeņiem un kraukšķīgo čabatas (ciabatta) maizi. Salātus patīkami atsvaidzinās nedaudz pikantā mērce, kurai asumam pievienots sinepju pulveris (ja sinepju pulvera nav, var izmantot pavisam nedaudz stipru sinepju).

Lasīt vairāk

Skābeņu zupa ar frikadelēm

Foto: Shutterstock

Skābeņu zupa ar frikadelēm – tā tik ir ideja! Parasti skābeņu zupas pamatā ir vairākas stundas vārīts gaļas buljons, bet, izmantojot frikadeles, zupu varēsi baudīt jau pēc 30 minūtēm, turklāt, iespējams, tā būs pat garšīgāka nekā stundām ilgi gatavotā. Šo zupiņu labāk vārīt pieclitrīgajā katlā, lai varētu mieloties vairākas dienas pēc kārtas.

Lasīt vairāk

Pavasarīgā skābeņu zupa ar liellopa gaļu un grūbām

Foto: "Virtuve diviem"

"Nāk pavasaris un kā vienas no pirmajām no ziemas miega "mostas" skābenes. Tās var salasīt pļavās, upes krastos un nomaļos, vecos parkos, Savvaļas skābenes izceļas ar īpaši piesātinātu garšu – tās ir skābākas par dārza skābenēm, tādēļ iesakām apvienot pastaigu ar lietderīgo skābeņu salasīšanu. Pavasarīgai zupiņai pietiks ar kārtīgām 2-3 saujām, bet, protams, var arī nopirkt jau gatavas sālītās skābenes burciņās tirgū vai veikalā vai izaudzēt tās savā dārzā," mudina kulinārijas bloga "Virtuve diviem" autori, iesakot klasisku skābeņu zupas recepti.

Lasīt vairāk

Kaukāza šašliks stundas laikā

Foto: No privātā arhīva

Katram latvietim ir sava Kaukāza šašlika recepte, kuru tam iedevis kāds zinātājs, kuram to savukārt iedevis kāds cits zinātājs. Garšo mums tas Kaukāza šašliks, garšo! Un, ja vēl gaļu var samarinēt stundas laikā – ideāli! "Egitas virtuve" dalās ar savu recepti. Grilējiet uz veselību!

Lasīt vairāk

Skābeņu aukstā zupa ar lakšiem un olām

Foto: DELFI

Spirdzinoša skābeņu zupa, kurā sagaršojamas sinepju un mārrutku pikantās notis. Īpašu aromātu zupiņai piešķir ķiplokotie lakši, bet rīvētas olas nodrošina sāta sajūtu.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: biešu aukstā zupa ar rukolu

Foto: DELFI

Šis varētu būt vasarā visātrāk pagatavojamais ēdiens, kas izdosies arī tiem, kas nemēdz ilgi uzturēties virtuvē. Šķiet, ka nav vērts iemest aci receptē, viss tikai jāsamet katlā un jāpārlej ar kefīru. Tomēr atļausimies publicēt fotorecepti, tā teikt, iedvesmai!

Lasīt vairāk

Ceptā rikotas siera kūka – pamatrecepte, kas noderēs

Foto: Shutterstock

Rikotas siers jeb biezpiena itāliešu radinieks ir lielisks, lai no tā pagatavotu siera kūku. Lūk, pamatrecepte, kas vienmēr noderēs! Pēc pagatavošanas kūku vari izrotāt ar svaigām vai saldētām ogām, kādu saldo mērci vai ievārījumā savārītām ogām.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: īsteni latviskie speķa pīrādziņi svētkiem

Foto: "Virtuve diviem" publicitātes foto

"Šie ir pīrāgi, kas vairākas dienas stāv mīksti līdz pēdējam. Tādi īsti latviešu pīrādziņi. Ar laiku esmu nonākusi pie secinājuma, ka ne receptēs vaina, ka pīrāgi sanāk cieti vai ne tādi, kā gribas. Esmu gatavojusi arī lieliskus pīrādziņus gandrīz bez taukvielām un piena. Svarīgākais tomēr ir ievērot noteiktus pamatprincipus, gatavojot rauga mīklu, – tai jābūt labi izmīcītai, elastīgai, labi uzrūgušai. Nevajag likt klāt pārāk daudz miltus un pirms likšanas krāsnī pīrāgi uz plāts noteikti jāuzraudzē vēlreiz. Vieglāk būs gatavot, izmantojot sauso raugu, jo tas tik ātri nepārrūgst un ir ilgāks laiks darboties," noderīgus padomus un pārbaudītu speķa pīrāgu recepti iesaka recepšu bloga "Virtuve diviem" autori.

Lasīt vairāk

Grilēta zivs citrusaugļu glazūrā

Foto: Publicitātes foto

Šajā receptē uzsvars ir uz smeķīgo glazūru, kuru pasniegt ar jebkuru zivi pēc patikas. Te iederēsies gan lasis, gan forele, jūras karūsa, asaris un pat garneles un jūras ķemmītes, kas kopējai garšas buķetei piešķirs vēl nebijušu akcentu. Recepti iesaka "Barbora" eksperts, šefpavārs Dzintars Kristovskis.

Lasīt vairāk

Burratas salāti ar kraukšķīgu šķiņķi un mango-čili mērci

Foto: Nikola Leite

Ja esi liels salātu mīlis, bet vēl neesi paspējis pagatavot pirmos pavasara salātus, tad varam ieteikt izveidot "Pavasaru salātu" sēriju. Proti, piemēram, reizi nedēļā (noteikumus izdomā pats!) izmēģini kādu līdz šim nebaudītu salātu recepti. Un, ja nav ideju, tad pirmo pavasara salātu pagatavošanai vari izmantot tieši šo recepti! Tā kā burrata ir tik īpašs siers, mūsuprāt, tas ir pelnījis arī īpašus salātus. Turklāt – šo salātu pagatavošana nevarētu būt vienkāršāka.

Lasīt vairāk

Pavasarīgie lapu salāti ar redīsiem un meža ķiplokiem

Foto: DELFI

Vienkārši, svaigi un ļoti garšīgi lapu salāti ar redīsiem. Tā kā aprīlī jau sācies meža ķiploku jeb lakšu laiks, tie lieliski piestāvēs redīsiem. Ja ir vēlēšanās, salātiem pievieno arī dilles vai lociņus, taču var iztikt arī bez tiem, jo sīvumu piešķirs lakši.

Lasīt vairāk

Krēmīgais sparģeļu kišs

Foto: Shutterstock

Sparģeļu laika krēmīgais, sātīgais un vienlaikus – vieglais gardums, ko var baudīt gan siltu, gan aukstu: sparģeļu kišs. Kišu burvīgums slēpjas tajā, ka tos var pildīt, ar ko vien iepatīkas. Arī ar sparģeļu kišu var eksperimentēt, liekot klāt sēnes, spinātus, kazas sieru, gabaliņos sagrieztu bekonu... Kā vien garšas kārpiņām tīk! Taču sparģeļu delikāto garšu vislabāk izbaudīt ar kaut ko tikpat maigu, tādu kā rikotas siers.

Lasīt vairāk

Viegla pavasara uzkoda: pirmie sparģeļi ar olām

Foto: Rimi Gardēži publicitātes foto

Lielā olu vārīšana aiz muguras, bet sparģeļu laiks tikai priekšā. Pāri palikušās Lieldienu olas var savienot ar pirmajiem sparģeļiem, un sanāks pavasarīga un viegla maltīte, saka mājas garšu eksperts un Rimi Gardēdis Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!